Monday, June 27, 2016

'Skandal Brexit', Perdana Menteri Britain Letak Jawatan!?

Loading...

David Cameron mengumumkan akan meletakkan jawatan sebagai perdana menteri sebelum Oktober ini selepas rakyat Britain mengundi keluar daripada Kesatuan Eropah (EU) dalam referendum diadakan.

David Cameron Brexit.PNG

“Saya tidak fikir saya sesuai menjadi kapten untuk memimpin negara ini ke destinasi seterusnya.”

Sebelum ini, Cameron semasa berkempen berkata akan kekal mentadbir walau apa pun keputusan diperoleh.

Keputusan Referendum samada mahu Britain kekal dalam Kesatuan Eropah adalah 51.9% mengundi keluar dan 48.1% mengundi kekal. Peratus mengundi adalah 71.8% atau lebih 30 juta rakyat.

Cameron yang menyokong Britain kekal dalam EU merasakan yang beliau tidak lagi mendapat kepercayaan majoriti rakyat dan membuat keputusan mengundur diri.

Brexit.png

Ayat beliau yang dipetik oleh paper Britain - 'I love this country and i feel honoured to have served it.'

Kita bukannya tahu pun macamana Cameron memerintah, baik ke buruk ke tapi cara beliau menerima keputusan Referendum itu sungguh gentleman! Tabik!

Bukannya referendum mengukur populariti dirinya sebagai PM tapi sebab pandangannya tidak diterima majoriti rakyat, Cameron merasa tercabar. Bukannya banyak pun majoriti yang beliau kalah, cuma 4% jer tapi itulah namanya Demokrasi.

Komen Najib dalam Twitter - 'Pengundi UK telah bersuara. Sebagai demokrat (pengamal demokrasi), kita mesti hormat keputusan itu.'

Brexit - Najib.png

Apapun, tindakan Cameron memang kita kena tabik. Walaupun referendum itu bukan satu pilihanraya dan ia bukan mengenai isu populariti dirinya sebagai PM tapi sebab ia mewakili suara seluruh rakyat dan pandangannya ditolak majoriti pengundi, beliau tetap juga menerimanya sebagai penolakan dirinya sebagai PM.

Kenapa begitu mudah Cameron mahu meletak jawatan?

Besar kemungkinan kerana Cameron tidak punya apa-apa kepentingan yang perlu dipertahankan. Tidak ada skandal-skandal yang perlu disorokkan.

Tidak bergantung kepada jawatannya untuk meraih laba bagi membiayai gaya hidup mewah yang melampau, tidak risau bakal diheret ke muka pengadilan sekiranya tidak lagi berkuasa.

Pendek kata, Cameron bebas dari semua itu, makanya beliau senang untuk buat keputusan mengundur diri.

Tapi kalau salah satu atau semua kemungkinan-kemungkinan itu ada, rasanya tidak mungkin Cameron akan letak jawatan semudah itu! Kan?

BACA INI JUGA: 10 Negara Dengan Matawang Paling Mahal Di Dunia

Sumber: Dinturtle

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon