Saturday, January 07, 2017

'Taubat Tak Nak Guna Kad Debit Lagi Lepas Ni, Guna Cash Lagi Senang'

Loading...

Baru semalam aku baca sharing sorang owner farmasi kisah ada mak ayah tu swipe debit card banyak kali tapi decline.

Kad-Debit

Kali ke 3, dah unsucces sebab apa? Sebab duit dalam bank dah licin. Sebab apa? Sebab yang decline 3-4 kali tadi tu sebenarnya succes. Duit tolak tapi tak tau kenapa decline.

Jadinya. Nak jadi cerita. Hari ni turn aku pulak. Lepas register anak taska, mau melayang cash semua. Licin wallet, tinggal asap.

So, memang broke sangat dah masa tu. Cikgu pulak bagi listed apa nak kena ada. Esok dah masuk sekolah. Hari ni maknya baru terkial-kial nak register dan membeli.

Pergi la shopping mall paling dekat. Aku pun start la grab itu, grab ini. Biasa la. sindrom mak-mak over anak nak masuk sekolah.

Akak takde cash ni

Dah siap. Kumpul dekat cashier. Total RM149.40
Kali pertama swipe debit – DECLINE
Kali kedua swipe – DECLINE
KALI KE TIGA – DECLINE

Aku nampak la asyik decline jadi aku tanya. Ada option selain ni tak? Akak takde cash ni.

Cashier jawab. Ada – pergi bank lah.

Tak pun saya cuba kali last kak. Sekarang kad baru semua, saya cuba. Semua decline kak. Hari ni saja dekat 6 kasteme decline.

Aku angguk. Nampak la dia ambil pemadam gosok-gosok dekat cip KAD MAYBANK BARU AKU TU.

Kali ke empat. DECLINE.

Takpe kak. Resit tak keluar pun

Aku tanya, duit tak tolak dik ekk.. Decline tu. Sambil sengih-sengih dia kata, taklah kak, resit tak keluar pun.

Ok takpe. Akak pi bank jap ambil cash. Pergi semula. Bayar. Masuk kereta dan entah macam mana, macam nak buka apps Maybank2u untuk tengok history.

YESSSSSS. Keempat-empat transaksi berjaya. RM149.40 x 4 kali.

Total tu semua dia dah deducted dari akaun aku.

Aku ni, spechless. Aiii biarrr betul Maybank ni. MUJUR LA AKU CHECK. Terus la call Maybank.

Dapat cakap dengan Operator. Dia pun check sistem dan sahkan memang ada transaksi dan semua berjaya.
Kenapa semua pakat decline?

Aku tanya. Tapi kenapa dekat sana semua transaksi DECLINE?

Dia jawab. Succes tapi FLOATING. Dalam account tolak tapi tak masuk pun account mana-mana pihak. Sebab tu asyik decline jeee..

Aku malas nak tanya banyak. Just get thru macamana nak dapat balik duit tu.

Dia jawab isi form dalam website Maybank dan email pada diorang dan akan dapat balik dalam masa 30 hari.

Sebulan!!! Bodoh kan?! Mujur aku ada duit lagi! Kalau tu je duit aku ada?

Ok. Abis citer. Pasni memang tak mau la gamble swipe debit. Pakai cash lagi senang.

Pandai-pandai la korang nilai semula penggunaan KAD DEBIT BARU NI..

BILA MINTA TUKAR, berdegor-degor citer.

Nak upgrde la, apa la. Kad dulu takda gini pun. Korang kalau ada cash, bayar cash.

Biarlah old fashion pun. Nak dapat balik.duit tu, bukan senang. Babyee tul.

BACA INI JUGA:

Sumber: NMP

1 comments so far

kan, kan! dah serik nak guna, betapa haram jadahnya kad debit ni.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon