Saturday, April 28, 2018

Sejarah EMO, Aliran Muzik Punk Rock Yang Berasal Dari Amerika Syarikat


Emo ialah singkatan daripada perkataan 'hardcore emosional' iaitu sejenis aliran muzik punk rock yang berasal dari Washington pada pertengahan tahun 1990an.

Sejarah EMO
Gambar hiasan.

Gaya Emo boleh dikenali dengan pemakaian serba hitam termasuklah warna cat kuku, gincu, eyeliner tebal dan rambut menutupi separuh wajah dengan sebahagiannya diwarnakan dengan pewarna merah jambu.

Dari segi pakaian pula, berseluar jeans ketat dan baju berlapis menjadi kegemaran pengikut Emo.

Mereka juga bergaya habis-habisan dengan aksesori seperti tali pinggang, bertindik dan perhiasan berjuntai.

Walaupun pengaruh muzik dan gaya Emo kelihatan sama dengan Gothik, namun kedua-dua gaya tersebut sebenarnya berbeza.

Emo mempunyai pengaruh budaya dan ekspresi. Ideologi Emo sering berkaitan dengan depresi, kegelapan, berwajah sendu, menyanyikan lagu-lagu sedih dan tidak menyukai banyak perkara dalam hidup mereka.

Selain itu, sikap mengasingkan diri dari bercampur dengan masyarakat, menyakitkan diri sendiri dan cenderung berakhir dengan menggantung diri menggunakan tali pinggang yang dipakai juga adalah identiti aliran Emo.

Larangan EMO

Walau bagaimanapun, ada negara yang melarang aliran Emo dari terus berkembang dengan alasan ideologi dan gaya Emo adalah wabak penyakit yang perlu dijauhi kerana boleh merosakkan generasi muda dan dianggap sebagai budaya negatif.

Emo dianggap membahayakan kerana boleh menjurus ke arah gaya hidup tidak sihat seperti membunuh diri dan perilaku anti sosial, selain menjadi ancaman sosial kepada negara.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: 10 Album Kumpulan Hair Metal Terbaik Sepanjang Zaman

-SENTIASAPANAS.COM

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon