Wednesday, July 18, 2018

Rakyat Atau Raja, Siapa Yang Lebih Berkuasa?


Tiada rakyat maka tiada Raja, inilah keadaan yang sebenarnya dan jika kita kembali kepada sejarah, ia jelas menampakkan bahawa rakyatlah di suatu masa dahulu yang memilih siapa di kalangan mereka untuk diangkat sebagai Ketua yang kemudiannya ditukar gelaran sebagai Raja atau Sultan.

Rakyat Atau Raja, Siapa Yang Lebih Berkuasa?

Apabila tiada persefahaman, maka jalan terbaik ialah menjemput mereka sama ada dari Sumatra (Minangkabau) mahu pun dari Kepulauan Sulawesi atau lebih tepat orang Bugis sebagai Ketua atau Raja mereka.

Raja atau Sultan Negeri Sembilan berasal dari Pagar Ruyong, Sumatra, sementara Sultan Selangor dan Johor pula berasal dari keturunan Bugis, di Sulawesi, Indonesia.

Ibu Sultan Perak berasal dari keturunan rakyat biasa Pulau Pinang sementara ibu Sultan Ibrahim Johor pula adalah seorang rakyat biasa keturunan Inggeris dari England, beliau baru sahaja meninggal dunia baru-baru ini.

Raja Muda Selangor pula adalah kacukan Bugis dan rakyat biasa dari Amerika Syarikat.

Keturunan apa pun mereka ini, yang sahih mereka telah diberi peluang diangkat sebagai Raja atau Sultan oleh rakyat.

Hanya ADAT sahaja yang mengizinkan keturunan mereka dari asal ke cucu cicit untuk terus mewarisi tempat tersebut tanpa disoal oleh rakyat kini.

Istilah Raja berasal dari perkataan Sanskrit, India, yang bermaksud Rajan atau Ketua Puak. Sultan pula merupakan istilah Bahasa Arab yang berasal daripada perkataan ‘Salatha’ yang bererti yang berkuasa.

Sejak Merdeka, keadaan mula berubah. Raja atau Sultan TIDAK lagi bertindak seperti yang termaktub dalam Perlembagaan. ‘Sekali air bah, sekali pantai berubah’.

Mengikut hikayat lama, Laksamana Bentan, Megat Sri Rama telah melafazkan kata–kata yang sehingga kini masih bermain di kepala sebahagian rakyat iaitu ‘Raja Adil Raja DiSembah, Raja Zalim Raja DiSanggah’.

Kezaliman Sultan membunuh Dang Anum, isteri Laksamana Bentan itu berakhir dengan apa yang dikenang sehingga sekarang sebagai – ‘Sultan Mahmud Mangkat Di Julang’.

Peristiwa tersebut mengingatkan kita khasnya Sultan bahawa mereka tidak boleh bertindak sesuka hati.

Rakyat Atau Raja, Siapa Yang Lebih Berkuasa?

Menjelang PRU 14 yang berlangsung pada 9hb Mei 2018 yang baru lepas, beberapa orang Sultan telah bertindak diluar batasan.

Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V telah menarik Darjah DK daripada Tun Mahathir. Darjah ini dianugerahkan kepada Tun oleh ayahanda beliau, Sultan Ismail Petra.

Sebelum arahan diberi atau dikeluarkan, Tun Mahathir sendiri telah memulangkan pingat yang sama taraf kepada Sultan Selangor.

Di Johor pula Sultan Ibrahim dan anaknya Tunku Ismail bersungguh–sungguh berkempen bagi mengalahkan Tun Mahathir dan parti beliau dengan alasan- alasan yang tak masuk akal.

Sultan harus menerima hakikat bahawa usaha mereka telah ditolak oleh majoriti rakyat, justeru ia dengan sendiri membawa makna bahawa rakyat lebih cerdik dari mereka.

Rakyat berasa lega apabila Pakatan Harapan yang diberi amanah memerintah telah melaksanakan beberapa perubahan atau reform apabila beberapa agensi seperti SPRM, SPR dan lain-lain yang selama ini berada dibawah kawalan Pejabat Perdana Menteri (PMO) diletakkan terus dibawah kawalan Parlimen.

Banyak lagi Akta yang akan dimansuhkan dalam masa terdekat ini.

Bagi menguatkan lagi Institusi Raja Berperlembagaan dan dalam masa yang sama bagi mengelakkan kekeliruan dan salah faham antara Raja dan Rakyat, maka perkara berikut adalah dicadangkan:-

1. Setiap tahun semasa Pembentangan Belanjawan sama ada di peringkat Parlimen (Agong) dan Negeri (Sultan), segala kos perkhidmatan, perbelanjaan dan penyelenggaraan mereka dan keluarga MESTI dibentang bagi mendapat kelulusan. Ini kerana setiap sen yang dibelanjakan adalah hasil titik peluh rakyat, maka rakyat berhak diberitahu ke mana wang mereka dibelanjakan.

2. Parlimen MESTI meluluskan garis panduan yang jelas berkenaan perkara–perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan oleh mereka, sebagai contoh jumlah kereta yang dikecualikan dari sebarang cukai, tidak boleh berniaga dan menggunakan pengaruh untuk sebarang projek, tidak boleh ‘menjual’ sebarang Darjah Kebesaran, tidak boleh mencampuri hal ehwal politik sama ada secara tersurat dan tersirat. Begitu juga tidak boleh terlibat dalam urusan pentadbiran seperti hal ehwal tanah dan pembangunan seperti yang dilakukan di Johor. Kuasa ini MESTI dibatalkan serta merta.

Cadangan diatas adalah amalan biasa yang dilaksanakan di England dan di beberapa negara yang mempunyai Raja di Eropah.

Semoga ‘Reformasi’ ini berani dilakukan oleh Kerajaan Pakatan Harapan dibawah pimpinan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir.

Tindakan ini tidak sekali–kali menjejaskan kedudukan Sultan, malah ia akan memastikan mereka terus hidup di istana yang disumbangkan oleh rakyat jelata tanpa perlu menitiskan walau setitik peluh pun.

Sila kongsi bersama pandangan saya ini.

Penulis
Tamrin Tun Ghafar Baba

BACA INI JUGA:

sumber: malaysia-today

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon