Tuesday, June 12, 2018

Maksud Waktu AM Dan PM Yang Ramai Tak Tahu


Bagi memudahkan hidup tulisan dan sebutan, banyak unit bilangan telah disingkatkan, sebagai contoh sentimeter kepada cm, kilogram kepada kg, meter kepada m dan macam-macam lagi.

Maksud Waktu AM Dan PM

Hampirseluruh populasi didunia ini menggunakan singkatan am dan pm bagi memberitahu atau menulis waktu, namun tidak tahu apakah maksud bagi kedua-dua singakatan ini.

Jika ditanya, anda pasti akan terkejut hampir kesemua tak tahu apa maksudnya.

Ada yang akan menjawab "after midnight" atau "pastmidday".

Jawapan-jawapan ini adalah salah.

Bukan singkatan dari bahasa Inggeris malah, singkatan am dan pm bukanlah singkatan dari bahasa Inggeris, tetapi merupakan frasa kata Latin.

Ia digunakan bagi memberitahu waktu menggunakan sistem 12 jam.

Menurut Huffington Pos, am merupakan singkatan kepada "ante meridiem" yang membawa maksud sebelum tengah hari, manakala pm pula singkatan kepada "post merediem" bermaksud selepas tengah hari.

Walaupun tidak ada banyak maklumat mengenai bilakah penggunaan am dan pm mula terkenal dalam memberitahu masa, namun ia adalah sistem 12 jam berasal dari Mesir dan Mesopotamia kuno.

Ketika zaman Renaissance, jam mekanikal dengan analog 12 jam muncul di gereja dan istana di seluruh Eropah.

Dan pada hari ini, kebanyakan di antara kita di seluruh dunia menggunakan sistem 24 jam dan sistem 12 jam masih dikekalkan.

Bagi tempat-tempat yang menggunakan standard 12 jam, terdapat pertikaian mengenai apa yang patut digunakan untuk tengah hari dan tengah malam.

Pertikaian dan kekeliruan

Biasanya, orang akan memberitahu 12 pm sebagai rujukan kepada tengah hari dan 12 am untuk tengah malam.

Namun, ada yang percaya bahawa pertukaran dari 11 pm kepada 12 am dan dari 11 am kepada 12 pm adalah sangat mengelirukan.

Ada juga yang mempertikaikan bahawa tengah hari dan tengah malam bukan am dan juga bukan pm kerana kedua-duanya menunjukkan waktu yang tepat pukul 12, jadi secara teknikalnya am dan pm harus digunakan bermula dari 12.01 minit.

Juga, tengah malam adalah kedua-duanya iaitu 12 jam sebelum tengah hari dan 12 jam selepas tengah hari, jadi sangat mengelirukan untuk memilih sama ada am atau pm.

Untuk mengelakkan kekeliruan ini, ramai yang lebih suka menggunakan "12 tengah malam" atau "12 tengah hari".

Tetapi, ia agak pelik menerangkan sebanyak dua kali kerana istilah tengah hari dan tengah malam kedua-duanya membawa maksud yang sama, iaitu jam pada pukul 12.

Mungkin ramai yang tahu bahawa terdapat pilihan yang kurang popular untuk menandakan tengah hari dengan "m", sebagai contoh 12 m, namun anda mungkin mengelirukan orang lain yang mungkin beranggapan "12 midnight".

Disebabkan pertikaian yang berterusan ini, mungkin lebih baik jika kita menggunakan sistem masa tentera iaitu sistem 24 jam.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: iluminasi

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon