Feb 11, 2016

5 Sebab Utama Kenapa Rayani Air Dikritik Teruk Orang Ramai

Seperti yang semua tahu, penerbangan Rayani Air dari Langkawi ke Kuala Lumpur terpaksa dibatalkan atas masalah teknikal, menyebabkan lebih 200 penumpang terkandas.

Rayani Air

Alasan, selepas disiasat, mereka mendapati cermin kokpit pesawat tersebut telah retak, mungkin terjadi atas sebab sabotaj dari pihak yang tak bertanggungjawab!

Kes ini telah menimbulkan kemarahan orang ramai di laman sosial dan menerusi ruangan komen, dapat dikenal pasti 5 sebab kenapa Rayani Air dikritik teruk. Lihat senarai di bawah.

1. Selalu sangat flight cancelled dan semuanya diberitahu pada saat-saat akhir

Rayani Air Dikritik

 2. Customer service yang tidak memuaskan dan begitu susah untuk dihubungi.

Rayani Air Dikritik [2]

3. Langsung tak ada contingency plan untuk para penumpang sekiranya berlaku sesuatu yang tidak dirancang. Kalau ada pun, ianya dikatakan tidak setimpal.

Rayani Air Dikritik [3]

4. Hanya ada dua buah kapal terbang lama yang beroperasi dan tiada backup plane sekiranya berlaku kerosakan kepada pesawat

Rayani Air Dikritik [4]

5. Menggunakan 'patuh shariah' sebagai strategi pemasaran tetapi pelaksanaannya tidak secara menyeluruh

Rayani Air Dikritik [5]

Walau bagaimanapun, masih ada sinar di hujung terowong..

Rayani Air Dikritik [6]
Rayani Air Dikritik [7]

Apa pula kata Tun Mahathir?

Tun Mahathir

Nampaknya Tun 'no komen'..

BACA INI JUGA: 5 Nahas Pesawat Yang Disengajakan Juruterbang

Sumber: Says

Blogger biasa yang menulis untuk berkongsi berita dan infomasi untuk memberi manfaat dan ilmu pengetahuan.

4 comments

Biasalah tu company baru buka dan bru membangun. Kapal terbang pun bru berapa kerat. Delay penerbangan dh jadi lumrah. Pun berbaloi dgn harga tiket flight yg murah drpd company penerbangan lain.

Macam2 cabaran bila sykt baru dgn modal besar mcm ni... dugaan pun besar. Bukan mudah nak kendalikan hal2 mcm ni kan. Moga segalanya dpt diselesaikan dan sukses.

biasalah tyu kan baru bermula...berilah peluang pembaikan akan di buat. Appaun faktor keselamatan keutamaan

singgah sini japp .. ape nk jd la zaman skarang ni . kalau salah sikit, maki hamun tahap gaban . kalau betul sikit, angkat org tu smpai ke langit . hmmmm . just a comment with deep in my heart . anyway, Rayani Air Good Luck in the future :)

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon