Monday, November 25, 2019

Kisah Runtuhnya Tembok Berlin Angkara Kesilapan Kecil


9 November, merupakan tarikh hari ulangtahun runtuhnya Tembok Berlin, yang menjadi punca kejatuhan rejim Jerman Timur dan penyatuan semula Jerman pada tahun 1990 dan semuanya bermula hanya dengan satu kesilapan kecil.

Runtuhnya Tembok Berlin

Selepas Perang Dunia Kedua tamat, Jerman ditakluk Kuasa Berikat dan dibahagi kepada empat. Bahagian UK, AS dan Perancis membentuk Jerman Barat dan Timur dikuasai oleh Soviet, membentuk Jerman Timur.

Begitu juga dengan ibu negara Jerman – Berlin, dibahagi kepada empat juga. Ketiga bahagian kuasa Berikat membentuk Berlin Barat, sementara di Timur menjadi Berlin Timur.

Selepas pembahagian tersebut, pihak Soviet melakukan “blockade” ke atas Berlin Barat, menyebabkan seluruh kawasan tersebut terkepung dari 24 Jun 1948 hingga 12 Mei 1949.

Tentera Berikat mengambil risiko melalui wilayah yang dikuasai Soviet untuk menghantar bantuan penting seperti makanan, ubat-ubatan dan peralatan membaiki bangunan serta petroleum untuk tenaga.

Ia kerana pengumuman tentera Berikat untuk menggunakan matawang Deutchmark sebagai matawang baru di seluruh Jerman Barat yang disokong oleh Amerika.

Selepas pembentukan dua negara Jerman serta Soviet membenarkan tiga laluan koridor dari Berlin Barat ke Jerman Barat, sempadan dua negara ini mula dibentuk pada 1949.

Pun begitu, orang dari Berlin Timur berhijrah ke Berlin Barat tanpa halangan, menyebabkan ramai warga Jerman Timur melarikan diri ke Barat.

Salah seorangnya ialah Conrad Schumann, seorang tentera Jerman Timur yang berpaling tadah dengan melarikan diri ke Barat.

Tembok Berlin mula dibina pada 13 Ogos 1961 dan memisahkan keluarga, sahabat, serta banyak hubungan terputus akibat pembinaan tembok ini.

Tembok ini dalam jargon rejim Jerman Timur sebagai Antifaschistischer Schutzwall, atau Tembok Perlindungan Anti Fasis, berdiri di tengah bandaraya Berlin selama 28 tahun.

Glasnost dan Perestroika

Segalanya bermula dari dasar glasnost dan perestroika yang dilaksanakan oleh pemimpin Soviet, Mikhail Gorbachev.

Glasnost bermaksud ‘keterbukaan’, sementara perestroika bermaksud ‘perubahan’.

Gorbachev mahu mengubah ekonomi Soviet yang selama ini tidak berkembang dengan melakukan perubahan terutamanya dalam ekonomi dengan membenarkan pasaran bebas dengan kawalan kerajaan komunis (sesuatu yang kemudiannya ditiru Republik Rakyat China dan berjaya melakukannya).

Pada tahun 1988, Presiden AS, Ronald Reagan melawat Berlin Barat. Dalam ucapannya, beliau mencabar Gorbachev untuk “runtuhkan tembok” jika benar mahukan glasnost dan perestroika berjaya.

Pada April 1989, Czechoslovakia dan Hungary mencabut pagar elektrik yang bersempadan dengan Austria, seterusnya menyebabkan orang dari blok komunis memasuki blok Barat melalui Austria.

Melihat keadaan itu, ramai warga Jerman Timur membanjiri kedutaan Jerman Barat di Prague, sehingga Menteri Luar Jerman Barat Hans Genscher mendesak Timur melonggarkan sempadan.

Masalah utama Jerman Barat dan Timur sebenarnya ialah berkenaan isu hutang Timur kepada Barat.

Sementara Czechoslovakia berjaya melunaskan hutang kepada Jerman Barat, Jerman Timur gagal, menyebabkan ahli politik di Barat menggunakan ini sebagai peluang populis untuk kempen pilihan raya.

Canselor Jerman Barat Helmut Kohl telah memujuk semua kuasa besar Eropah untuk menyelesaikan isu tentang Jerman Timur ini.

Selepas demonstrasi besar-besaran yang bermula di Leipzig, seminggu sebelum peristiwa ini, kerajaan Jerman Timur didesak kuasa besar untuk melonggarkan sempadan seperti Czechoslovakia, atau Jerman Barat menekan lagi berkenaan isu hutang.

Kesilapan 'Kecil'

Runtuhnya tembok berlin
Günter Schabowski.

Akhirnya, pada 9 November 1989, jurucakap kerajaan Jerman Timur, Günter Schabowski, mengeluarkan kenyataan yang beliau tersilap baca.

Kesilapan beliau mengakibatkan Tembok Berlin sudah tiada maknanya, dan bermulalah keruntuhan kerajaan Jerman Timur.

Seorang pegawai bernama Gerhard Lauter diarahkan untuk mendraf ucapan Schabowski.

Lauter telahpun menulis bahawa undang-undang baru akan berkuatkuasa pada hari esok, dimana warga Jerman Timur boleh memohon passport baru itu di pejabat imigresen mulai 10 November 1989.

Tetapi, apabila wartawan bertanya kembali tentang bila undang-undang baru ini bermula, Schabowski yang tidak membaca draf yang ditulis Lauter dengan betul, mengumumkannya, “serta-merta”.

Laporan itu disiarkan secara langsung di kaca TV Jerman Timur, menyebabkan ribuan rakyat terus berjalan menuju ke sempadan di Checkpoint Charlie.

Tentera Jerman Timur keliru kerana mereka mendapat arahan surat pekeliling menurut apa yang di draf Lautner, tetapi apabila sudah ratusan ribu warga Berlin Timur mula mengasak pos kawalan tersebut mengakibatkan tentera Jerman Timur hilang kawalan dan akhirnya hanya membiarkan sahaja rakyat Jerman Timur ke Berlin Barat.

Pada 3 Oktober 1990, kedua Jerman disatukan dan kerajaan Jerman Timur sudah tidak wujud lagi.

Tembok Berlin, yang menjadi mercu tanda Perang Dingin antara dua blok kuasa besar dunia telah diruntuhkan.

Dan lagu dari kumpulan Scorpions, Wind of Change, menceritakan sejarah tembok ini.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: thepatriots

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon