Sabtu, Mei 13, 2017

Sambutan Hari Keluarga Antarabangsa, International Day of Families


Loading...

Sambutan Hari Keluarga Antarabangsa, International Day of Families disambut pada 15 Mei setiap tahun sebagai suatu gerakan bagi menggalakkan seisi keluarga untuk bersantai dan meluangkan masa bersama-sama.

Hari Keluarga Antarabangsa

Ramai orang pada amnya memahami betapa penting meluang masa bersama keluarga namun, perkara lain sering dijadikan keutamaan bahkan mengatasi tempat orang tersayang hinggakan ketika bersama sekali pun, turut terganggu dek sibuk melayan alat peranti.

Ahli keluarga mungkin berada secara fizikal dekat di mata dalam bilik yang sama, namun mereka jauh di hati, dalam erti kata ikatan keluarga sebenar.

Menerusi sambutan Hari Keluarga Antarabangsa ini, marilah sama-sama berjuang bersama dan berharap menerusi kempen ini, dapat memperkasa keluarga di seluruh negara dengan mengabadikan masa terluang bersama orang tersayang.

Apa yang kita sedari sekarang, hubungan dan interaksi dalam keluarga semakin longgar disamping keupayaan ibu bapa mengendali jagaan, mendidik dan membimbing anak serta keluarga pula semakin lemah.

Gejala keretakan keluarga, keganasan rumah tangga, penderaan, lari dari rumah dan perceraian terus meningkat dan inilah yang diberi penekanan dalam menangani isu utama berkaitan penduduk dan keluarga.

Keruntuhan nilai, moral dan etika keluarga berpunca dari gejala negatif di kalangan remaja serta tahap kemahiran keibubapaan yang rendah.

Semoga keluarga Malaysia prihatin dengan peranan mereka yang bukan setakat untuk kehidupan sendiri tetapi ke arah membangunkan agama, negara dan bangsa secara lebih teratur, berdisiplin dan bermaruah.

Selamat menyambut Hari Keluarga Kebangsaan dan Antarabangsa.

BACA INI JUGA:

-SENTIASAPANAS.COM

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

1 comments so far

tarikh kerasmat seluruh keluarga di dunia ni kan SP

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon