Thursday, May 28, 2020

Sejarah Gundik Maharaja China


Dalam institusi maharaja China, salah satu perkara penting yang perlu diambil kira oleh maharaja adalah memastikan kelangsungan dinasti, yang hanya boleh dicapai apabila permaisurinya melahirkan seorang putera.

Gundik Maharaja China
Gambar hiasan.

Untuk tujuan itu, maharaja China mempunyai sebuah harem yang besar, dipenuhi oleh kaum wanita sebagai gundik.

Terdapat hierarki khusus di dalam harem ini, namun kelas-kelasnya sentiasa berubah dari masa ke semasa, dan secara umumnya harem mengandungi tiga hierarki iaitu; permaisuri, gundik atasan dan gundik biasa.

Selain itu, sida-sida yang berkhidmat untuk wanita-wanita diraja ini juga boleh dianggap sebagai sebahagian daripada harem tersebut.

HIERARKI DI DALAM HAREM

Puncak hierarki di dalam harem Diraja China adalah permaisuri, iaitu seorang 'isteri rasmi' Maharaja.

Permaisuri adalah wanita yang paling dihormati dan pemimpin yang dimuliakan bagi kaum wanita China, memandangkan beliau dianggap sebagai 'ibu seluruh dunia'.

Di dalam harem, hanya maharaja dan ibundanya sahaja berkedudukan lebih atas berbanding permaisuri. Kesemua individu lain perlu patuh terhadap perintahnya.

Tambahan lagi, terdapat juga suatu kedudukan khusus buat permaisuri yang dinamakan sebagai maharani balu, merujuk kepada permaisuri-permaisuri yang usianya melebihi usia maharaja.

Antara maharani balu yang masyhur dalam sejarah adalah Wu Zetian dari Dinasti Tang (yang kelak menjadi maharaja wanita pertama China) dan Cixi dari Dinasti Qing.

GUNDIK-GUNDIK ATASAN DALAM HAREM DIRAJA CHINA

Tingkat di bawah permaisuri diduduki oleh gundik-gundik atasan, yang mana bilangan dan gelaran gundik-gundik atasan ini berbeza mengikut dinasti yang memerintah.

Sebagai contoh, pada zaman pemerintahan Dinasti Qing, sebuah harem diraja mengandungi seorang Gundik Kehormat Diraja, dua orang Gundik Kehormat, dan empat orang Gundik Atasan.

Tingkat di bawah gundik-gundik atasan ini diduduki oleh kelas gundik-gundik biasa dan bilangannya berbeza mengikut maharaja.

Menurut catatan Adat-Istiadat Zhou, seorang maharaja ditetapkan agar memiliki 9 orang gundik berkedudukan tinggi, 27 orang gundik berkedudukan pertengahan dan 81 orang gundik berkedudukan rendah.

Namun, pada zaman pemerintahan Dinasti Han (206SM-220M), tiada penetapan had bilangan gundik atasan bagi seseorang maharaja.

Malah, pada era Maharaja Huan dan Maharaja Ling, dicatatkan terdapat lebih 20,000 orang wanita mendiami Kota Larangan.

Pada zaman pemerintahan Dinasti Ming (1368-1644M), terdapat sebuah sistem rasmi dalam pemilihan gundik-gundik yang bakal menyertai harem maharaja, yang berlangsung di dalam Kota Larangan setiap tiga tahun.

PEMILIHAN GUNDIK

Calon-calon yang dipilih kebiasaannya berusia dalam lingkungan 14 hingga 16 tahun dan perlu menjalani proses penelitian latar belakang, keperibadian, tingkah laku, rupa paras dan keadaan tubuh.

SIDA-SIDA – LELAKI YANG DIBENARKAN DALAM HAREM

Sida-Sida China adalah satu-satunya kaum lelaki yang dibernarkan berada di dalam harem, dan untuk memastikan setiap bayi yang dilahirkan adalah anak kandung maharaja, lelaki sama sekali tidak dibenarkan untuk berkhidmat kepada wanita yang mendiami harem.

Satu-satunya pengecualian yang diberikan ke atas peraturan ini adalah sida-sida, iaitu lelaki yang telah dikembiri atau dikasi.

Sepanjang sejarah China, sida-sida sememangnya hadir untuk memainkan peranan dalam menumpahkan khidmat kepada keluarga diraja, termasuklah di dalam harem.

Namun, bagi sida-sida yang bercita-cita tinggi, mereka tidak hanya sekadar berkhidmat kepada keluarga diraja, sebaliknya mereka turut melibatkan diri dalam politik harem demi menduduki jawatan yang berpengaruh dan meraih kekayaan.

Pada zaman pemerintahan Dinasti Ming, dicatatkan terdapat sekitar 100,000 orang sida-sida yang berkhidmat untuk maharaja dan haremnya.

Dalam situasi harem yang penuh dengan wanita-wanita maharaja, perseteruan dikalangan mereka demi merebut perhatian maharaja tidak dapat dielakkan.

Kedudukan yang paling menjadi rebutan tidak lain dan tidak bukan adalah status sebagai permaisuri.

Masing-masing bersaing untuk mengandung, seterusnya melahirkan putera maharaja yang akan memberikan kelebihan buat mereka.

PERSETERUAN DI DALAM HAREM

Sememangnya menjadi kelaziman untuk wanita yang bercita-cita tinggi di dalam harem menyusun rancangan demi menjatuhkan seterunya.

Untuk mencapai tujuan tersebut, tidak kurang ada yang menjalinkan kerjasama dengan sida-sida.

Seandainya helah yang diatur itu membuahkan hasil, kedudukannya di dalam harem meningkat dan sebagai balasan, sida-sida yang memberikan sokongan akan dibalas dengan dilantik dalam mana-mana jawatan berautoriti.

Permainan politik di dalam harem sebegini kerap berlaku dalam sejarah China, misalnya pada zaman Dinasti Tang, terdapat salah seorang gundik atasan Maharaja Gaozing bernama Wu Zetian.

Menurut cerita, Wu Zetian pernah mengarahkan agar puteranya yang baru dilahirkan dibunuh, kemudian menudingkan kesalahan pada Permaisuri Wang.

Akibatnya, Permaisuri Wang dilucutkan pangkat dan gelaran itu diambil-alih oleh Wu Zetian.

Apapun, harem maharaja tidaklah diselubungi sepenuhnya oleh suasana konflik politik, lebih-lebih lagi pada zaman pemerintahan Maharaja Huangdi.

Beliau mempunyai empat orang gundik yang mana setiap seorang daripada mereka tidak dilantik berdasarkan rupa paras, sebaliknya atas faktor kebolehan.

Salah seorang gundiknya merupakan pencipta resipi masakan dan kayu penyepit makanan. Gundik yang lain pula ada yang dipercayai mencipta sikat dan secara bersama, gundik-gundik ini membantu Huangdi dalam memerintah empayar.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: thepatriots

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon