Friday, October 04, 2019

'Aku Adalah Iblis'


Seorang pemuda bangun awal pagi untuk pergi mengerjakan solar Subuh. Selepas siap berpakaian, dia mengambil wuduk dan berjalan menuju ke masjid. Dipertengahan jalan menuju ke masjid, pemuda tersebut tersadung akar kayu lalu terjatuh. Pakaiannya kotor.

Tugas Iblis

Perlahan-lahan dia bangkit sambil berfikir dalam hati, takkanlah dia ingin ke masjid menghadap Allah SWT dengan pakaian yang kotor ini. Pemuda itu mengambil keputusan untuk pulang ke rumah menukar pakaian.

Sampai dirumah, dia memilih sehelai pakaian bersih menggantikan pakaiannya yang telah kotor. Setelah wuduk dia pun berjalan semula menuju ke masjid.

Ketika dalam perjalanan, tiba-tiba sekali lagi dia terjatuh ditempat yang sama. Pakaiannya kotor sekali lagi.

Dia lantas bangkit dalam kehairanan. Sekali lagi dia berpatah balik ke rumah untuk membersihkan diri dan menukar pakaian lain. Selesai mengambil wuduk, dia melangkahkan kaki sekali lagi menuju ke masjid.

Dipertengahan jalan, dia terserempak dengan seorang lelaki yang memegang lampu. Pemuda itu bertanya siapakah gerangan lelaki tersebut namun tidak dijawab pertanyaannya.

Sebaliknya, lelaki itu hanya berkata, "Aku sudah melihat engkau jatuh dua kali dalam perjalanan ke masjid tadi jadi, aku bawakan lampu untuk menerangi jalan yang engkau lalui."

Pemuda itu tersenyum sambil mengucapkan terima kasih dan mereka berdua jalan beriringan menuju ke masjid.

Apabila sampai diperkarangan masjid, pemuda tersebut mempelawa lelaki yang membawa lampu itu untuk sama-sama masuk dan solat Subuh bersamanya.

Namun, lelaki itu menolak walaupun pemuda itu mengajak lagi berkali-kali dan jawapannya tetap sama.

Pemuda itu kemudiannya bertanya kenapa dia menolak untuk solat bersamanya.

Lalu lelaki itu menjawab; "Aku adalah IBLIS."

Pemuda tersebut amat terkejut dengan jawapan lelaki itu.

Iblis berkata lagi, "Aku melihat engkau berjalan ke masjid dan akulah yang membuatkan engkau terjatuh.

"Ketika engkau pulang ke rumah membersihkan diri dan kembali ke masjid, Allah mengampunkan semua dosa-dosamu.

"Ketika aku membuatkan engkau jatuh buat kali kedua dan engkau tetap memutuskan untuk kembali ke masjid, Allah telah memaafkan dosa-dosa seluruh ahli keluargamu.

"Oleh itu aku khuatir jika aku membuatkan engkau jatuh untuk kali ketiga dan engkau tetap ke masjid, mungkin Allah akan mengampunkan dosa seluruh penduduk di kampung ini.

"Kerana itu, kali ini aku harus memastikan bahawa engkau selamat sampai ke masjid."

Wallahu a'lam.

BACA INI JUGA:

-Sentiasapanas.com

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon