Wednesday, February 19, 2020

Awas Penipuan Sindiket Lesen Terbang Di Malaysia!


Turut dikenali sebagai 'lesen Kopi-O', lesen terbang merupakan lesen memandu yang diperoleh secara tidak sah dan haram dengan membayar pihak-pihak tertentu tanpa perlu menduduki ujian bertulis dan praktikal.

Lesen-terbang_01116717456

Sebelum ini, sindiket lesen terbang membabitkan 12 'orang dalam' daripada kakitangan JPJ yang terdiri daripada pegawai dan anggota biasa, namun telah ditangkap.

Tetapi awas, ada pihak yang ingin mengaut keuntungan cepat dengan menawarkan sindiket menjual lesen memandu atas talian secara terbuka kepada orang ramai tanpa belajar memandu dan menjalani ujian di Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Pelanggan hanya perlu memberikan gambar, dokumen dan maklumat peribadi serta membayar kos ditetapkan, sebelum mereka boleh mendapat lesen memandu pasaran gelap itu dalam masa 2-3 hari.

Sindiket itu mendakwa lesen yang diperolehi adalah lesen memandu yang sah dan maklumat pelanggan akan dimasukkan dalam sistem JPJ, bagi memudahkan urusan memperbaharui lesen memandu apabila tamat tempoh.

Harga lesen yang ditawarkan juga jauh lebih murah berbanding jika pelanggan mengikuti kelas seperti biasa.

Malangnya, tiada lesen memandu akan dikeluarkan kepada pelanggan walaupun pembayaran telah dilakukan.

Scammer Aktif Sindiket Lesen Terbang Di Malaysia

Lesen-terbang_01116717456_lesen-sah

Anda dinasihatkan untuk berhati-hati dengan Scamer sindiket Lesen terbang ini. Paling popular di Malaysia sejak bertahun-tahun dan masih belum ditangkap.

Lesen-terbang_01116717456_promosi

Sekiranya anda menghubungi atau dihubungi oleh nombor ini, promosi untuk mendapatkan lesen motosikal dan kereta pada harga yang sangat murah akan dihantar kepada anda setiap hari.

Lesen-terbang_01116717456_offer

Seperti juga scammer lain, anda akan diarahkan untuk transfer duit ke dalam akaun bank mengikut nilai pakej yang dipilih dengan remark "123".

Lesen-terbang_01116717456_whatsapp

Penipu lesen terbang ini juga berjanji untuk menyiapkan lesen dalam tempoh 2-3 hari, selain akan tolong setel saman jika ada.

Detail Scammer Lesen Terbang:

Sangat aktif di Instagram.

Akaun bank:
  • Maybank (512848521468) TLK TRADING.
  • Maybank (564472610950) Vietcom Marketing.
No Tel: 01116717456

PDRM PERKENAL PLATFORM CCID INFOLINE

Commercial Crime Investigation Department (CCID) Infoline Polis Diraja Malaysia, adalah jabatan khas yang telah diwujudkan bagi membolehkan orang ramai menyalurkan maklumat, aduan atau pertanyaan berhubung jenayah komersil seperti Macau Scam atau pinjaman tidak wujud dan sebagainya.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) Bukit Aman Datuk Pahlawan Mazlan Mansor berkata platform yang dikendalikan JSJK itu juga diwujudkan untuk menambah baik sistem penyampaian melalui perkhidmatan yang cepat dan tepat kepada masyarakat.

Platform baharu itu juga boleh digunakan sebagai medium untuk menyemak dan mendapatkan pengesahan berkenaan kes-kes komersil.

Laporan polis serta perkembangan kes boleh disemak dengan mengemukakan maklumat seperti nombor laporan polis dan tangkap layar (screen shot) laporan polis.

Aduan Jenayah Melalui Whatsapp

Orang ramai boleh menyemak atau menyalurkan maklumat berhubung kes-kes komersil menggunakan talian CCID Infoline 013-2111222.

Talian ini hanya beroperasi melalui SMS (khidmat pesanan ringkas) serta WhatsApp dan tiada panggilan suara akan diterima atau keluar daripada infoline ini.

Waktu operasi adalah dari 8 pagi hingga 12 tengah malam setiap hari dan maklum balas setiap aduan, maklumat atau pertanyaan yang diterima akan diberikan dalam tempoh masa terdekat.

Sebarang aduan mesti menggunakan nombor telefon yang berdaftar dengan syarikat telekomunikasi di Malaysia.

Maklumat atau butiran pengaduan mestilah bukan bersifat jahat dan sebarang gurauan tidak akan dilayan. Tindakan undang-undang akan diambil sekiranya didapati ada pihak sengaja mengadakan keterangan palsu.

Orang ramai juga dinasihati menyemak status penglibatan jenayah dengan melayari laman web semak mule di http://ccid.rmp.gov.my/semakmule sebelum mengambil tindakan selanjutnya.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: 1

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon