Tuesday, January 16, 2018

Kurang Iodin (Iodium) Punca Penyakit Tiroid Dan Rawatannya


Iodin (Iodium) merupakan mikronutrien yang digunakan oleh badan untuk mengeluarkan hormon tiroid iaitu Thyroxine (T4) dan Triiodothyronine (T3) yang berfungsi mengawal metabolisme (pengeluaran tenaga) sepanjang hayat. Kekurangan Iodin (Iodium) dalam diet dipanggil Penyakit Kekurangan Iodin (IDD).

Kurang Iodin (Iodium) Punca Penyakit Tiroid Dan Rawatannya

Iodin atau Iodium, adalah unsur kimia yang memiliki simbol 'I' dengan nombor atom 53. Unsur ini diperlukan oleh hampir semua mahkluk hidup.

Badan tidak boleh membuat Iodin (Iodium), oleh itu iodin adalah sutu nutrien yang penting dalam diet. Iodin (Iodium) ditemui dalam pelbagai jenis makanan.

Jika kita mengalami kekurangan Iodin (Iodium), badan kita tidak boleh membuat hormon tiroid yang mencukupi.

Oleh itu, kekurangan Iodin (Iodium) boleh menyebabkan pembesaran tiroid (gioter/beguk), hipotiroidisme dan kecacatan mental pada bayi dan kanak-kanak yang ibunya mengalami kekurangan Iodin (Iodium) semasa mengandung.

Kepentingan Iodin (Iodium) kepada tubuh
 • Membakar lebihan lemak.
 • Tumbesaran yang normal.
 • Memberi tenaga.
 • Memperbaiki keupayaan mental.
 • Kesihatan rambut, kuku, kulit dan gigi.

Kesan Kekurangan Iodin (Iodium)
 • Tindakbalas mental menjadi lambat.
 • Peningkatan berat badan.
 • Kekurangan tenaga.
 • Beguk
 • Tiroid.

Sumber Iodin (Iodium) Daripada Makanan
 • Keju
 • Susu lembu
 • Telur
 • Yogurt beku
 • Ais krim
 • Multivitamin yang mengandungi iodin
 • Garam yang mengandungi iodin
 • Ikan air masin
 • Rumpai Laut
 • Kerang
 • Susu soya
 • Kicap
 • Yogurt

Kekurangan Iodin (Iodium) adalah perkara biasa, tetapi jika tidak dicegah dengan cepat, boleh menyebabkan kerosakan otak.

Daripada satu bilion orang – kira-kira 15 peratus daripada populasi dunia mengalami gangguan kekurangan iodin (IDD).

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mendefinisikan pengambilan Iodin (Iodium) yang optimum – diukur daripada kepekatan median (UI) iodin air kencing (urin) iaitu 100-199 μg/L.

Masalah Kekurangan Iodin Di Malaysia

Kajian Kawalan dan Pencegahan Gangguan Akibat Kekurangan Iodin (IDD) Kebangsaan (1995) yang dijalankan dalam kalangan kanak-kanak sekolah yang berumur antara 8-10 tahun di seluruh Negara mendapati bahawa prevalen goiter(beguk) dalam kalangan kanak-kanak sekolah di Semenanjung Malaysia adalah 2.2% manakala Sabah adalah 17.9% dan di Sarawak adalah 0.4%.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa negeri di Semenanjung Malaysia yang prevalen goiternya melebihi 5 peratus dan hal ini menyebabkan keputusan dibuat untuk melaksanakan Program Pencegahandan Kawalan Gangguan Akibat Kekurangan Iodin (IDD) secara menyeluruh di negeri-negeri yang telah dikenalpasti bermasalah.

Selain itu, pelbagai strategi dan aktiviti telah dirancang dan dilaksanakan bagi mengatasi masalah IDD di Semenanjung Malaysia.Program seperti agihan garam beriodin kepada ibu hamil dan kanak-kanak yang menghadapi masalah kekurangan zat makanan di Perlis dan daerah tertentu Kedah, Perak, Pahang, Terengganu dan Kelantan.

Di samping itu, usaha membasmi Gangguan Akibat Kekurangan Iodin turut menitikberatkan pendidikan serta runding cara pemakanan berkenaan kesihatan untuk meningkatkan taraf pemakanan golongan yang menghadapi IDD.

Pengukuran Analisis Iodin (Iodium) dalam air kencing merupakan kaedah yang paling biasa untuk menilai sama ada parasiodin mencukupi untuk seluruh populasi.

Hal ini demikian kerana lebih daripada 90 peratus daripada Iodin (Iodium) dalam pemakanan dikumuhkan dalam air kencing.

Oleh itu, kepekatan Iodin (Iodium) dalam air kencing adalah mencerminkan pengambilan iodin seseorang.

Kaedah makmal yang digunakan untuk mengukur paras Iodin (Iodium) di dalam air kencing adalah kaedah Standard Spectrophotometric dan Inductively Coupled Plasma–Mass Spectrometry (ICP-MS).

Berapa banyak Iodin (Iodium) diperlukan oleh tubuh?

Seseorang dewasa hanya memerlukan 150 mikrogram (μg) Iodin (Iodium) setiap hari. Jumlah ini amat sedikit seumpama satu kepala pin peniti kecil.

Memakan makanan yang kaya dengan zat Iodin (Iodium) atau menggunakan garam beriodin di dalam masakan boleh memenuhi keperluan zat Iodin (Iodium) harian kita.

Punca Dan Risiko Kekurangan Iodin (Iodium) 

Kurang mengambil makanan yang kaya dengan Iodin (Iodium) iaitu makanan laut seperti ikan, udang, sotong, ketam, kerang dan rumpai laut.

Makan makanan yang mengandungi bahan yang boleh menghalang penyerapan zat Iodin (Iodium) seperti pucuk ubi, ubi kayu dan kobis secara berlebihan.

Kekurangan iodin dan tanda-tandanya

Satu daripada tanda-tanda kekurangan Iodin (Iodium) yang paling ketara ialah bengkak di pangkal leher.

Keadaan ini dikenali sebagai goiter (beguk) yang disebabkan oleh pembesaran kelenjar tiroid. Pada peringkat awal, tidak semua goiter dapat dilihat tetapi hanya dapat dikesan melalui pemeriksaan rapi.

Cara mengelakkan kekurangan Iodin (Iodium)

Kekurangan iodin amatlah mudah untuk dicegah dengan:
 • Memakan makanan yang kaya dengan zat Iodin (Iodium) iaitu sumber makanan laut seperti ikan, kerang, ketam, udang, sotong dan rumpai laut.

Menggunakan garam beriodin dalam masakan setiap hari
 • Garam beriodin ialah garam biasa yang diperkaya dengan zat iodin. Sifatnya sama dengan garam biasa dari segi rasa, warna dan bau.

Mengurangkan kekerapan mengambil makanan yang tinggi kandungan goitrogen
 • Goitrogen adalah sejenis bahan yang boleh menghalang penyerapan zat iodin oleh kelenjar tiroid. Makanan yang kaya dengan goitrogen adalah pucuk ubi, ubi kayu, kobis, bunga kobis, brokoli dan rebung.
 • Memakan terlalu banyak dan kerap makanan yang tinggi kandungan goitrogen untuk jangkamasa panjang boleh memberi kesan kekurangan zat iodin yang teruk.

Menggunakan air beriodin
 • Air beriodin ialah air biasa yang ditambah zat iodin melalui sumber iodin yang diletak dalam alat iodinator.
 • Alat iodinator ini dipasang pada sistem bekalan air di kawasan-kawasan yang dikenalpasti sukar mendapat sumber makanan yang kaya dengan zat iodin.
 • Air beriodin hendaklah digunakan dalam masakan dan minuman harian.

Punca Penyakit Tiroid

Hormon Tiroksin (T4) merupakan hormon yang dihasilkan oleh kelenjar tiroid yang terletak dibahagian trakea dan selain menghasilkan tiroksin, kelenjar tiroid juga menghasilkan Triiodotironin (T3) dan Kalsitonin.

Mineral Iodin (Iodium) adalah zat paling penting sebagai kunci pembentukan kedua-dua hormon ini, kerana jika kadar Iodin (Iodium) berlebihan atau kurang, akan mempengaruhi jumlah hormon T4 dan T3.

Hormon yang dihasilkan oleh T3 dan T4 memiliki peranan yang penting dalam proses pertumbuhan dan perkembangan tubuh.

Dalam proses pertumbuhan dan perkembangan sangat dipengaruhi dari tenaga yang dihasilkan dari metabolisme sel.

Kedua-dua hormon tiroid mengawal kadar metabolisme di dalam sel yang berkaitan dengan proses laju metabolisme sel, T3 dan T4 akan mengawal bekalan oksigen yang akan digunakan dalam metaboisme sel.

T3 dan T4 juga terlibat dalam mengawal suhu tubuh melalui panas yang dihasilkan dari proses metabolisme.

Laju metabolisme yang dipengaruhi oleh T3 dan T4 akan mempengaruhi fungsi kerja sel-sel lain di dalam tubuh.

Oleh itu, T3 dan T4 akan memelihara denyutan jantung dan tekanan darah dan juga mempengaruhi otot, sistem perncernaan dan juga perkumuhan.

Apabila tubuh mengalami kekurangan hormon tiroid (T3 dan T4) disebabkan oleh beberapa faktor seperti kekurangan Iodium (iodin), stress dan gangguan pelepasan TRH atau TSH, makan berlakulah masalah metabolisme yang menjadi punca penyakit Tiroid.

Rawatan Asas Tiroid Dengan Makanan Semulajadi

Jadi, berdasarkan kepada pengalaman sendiri, jika anda adalah salah seorang pesakit Tiroid, yang pertama adalah mendapatkan bekalan Iodin (Iodium) yang mencukupi untuk mengatasi masalah T3 dan T4 melalui makanan yang tersenarai diatas, kemudian makanlah Badam (Almond) untuk menguatkan antibodi bagi merawat masalah TSH.

Sangat penting untuk meneruskan pengambilan ubatan hospital namun, jika anda seorang pesakit Hypertiroid dan TSH anda kembali normal selepas ujian darah, pengambilan ubat sakit jantung bolehlah dihentikan dan hanya makan jika perlu,

Bolehkah Tiroid Disembuhkan Melalui Rawatan Alternatif?

Insyaa Allah, boleh. Dan tanpa perlu menjalani pembedahan atau rawatan radioaktif iodin.

Ada dua jenis penyakit tiroid yang utama iaitu:
 1. Hipertiroidisme/Tirotoksikosis (hormon tiroid berlebihan)
 2. Hipotiroidisme (hormon tiroid rendah)

Hipertiroidisme adalah keadaan berlebihan hormon tiroid dalam badan, ini paling kerap disebabkan penyakit “Graves disease” yang mana sistem pertahanan badan mengeluarkan antibodi yang merangsangkan kelenjar tiroid untuk mengeluarkan hormon tiroid yang berlebihan. Rawatan alternatif dengan pengambilan kacang Badam (Almond) dan madu, untuk menguatkan semula antibodi tubuh.

Hipotiroidisme pula adalah keadaan kekurangan hormon tiroid dalam badan. Keadaan ini selalunya berlaku disebabkan kegagalan fungsi kelenjar tiroid (primary hypothyroidism). Kadangkala hipotiroidism berpunca dari kegagalan fungsi kelenjar pituitary (secondary or central hypothyroid) yang mengeluarkan isyarat kepada kelenjar tiroid untuk membentuk dan mengeluarkan hormone tiroid. Rawatan alternatif dengan makanan tinggi Iodin.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: myhealth | facebook

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon