Saturday, March 03, 2018

Pokok Kelor, Cara Penanaman Dan Penjagaan


Pokok kelor juga dikenali sebagai merunggai, rambungai, rembungai, lemunggai atau moringa adalah sejenis pokok daripada keluarga Moringaceae, mempunyai pelbagai kegunaan dari akar hingga buahnya, mudah ditanam dan mudah sesuai dengan apa-apa cuaca dan berasal dari India.

Pokok Kelor, Cara Penanaman Dan Penjagaan
Pokok Kelor.

Pokok Kelor merupakan spesis yang ditanam secara meluas dalam genus Moringa, merupakan satu-satunya genus dalam keluarga Moringaceae.

Dalam bahasa Inggeris ia dipanggil moringa, pokok kayu dram (dari bentuk lenggi biji benih tiga segi yang panjang dan langsing), pokok minyak ben atau pokok benzoil (dari minyak yang dihasilkan dari benihnya).

Kelor merupakan pokok yang cepat tumbuh, tahan kemarau di kaki bukit selatan Himalaya di barat laut India dan ditanam secara meluas di kawasan tropika dan separa tropika di mana lenggai muda dan daunnya digunakan sebagai sayuran.

Kelor juga boleh digunakan bagi membersihkan air dan membersihkan tangan dan turut digunakan dalam perubatan herba.

Pokok Kelor

Kelor tumbuh menegak dan mempunyai banyak cabang, tumbuh sehingga ketinggian batang 7-11 meter.

Daun kelor berbentuk bulat telur dengan ukuran kecil bersusun majmuk dalam satu tangkai yang merupakan bahagian penting untuk dimakan sebagai sayur dan dijadikan sebagai bahan untuk ubat.

Bunganya Kelor berwarna putih kekuning-kuningan dengan tudung pelepah bunganya berwarna hijau.

Bunga Kelor di Malaysia lazimnya keluar sepanjang tahun dengan aroma bau semerbak pada kadar sederhana.

Buah Kelor berbentuk segitiga memanjang yang disebut 'kelentang' dimana ia juga dapat dimakan sebagai sayuran.

Ciri-ciri Pokok Kelor

Pokok Kelor, Cara Penanaman Dan Penjagaan
Bunga Kelor.

Kelor juga dipanggil sebagai Kelor, Limaran (Indonesia), Moringa, Ben-oil tree, clarifier tree, drumstick tree (Inggeris), Kalor, merunggai (Melayu), Chùm ngây (Vietnam), Ma-rum (Thailand) dan Malunggay (Filipina).

Kelor mempunyai batang berkayu (lignosus) yang tumbuh menegak dengan kulit berwarna putih kotor yang mana ia adalah kulit nipis serta ada permukaan kasar.

Bentuk cabang pokok Kelor adalah simpodial dimana arah cabang tegak atau senget yang tumbuh lurus dan memanjang.

Bahagian daun Kelor adalah jenis majmuk yang mempunyai tangkai panjang dimana daunya bersusun bersilang (Alternate).

Warna daun muda adalah hijau muda dan menjadi hijau gelap apabila matang.

Buah Kelor adalah berbentuk panjang bersegi tiga dengan ukuran panjang sekitar 20-60 cm. Buah muda berwarna hijau kemudian bertukar kepada coklat setelah tua.

Bentuk biji Kelor adalah bulat berwarna coklat kehitaman dimana pokok Kelor yang telah berumur 12-18 bulan akan mula berbuah.

Akar pokok Kelor jenis tunjang berwarna putih dan ia lazimnya akan membesar seperti lobak.

Pokok Kelor Rimbun

Pokok Kelor, Cara Penanaman Dan Penjagaan
Buah Kelor.

Jika pokok Kelor dibiarkan tumbuh secara semulajadi, ia akan tumbuh tinggi lebih 10-12 meter dan sukar untuk menuai hasilnya.

Aktiviti memangkas tunas Kelor pada batang utama pokok diperlukan bila pohon mencapai ketinggian 50 cm sampai 1.0 meter.

Aktiviti ini akan membolehkan pertumbuhan cabang lateral Kelor yang banyak dimana ini akan meningkatkan hasil serta mengurangkan ketinggian pokok.

Selain itu, dengan pemangkasan ranting pokok Kelor akan mengurangkan risiko kerosakan pokok tumbang akibat angin kencang.

Aktiviti memungut hasil dari pokok Kelor akan lebih mudah apabila pokok tidak terlalu tinggi.

Pada peringkat awal cantasan, hanya patahkan pucuk dengan kuku jari kerana batang pucuk pokok masih lembut.

Bagaimana pun, jika batang atau dahan sudah keras perlu gunakan parang atau gergaji yang ssuai. Sapu dengan racun kulat dikawasan dipotong untuk mengelakkan serangan penyakit kulat.

Penanaman Pokok Kelor

Pokok Kelor, Cara Penanaman Dan Penjagaan
Biji benih Kelor.

Penanaman Kelor secara komersil dan monokrop boleh dijalankan diatas tanah subur dengan sistem saliran yang baik.

Biji benih Kelor dapat bercambah dengan mudah walau pun tanpa sistem pengairan sempurna asalkan ada hujan mencukupi.

Akar anak benih Kelor yang tumbuh akan terus naik berkembang dalam tempoh dua puluh hari dan amat kritkal serta perlu dibekalkan air melalui sistem pengairan untuk terus sihat.

Sebaiknya 3 bulan pertama penanaman Kelor, air diberikan sehingga akarnya mampu hidup stabil didalam tanah.

Sistem pengairan titis atau renjis boleh dipasang untuk memastikan hasil tanaman Kelor yang tinggi dan keperluan dimusim kemarau.

Kekurangan air di musim kemarau akan menyebabkan daun pokok Kelor mengugurkan daun walaupun sebenarnya pokok tidak mati.

Aktiviti membuat cantasan dahan Kelor sebaiknya dibuat pada awal musim hujan setelah kita menambahkan baja organik.

Kawasan Penanaman Pokok Kelor

Kawasan penanaman Kelor sering tumbuh rumpai yang perlu dihapuskan. Ini kerana rumpai yang tumbuh akan terus bersaing dengan pokok kelor untuk makanan, air, cahaya matahari selain daripada perumah kepada perosak.

Kerja merumput kawasan tanaman Kelor boleh dijalankan secara manual dengan cara menggunakan cangkul disamping dapat menggemburkan tanah dan menambah baja kompos dari pereputan rumpai.

Rumpai yang tebal akan menyebabkan daun Kelor kekuningan kerana kurang baja Nitrojan (N) yang diambil oleh rumpai.

Aktiviti untuk membuang rumpai lebih kerap ketika pokok Kelor masih muda dimana cahaya matahari sampai kepada tanah tetapi akan berkurangan apabila pokok Kelor menjadi dewasa.

Lazimnya kerja mengawal rumpai dijalankan 4 kali setahun apabila pokok Kelor dewasa dan kekerapan mungkin lebih dimusim hujan.

Rumput yang dipotong sebaiknya diletakkan dibawah pokok Kelor untuk mengawal kelembapan selain dari meningkatkan baja apabila ia mereput.

Penggunaan penutup bumi plastik silvershine kini lebih praktikal untuk mengawal rumpai disekitar pokok Kelor.

Pembajaan

Pembajaan pokok Kelor adalah penting untuk mendapatkan hasil tinggi. Pokok Kelor dapat menghasilkan daun dalam jumlah besar apabila ia mendapat cukup zat penting atau pun baja organik.

Kandungan daun Kelor kaya protein dan mineral bermakna tanah dikawasan penanaman mestilah menyediakan nitrogen dan mineral yang cukup bagi tanaman.

Berbanding dengan baja kimia, baja organik seperti tahi kambing atau baja kompos dapat memberikan zat baja yang diperlukan pokok Kelor serta mampu memperbaiki struktur tanah.

Pemberian bokashi yang merupakan campuran tahi kambing, kompos dan jerami padi kering yang diproses dengan mikrob (organisma berfaedah) amat digalakan penggunaannya.

Program pembajaan perlu dijalankan dari peringkat awal penanaman sehingga pokok Kelor dewasa.

Setelah dibuat cantasan awal pembentukan selesai, maka cantasan penyelenggaraan pokok Kelor perlu dilakukan.

Aktiviti ini dapat dilakukan pada setiap kali aktiviti menuai hasil Kelor dilakukan iaitu dengan cara memotong semua batang di atas ketinggian tertentu.

Sebaiknya ia dijalankan pada awal musim hujan untuk membuat cantasan dan elakkan musim kemarau. Amalan agronomi yang baik untuk tanaman pokok Kelor mampu memberikan pendapatan tambahan yang lumayan kepada petani.

Jana Pendapatan

Kelor boleh dijadikan tanaman sampingan di tapak atau ladang tanaman komoditi lain dan berdasarkan kajian dijalankan, tanaman moringa ini mampu mengeluarkan hasil dalam tempoh enam bulan saja dan mampu memberi pulangan sehingga RM3,000 sebulan bagi setiap 0.4 hektar atau satu ekar tanah.

Produk atau hasil daripada tanaman Kelor juga semakin mendapat permintaan di seluruh dunia memandangkan ia mempunyai banyak manfaat dan kelebihan tersendiri.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: 13 Khasiat Ajaib Kelor Untuk Kesihatan

sumber: animhosnan | wikipedia | pressreader

2 comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon