Dec 28, 2014

Ebenezer Place, Jalan Raya Paling Pendek Di Dunia

Ebenezer Place, yang terletak di Wick, Scotland, antara Union Street dan River Street. secara rasmi telah diiktiraf sebagai jalan terpendek di dunia dalam Guinness Book of Records yang direkodkan pada tahun 2006.

Ebenezer Place

Secara rasminya, jalan tersebut hanya berukuran 2.06 meter. Saiz itu mengalahkan rekod sebelumnya yang dipegang oleh Elgin Street, di Lancashire dengan saiz 5.2 meter.

Yang uniknya, jalan ini dalam laluannya hanya mempunyai satu alamat iaitu pintu depan no 1 Bistro, yang merupakan sebahagian dari Mackays Hotel.

Ini merupakan satu-satunya alamat yang ada di jalan tersebut kerana tidak ada ruang lagi yang boleh diduduki oleh bangunan lain.

Walaupun penghargaan sebagai jalan terpendek di dunia baru diperolehi beberapa tahun lalu, jalan ini sebenarnya sudah wujud sejak zaman dahulu.

Kisahnya bermula berikutan kejayaan Alexander Sinclair di Amerika yang memutuskan untuk kembali ke negara asalnya di Scotland pada tahun 1880-an.

Di bandar kecil Wick, dia membina sebuah hotel bernama MacKay Hotel. Hotel ini dibina tepat di persimpangan Union Street dan River Street.

Pada tahun 1883 terbentuklah jalan Ebernezer. Jalan itu terbentuk dari sisi terpendek hotel yang berada di persimpangan tadi.

Ebenezer Place-Shortest-Street

Pada ketika itu, datuk bandar mengarahkan pemilik hotel untuk mencetak sebuah nama di sisi terpendek Mackay Hotel.

Pemilik hotel menuruti arahan tersebut dan lahirlah jalan terpendek di dunia walaupun pada masa itu belum diiktiraf secara rasmi sebagai sebuah jalan sehinggalah pada tahun 2006 apabila Guinness Book of Records mencatatnya sebagai jalan terpendek di dunia.

Sumber:
http://zamrispoon.blogspot.com/2014/12/di-bumi-scotland-terdapat-jalan-raya.html

Blogger biasa yang menulis untuk berkongsi berita dan infomasi untuk memberi manfaat dan ilmu pengetahuan.

3 comments

Wau.. pendek gila.. hehe.. konfom jalan paling popular kat sana.. hehe

Tapi macam jalan 'maut' je tu. Betul-betul diselekoh tajam..hehe

Hehee... kelakar pulak ada mcm ni.. :D

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon