Jul 25, 2016

Adlin Dakwa Diperangkap Sindiket Pelaburan Highway Group/Rich Heritage?

Adlin Aman Ramlie, pelakon, pengacara dan pelawak percaya dirinya diperangkap dan telah disalahgunakan sebuah syarikat pelaburan hartanah.

Adlin sidang media

Selebriti berusia 44 tahun itu yang ditahan pada 20 Julai lalu menafikan dia ditahan reman seperti yang didakwa.

“Ia bukan reman. Polis datang ke rumah pada jam 2.30 petang. Mereka minta saya hadir ke Bukit Aman dan kemudiannya membawa saya ke Balai Polis Dang Wangi.

“Selepas berpuas hati dengan keterangan yang diberikan, saya akhirnya dibebaskan di bawah jaminan polis,” katanya pada sidang media khas yang diadakan di Sri Pentas TV3.

Adlin turut meluahkan rasa kesalnya apabila ada laporan media menyatakan dia direman selama empat hari.

"Semua berlaku kurang daripada 24 jam, bukan seperti didakwa. Kerana itu, ramai keliru dan membuat pelbagai andaian terhadap saya," katanya.

Adlin yang popular dengan filem Lost and Found juga melahirkan kekecewaan apabila namanya telah disalahguna dan berasa seperti diperangkap selain dieksploitasi seterusnya menjadi mangsa kambing hitam.

“Saya mengaku memang mengenali dengan individu yang disyaki terbabit dalam penipuan hartanah berkenaan.

“Saya dipanggil oleh syarikat tersebut dan gaji saya dibayar berdasarkan tugas sebagai pakar motivasi ataupun sebagai artis jemputan.

"Itu sahaja, tidak ada kena mengena dengan syarikat mereka pun," katanya yang aktif dalam perniagaan Multi Level (MLM) sejak empat tahun lalu.

PENIPUAN PELABURAN OLEH SYARIKAT HIGHWAY GROUP/RICH HERITAGE

Terdahulu, Adlin dikatakan terbabit dengan penipuan pelaburan yang melibatkan seramai 9 lelaki dan 5 wanita itu ditahan bersama rampasan 9 buah kereta jenis Range Rover Evoque, Mercedis, Honda Accord, Volkswagen, Toyota Caldina,TOYOTA PRIUS, Toyota Vios dan Proton.

Barang kemas turut dirampas bersama sejumlah buku bank, kad bank, borang pelaburan, telefon bimbit dan komputer.

OPERASI NURI 2 (2016)
  • Bil. Keahlian: 500,000 orang
  • Kutipan: RM 35,000,000
  • Tiada rekod pendaftaran yang teratur dan hilang kawalan.
  • Mangsa kebanyakan guru dan artis.
MASTERMIND

1. Dato Seri Zawawi b. Yas
  • 48 tahun. 
  • Alt. Tanah Merah, Kelantan (Pengasas)
2. Dato Azir b. Abu Samah
  • 43 tahun. 
  • Alt. Shah Alam, Sel.
  • (Buka pasaran kpd Orang2 Cina di Penang)
  • (Gelaran2 dibeli dari Tgku Chik, Perak )
STRUCTURE
  • Board Members
  • District Supervisors
  • Leaders
  • Agents
  • Members
(A) TANGKAPAN

Pada 20/7/2016. Bahagian Operasi, Risikan, Teknikal, Jsjk Bukit Aman & Pksb & Amla, serta bantuan RO Melaka, Pahang, Kelantan, P/Pinang. Berjaya tangkap (14) Ahli-ahli Sindiket termasuk masterminds. 9 lelaki & 5 wanita.

(B) SENARAI TANGKAPAN

1. Dato Seri Zawawi b. Yas
  • 48 tahun. 
  • Alamat: Tanah Merah, Kelantan.
  • Peranan: Mastermind
2. Dato Azir b. Abu Samah
  • 43 tahun. 
  • Alamat: Shah Alam, Sel.
  • Peranan: Mastermind
  • Kegiatan di Penang
3. Adlin bin Aman Ramlie
  • 44 tahun. 
  • Alamat: Cyberjaya, Sel.
  • Artist/ pelakon - Adik AR Badul. Anak Tompel
  • Peranan: Melindungi mastermind. Sediakan rumah dan kemudahan-kemudahan lain.
4. Ronzi bin Buang
  • 47 tahun. 
  • Alamat: Ketereh, Kelantan.
5. Shahrul Azli b. Aibadillah
  • 38 tahun. 
  • Alamat: Machang, Kelantan.
6. Arkeh bin Jusoh
  • 46 tahun. 
  • Alamat: Ketereh, Kelantan.
7. Noraznita bt Abd. Rahmat
  • 40 tahun. 
  • Alamat: Kuantan, Pahang.
  • Peranan: Mengurus Akaun Syarikat Highway
8. Mohd Yuhanis b. Mustaffa
  • 30 tahun. 
  • Alamat: Machang, Kelantan.
9. Rilawati bt. Idris
  • 43 tahun. 
  • Alamat: Durian Daun, Melaka.
10. Rosmah kertini binti Abdul Rahim
  • 39 tahun. 
  • Alamat: Selangor.
11. Che Esah binti Hussein
  • 47 tahun. 
  • Alamat: Tanah Merah, Kelantan.
12. Quah Tiew Beng
  • 58 tahun. Lelaki Cina. 
  • Alamat: Georgetown, Penang
13. Catherine Gan Suat Yuen
  • 28 tahun. Wanita Cina.
  • Alamat: Wakaf Baru, Kelantan.
14. Cheng Kit Chai
  • 28 tahun. Lelaki Cina.
  • Alamat: Georgetown, Penang.

(C) RAMPASAN
  • 9 buah kereta di sita: Range Rover Evoque, Mercedis, Honda Accord, Volkswagen, Toyota Caldina, Toyota Prius, Toyota Vios, Proton.
  • Nilai: Hampir Rm 1 Juta.
  • Barang-barang kemas, beg-beg berjenama untuk sitaan.
  • Sejumlah buku-buku BANK, kad-kad bank, borang-borang pelaburan, telefon, komputer.

(D) KES-KES SELESAI
  • Laporan Polis 2016: 175
  • KS/ IP di buka: 14
  • Kerugian: RM 10.5 Juta

BACA INI JUGA: 182 Skim Pelaburan Terbaru Di Haramkan Bank Negara 2016

Sumber: SH/Pakarshare

Blogger biasa yang menulis untuk berkongsi berita dan infomasi untuk memberi manfaat dan ilmu pengetahuan.

2 comments

Perkara mcm ni mmg tak disangka walaupun kdg2 berhati2... tak pasal2 terjebak.

menipu je ko ni adlin..jenayah komersial dh reman ko 4hari kat sebelah menara celcom tu..haissh

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon