Rabu, Mac 22, 2017

David Rockefeller Lelaki Paling Berkuasa Dunia Meninggal Pada Usia 101 Tahun

Billionaire David Rockefeller dilaporkan telah meninggal dunia dalam tidur di rumahnya yang terletak di Poncantico, New York pada umur 101 tahun.

David Rockefeller

David Rockefeller merupakan generasi terakhir sebuah keluarga yang sangat terkenal di Amerika Syarikat dan merupakan cucu kepada pengasas syarikat Standard Oil, John D Rockefeller.

Antara kata-katanya yang popular ialah, ” Sistem Kapitalisma di Amerika telah banyak membawa faedah kepada ramai orang berbanding sistem di negara-negara lain dalam sejarah dunia,” katanya.

“Masalahnya adalah melihat sistem ini dijalankan dengan cekap dan sejujur yang mungkin.”

David Rockefeller menghabiskan pelajarannya di Harvard pada 1936 dan menerima ijazah doktor falsafah dalam bidang ekonomi.

Beliau berkhidmat dalam perang dunia kedua sebelum mengembangkan kerjayanya dalam industri perbankan di Chase Bank yang kini dikenali sebagai JPMorgan Chase.

Dari segi pengaruhnya kepada dunia, ada laporan yang mengatakan David Rockefeller adalah satu-satunya penasihat kepada satu badan dunia yang misteri di mana ahlinya terdiri daripada golongan-golongan elit global yang dipanggil sebagai Bilderberg Group.

Namun, ada juga penentang beliau seperti Benjamin Fulford yang mengkritik Rockefeller tentang usaha kepada penubuhan sebuah kerajaan dunia.

David Rokefeller mengatakan pada 2007, “Saya tak rasa kita benar-benar memerlukan satu kerajaan dunia.”

“Kita memerlukan kerajaan di dunia yang bekerjasama, tetapi saya tidak rasa kita perlukan satu kerajaan dunia — atau, walaupun pun ia diperlukan — bagi mempunyai satu kerajaan dunia yang dipilih oleh penduduk di seluruh dunia.”

Sesetengah orang juga menggelarkan beliau sebagai “pentadbir dunia” (ruler of the world) di bawah undang-undang beliau.

David Rockefeller juga dilaporkan menjadi penasihat secara rahsia kepada setiap Presiden Amerika Syarikat sejak Eisenhower.

Namun belum ada fakta sebenar tentang kewujudan satu badan dunia misteri yang dijalankan secara rahsia ini.

Beliau juga sering menepis dakwaan yang mengaitkan beliau kepada ‘New World Order’ dan tidak pernah lagi mengakui perkara ini.

“Ada orang yang percaya kami adalah sebahagian dari satu usaha rahsia dan menjadikan saya sebagai sasarannya yang mana mereka mengatakan kami membina satu struktur ekonomi dan politik global tunggal — one world," kata David Rockefeller.

BACA INI JUGA:

sumber: moshed

Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon