Wednesday, December 25, 2013

Asal-usul Sambutan Hari Krismas


Saban tahun, 25 Disember disambut dengan meriah oleh kira-kira 2 bilion penganut Kristian di seluruh dunia dan tarikh 25 Disember merujuk kepada kelahiran Nabi Isa atau Jesus Christ.

Christmas

Perkataan “Krismas” berasal dari istilah Yunani iaitu “Mass Kristus” yang membawa maksud Perayaan bagi al-Masih.

Sambutan perayaan ini sebenarnya wujud berabad-abad sebelum Isa dilahirkan tetapi tidak pernah didoktrin dalam agama Kristian sehingga beberapa abad selepas kematian Nabi Isa.

Church of Nativity
Di sinilah (Church of Nativity) dikatakan Nabi Isa dilahirkan.

Catholic Encyclopedia Edisi 1911 menggambarkan bahawa perayaan Krismas bukan berasal daripada Palestin tetapi dari Mesir.

Dalam ekslopedia itu menyatakan perayaan Krismas dipengaruhi ajaran paganisme daripada Mesir.

Perayaan Pagan sekitar Januari hari pertama setiap tahun benar-benar telah mempengaruhi tarikh 25 Disember yang kini dirayakan sebagai perayaan Krismas.

Origen (AD 186-238), ahli teologi abad ketiga dan digelar ‘bapa pengkritik Bible’ pernah menulis;

Dalam Kitab Suci, tiada seorang pun yang direkodkan telah merayakan hari jadi atau mengadakan jamuan yang besar pada hari lahirnya.

Ia hanya orang-orang yang zalim dan toghut [seperti Firaun dan Herod] yang membuat hari berfoya-foya yang gah pada hari mereka dilahirkan di dunia. (Dipetik daripada 1911 Catholic Encyclopedia, artikel Hari Krismas).

Apabila kebanyakan penganut Kristian merayakan perayaan Krismas pada 25 Disember (Kalendar Gregory) saban tahun, terdapat penganut Kristian beraliran oriental seperti Armenian Apostolic Church dan beberapa yang lain menyambut perayaan Krismas pada 6 atau 7 Januari (Kalendar Gregory).

Di barat, tarikh 25 Disember berkait rapat dengan perayaan penganut agama pagan dahulu kala. 25 Disember dikaitkan dengan Festival Yule iaitu sejenis festival keagamaan bagi kaum paganisme Jerman sebelum kedatangan Kristian. Festival ini dirayakan daripada pertengahan Disember sehingga awal Januari berdasarkan Gemanic Lunar Calendar.

Jika Festival Yule dikaitkan dengan Krismas di barat, di timur, perayaan Krismas dikaitkan dengan Festival Dies Natalis Solis Invicti atau Festival Kelahiran Sol Invictus. Sol Invictus adalah tuhan matahari yang disembah oleh bangsa Rom Byzantine yang mana telah diadaptasi daripada tuhan bangsa Syria, Elagabalus.

25 Disember dikaitkan dengan tarikh kelahiran seorang lagi figura ajaran Paganisme iaitu Mitra. Mitra adalah dewa masyarakat Parsi yang kemudiannya diadaptasi oleh orang Rom sebagai dewa mereka.

Ajaran Mitra dikenali Mitraism yang menjadi anutan ramai masyarakat Rom sebelum kedatangan Kristian pada abad ke-4 masihi.

Mithra
Ukiran dewa Mithra.

Manuskrip pertama yang menyatakan Perayaan Krismas 25 Disember dijadikan cuti umum adalah Calender of Filocalus. Ia dihasilkan untuk Valentinus, seorang bangsawan Rom beragama Kristian.

Selain tarikh 25 Disember sebagai tanggal kelahiran Jesus Christ, tarikh-tarikh lain turut dikatakan mempunyai kaitan dengan kelahiran Jesus Christ.

Setiap tarikh mempunyai kekuatan dan alasan yang tersendiri sepertimana tarikh 25 Disember yang menjadi tarikh umum kononnya Jesus Christ dilahirkan.

Tarikh-tarikh tersebut adalah 5 Januari, 6 Januari, 25 Mac, 28 Mac, 19 April, 20 April, 20 Mei, 21 Ogos, 17 November dan 19 November.

Santa Claus adalah nama paling dominan apabila datangnya perayaan Krismas. Santa Claus berasal daripada perkataan Belanda iaitu SinterKlaas.

Santa Claus sebenarnya adalah nama gelaran kepada Saint Nicolas of Myrra yang hidup sekitar abad ke-4 masihi.

Beliau memiliki kegemaran memberi hadiah secara rahsia kepada kanak-kanak yang kemudian menjadi model kepada Santa Claus pada hari ini.

Lazimnya, amalan pemberian hadiah dilakukan pada 6 Disember sempena hari perayaan (feast day) St. Nicholas of Myrra.

St. Nicholas of Myrra
Lukisan dinding mengambarkan St. Nicholas of Myrra.

Warna tradisional Hari Krismas adalah merah, putih, hijau, perak dan juga warna keemasan. Merah melambangkan darah Jesus Christ ketika disalib manakala hijau melambangkan keabadian kehidupan.

Pokok Krismas antara salah satu elemen paling utama apabila menjelang perayaan Krismas. Pokok Krismas diadaptasi daripada amalan kaum pagan apabila menjelang musim Sejuk Solstis yang menjadikannya sebagai bahan untuk upacara penyembahan.

Apabila agama Kristian tersebar di Eropah, kaum pagan yang telah memeluk Kristian meneruskan tradisi ini semasa perayaan Krismas.

Bentuknya seakan-akan segitiga dikaitkan dengan doktrin triniti yang menjadi dasar mazhab Katholik.

Pokok Krismas - Christmas Tree
Pokok Krismas.

Perkataan ‘Christmas Tree’ direkodkan buat pertama kali pada 1835 yang mana diambil daripada perkataan Jerman. Pokok Krismas digunakan buat pertama kali semasa perayaan Krismas oleh pengasas mazhab Prostestan, Martin Luther(1483-1546) pada abad ke-16.

Martin Luther
Martin Luther.

Sepertimana Pokok Krismas yang menjadi elemen utama semasa perayaan Krismas, Orang Salji atau Snowman juga sering mewarnai kemeriahan perayaan Krismas.

Asal-usul Orang Salji masih tidak dapat dipastikan namun ilustrasi Orang Salji boleh ditemui di dalam buku ‘Book of Hours’ yang bertarikh 1380 di The Hague. Kemungkinan besar, penggunaan Orang Salji digunakan lebih lama daripada tarikh tersebut.

Orang Salji paling besar pernah dibina adalah Orang Salji yang dibina di 2008 di Bethel, Maine. Orang Salji tersebut berdiri setinggi 37.21 meter dan dinamakan Olympia sempena Senator Parti Republikan Amerika Syarikat, Olympia Snowe.

'Olympia'
'Olympia'.

Sebagai tambahan, sebuah kawah Asteroid 4 Vesta membentuk seakan-akan Orang Salji. Ia dirakam pada oleh Prob angkasalepas tanpa pemandu, Dawn pada 6 Ogos 2011.

'Snowman Crater'
'Snowman Crater'.

Perkataan Krismas sering disingkat menjadi ‘Xmas’. Ia diambil daripada abjad Greek yang ke-22 iaitu ‘X’. Sebutan ‘X’ memberikan bunyi seperti ‘Christ’ dan lama-kelamaan menjadi singkatan kepada perkataan Krismas.

Tarikh 25 Disember juga merupakan tarikh kelahiran bagi beberapa tokoh ternama dunia. Antaranya adalah ahli fizik terkenal, Isaac Newton (1642-1727), pengasas Pakistan - Muhammad Ali Jinnah (1876-1948), pengasas Chevrolet Motor Car Company, Louis Chevrolet (1878-1941), bekas Presiden Mesir, Anwar Sadat (1918-1981), bekas pemain bola antarabangsa Brazil, Jairzinho (1944), Penyanyi kelahiran Britain, Dido (1971) dan ramai lagi.

Jairzinho
Jairzinho.

Tarikh 25 Disember juga merupakan tarikh kematian bagi beberapa tokoh ternama dunia. Antaranya adalah bekas maharaja Jepun, Emperor Taisho (1879-1926), Perdana Menteri kedua Turki, Ismet Inonu (1884-1973), pelawak terkenal, Charlie Chaplin (1889-1977), bekas Presiden Komunis Romania - Nicolae Ceauşescu (1918-1989), penyanyi genre Soul terkenal - James Brown (1933-2006) dan ramai lagi.

BACA INI JUGA: Realiti Nama Tuhan Dalam Agama Kristian

Sumber: Takusahrisau

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon