Selasa, Ogos 23, 2016

Surat 'Menyedihkan' Lin Dan Untuk Lee Chong Wei Rupanya Rekaan!


Sebelum ini tersiar di laman sosial kononnya sekeping 'surat' yang ditulis oleh Lin Dan kepada musuh ketatnya dalam dunia badminton, Datuk Lee Chong Wei, surat berkenaan telah menjadi viral meluas.

Lin Dan to LCW

Rata-rata netizen dari Malaysia dan China menyatakan perasaan terharu dengan surat yang merujuk kepada 'Musuh Ketat Di Gelanggang, Rakan Baik Di Luar', ia seolah-olah luahan pesaing hebat seperti Ronaldo dan Messi, Larry Bird dan Magic Johnson, Federer dan Nadal dalam sukan yang diceburi mereka.

Walaupun belum menerima sebarang maklumbalas daripada Datuk Lee Chong Wei, berdasarkan sumber yang diperolehi dan kenyataan semasa surat berkenaan adalah sebuah rekaan di mana ia hanyalah bayangan ataupun imaginasi seorang penulis yang tidak diketahui identitinya, ia juga telah dimuatnaik dailynews.sina sebagai fiksyen peminat.

Memetik laporan New Straits Times yang memetik tulisan dari portal hype.my, artikel asal jelas menyebut “如果他們彼此給對方寫一封信的話,他們又會怎麼说呢?” atau dialih bahasa bermaksud "sekiranya mereka menulis surat kepada sesama sendiri, apakah yang akan mereka katakan?".

Dalam 'surat' yang kononnya diutuskan oleh Lin Dan itu, sepanjang perjalanan jaguh badminton dunia itu, beliau mengucapkan terima kasih kepada Chong Wei di mana sedikit petikan asal 'surat' itu berbunyi, "Ribuan terima kasih kerana disebabkan kamu, kita diiktiraf seperti juara yang lain sebagai pesaing yang hebat, ‘Lee-Lin’ rivalry. Kita seperti Cristiano Ronaldo dan Lionel Messi di mana persaingan kita ini tiada kesudahannya."

Berikut adalah 'surat' itu dalam versi penuh.

Lin Dan to LCW
Lin Dan to LCW
Lin Dan to LCW
Lin Dan to LCW

Twit artikel yang meletakan nama @rueyping sebagai penulis asal surat itu telah mendapat 11,000 like dan 15,000 perkongsian. bagaimana pun Twitt asal artikel berkenaan telah pun dipadam oleh penulis asalnya.

Lin Dan to LCW

Berikut adalah reaksi netizen yang menyedari surat tersebut adalah rekaan semata-mata.

Lin Dan to LCW

Bagaimanapun surat imaginasi tersebut tidak memburukkan mana-mana pihak, ia dilihat cuma sekadar 'penambah perisa' dalam kehangatan badminton Olimpik.

Surat itu telah menjadi viral selepas Datuk Lee Chong Wei telah berjaya menewaskan musuh tradisinya itu dalam separuh akhir sukan Olimpik Rio untuk layak ke perlawanan akhir. Lee Chong Wei menang 15-21, 21-11, 22-20 dalam 79 minit bertarung.

Punyai Wajah Seiras Lee Chong Wei

Ika Syazwani

Disebalik ucapan yang diberikan kepada skuad negara terutamanya Dato Lee Chong Wei, terdapat satu kisah yang agak lucu di mana seorang gadis yang mempunyai wajah hampir seiras dengan DLCW kini menjadi viral di laman sosial.

Menurut gadis berkenaan, Ika Syazwani, yang merupakan penuntut di Universiti Utara Malaysia, melalui catatan di Facebooknya, gara-gara kejayaan DCLW di Rio, Facebooknya kini menerima begitu banyak 'Friends Request', ada meminta nombor telefon dan pelbagai lagi.

Ika Syazwani
Ika Syazwani
Ika Syazwani

Ada juga rakan-rakannya yang agak 'nakal' menyakat dengan mengucapkan tahniah atas 'kejayaannya' membawa pulang pingat perak Olimpik Rio.

Ternyata rupa ala-ala 'Chinese look' ini memang cantikkan, lebih-lebih lagi iras kepada idola nombor satu Malaysia ini.

BACA INI JUGA: Surat Lin Dan Untuk Lee Chong Wei Yang Pasti Buat Anda Terharu.

Sumber: Siakapkeli.my

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon