Sunday, November 22, 2015

Program Realiti Agama Macam ‘Badut’ – Ridhuan Tee

Tokoh penceramah sensasi, Ustaz Profesor Dr. Ridhuan Tee Abdullah menyifatkan program realiti TV keagamaan tidak menepati piawaian mencari bakal pendakwah dan seolah-olah membadutkan agamawan di atas pentas.

Ustaz Profesor Dr. Ridhuan Tee Abdullah

Menerusi artikel yang disiarkan akhbar Sinar Harian baru-baru ini, beliau mempersoalkan apakah perkara sebenar yang ‘dicari’ oleh pihak stesen TV.

Agamawan Dibadutkan Ketika Beraksi Di Pentas Realiti Untuk Mencari Bakat. Bakat Apa Yang Dicari?

Orang kampung pun boleh berfikir lebih jauh. Yang dicari di sini bukan pelakon, penyanyi atau pelawak tetapi bakal pendakwah?

Maka, sepatutnya yang diuji adalah teknik, intonasi, bahasa dan gaya penyampaian yang melibatkan seni pengucapan awam, athos, pathos dan logos, bukan yang lain.

Walaupun saya belum dengar lagi istilah-istilah tersebut, termasuk daripada juri, tidak mengapalah. Tetapi cara latihan yang dibuat dengan membadutkan peserta-peserta agak sukar untuk diterima.

Adakah program realiti ini akademi lakonan? Pasti mereka yang terlibat tahu jawapannya. Hina sekali apabila menonton tajuk penyampaian berkaitan dengan syaitan, maka muka diconteng seperti syaitan dengan mempunyai tanduk. Siapa pernah melihat syaitan?” tulisnya menerusi ruang rencana berkenaan.

Ridhuan juga menegaskan bahawa stesen penyiaran hanya mahu menarik perhatian penonton dan ilmu bukan lagi sandaran.

Melalui pengalaman, peserta yang pilihan juri, diketepikan begitu sahaja. Stesen penyiaran, mereka hanya mahu menarik perhatian penonton. Ilmu bukan lagi sandaran.

Pengucapan awam bukan begitu ekstrem sehingga tidak boleh melawak dan mungkin menyanyi. Boleh diselitkan, tetapi biar berpada. Nyanyilah dan lawaklah dengan ilmu, tetapi bukan badut.

Selain itu, beliau juga mencadangkan agar pihak tenaga pengajar memperbaiki serta menambah mutu latihan para peserta program yang seakan sudah hilang kualiti sebagai seorang pendakwah.

Justeru, saya ingin mencadangkan. Pertama, tenaga pengajar dan juri yang terlibat, haruslah mempunyai dan mempelajari ilmu asas pengucapan awam.

Bahan-bahan melambak dalam internet. Bacalah. Cuba banding dengan komen juri program realiti di Barat, ternyata kualitinya sangat berbeza. Keilmuannya terpancar.

Kedua, letakkan syarat, sekurang-kurang mereka yang terlibat ada ijazah asas. Ini tidak, kadang kala peserta ada ijazah, mereka yang terlibat, termasuk juri langsung tiada. Komen berasaskan kepada pengalaman berceramah.

Ketiga, siapakah penasihat agama di sebalik program realiti begini? Jika ada, sejauh mana suara mereka didengar? Pihak Jakim mesti dibawa bersama.

Serlahkan keterlibatan Jakim, supaya jangan ada orang kata, Jakim tidak buat kerja dan patut ditutup. Kata-kata sebegini amat kurang ajar.

Orang sebegini patut dihumban di penjara, walaupun anak seorang pembesar seperti kumpulan pesara kerajaan yang berpengaruh kononnya.

Tidak semestinya anak pembesar ini bagus dan boleh dipercayai. Masih ramai yang jahil murakab. Tetapi itulah sasaran ultra kiasu untuk diwawancara bagi meliberalkan negara ini.

Keempat, juri atau tenaga pengajar yang dilantik hendaklah dibuat dengan berhati-hati kerana ini program agama. Kita tidak mahu lihat ada makhluk dua alam.

Di pentas agama, bukan main ayu dan santun penampilannya, tetapi apabila menjadi tenaga pengajar atau juri realiti hiburan TV, penampilan sangat jauh berbeza.

Hilang habis keayuan dan kesantunannya. Yo sana yo sini.

Kelima, produk akhir realiti TV ini nanti, sudah tentu pemenangnya akan menjadi rebutan masyarakat. Akhir-akhir ini saya sudah tidak nampak.

Mereka seolah-olah hilang ditelan zaman. Kenapa? Logiknya mudah, kerana keilmuannya tidak terserlah. Rupanya mereka diajar menghafal, bukan membaca.

Keenam, kita berada di alam realiti bukan fantasi. Apakah mungkin apabila finalis ini nanti dijemput berceramah, misalnya mengenai alam kubur, maka mereka akan datang dengan pakaian kafan, batu nisan dan kubur.

Kemudian menyanyi lagu, “bila Izrail datang memanggil, jasad terbujur di perbaringan….” Kemudian datang Mungkar Nangkir, kita pun berlari ke belakang pentas.

Bertukar baju untuk melakonkan watak malaikat. Lantaklah biarlah apa orang hendak kata!

BACA INI JUGA: Kejahatan Bangsa Yahudi Menurut Al-Quran

Sumber: Mynewshub.cc

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

3 comments

Setuju dengan teguran Dr. Ridhuan Tee Abdullah..

Hujah yang tepat dan betul.. saya sokong 110%

memng cam badut

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon