Aug 24, 2015

'Mak' Aku Hilang!

Pagi-pagi lagi aku dah masuk ofis macam biasa. Start komputer, konon nak buat kerja tapi sebenarnya aku cover line untuk klik Facebook.

Bengang

Tiba-tiba, si Mamat lalu sambil mundar mandir. Muka Mamat kusut masai, macam orang hilang arah. Ke sana kemari dia berlegar-legar. Habis satu pejabat ditawafnya.

Aku pun tanya Mamat, "Lu kenapa bro?"

Bukan apa, aku dengan Mamat ni kira ngamlah jugak. Mamat ni baik, muda sikit daripada aku.

Kalau nak buat perbandingan, dah tentu rupa aku lebih hensem daripada si Mamat.

"Mak aku hilanglah," kata Mamat. Wajahnya sedih.

Apa? Mak ko hilang Mamat? Punyalah aku terkejut bila dengar.

"Ko biar betul, mak ko hilang? Bila hilangnya?" serius muka aku masa tanya soalan tu. Jantung aku berdebar-debar. Muka aku yang hensem terus menjadi cemas.

"Ha ah, dari petang semalam lagi. Merata tempat aku cari tapi tak jumpa," kata Mamat sambil berjalan longlai keluar dari ofis. Kasihan pula aku tengok.

Mesti kepala Mamat tengah serabut. Mahu tidak, mak dia hilang! Mesti pening kepala beb.

Apa yang aku tau, mak si Mamat ni duduk rumah je. Ayah dia pula keja gomen, dua tiga tahun lagi baru pencen.

Hmm.. kesian Mamat. Aku pun tak tau macam mana nak tolong.

Lebih kurang 20 minit kemudian, aku nampak kelibat Mamat berjalan masuk dari arah belakang ofis. Kali ni muka dia tak kusut masai macam tadi. Dah ceria, berseri-seri macam lepas dapat tandatangan Nora Danish, artis pujaan Mamat.

Mamat lalu tepi meja aku dan beritahu, "Aku dah jumpa mak aku!"

Aku apa lagi, terus mengucap syukur lalu bertanya, "Kat mana lu jumpa?"

Dengan wajah gembira dipenuhi keceriaan beserta sifat jujur dan ikhlas, Mamat menjawab, "Dalam singki kat pantry!"

Mamat berlalu pergi sambil menjinjing sebuah koleh kaca.

Tiba-tiba aku terlopong. Mulut tak boleh katup. Tak tau nak cakap apa. Kalau boleh aku rasa nak tikam dada si Mamat bertubi-tubi.

Dalam hati, aku menjerit sekuatnya - Itu MUG la.. MUG!!!!!!

Sangat jahanam pronunciation ko Mamat!

Sia-sia aku berdebar tak tentu pasal pagi ni.

Cis aku terkena! Arghhhhhhh!!!

BACA INI JUGA: Video Prank Tercirit Dalam Lif Yang Sangat Lucu

-SENTIASAPANAS.COM

Blogger biasa yang menulis untuk berkongsi berita dan infomasi untuk memberi manfaat dan ilmu pengetahuan.

1 comments so far

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon