Friday, November 04, 2016

Kejadian Pelik Kucing 'Meratapi' Kubur Ibu Kundari

Dalam satu kejadian pelik yang berlaku di Indonesia, walaupun telah dibawa pulang ke rumah oleh beberapa penduduk, seekor kucing enggan berganjak dari kubur tuannya.

Kucing+Menangis

Kucing berkenaan akan duduk berehat di atas kubur tuannya, kadangkala berbunyi 'meow' kuat berulang-kali dan kadangkala senyap seribu bahasa.

Kisah kucing tersebut menjadi viral di laman sosial dan mendapat liputan antarabangsa selepas didedahkan oleh seorang pelayar, Keningau Prayitno.

Difahamkan, Keningau sendiri cuba membawa kucing tersebut pulang ke rumahnya, tapi kucing tersebut tetap berpatah balik ke kubur tuannya.

"Beneran mas, pernah sekali saya mau bawa pulang tapi gak mau.." kata Keningau dipetik laporan Sriwijaya Post.

'Ibu Kundari' tertulis atas batu nisan kubur yang menjadi tempat 'lepak' kucing berkenaan.

Sriwijaya Post mengatakan Kundari dan suaminya selalu memberi makan kepada kucing tersebut ketika pasangan berkenaan masih hidup.

Kisah kucing malang ini disamakan dengan kisah anjing bernama Hachiko, yang setia menunggu tuannya yang tidak pernah kembali di sebuah stesen kereta api.

Kisah Hachiko kemudian menjadi filem animasi Jepun, diadaptasi oleh Hollywood, malah sebuah patung anjing 'Hachiko' juga dibina di stesen kereta api berkenaan.

BACA INI JUGA: Dindim, Penguin Yang 'Melawat' Penyelamatnya Setiap Tahun!

Sumber: SH

Blogger biasa yang menulis untuk berkongsi berita dan infomasi untuk memberi manfaat dan ilmu pengetahuan.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.

#senarai bloglist hilang secara misteri. rakan blogger yang ada memasukkan blog ini dalam senarai bloglist, sila 'remove' blog ni ye. maaf diatas segala kesulitan.
EmoticonEmoticon