Friday, July 29, 2016

8 Panduan Pilihan Kerjaya Buat Graduan, Makan Gaji Atau Berbisnes?


Sesekali ada juga orang bertanya saya tentang pilihan kerjaya. Saya nak bagi nasihat pun segan, nanti orang kata PhD dia pun tak lepas, macam mana nak nasihat orang.

Graduan

Cuma saya boleh sarankan begini:

1. Makan gaji atau bisnes

Anda boleh pilih sama ada mahu kerjaya yang makan gaji atau berbisnes. Pada pendapat saya, kedua-duanya mampu menjadikan anda berjaya dalam hidup kalau anda tekun dan usaha bersungguh-sungguh. Apa makna berjaya itu, anda sendiri yang tafsirkan.

2. Jangan bandingkan pendapatan makan gaji dan pendapatan bisnes

Anda tidak boleh bandingkan pendapatan orang makan gaji dan berbisnes. Itu bukan satu perbandingan yang adil.

Anda mula kerja, bulan pertama sudah dapat gaji RM2,000, orang bisnes bulan ke 3 pun belum tentu dapat RM2,000 (bergantung pada bisnes).

Orang makan gaji, gajinya biasa tak turun, gaji tak naik itu mungkin. Orang bisnes, pendapatannya turun naik.

Jadi kalau anda bandingkan isu gaji di awal kerjaya, sampai bila pun makan gaji akan menang. Kalau begini, sampai bila pun tak ada orang mahu buat bisnes.

3. Pilih kerjaya yang anda minat

Kalau keadaan mengizinkan, sentiasa pilih kerjaya yang anda MINAT. Saya sangat pentingkan isu minat ini sebab minatlah yang akan menjadi motivasi pada anda untuk tetap teruskan apa yang anda sedang buat.

Sebagaimana iman ada turun naik, semangat kita juga ada turun naik. Bila tak ada minat, waktu semangat kita turun, kita akan mudah terjelepuk dan terus tak bangun-bangun.

Kalau minat, waktu semangat tinggi kita buat kerja banyak, waktu semangat jatuh kita buat kerja sikit, namun buat tetap buat.

Kalau anda paksa diri anda buat kerja yang anda tak minat, akan timbul nanti pelbagai masalah.

Stress, asyik mengeluh, asyik komplen di FB, sibuk mengutuk bos, culas, tidak amanah, malas, ponteng, suka cari alasan dan lain-lain.

Akhirnya gaji anda itu jadi tak berkat. Dapat duit esok dah habis. Gaji 5 angka pun tak cukup.

4. Bina skill dan kemahiran anda di awal perjalanan kerjaya anda

Ini anda boleh lakukan melalui makan gaji, atau buat bisnes. Dua-dua boleh. Zaman sekarang, segulung ijazah itu bukan tiket dan jaminan untuk dapat kerja gaji tinggi. Anda fikir anda seorang saja yang ada ijazah?

Sekarang, semua orang inginkan skill anda. Majikan inginkan skill anda, pelanggan inginkan skill anda. Skill itu aset anda untuk terus maju ke hadapan dan berjaya.

5. Jadikan tempat kerja sebagai tempat berkuli dan asah bakat

Bagaimana bina skill kalau pilih jalan makan gaji? Macam saya sebut tadi, pilihlah tempat kerja yang kerjanya itu anda minat.

Lalu berkulilah di situ beberapa tahun. Jangan fikirkan isu gaji dulu. Fikirkan untuk bina skill, bina jaringan, bina kenalan, mahir tentang sistem, tentang perjalanan perniagaan dan syarikat.

Selepas skill anda meningkat, anda akan mudah untuk naik ke tahap yang lebih tinggi dalam industri yang anda pilih itu.

Kalau tak boleh maju dalam syarikat yang sama, anda boleh pindah kerja dan boleh ‘demand’ gaji tinggi.

Sebab apa? Sebab anda ada skill yang orang lain tak ada.

Kalau anda sudah tak mahu makan gaji pun, dengan skill yang anda ada, anda sudah boleh buka bisnes sendiri, syarikat anda sendiri.

Sebab itu jangan kisah sangat tentang berkuli tadi. Itu hanya sementara.

6. Ambil kursus jangka pendek atau kursus intensif

Kalau anda tak mahu makan gaji, habis belajar saja anda terus mahu buat bisnes, saya cadangkan anda ambil kursus pendek atau intensif yang mengajar anda jadi ‘skillful’ atau berkemahiran tinggi dalam bidang yang anda pilih atau minat.

Contoh anda minat melukis, ambillah kursus lukisan selama beberapa hari atau bulan, kemudian berlatihlah sehingga cukup mahir. Sambil-sambil itu sudah boleh mula berniaga dengan skill melukis itu.

Lama kelamaan, bila selalu berlatih, anda akan lebih mahir dan hasil lukisan anda pun lebih berkualiti. Maka perniagaan anda juga boleh dikembangkan lagi

Atau anda minat memasak. Ambil kursus kulinari atau kursus buat kek atau ‘cupcake’. Biasanya tak lama, ada yang sehari saja pun. Dari situ anda mungkin belajar 5 jenis kek atau masakan.

Mula berniaga barang yang 5 itu. Bila dah mahir, belajar lagi 5 jenis masakan lain. Dari situ anda akan terus berkembang dan skill anda akan bertambah.

7. Trading dan jual barang

Bagaimana dengan trading atau jual produk orang? Boleh juga. Tapi kalau ikut mazhab saya, saya lebih cenderung untuk anda beri nilai tambah pada diri anda sendiri dahulu, iaitu dengan cara menambah skill atau mahir dalam satu-satu bidang.

Tambah skill juga tak perlu modal yang banyak. Lebih-lebih lagi kalau anda sudah ada minat dan ada pengetahuan asas. Insya-Allah cepat boleh mahir.

Bila ada skill ini, yang mahal itu kita, bukan produk kita. Kita yang akan laku di mana saja kita pergi, dalam negara maupun luar negara. Orang akan cari kita, bukan produk kita.

Dengan skill juga, kita boleh hasilkan berpuluh-puluh lagi produk atau servis yang lebih baik dari yang sedia ada.

Maka skill itu akan memberi nilai tambah bukan saja pada diri kita, bahkan pada industri dan seluruh manusiawi amnya. Sebab itu saya lebih cenderung anda tambah skill dahulu.

8. Jadikan diri anda aktif dan dinamik

Saya harap kita tidak terperangkap dengan pemikiran ‘dulu saya degree bidang lain, takpe ke kerja bidang lain’ hingga menyebabkan anda rasa terpaksa dan pilih kerjaya yang anda tak minat. Lalu anda stress, tertekan dan mengeluh sepanjang hidup sampai pencen.

Ya, memang bagus kalau apa yang kita belajar waktu di universiti itu sama dengan kerjaya kita. Tapi itu tidak wajib atau mesti begitu.

Waktu kita pilih kursus di universiti dulu pun, tak semua yang pilih ikut minat. Tak semua juga pilih dengan sedar dan tahu apa kerjaya yang bakal menanti. Ada juga yang dah mula belajar, baru tau dah tersalah pilih.

Tak mengapa. Ilmu yang kita dapat di universiti bukan hanya yang tertulis dalam buku teks sahaja. Ilmu problem solving, ilmu kerja berpasukan, ilmu bercakap depan orang dan buat presentation, ilmu membuat kajian, itu semua kita dapat waktu di universiti, tak kira subjek apa pun yang kita ambil.

Nah, bukankah ini semua turut bermakna dan penting untuk kerjaya anda. Ilmu ini semua berguna, maka gunakannya sama ada anda makan gaji atau berbisnes. Semuanya penting.

Dan jangan takut untuk pilih kerjaya dalam bidang yang lain. Tak timbul soal rugi masa dan sebagainya.

Sebab itu waktu saya mohon kerja sebagai programmer di UBS Warburg London, yang datang temuduga itu ada yang ambil kursus Sejarah, ada yang English.

Bukan semuanya berlatar belakangkan IT dan komputer. Sebab yang mereka ingin lihat ialah ‘soft skills’ dan ‘attitude’ yang kita belajar di universiti. Skill lain mereka boleh ajar.

Kesimpulan

Kesimpulannya, anda boleh berjaya sama ada dengan cara makan gaji atau berbisnes. Yang penting bagi saya, tahu MINAT anda dan BINA SKILL yang berkaitan. Jangan statik atau kekal di takuk yang sama hingga bertahun-tahun. Jadikan diri anda aktif dan dinamik.

Insya-Allah anda bukan saja akan jadi manusia yang hebat di mata anda sendiri, bahkan jadi manusia yang sangat berguna untuk seluruh ummah.

Ahmad Affzan Abdullah.
Mantan Cleaner

BACA INI JUGA: 9 Laman Web Tempat Mencari Kerja Di Malaysia

Sumber: Thevocket

1 comment

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon