Jumaat, Mac 10, 2017

Risiko Perkahwinan Jarak Jauh (PJJ)


Banyak risiko dan kesakitan yang terpaksa dihadapi oleh pasangan yang terperangkap di dalam kisah perkahwinan jarak jauh.

PJJ

Lebih terasa sakitnya berjauhan apabila sudah mempunyai zuriat bersama, isteri atau suami yang terpaksa berhempas pulas berseorangan tanpa pasangan.

Anak membesar yang memerlukan perhatian ibu atau bapanya kerana kurangnya salah seorang, besar kemungkinan anak membesar cara ibu atau bapanya itu.

Sebagai contoh, jika bapanya adalah individu yang terpaksa berkhidmat di luar negara, dengan dibesarkan hanya dengan ibu.

Kebebasan ibu keluar makan bersama rakan serta kesibukkan ibu menguruskan keluarga, akan membuatkan anak kurang kasih sayang serta mungkin memberikan kesan tidak baik pada anak itu tadi.

Tiada kemesraan antara satu sama lain juga salah satu risiko yang boleh diambil dari perkahwinan jarak jauh ini. Sama ada antara anak anak dengan ibu atau bapa yang bertugas di luar negara mahupun antara suami isteri.

Risiko seterusnya adalah rasa biasa tidak bersama mungkin kerana pasangan sudah terbiasa hidup berjauhan.

Jadi, tiada apa dirasakan jika keluar berdua bersama teman belainan jantina. Yang terusnya itu boleh mendatangkan fitnah.

Kerana rasa terbiasa itu sudah sebati, segala norma kehidupan tidak dipandang penting kerana mungkin niat keluar untuk makan atau pergi kerja bersama sahaja, tetapi mata yang melihat.

Jangan kerana rasa sudah biasa itu nanti memakan diri, sehinggakan tidak kisah pasangan keluar dengan siapa.

Mungkin susah untuk kendalikan perkahwinan jarak jauh ini bagi sesetengah individu, tetapi tidak mustahil juga jika ada caranya.

Kami akan kongsikan dengan pembaca tersayang mengenai tips kukuhkan cara kendali perkahwinan jarak jauh ini dalam artikel akan datang.

Tunggu tau!

BACA INI JUGA: 'Ini Syaratnya Jika Anda Mahu Berkahwin Dengan Gadis Turki'

Sumber: ikahwin

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon