Saturday, October 03, 2015

Sambutan Hari Kopi Antarabangsa


Hari Kopi Antarabangsa sebenarnya disambut pada 29 September setiap tahun. Banyak kebaikan minuman berkafein ini sekiranya anda merupakan peminum tegarnya.

Minum Kopi

Dikatakan banyak kebaikan dan kelebihan meminum kopi. Nak tahu kebaikannya, mari baca..

Meningkatkan kualiti kehidupan seks anda

Satu kajian menunjukkan lelaki yang minum dua atau tiga cawan kopi sehari mampu memberikan ereksi tahan lama ketika melakukan hubungan seks dengan pasangannya.

Baunya yang sangat sedap

Ada sebabnya kenapa wujud frasa ‘wake up and smell the coffee’. Dari jauh anda sudah boleh bau harum kopi. Kaya dengan aromanya, minum kopi membuatkan anda tidak mudah mengantuk. Cubalah!

Baik untuk jantung

Satu kajian yang dilakukan pada 2006 menunjukkan individu yang minum kopi 20 peratus kurang mendapat penyakit kegagalan hati, seperti mana yang sering dialami orang yang ketagih alkohol

Mengurangkan risiko penyakit Alzheimer

Menerusi kajian saintifik juga terbukti bahawa peminum kopi tegar kurang mendapat risiko penyakit mudah lupa atau Alzheimer yang sering kala dikaitkan dengan warga emas.

Menjadi seorang atlit yang cemerlang

Merancang menyertai larian marathon? Jangan lupa ambil dos secawan kopi sebelum memulakan larian. Menurut laporan New York Times, dengan minum secawan kopi sebelum buat senaman, anda mampu beri prestasi sukan yang terbaik memandangkan kopi bertindak membakar lemak yang terdapat dalam badan.

Kopi menjadikan kita lebih bahagia

Kopi boleh menjadikan kita individu yang lebih bahagia. Menurut Akademi Neurologi Amerika Syarikat, kekerapan mengambil kopi boleh mengurangkan risiko menghidap kemurungan.

BACA INI JUGA: Tahukah Anda Siapa Orang Pertama Menemui Kopi?

Sumber: Kitabantai

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon