Rabu, Oktober 12, 2016

Samsung Hentikan Pengeluaran Note 7, Digantikan Dengan S7 Edge


Samsung mengumumkan penggantungan pengeluaran model Galaxy Note 7 di seluruh dunia susulan beberapa insiden melibatkan kebakaran bateri telefon pintar itu.


Keputusan ini dibuat sehari selepas syarikat itu mengumumkan penggantungan sementara pengeluaran model tersebut.

"Keselamatan para pelanggan adalah keutamaan kami, jadi, kami telah memutuskan untuk menghentikan jualan dan pengeluaran Galaxy Note 7," kata syarikat itu seperti dipetik dari portal The Wall Street Journal.

Langkah ini diambil selepas saham Samsung jatuh lapan peratus, penurunan sehari terbesar dalam lapan tahun, selain kes kebakaran Galaxy Note 7 terbaharu di Amerika Syarikat.

Pada 2 September lalu, Samsung mengumumkan pemanggilan secara global 2.5 juta telefon bimbit Galaxy Note 7 berikutan kegagalan bateri yang menyebabkan insiden kebakaran. -AA

Samsung Malaysia ganti Note7 dengan S7 edge


Samsung Malaysia Electronics bakal memberikan pilihan kepada pengguna yang memilik Galaxy Note7 sama ada menerima pemulangan wang atau menggantikan dengan model S7 edge.

Dalam satu kenyataan terbaru, Samsung turut menggesa pengguna sedia ada untuk tidak menggunakan telefon pintar berkenaan.

"Pilihan pemulangan wang atau penggantian model kepada S7 edge akan diberikan kepada pemilik sekiranya mereka memulangkan model Note7," katanya dalam satu kenyataan.

Mereka yang membuat tempahan awal akan dihubungi bermula 13 Oktober 2016 termasuk dari penyedia perkhidmatan rangkaian mudah alih atau rakan pengedar lain berkaitan proses pemulangan wang atau penukaran model.

Samsung Malaysia berkata keselamatan pengguna adalah keutamaannya dan pengguna boleh menghubungi khidmat pelanggan di talian 1-800-88-7799 bagi mendapatkan maklumat lanjut sebelum proses penukaran dilakukan.

Samsung pada Selasa mengumumkan penghentian serta merta pengeluaran Note7 selepas laporan kebakaran bateri terbaru dalam model yang ditambah baik.

Ia turut mengarahkan pengedar seluruh dunia menghentikan penjualan dan menasihatkan pengguna berhenti menggunakan model tersebut.

Samsung pada September memanggil kembali semua model Note7 selepas berpuluh laporan kebakaran bateri dilaporkan seluruh dunia ketika telefon dicas.

Ia kemudian melancarkan kembali versi terbaru Note7 di Korea Selatan, namun laporan kebakaran bateri pada model terbaru masih wujud, memaksa gergasi teknologi itu menghentikan sepenuhnya pengeluaran dan penjualan model berkenaan.

Note7 merupakan model kelas teratas telefon pintar Samsung yang sepatutnya bersaing dengan model dari gergasi teknologi Apple Inc., iPhone 7 dan iPhone 7 Plus. -AA

BACA INI JUGA: Samsung Galaxy 7 Edge Dinobatkan Smartphone Terbaik 2016

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

1 comments so far

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon