Selasa, Januari 10, 2017

Kos Ubahsuai Motosikal Unik Mampu Redah Banjir Hanya RM50


Seorang pemuda, Mohd Faizol Lokman, 30, tidak menyangka video rakaman kakaknya, Khaizuraini, 35, ketika mereka berdua menunggang motosikal meredah banjir tersebar luas di laman sosial mencatat lebih 5 juta tontonan sehingga kini.

Mohd Faizol

Mohd Faizol yang juga mekanik motosikal sambilan dari Kampung Gerung, dekat Kampung Apal, di sini terkejut apabila rakaman yang dibuat kakaknya yang sedang membonceng motosikal mendapat perhatian netizen seluruh dunia.

Menurutnya, dia mengubahsuai motosikal Honda C70 sehingga berkemampuan ‘menyelam’ dalam air tanpa berdepan sebarang masalah.

“Sebenarnya telah beberapa tahun saya ubah suai motosikal sedemikian terutama ketika ingin bermain air banjir. Masa ubah suai motosikal itu hanya memakan masa sejam sahaja.

“Selepas tidak mahu guna, saya akan buka semula barang yang diubah suai itu menjadi motosikal biasa,” katanya ketika ditemui di rumah Adun Jabi, Mohd Iskandar Jaafar di Kampung Gong Lilit.

Mohd Faizol berkata, lokasi dia meredah air di dalam video yang tersebar itu adalah di jalan Kampung Gong Cokoh, Pasir Putih, Kelantan yang terletak bersempadan dengan Kampung Air Terjun, Besut.

Menurutnya, sehari sebelum itu sebaik mengubah suai motosikal dia meredah air sedalam satu meter di kawasan banjir di Hulu Besut.

“Kakak saya yang bekerja di Kuala Lumpur pulang bercuti dan mengajak saya untuk bermain banjir dan perkara sama kami meredah air dalam pada banjir sebelum ini.

“Kakak saya yang membonceng merakam video gunakan telefon bimbit yang dipegang dengan tripod kemudian dia memasuki lagu Jomblo Happy yang kebetulan sangat sesuai dengan video tersebut sebelum dimuat naik dalam Facebook,” katanya yang mahir memasang siling kapur rumah. -SH

Hanya RM50 untuk ubah suai motosikal

Mohd Faizol

Idris (kiri) tertarik melihat motosikal Faizol yang diubah suai sehingga mampu ‘menyelam’ dalam air.

Mohd Faizol berkata, dia hanya mengeluarkan modal RM50 untuk mengubah suai motosikal tersebut sehingga ia berkemampuan menjadi motosikal dua alam.

Menurutnya lagi, kerja mengubah suai motosikal seperti itu tidak rumit iaitu dia hanya perlu memasang paip tangki air kereta ke karburetor yang dipindahkan ke tempat tinggi di dalam raga motosikal.

“Hujung paip getah daripada karburetor pula di hala ke atas manakala minyak tu saya bekas minyak petrol di letak kat atas sekali dan turut dipasang getah paip kecil untuk mengelak dimasuki masuk air,” katanya.

Kata Mohd Faizol sebelum ini dia dan kakaknya tidak merakam video mereka meredah air dalam, tetapi sekadar mengambil gambar biasa menyebabkan ramai tidak percaya tentang kemampuan motosikal tersebut.

“Saya rasa puas kerana dapat meredah air banjir yang menenggelamkan jalan raya dengan motosikal tersebut tanpa motosikal mengalami kerosakan,” katanya.

Sementara itu menurut Mohd Iskandar, ciptaan tersebut hasil inovasi terhadap sukan permotoran yang mendalam dalam diri Faizol dan rakan-rakannya sehingga membolehkan motosikal dinaiki meredah air sedalam sehingga satu meter.

Menurutnya, kreativiti itu boleh diteruskan untuk faedah orang ramai melalui proses penambahbaikan.

“Motosikal seperti itu boleh dikomersialkan malah ia dapat membantu masyarakat di kampung-kampung yang memerlukan satu jenis kenderaan yang dapat digunakan dalam pelbagai keadaan terutama meredah air bagi melancarkan urusan kerja harian mereka.

“Sekarang ini ramai penduduk tidak dapat pergi atau melakukan kerja kerana jalan terputus akibat ditenggelami air walaupun sedalam paras lutut tetapi sekiranya ada motosikal seperti yang diubahsuai Mohd Faizol akan membantu mengurangkan masalah ini,” katanya.

Beliau juga mencadangkan pihak atasan dapat melihat hasil cetusan tersebut untuk memberi peluang kepada Mohd Faizol dan rakan-rakannya mengilap bakat mereka selain memberi pendapatan sampingan kepada golongan muda sepertinya ,” katanya.

Kebolehan Mohd Faizol turut mendapat perhatian Menteri Pendidikan Tinggi yang juga Ahli Parlimen Besut, Datuk Seri Idris Jusoh untuk bertemu dan melihat sendiri hasil ubahsuai yang dilakukan lelaki itu di Kampung Apal, semalam.

Idris dalam kenyataan ringkasnya memuji usaha dan kreativiti Mohd Faizol yang mampu mengubahsuai motosikal Honda C70 boleh bergerak walaupun tenggelam hampir sepenuhnya.

“Saya yakin anak muda kita boleh melakukan sesuatu menakjubkan sekiranya mereka punyai usaha dan kemahuan yang besar untuk berjaya.

"Golongan muda perlu menanam slogan 'tiada halangan hanya peluang, impian menjadi realiti' dalam diri masing-masing,” katanya. -SH

BACA INI JUGA: Sungguh Luarbiasa Orang Buta Pandu Motosikal!

-SENTIASAPANAS.COM

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

1 comments so far

sungguh unik. boleh cuba buat sendiri senang nak guna waktu banjir nanti.. tapi jangan lupa beli insurans motosikal tu. kot kot lah ciptaan tu rosak or x menjadi haaa. sekarang ni nak beli insurans semuanya hujung jari dengan teknologi kewangan serba canggih. klik di https://loanstreet.com.my/insurance/motorcycle-insurance dan beli insurans anda sekarang!

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon