Monday, October 15, 2018

Tsunami Palu Setinggi Pokok Kelapa 'Terbelah' Ketika Membadai Masjid!


Sebuah masjid di pinggir Palu masih berdiri kukuh ketika bencana besar yang melanda pada 28 September 2018 lalu, selepas saksi melaporkan air tsunami ‘melompat’ dan 'terbelah' ketika melepasi kubahnya.

Masjid Tsunami Palu

Saksi, Muhammad Alif Firmanyah, 18, berkata, ketika gempa 7.5 magnitud dan tsunami yang menyusul, dia serta anggota jemaah Masjid Jami Pantoloan bersiap untuk solat maghrib, malah azan sedang dilaungkan, lapor Tribun News dan dilaporkan cuma 50 meter dari pantai.

“Ketika itu saya sedang mengambil wuduk. Apabila gempa berlaku semua orang bertempiaran berlari keluar kerana bimbang ditimpa bangunan.

Bagaimanapun, bilal tetap meneruskan azan sehingga selesai sebelum menyelamatkan diri.

“Semua yang berlari jatuh kerana tanah bergegar dan dalam panik mereka terus berdoa serta berzikir.

"Ketika tsunami melanda, air langsung tidak membadai masjid kami sebaliknya, gelombang air setinggi pokok kelapa itu ‘melompat’ masjid dan terbelah apabila melepasi kubahnya,” katanya.

Sementara itu, Jawa Pos memetik saksi lain, Ismail, 49, berkata, air cuma memasuki masjid dari bahagian belakang selepas tsunami berlalu.

“Namun airnya tidak dalam, cuma sekitar paras lutut. Memang tidak logik.

"Namun, saya percaya ini adalah kuasa Allah kerana masjid ini memang digunakan setiap hari untuk solat berjemaah serta mengaji,” katanya.

RITUAL BALIA

Tsunami Palu Setinggi Pokok Kelapa 'Terbelah' Ketika Membadai Masjid!

Sementara itu, upacara ritual Balia (tolak bala) yang ditampilkan dalam Festival Palu Nomoni didakwa antara punca turunnya bencana dahsyat di kawasan berkenaan.

Menurut penduduk tempatan Dahlan Bali, 30, ritual yang dilakukan sejak tiga tahun itu dilakukan secara besar-besaran sebelum 'bencana menjemput'.

"Sebelum kejadian gempa dan tsunami, masyarakat di sana meraikan dan menjalankan acara balia iaitu satu upacara menolak bala yang dilakukan di pantai.

"Acara balia ini iaitu 'memberi makan' kepada penjaga laut...mereka menyediakan haiwan sembelihan seperti kerbau atau lembu serta memberi sajian buah-buahan serta pulut kuning," katanya.

Jelasnya, upacara ritual ini sebelum ini pernah diharamkan oleh seorang ulama sejak 1930-an dahulu, namun dihidupkan semula sejak tiga tahun lalu.

"Mula-mula dihidupkan acara itu sudah berlaku sedikit bencana, masuk tahun kedua bencana makin besar dan menjelang tahun ketiga iaitu tahun ini paling besar dan dahsyat," katanya.

Difahamkan ritual ini dihidupkan semula oleh pemerintah Sulawesi bagi menggalakan semula sektor pelancongan dan menjadikan ia sebagai satu objek wisata di Palu.

Memetik laporan media tempatan, Wali Kota Palu, Sulawesi Tengah, Hidayat berkata ritual Balia yang diadakan dalam Festival Palu Nomoni merupakan upacara adat. Tegasnya, tiada sedikit pun ada unsur pemujaan syaitan.

Beliau turut membidas dakwaan sesetengah pihak kepadanya yang mendakwa bahawa keterlibatan beliau dalam festival itu telah 'mengundang' bencana gempa dan tsunami di kota Palu.

Mengulas lanjut perkara ini, Dahlan melahirkan rasa sedih dek kerana antara mereka yang melakukan ritual ini adalah orang Islam.

"Ini upacara tradisional yang mengandungi amalan syirik, sedih sekali," katanya.

Justeru itu katanya, ketika ini bagi membetulkan 'apa yang salah' di sana, golongan agamawan turun bagi memperbetulkan akidah mereka.

"Kini golongan pendakwah ramai yang turun dan mereka giat menyebarkan ajaran Islam yang sebenar.

"Dan ada antara mereka juga yang tinggal di sana untuk sentiasa mengajak masyarakat di sana kembali ke jalan sebenar, dan ada antara mereka yang tiap kali masuk waktu solat sahaja mereka akan panggil masyarakat untuk solat berjemaah," katanya.

Dalam pada itu mengimbas kembali kejadian bencana dahsyat itu, Dahlan berkata, sebelum kejadian ada juga segelintir masyarakat yang mengadakan pesta.

"Mungkin ini petunjuk daripada ALLAH, ada hikmah apa yang berlaku," katanya.

Padang jarak padang tekukur
Padang jarak padang tekukur.

Dalam pada itu ketika berkongsi mengenai keadaan pasca bencana, Dahlan berkata keadaan disana boleh dikatakan berada dalam keadaan 'padang jarak padang terkukur'.

"Cuma sekarang sudah sedikit beransur pulih," katanya.

Kota Palu yang digegarkan dengan gempa berukuran 7.5 pada skala Richter dan tsunami yang melanda bandar iu, pada 28 September lalu telah mengakibatkan ribuan nyawa terkorban.

Difahamkan di sebahagian Kota Palu memperlihatkan kesukaran hidup yang dihadapi penghuninya selepas kejadian berkenaan.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: hmetro | sinarharian

1 comment

  1. Asalam setiap kali membaca infor hal keberasan Allah ada terasa air mata nak menitis..terlalu hebat Allah perlukan di tanya kenapa. Pastinya Allah kan hebat terlalu hebat..itulah zatNya antyara yang Dia perlihatkan

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon