Saturday, April 27, 2019

Maksud Negara Dunia Pertama, Kedua Dan Ketiga


Negara Dunia Pertama, Kedua Dan Ketiga adalah istilah yang merupakan suatu cara untuk mengkategorikan negara-negara dunia kepada tiga kumpulan berdasarkan pembahagian politik dan ekonomi.

 Negara dunia pertama, kedua, ketiga

Amerika Syarikat, Kanada, Jepun, Korea Selatan, negara-negara Eropah Barat dan sekutunya mewakili Dunia Pertama manakala Kesatuan Soviet, China, Cuba dan sekutu mereka mewakili Dunia Kedua.

'Tiga dunia'

Ketika zaman Perang Dingin antara April 1975 dan Ogos 1975.
  1. Dunia Pertama: Amerika Syarikat, United Kingdom dan sekutu mereka.
  2. Dunia Kedua: Kesatuan Soviet, China dan sekutu mereka.
  3. Dunia Ketiga: Negara-negara yang neutral dan berkecuali.

Dikritik

Walau bagaimanapun, teori tiga dunia ini telah dikritik kerana bersifat mentah dan agak ketinggalan zaman kerana konsep turutan nominalnya (1; 2; 3), maka pakar sosiologi kini telah menggunakan kata-kata "maju", "membangun" dan "mundur" sebagai istilah yang lebih sesuai menggambarkan susun lapis dunia—namun, teori ini masih popular digunakan dalam kesusasteraan dan media kontemporari.

Hal ini mungkin juga menyebabkan kepelbagaian semantik istilah antara penggambaran entiti politik sesebuah kawasan dengan para penduduknya.

Negara Dunia Pertama

Blok Kapitalis atau 'negara dunia pertama' merujuk kepada negara-negara yang mengamalkan sistem kapitalis, turut dikenali sebagai Blok Barat.

Dua kuasa besar yang berpihak pada Blok Barat ialah Amerika Syarikat dan Great Britain.

Negara Dunia Kedua

Dunia Kedua (Second World) meliputi negara-negara sosialis yang maju (secara rasminya Blok Timur) yang sebahagian besarnya berada di bawah pengaruh Kesatuan Soviet.

Terdapat 19 buah negara komunis berikutan Perang Dunia Kedua, di mana hanya lima buah negara sosialis sahaja yang tinggal selepas kejatuhan Kesatuan Soviet iaitu China, Korea Utara, Cuba, Laos dan Vietnam.

Istilah ini digunakan bersama-sama dengan 'Dunia Pertama' dan 'Dunia Ketiga' untuk membahagikan negara-negara kepada tiga kategori yang luas.

Konsep 'Dunia Kedua' ini diwujudkan sewaktu Perang Dingin dan masih digunakan sebahagian besarnya untuk menggambarkan negara-negara bekas komunis yang berada antara kemiskinan dan kemakmuran, namun banyak daripadanya sekarang merupakan negara kapitalis.

Negara Dunia Ketiga

Istilah 'Dunia Ketiga' (Third World) muncul semasa Perang Dingin untuk merujuk kepada baki negara yang kekal tidak memihak dengan NATO mahupun Blok Komunis.

Bahagian Dunia ini dilihat termasuk banyak negara dengan sejarah penjajahan di Afrika, Amerika Selatan, Oceania and Asia.

Dunia Ketiga turut dikaitkan dengan negara-negara yang berada dalam Pergerakan Negara-Negara Berkecuali (NAM).

Dalam teori kebergantungan (dependency theory) yang dipelopori pemikir seperti Raúl Prebisch, Walter Rodney, Theotonio dos Santos dan Andre Gunder Frank, Dunia Ketiga ini juga dikaitkan dengan pembahagian ekonomi dunia di mana sistem dunia yang terbahagi ini terdiri daripada "negara-negara teras" (core countries) yang menguasai "negara-negara pinggiran" (periphery countries).

Disebabkan oleh sejarah kompleks berkembang makna dan konteks ini, tidak ada pentakrifan yang jelas atau dipersetujui mengenai Dunia Ketiga.

Ada beberapa negara dalam Blok Komunis seperti Cuba yang sering dianggap sebagai "Dunia Ketiga".

Keadaan ekonomi banyak negara Dunia Ketiga yang lemah dan tidak maju menyebabkan wujudnya stereotaip bahawa negara-negara miskin dirujuk sebagai "negara-negara dunia ketiga", namun lingkungan "Dunia Ketiga" ini juga sering termasuk negara-negara industri yang baru seperti Brazil, India dan China yang sekarang ini disebut sebagai sebahagian daripada "gabungan BRIC" (Brazil, Rusia, India dan China).

Dari segi sejarahnya, terdapat beberapa negara Eropah berkecuali daripada mana-mana blok politik yang mempunyai tahap ekonomi yang sangat makmur termasuk Ireland, Austria, Sweden, Finland dan Switzerland.

Beberapa dekad sejak kejatuhan Kesatuan Soviet dan berakhirnya Perang Dingin, istilah Dunia Ketiga digunakan secara bertukar-tukarnya dengan negara-negara yang kurang membangun serta yang sedang membangun, namun konsep ini dengan sendirinya telah dianggap lapuk pada beberapa tahun kebelakangan ini kerana ia tidak mewakili keadaan politik atau ekonomi dunia semasa.

Penamaan

Istilah Dunia Ketiga dicipta Alfred Sauvy, seorang ahli demografi, ahli antropologi dan sejarawan Perancis dalam satu rencana majalah L'Observateur yang ditulisnya pada 14 Ogos 1952 (istilah asal dalam Bahasa Perancis: Tiers Monde) untuk merujuk kepada negara-negara yang tidak memihak kepada blok Soviet yang berfahaman Komunis mahupun blok NATO yang berfahaman Kapitalis sewaktu Perang Dingin.

Ia merupakan gaya pengibaratannya kepada Estet Ketiga iaitu masyarakat awam yang menentang Estet Pertama pimpinan para agamawan dan Estet Kedua pimpinan pemerintahan beraja Perancis sewaktu sebelum dan semasa Revolusi Perancis.

Sauvy menulis bahawa "dunia ketiga ini yang diabaikan, dipergunakan dan dibenci sepertimana estet ketiga juga mahu menjadi sesuatu."

Beliau memberikan gambaran konsep keberkecualian politik dengan blok kapitalis atau blok komunis.

Bantuan pembangunan

Pada masa Perang Dingin, negara-negara dalam blok ini dipandang sebagai sekutu berpotensi oleh Dunia Pertama dan Kedua.

Amerika Syarikat dan Kesatuan Soviet berlumba-lumba membina hubungan dengan menawarkan bantuan ekonomi dan ketenteraan demi mendapat sekutu strategik (misalnya Amerika Syarikat di Vietnam atau Soviet Union di Cuba).

Pada penghujung era Perang Dingin, banyak negara Dunia Ketiga yang menggunakan model ekonomi kapitalis atau komunis dan terus dibantu oleh pihak yang dipilih negara-negara ini.

Sepanjang berlakunya tempoh Perang Dingin dan sesudahnya, negara-negara Dunia Ketiga menjadi penerima bantuan luar negara Barat dan pembangunan ekonomi melalui teori-teori arus utama seperti teori modenisasi dan teori kebergantungan.

Pada akhir 1960-an, gagasan Dunia Ketiga mewakili negara-negara Afrika, Asia dan Amerika Latin yang dianggap berkembang oleh Barat berdasarkan sejumlah faktor (pembangunan ekonomi rendah, taraf hidup rendah, tahap kemiskinan dan penyebaran penyakit tinggi dan sebagainya).

Negara-negara ini menjadi sasaran bantuan negara-negara yang lebih kaya (pemerintahan, LSM dan individu).

Model tahap pertumbuhan Rostow berpendapat bahawa pembangunan terjadi dalam lima tahap (masyarakat tradisional; menjelang lepas ambang; lepas ambang; kedewasaan ekonomi; tingginya kepenggunaan khalayakl).

W. W. Rostow berpendapat bahawa "lepas ambang" adalah tahap penting yang belum dicapai oleh dunia ketiga.

Lantas, bantuan luar negara diperlukan untuk mendorong industrialisasi dan pertumbuhan ekonomi dalam negara-negara tersebut.

Malaysia Negara Dunia Ketiga

Malaysia adalah sebuah negara Dunia Ketiga. Maka adalah adil untuk saya menerangkan sejelas mungkin kepada para pembaca apakah itu negara Dunia Ketiga dan Malaysia dimasukkan ke dalam bakul Dunia Ketiga.

Pencerahan ini saya harapkan akan mendewasakan pandangan politik kita. Akan membolehkan kita membaca politik dan siasah negara Dunia Ketiga termasuk Malaysia.

Pertama-tama, jangan sesekali tersilap faham, tersilap baca - hanya kerana Malaysia ada bangunan KLCC maka Malaysia dianggap sebagai sebuah negara maju.

Kerana Malaysia ada elektrik dan air paip maka Malaysia negara maju. Kerana ramai warganya menggunakan telefon bimbit maka Malaysia ini bukan negara Dunia Ketiga.

Kerana Malaysia ada kereta Proton dan ada Lebuh Raya Plus maka Malaysia bukan negara Dunia Ketiga. Semua ini tidak betul.

Bangunan tinggi, kereta, telefon bimbit, elektrik atau lebuh raya bukan satu ukuran untuk menilai sesebuah negara itu.

Semua ini adalah benda dan barangan luaran yang dapat dilihat dan dapat dipegang. Benda-benda ini kita panggil infrastruktur atau struktur luaran.

Struktur ini ada di mana-mana dalam dunia ini. Di Dubai, di India, di Tanzania ada jalan raya, ada elektrik tetapi ini bukan bermakna negara ini bukan negara Dunia Ketiga.

Dalam memahami politik sesebuah negara, yang wajib dilihat ialah apa dalaman negara itu.

Melihat luaran sesebuah negara itu samalah seperti pelancong melihat Kuala Lumpur sepintas lalu. Para pelancong ini hanya melihat infrastruktur tetapi gagal melihat 'superstructure'.

Apa itu 'superstructure'?

Superstruktur adalah lembaga-lembaga daulah, jentera daulah, politik, budaya warga, tahap fikrah warga, kesedaran sosial dan tanggungjawab warga.

Apa yang jelas semua ini adalah perkara-perkara yang tidak dapat dilihat, dipegang atau dilukis. Tetapi inilah asas sesebuah negara bangsa. Inilah asas terdirinya sebuah negara.

Jika Malaysia ini ditakrif sebagai negara Dunia Ketiga, apa pula negara Dunia Pertama dan negara Dunia Kedua?

Dalam takrifan politikal ekonomi negara Dunia Pertama ialah Amerika Syarikat dan Rusia. Inilah dua negara super yang memiliki kekuatan ekonomi dan bala tentera.

Negara Dunia Kedua ialah negara-negara Eropah Barat. Selain dari itu, semua negara Asia, Afrika, Amerika Latin dan Eropah Timur adalah negara Dunia Ketiga.

Paling jelas, ciri dan watak pertama negara Dunia Ketiga ini wujud atau diwujudkan oleh kuasa kolonial.

Negara penjajah seperti Belanda, Sepanyol, Portugis dan British telah mewujudkan negara-negara Dunia Ketiga ini. Secara jelas negara Asia, Afrika dan Amerika Latin – kesemuanya wujud pascakolonial.

Tanah Melayu, Malaya atau Malaysia diwujudkan oleh British. Tanah Melayu wujud atas runtuhan kerajaan Melayu Melaka. Begitu juga Indonesia diwujudkan oleh Belanda atas keruntuhan kerajaan Jawa Majapahit.

Apa yang jelas pertembungan anak tanah jajahan dengan kuasa kolonial telah melahirkan Dunia Ketiga.

Umum mengetahui bahawa kuasa kolonial menjajah dengan tujuan untuk menjarah ekonomi, memunggah hasil mahsul, merompak bahan galian, emas, perak, bijih dan minyak.

East India Company yang mendahului Baginda Queen telah datang ke Tanah Melayu untuk mencari harta kekayaan.

Apabila mereka berundur maka Britian telah meninggalkan kuasa pentadbiran kepada budak suruhan yang setia untuk menjamin harta kekayaan British – ladang getah dan lombong bijih - akan terus selamat.

Justeru United Malays National Organisation telah dipilih sebagai budak suruhan yang setia.

Perkara yang sama berlaku di India, di Afrika, di Kepulauan Indies Barat dan di negara-negara Timur Tengah termasuk Iran.

Paling jelas untuk memahami hakikat ini ialah melihat begitu banyak negara-negara Arab Teluk diwujudkan oleh British sebelum atau sesudah Perang Dunia Kedua.

Negara Dunia Ketiga memiliki beberapa lagi watak dan perangai yang mengabsahkan kedudukan mereka. Semua watak dan perangai dikongsi bersama.

Di Nigeria, di Kenya, di Indonesia atau di Malaysia, watak, pola dan ciri Dunia Ketiga ini jelas.

Ciri dan pola inilah yang memberi takrifan bahawa Malaysia ini adalah negara Dunia Ketiga.

Asas ekonomi negara Dunia Ketiga ialah mengeksport bahan mentah. Negara Dunia Ketika bukan negara pengeluar tetapi negara pengguna.

Ekonomi negara Dunia Ketiga bergantung kuat dengan ekonomi negara Pertama dan Kedua. Ekonomi negara Dunia Ketiga adalah ekonomi ekor – mengekor keperluan negara Pertama dan Kedua.

Justeru, kerana asas ekonomi yang lemah dan bergantung maka dalam negara Dunia Ketiga semua lembaga-lembaga daulah lemah.

Lembaga daulah seperti badan kehakiman, SPR, SPRM, media, polis, tentera, raja, al-malik atau sheikh semuanya gah dalam bentuk tetapi kosong dan hampeh.

Lembaga-lembaga daulah yang lemah menjemput rasuah. Justeru rasuah adalah ciri yang amat penting dalam negara Dunia Ketiga. Kesemua negara Dunia Ketiga mengamalkan rasuah dalam pelbagai bentuk.

Badan kehakiman, polis, pegawai kerajaan dan apa saja lembaga daulah yang diwujudkan 'boleh dibeli'.

Malah ada lembaga-lembaga ini diwujudkan untuk menjadi lukah dan jerat sebagai cara untuk mengambil duit rasuah.

Cara rasuah berjalan dan tujuan pemberian rasuah ini sama sahaja. Yang berbeza hanyalah rasuah dilakukan dengan dinar, ringgit, rupiah, dolar atau riyal.

Negara Dunia Ketiga semuanya mengakui menjalankan sistem demokrasi. Ada demokrasi berparlimen, ada yang menggunakan sistem presiden, ada yang menggunakan sistem Persekutuan, ada negara raja berperlembagaan.

Dari buku rujukan semuanya memang indah, di Kenya ada pilihan raya. Di Pakistan juga ada pilihan raya.

Tetapi sistem pilihan raya dalam negara Dunia Ketiga semuanya tipu. Pilihan raya itu hanya prosedur sahaja. Bukan satu proses memperkasa warga. Bukan menjalankan pemilihan mengikut suara ramai. Pilihan raya dalam negara Dunia Ketiga hanya sandiwara.

Dalam negara Dunia Ketiga jika pilihan raya itu boleh menukar kerajaan maka pilihan raya itu akan diharamkan. Tak percaya?

Apa itu prosedur demokrasi yang sering di paparkan?

Negara+Dunia+Ketiga

Prosedur demokrasi ini adalah salah satu watak penting Dunia Ketiga. Segala lembaga dan peraturan demokrasi wujud tetapi semuanya hampeh tidak boleh dipakai.

Prosedur, lembaga dan kaki tangan wujud tapi kosong. Inilah garis pemisah negara Dunia Kedua dengan negara Dunia Ketiga.

Contoh yang paling baik untuk kita memahami apa itu prosedur demokrasi dalam Dunia Ketiga ialah kita membuka mata melihat apa yang pernah berlaku di Selangor dan yang terkini, di Johor.

Kerajaan Selangor ditubuhkan melalui PRU13. Ini prosedurnya. Menteri besar dan exco dipilih dari parti yang memiliki suara terbanyak. Ini prosedurnya. MB dan exco yang dipilih oleh undian ahli-ahli Dewan Undangan Negeri. Ini prosedurnya.

Nama-nama yang diundi akan dimaklumkan kepada sultan. Ini prosedurnya.

Semua prosedur akan berjalan baik jika kepentingan kaum pemodal, para perasuah, agen jual kontrak, pencari kontrak tidak tergugat.

Apabila kepentingan ini tergugat maka kita akan melihat demokrasi ini hanya berak lembu. Ini satu watak demokrasi dalam negara Dunia Ketiga.

Tetiba warga Selangor dan rakyat Malaysia diberitahu sultan mahu nama bakal MB Selangor. Ini demokrasi hampeh namanya.

Hampeh kerana Pakatan Rakyat telah memilih sosok yang wajib dinobatkan sebagai MB Selangor. Dalam negara yang mengamalkan demokrasi suara terbanyak wajib dinobatkan.

Dr Wan Azizah Ismail mendapat sokongan 30 ahli Dewan Undangan Negeri Selangor. Ini jumlah majoriti. Tetapi dalam negara Dunia Ketiga ini tidak berlaku.

Tetiba dunia diberitahu sultan akan memilih. Perbuatan sultan memilih siapa MB Selangor yang baru ini adalah contoh prosedur demokrasi.

Dari sini maka timbullah soalan hakiki untuk kurun ini. Soalan yang tidak ada jawapan tetapi soalan yang akan mendidik kita semua untuk mengabsahkan bahawa Malaysia ini adalah negara Dunia Ketiga.

Jika sultan yang memilih siapa yang akan menjadi MB Selangor atau siapa yang menjadi PM Malaysia, mengapa kita menghabiskan duit, masa dan tenaga membuat pilihan raya.

Kenapa dari awal lagi tidak kita serahkan nama si polan dan si polan untuk sultan membuat pilihan. Kenapa kita terus berberak lembu kepada orang ramai.

Ops, maaf, berak lembu inilah yang membuktikan bahawa Malaysia ini negara Dunia Ketiga.

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2 | 3 | 4

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon