Thursday, August 30, 2018

'Fatwa' Dr Maza Pencen Haram Digunakan Adalah Fitnah


Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin menafikan beliau pernah mengeluarkan kenyataan berkenaan hukum haram wang pencen.

Haram-Pencen-dr-maza

Katanya, berita menggunakan tajuk 'pencen haram digunakan' yang menjadi tular di media sosial dengan meletakkan wajahnya itu merupakan berita palsu.

Sebelum ini, isu itu tular di media sosial yang kononnya mendakwa Maza mengeluarkan kenyataan, sudah tiba masanya pencen penjawat awam di hentikan kerana ia haram digunakan kerana hasil yang diperoleh tanpa usaha empat kerat.

Jelasnya, berita ini sengaja diedarkan oleh pihak yang khianat.

"Dosa ini akan dituntut di akhirat," kata Maza di Facebook rasminya.

PENCEN KWSP KEPUTUSAN BETUL JIKA DILAKSANAKAN!

Mansuh Pencen

Sementara itu, Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin berpendapat pemansuhan bayaran pencen dan diganti dengan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dapat dilaksanakan pada suatu hari nanti.

Bekas Menteri Belia dan Sukan itu berkata, meskipun berita tular berhubung perkara itu palsu, besar harapannya agar pelaksanaan itu menjadi kenyataan.

Ini kerana menurutnya, tindakan itu satu keputusan yang betul kerana kos pembayaran pencen semakin meningkat saban tahun.

"Berita tidak benar. Tapi, ia sebenarnya satu keputusan betul.

"Semua penjawat awam sedia ada/pesara menerima pencen mengikut syarat perkhidmatan semasa.

"Tapi pengambilan baharu, pada satu peringkat, mesti berpindah ke skim KWSP.

"Kenapa? Kerana bil pencen semakin meningkat. Kini mencecah hampir RM20 bilion setahun," jelasnya melalui posting di Twitter.

Khairy berkata demikian mengulas Tweet Astro Awani yang menjelaskan bahawa artikel bertajuk 'Pencen akan dimansuhkan diganti dengan KWSP serta-merta' bukan berita daripada agensi itu dan sekaligus menjelaskan bahawa berita itu palsu.

Mengulas lanjut, perkara ini Khairy berkata berdasarkan jangka hayat rakyat semakin meningkat, maka bil pencen juga akan meningkat kerana ia perlu dibayar untuk tempoh yang lebih panjang.

Dalam hal ini katanya, sebelum ini BN sudah mengenal pasti tentang masalah itu ketika Transformasi Nasional 2050 dilancarkan.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: sinarharian | sinarharian2

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon