Selasa, Ogos 29, 2017

9 Makanan Tambah Susu Ibu Dengan Pantas


Loading...

Jika diikutkan petua orang tua-tua dahulu, pelbagai cara boleh dibuat untuk menambahkan susu badan. Ini khas untuk ibu menyusu.

Susu Ibu

Bila susu badan mula merudum, siapa yang tidak risau kan? Hanya ibu-ibu yang mengalaminya sahaja akan memahami.

Ok kita selidiki apa yang orang-orang tua dulu amalkan. Kita tengok 9 makanan semuladi manakah yang dikenali sebagai milk booster.

1. Kacang Tanah

Kacang tanah ini kaya dengan protein dan lebih lagi dari daging dan telur. Kebiasaannya dimakan bersama dengan susu kambing untuk menambahkan susu badan. Ada juga bayi yang alah pada kekacang, jadi ibu-ibu kena berhati-hati memilih.

2. Longan

Longan ini agak popular juga semasa Mak Jemah dalam pantang anak kedua. Sebelum ini Mak Jemah memang tidak kenal langsung “milkbooster” apa yang boleh diambil.

Biasanya longan ini berbentuk kering dan boleh didapati dari kedai ubat cina atau singseh.

Ianya dalam bentuk kering dan bolehlah direbus dengan gula batu sedikit untuk memberikan rasa manis. Tapi longan ini tidak serasi dengan Mak Jemah, pernah amalkan tetapi mungkin juga sebab longan ini agak panas, Mak Jemah mengalami demam yang tinggi lepas mengambilnya.

Mungkin tengok pada kesesuaian orang, ada ibu yang serasi bolehlah mengambilnya tanpa ragu.

3. Halba, Fenugreek

Halba ini kalau perasan yang selalu ada dalam nasi dagang tu. Nasi dagang makanan orang timur. Atau biasa boleh didapati dari kedai mamak atau pasaraya-pasaraya. Ianya dikatakan boleh menambahkan susu badan juga.

Caranya hanya cuci halba tersebut, rendamnya dalam segelas air panas dan airnya bolehlah diminum. Halba ini biasanya memberikan bau yang agak kuat, kemungkinan juga boleh berikan bau badan yang agak kuat pada pengamalnya. Tapi terpulang juga pada ibu, ada yang serasi boleh teruskan.

4. Lobak Putih

Biasanya dalam pantang selalu kita dihidangkan dengan sup lobak putih kan. Mak Jemah dulu semasa dalam tempoh berpantang, ada amalkan sup lobak putih, ringkas dan berkhasiat. Resepi ini adalah dari orang tua yang katanya boleh menambahkan susu badan.

5. Jantung Pisang

Satu lagi resepi tradisional. Boleh dibuat kerabu atau dibuat masak lemak, ianya juga dikatakan memberikan kesan kepada pertambahan susu badan ibu. Sedap dimakan, susu juga bertambah.

6. Pucuk Betik Muda

Rebuskan daun pucuk betik muda, dan airnya diminum. Ia dikatakan boleh melancarkan dan menambahkan susu badan ibu. Boleh diminum 2,3 kali sehari.

7. Kurma

Kurma memang dikenali juga sebagai salah satu “milk booster” yang hebat. Ini kerana ia mengandungi unsur kalsium dan zat besi yang tinggi. Macam-macam resepi boleh dibuat, makan begitu sahaja paling mudah.

Jika mahu buat jus pun boleh. Mak Jemah pernah buat resepi kurma bersama susu. Campurkan 5 bijik kurma yang dibuang bijinya, blend bersama-sama dengan susu segar. Sangat best!

8. Habbatussauda, Jintan Hitam

Dikatakan juga sebagai penggalak susu. Ianya boleh direbus dan diminum airnya. Amalan ini boleh dilakukan seminggu 2,3 kali untuk mendapatkan hasil yang anda inginkan.

9. Alfalfa

Alfalfa dikenali sebagai raja tumbuhan dan dikenali ramai sebagai salah satu penggalak susu yang popular. Ianya mengandungi kandungan fiber yang tinggi dan juga fungsi lain seperti agen pelawasan bagi ibu-ibu dan juga berupaya membuang angin dari badan.

Ada cara lain yang agak popular di kalangan ibu sekarang iaitu dengan pengambilan vitamin-vitamin untuk membantu penghasilan susu yang lebih baik.

Antaranya adalah pil alfalfa dan serbuk protein sebab ia senang ditelan dan disediakan. Ada juga di pasaran set-set menyusu yang pelbagai pilihan.

Walau apapun pilihan ibu-ibu, pergantungan pada milk booster tidak menjanjikan susu yang banyak jika ibu tidak memahami konsep sebenar dalam penyusuan itu sendiri.

Namun jika semuanya difahami dengan jelas, apa sahaja pilihan milk booster ibu, hanya ibu sahaja yang dapat merasakan keserasiannya.

Tepuk dada tanya selera.

BACA INI JUGA: Penemuan Saintifik Susu Ibu Bukti Kebenaran Al-Quran

sumber: permatacintaku

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon