Friday, November 07, 2014

Rahsia Anak Cepat Membaca Terbongkar!

Loading...

Bagi ibu bapa, adalah sesuatu yang membanggakan apabila melihat anak-anak yang baru berusia lima atau enam tahun sudah mahir membaca bukan saja dengan lancar malah mampu memahami apa yang dibaca.

Anak cepat membaca

Inilah juga matlamat yang cuba dicapai oleh kaedah belajar membaca cepat I-Sina yang pertama kali diperkenalkan pada tahun 2006 di tadika-tadika perpaduan sekitar Wilayah Persekutuan.

Uniknya kaedah anak mampu membaca cepat ini menggunakan pendekatan fonetik (bunyi) untuk kanak-kanak prasekolah menguasai skil membaca secepat empat bulan sahaja.

Anak-anak yang belum mengenal huruf juga boleh terus diajar membaca. Ribuan anak kecil sudah menguasai pembacaan melalui i-Sina. ANDA JUGA MAMPU MELAKUKANNYA.

Dengan panduan dan tips ajar anak membaca, hanya ikut arahan dan langkah-langkah yang diberikan. Program ini disusun dengan langkah-langkah pembelajaran yang kecil tetapi sangat efektif untuk mengelakan tekanan dan kekeliruan anak-anak.

Anda cuma perlu mengajar 10 hingga 15 minit sehari untuk mengajar anak membaca awal.

I-Sina memberi penekanan kepada kefahaman anak-anak bukan hafalan. Mereka akan menunjukkan minat apabila mereka faham dan boleh mengikuti program.
  • Program Belajar Membaca i-SINA adalah program yang disusun khas untuk memberikan pembelajaran secara menyeluruh kepada kanak-kanak supaya mereka dapat menguasai kemahiran membaca dengan cepat, mudah dan efektif.

  • Program Belajar Membaca i-SINA ini menggunakan pendekatan yang diperkukuhkan supaya kanak-kanak lebih memahami konsep asas pembentukan gabungan bunyi huruf-huruf vokal dan konsonan, tanpa terikat dengan hafalan suku kata. Pada peringkat awal, kanak-kanak akan diajar bagaimana bunyi dibentuk apabila huruf-huruf digabungkan bersama.

  • Program Belajar Membaca i-SINA ini sesuai untuk ibubapa dan guru tadika atau sekolah yang inginkan sebuah program untuk mengajar membaca kepada majoriti kanak-kanak dengan berkesan.

  • Program Belajar Membaca i-SINA ini juga menjadikan kanak-kanak “suka” dan “mahu” terus membaca kerana mereka faham dan mampu mengikuti program mengikut kelajuan dan kemampuan mereka, tanpa sebarang paksaan dan hafalan yang membebankan.

  • Program Belajar Membaca i-SINA ini bertujuan untuk meningkatkan keberkesanan kaedah fonetik dan menitikberatkan kefahaman kanak-kanak menerusi latihan-latihan dan arahan-arahan guru yang sistematik dan mudah. Ia mempercepatkan kanak-kanak untuk menguasai kemahiran membaca secara menyeluruh bukan setakat menghafal dan membaca suku kata mudah.

Bukan sahaja cepat membaca, majoriti murid dari umur lima dan enam tahun yang mengikuti program ini boleh menguasai kemahiran membaca dengan baik.

Baca selanjutnya. Klik banner dibawah..-SENTIASAPANAS.COM

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

6 comments

Menarik ni... thanks sharing SP.

SP pun nak cuba kat anak-anak dirumah ni KK. Beli la juga set ni ye..hehe

owh jadi itu toh rahasianya keren nih informasinya gan :)

wah hidup SP..hebat info ni..boleh jadi reference ..membaca menulis membaca pandai tu pandailah semua

Sesuai untuk diajar kepada anak-anak kecil..:)

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon