Saturday, December 01, 2018

Perang Maritsa, Kemenangan Ajaib Tentera Turki Uthmaniyyah


Pada peringkat awal penubuhan Kesultanan Turki Uthmaniyyah, kerajaan mula berkembang dengan pantas menjadi kerajaan yang kuat ketika era pemerintahan Sultan Murad I (1362-1389) dan Sultan Bayezid I (1389-1402).

Perang Maritsa War

Ketika pemerintahan Sultan Murad I, Kesultanan Turki Uthmaniyyah mula merempuh benua Eropah dengan jayanya hingga baginda mangkat dalam Pertempuran Kosovo 1389 menentang gabungan negara-negara Balkan.

Dalam banyak-banyak pertempuran sepanjang 27 tahun pemerintahan Sultan Murad I, terdapat satu pertempuran yang boleh dianggap antara pertempuran paling ajaib dalam sejarah dunia, iaitu Pertempuran Maritsa pada tahun 1371, kemenangan menakjubkan 800 orang tentera Turki Uthmaniyyah menentang 70,000 orang tentera Serbia.

PERTEMPURAN MARITSA 1371

Pertempuran Maritsa tercetus pada tanggal 26 September 1371 di Sungai Maritsa, Greece sekarang, merupakan kesinambungan daripada Pertempuran Maritsa 1364 akibat ketidakpuasan hati Raja Serbia iaitu Vukašin Mrnjavčević yang kalah ketika berdepan Turki Uthmaniyyah yang hanya berjumlah 5,000 orang walaupun tentera Serbia berjumlah 30,000 orang.

Dalam Pertempuran Maritsa 1371, sekali lagi berlaku antara tentera Turki Uthmaniyyah menentang pasukan Serbia yang ingin melakukan serangan besar-besaran ke atas ibu negara Turki Uthmaniyyah di Adrianople (kini dikenali sebagai Edirne) ketika ketiadaan Sultan Murad I di kota tersebut.

Kemaraan pasukan Serbia bersama kira-kira 70,000 orang tersekat di Sungai Maritsa apabila bertembung dengan sebilangan kecil tentera Turki di bawah pimpinan Lala Shahin Pasha dan Evrenos.

Melihat kelibat puluhan ribu pasukan Serbia, beliau menyedari yang Turki tiada harapan untuk menang dan secara logiknya, mana mampu 800 orang menang berdepan 70,000 orang tentera.

Dengan itu, Lala Shahin Pasha bertindak berpura-pura menyerah kalah kepada Raja Vukasin. Pada sebelah malam ketika tentera Serbia sedang nyenyak tidur, pasukan tentera Turki yang berpura-pura menyerah kalah tadi bertindak menyerang hendak kem tentera Serbia, (dan pelbagai lagi taktik hebat yang tiada dalam rekod sumber sejarah) menyebabkan pasukan Serbia menjadi huru-hara dan bingung.

Akibatnya, hampir semua tentera Serbia berjaya di bunuh termasuk Raja dan saudaranya sekali di bunuh oleh 800 orang pahlawan Turki di bawah pimpinan Lala Shahin Pasha.

KESIMPULAN

Peperangan tersebut sebenarnya titik permulaan kepada siri penaklukan Turki Uthmaniyyah dalam menguasai wilayah Balkan yang ketika itu di perintah banyak kerajaan-kerajaan kecil dan pihak gereja mula bimbang kebangkitan bangsa Turki hingga terjadinya Perang Kosovo 1389 dan Pertempuran Nicopolis 1396 yang dimenangi oleh Turki Uthmaniyyah menentang gabungan negara-negara Kristian Eropah.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: thepatriots

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon