Khamis, November 30, 2017

Dato Aliff Syukri Kecewa Video Single Dapat 73k ‘Unlikes’

Jutawan kosmetik dan personaliti popular Dato’ Seri Aliff Syukri berasa pelik apabila lagu single duetnya bersama-sama Nur Sajat menerima lebih banyak ‘unlike’ daripada ‘likes’ di YouTube.

Dato Aliff Syukri Kecewa Video Single Dapat 73k ‘Unlikes’

Video lirik lagu Abang Nak Tegur sentuhan Edry KRU itu setakat ini ditonton sebanyak 749,724 kali.

Yang kelakarnya, video itu menerima 73,000 tanda tidak suka (unlike), berbanding hanya 7000 sahaja ‘likes’!

Terkilan dengan perkara itu, Aliff meluahkan rasa kecewanya menerusi satu entri di Instagram.

Soal Aliff, mengapa video itu menerima unlikes yang cukup banyak meskipun ia hanyalah video lirik dan bukan video rasmi lagu tersebut.

Haaa, sebabkan Aliff dah tertanya-tanya, biar kami yang menjawabnya, ya.

Melalui tinjauan kami di Facebook, dapati ramai peminat bukanlah tidak sukakan suara pengasas produk D’Herbs itu, tetapi sebenarnya ‘potong stim’ bila bahagian Sajat berkumandang!

Kata seorang pengguna FB, Zaki Jaafar, “Unlike tanda tak suka. nak-nak pulak ada spisis songsang aduhh. Warga malaysia jujur klau tak suka .unlike je hahaha simple pakcik.”

Shahir Wajdi, “I’m proud to be salah seorang penyumbang button unlike haha, bukan sebab alif syukri tapi sebab sajat.”

Razel Sarmin, “Suara aliff oklah tapi sebab feat dengan abang sajat terus hilang mood.”

Mayang Sulit, “Berjuta kali baik kalo ko berduet ngan vida ke azwan ali ke jaafar onn ke daripada ko duet ngan bang sajat tu, tapi sangatlah baik kalo ko xpayah duet ngan sapa-sapa atau dengan kata lain baik tak payah rakam lagu. annoying.”

Fadzli Nor, “Dato’ nyanyi ok, biasalah.muzik catch. Dato’ pun bukan asal penyanyi so, boleh diterima. Tapi yang oran tak boleh terima tu, tu ha.. Si sajat tu. Kalau dia takde mungkin taklah teruk sangat unlikenya. Klu tanpa sajat still ramai unlike tapi not bad bagi seorang yang bukan penyanyi. Sajat tu, please lah dato, get away from him. Not her…”

Nampak tak? Sebenarnya, lagu, mutu suara dan mesej yang terkandung dalam lagu Abang Nak Tegur itu sememangnya wajar dipuji kerana bagus dan melebihi jangkaan orang ramai.

Jom tonton video dibawah.

BACA INI JUGA: Nur Sajat Terima Anugerah Tokoh Persilatan Srikandi Negara



sumber: mynewshub

Bagaimana Sistem Blockchain Berfungsi?

Teknologi blockchain merupakan satu topik hangat yang giat dikaji oleh para penyelidik yang mana di dalam Blockchain terdapat pelbagai kegunaan, antaranya pendaftaran nama dan smart contracts.

Bagaimana Sistem Blockchain Berfungsi

Kaedah konsensus seperti proof-of-work (PoW) dan proof-of-stake (PoS) juga ada diterapkan dalam teknologi Blockchain bagi membantu prinsip decentralization berjalan dengan lancar.

Rupanya banyak jenis blockchain selain yang digunakan oleh Bitcoin, aklumlah code pun open source. Manusia pula kreatif nak tukar tukar ikut sukahati. Maka evolusi blockchain semakin bertambah.

Beberapa jenis blockchain yang digunapakai dalam platform seperti Bitcoin, Ethereum, Peercoin, Namecoin, New Economy Movement (NEM) dan juga Ripple.

Dalam Ethereum, smart contractnya yang di war-warkan bagus untuk prinsip decentralized platform. Dalam Namecoin, fokusnya adalah dalam bidang pendaftaran nama atau nama glamornya, name registration. Peercoin pula, kaedah PoS nya; Ethereum juga akan menggunakan kaedah yang sama.

Apa itu Blockchain?

Blockchain adalah satu buku rekod awam digital yang hidup di internet. Secara kasarnya, cuba bayangkan buku accounting yang penuh dengan transaksi sesebuah syarikat, di mana terdapat rekod dari mana duit datang dan ke mana duit itu pergi. Begitu juga blockchain. Ia menyimpan segala data transaksi pengguna dari awal sampai kiamat kot..

Secara konvensional, database digunakan sebagai tempat pertengahan untuk menyimpan data-data transaksi dalam sesebuah organisasi. Segala proses komputasi dilakukan disini.

Juga kawalan pusat data ini dikawal oleh satu entiti, di mana ia mengurus, mengupdate, untuk memastikan data tidak di manipulate. Teknologi Blockchain dapat menyelesaikan masalah-masalah centralization seperti ini.

Perlu di ingatkan juga, blockchain bukan sahaja mampu menyimpan data kewangan, tetapi juga data-data lain seperti kontrak peguam, surat cinta, juga data undi rakyat Malaysia untuk PRU akan datang. You name it, sumbat semuanya dalam blockchain.

Jadi, apa baiknya transparent ledger ini?

"Bukan ke kalau lagi transparent data kau, lagi bahaya di buatnya?"

Ada kebaikan-kebaikan pakai benda ni. Bukan nak kata cara standard sekarang dah rosak, bukan. Cuma dengan menggunakan model teknologi Blockchain, kita akan mendapat perspektif baru dalam bisnes model yang akan diterapkan dalam sesebuah organisasi.

Point-point dibawah diambil daripada Goldman Sachs (GS) research bertarikh 24 May 2016 yang menyatakan:-

1. Kemudahan yang selamat, transaksi yang tiada pusat (decentralized)

GS menyatakan bahawa dengan menggunakan blockchain model, salah satu kegunaan yang praktikal ialah dalam bidang Internet of Things.

Contoh yang diberi ialah Smart Grid (ie. solar panels), di mana secara analoginya, TNB Malaysia di-decentralized kan model pengedaran tenaganya kepada pengguna. Juga disebabkan nature of transparency ini, bil pembayaran juga dapat di transparentkan agar mudah pengguna nak tahu berapa banyak tenaga yang di consume.

Dengan Blockchain juga, senang nak track berapa banyak air yang diguna, do the math, maka dapatlah bil pembayaran yang setimpal dan saksama.

2. Mengurangkan penipuan (corruption) dan meningkatkan trust dengan security yang kuat

Budak 3 tahun yang tinggal kat Malaysia pun boleh faham kot dengan keadaan politik Malaysia sekarang. Corruption everywhere.

Bayangkan kalau Najib guna bitcoin untuk terima dana dari kerajaan Arab 2.6 billion tu, mudah je #TheRakyats nak sahihkan info ni dalam Blockchain. Huhu.

Anyway, dalam kes ni, GS ada buat case study pasal Airbnb jika ia menerapkan Blockchain dalam model bisnesnya, especially dalam reputation sistem. Jadi, apa baiknya?

Setiap transaksi di encode dengan cryptography yang jitu dan transaksi di validate oleh network nodes (P2P). Jadi, segala percubaan untuk mengubah atau membuang data akan terkantoi. Sangat berguna kalau nak di integrate dengan apa apa sistem reputasi.

3. Meningkatkan transparensi dalam transaksi lebih dua orang

Benda macam inilah yang membuatkan Smart Contracts berguna. Dalam apa-apa transaksi yang melibatkan lebih dua parti, kadang kadang seorang tu mesti nak percent lebih. Mana boleh. Kapitalism segera dapat di tamatkan kalau pakai Blockchain.

Smart Contract ni dapat distribute funds antara entiti yang terlibat dan ia transparent! Proses jadi lebih efisien dan dapat mengurangkan kos penghantaran dana kepada parti parti terlibat.

Bagaimana Blockchain berfungsi?

Bagaimana Sistem Blockchain Berfungsi

Semua transaksi yang telah berjaya akan dimasukkan dalam blockchain dan dengan cara ini, wallet Bitcoin akan dapat mengira berapa banyak baki yang boleh dibelanjakan dan setiap transaksi baru hendaklah disahkan oleh pemegang sebenar wallet tersebut.

Keutuhan dan susunan kronologi Blockchain juga diperketatkan dengan pelbagai algorithm cryptography.

Transaksi ialah satu penghantaran nilai matawang Bitcoin yang akan dimasukkan ke dalam Blockchain.

Bitcoin wallet pula menyimpan data pemegang wallet yang dipanggil private key atau seed, yang juga digunakan untuk sign transaksi dengan menggabungkan kaedah matematik untuk mengesahkan yang transaksi tersebut datangnya dari pemegang wallet tersebut.

Tujuan sign tersebut juga dapat mengelakkan sesebuah transaksi daripada diubah oleh sesiapa selain pemegang wallet.

Satu proses yang dipanggil mining pula akan dijalankan sejurus selepas transaksi dilakukan untuk mengesahkan transaksi tersebut.

Dengan bantuan P2P network, transaksi transaksi ini akan di broadcast kan ke seluruh network Blockchain. Jadi semua orang akan dapat ledger yang sama.

Mining, seperti diperkatakan tadi, adalah satu sistem algorithm yang digunakan untuk mengesahkan transaksi dengan memasukkan ia kedalam Blockchain.

Blockchain menyusun setiap transaksi dalam susunan kronologi bagi melindungi network daripada ketidak-saksamaan.

Untuk sesebuah transaksi disahkan secara halal, ia haruslah di packkan ke dalam satu block yang seterusnya akan di verify oleh network (miners) yang dikuatkuasakan oleh cryptography.

Susunan kronologi ini penting untuk setiap block yang sebelumnya tidak dapat di ubah, sebab kalau ia di ubah maka ia akan membuatkan semua block menjadi tidak sah. Jatuh hukum haram di sisi undang-undang Satoshi Nakamoto.

Para miners pula yang bekerja keras untuk mengesahkan block-block ni akan di beri upah dalam BTC.

Jadi, all in all, transaksi BTC dalam Blockchain network boleh diterangkan di dalam satu infographic seperti gambar diatas.

Implementasi
  • Cryptocurrency -- eg. Bitcoin, Litecoin, Dogecoin, Trumpcoin
  • Blockchain platform -- eg. Ethereum (from-scratch platform untuk smart contract)
  • Sidechains -- eg. Rootstock (provide smart contract untuk Bitcoin)
  • Distributed ledgers/private blockchains -- eg. R3 untuk industry kewangan

Market capitalization

Market capitalization atau melayu nya permodalan pasaran, adalah satu penunjuk tentang penguasaan sesuatu Blockchain dalam trading market.

Bitcoin, dalam hal ini, adalah pemain paling besar yang telah menjangkaui ~10 bilion USD market cap. Diikuti dengan Ether, yang hampir mencecah 1 bilion USD.

Nak tengok market cap untuk lain lain cryptocurrency boleh tengok kat sini.

Scripting language, Turing completeness and smart contracts

Kebanyakan cryptocurrency mempunyai scripting language mereka sendiri yang boleh ditempel ke dalam mana-mana transaction.

Sesetengah daripadanya adalah Turing complete; Solidity language dalam Ethereum. Benda ni penting untuk run Smart Contract yakni sebuah program untuk menjalankan contract antara pengguna menggunakan consensus.

Sebagai contoh, smart contract amat berguna untuk company insuran membayar ganti rugi secara automatik jika berlaku apa-apa kemalangan etc.

Banyak lagi kegunaan smart contract dalam dunia, to put it in another perspective, something yang melibatkan pembayaran secara berkala.

Contoh islamik sikit, ambillah pembayaran zakat fitrah atau pendapatan. Tapi takleh gak kot, sebab zakat perlukan akad. Cukai pendapatan, cukai pintu, bayar road tax etc.

Contoh yang lagi kompleks dalam penggunaan kontrak pintar ialah DAO (Decentralized Autonomous Organization), yakni sebuah syarikat yang tiada manager atau pekerja office. Semua dijalankan oleh smart contract (code). Yeah man, in code we trust.

Isu-isu berkaitan

Antara isu kontroversi yang aku dapat korek dari internet ialah:

1. Centralization

Kecenderungan terhadap centralization dengan Blockchain yang membesar; dengan meningkatnya tumbesaran Blockchain, lagi banyak keperluan storage, bandwidth dan computational power yang diperlukan oleh "full nodes" dalam network, menjuruskan lebih banyak risiko ke arah centralization kalau Blockchain makin besar, yang hanya beberapa nodes sahaja yang boleh memproses sesebuah block. Topik ni hangat diperkatakan dalam isu 51% attack.

2. Block size limit

Isu yang berkaitan dengan miners dan Bitcoin adalah daripada built-in hardcoded dalam Bitcoin Core terhad kepada 1 MB per block (~10 minutes) untuk block disahkan. Limit ini tak boleh diubah (nak increase or decrease) tanpa hard-fork; yakni topik yang agak controversial dalam mana mana decentralized systems.

Kenapa setakat 1 MB kau tanya. Sebab nak prevent dari DoS attack, kata sorang mamat dari bitcointalk forum.

3. Fee transaksi yang kian meningkat

Fee yang tinggi untuk transaksi Bitcoin dan potensi untuk fee tersebut di tingkatkan bila mana network membesar.

Attack vectors

"Every great system, has its greatest flaws" — John (motherfucking) Doe

Quote atas ni datang dari some ethical hacking ebook. Kita tahu Blockchain, Bitcoin adalah satu inovasi yang mantap lagi powerful. Tapi malangnya quote ini memang apply kepada apa-apa teknologi. No matter how powerful your system is, mesti ada masalah yang tak dapat dielakkan.

Antara isu sekuriti yang mengelilingi teknologi Blockchain seperti:-

1. 51% attack

Ia mungkin terjadi (secara hipotetikal) apabila pemegang cryptocurrency memiliki 51% daripada semua share dalam sesebuah network.

Dalam kes bitcoin, miners yang memegang 51% daripada pool network mungkin berkuasa untuk menyalahgunakan kuasa untuk buat consensus yang berat sebelah untuk lakukan double spending.

Mereka ada kuasa penuh dalam network dan mampu memanipulasi rekod awam (Blockchain) dengan sukahati. Kalau terjadi, maka konsep demokrasi akan berubah menjadi diktatorship.

Well, not quite

Ada beberapa benda sahaja manusia yang ada 51% pegangan boleh buat. Mereka mampu menghalang transaksi daripada apa-apa confirmation, maka membuatkan ia invalid, secara potensinya menghalang orang daripada membuat transaksi antara address.

Mereka juga mampu me-reverse transaction yang mereka hantar sewaktu mereka dalam kuasa (membolehkan double spending terjadi), juga mampu menghalang miners daripada menjumpai block.

Kenapa 51%?

Sebab 51% kira dah lebih setengah daripada keseluruhan penggunaan network.

Bolehkah ia terjadi pada PoW atau PoS?

Dua dua.

Kalau dalam PoW (melibatkan mining), pool mana yang ada hash rate >50% itulah yang akan trigger benda ni. Dalam hal ni, mining pool yang popular ada potensi dalam attack berbanding dengan orang yang mine sorang-sorang. Tapi boleh jadi juga orang tu ada supercomputer di mana hashing power dia over 9000.

Kalau salah tolong betulkan; dalam PoS pula, orang yang ada pegangan >50% daripada total existence sesuatu coin mampu lakukan attack ni. Tapi tak sewenangnya kot. Mesti ada some mechanism dalam PoS scheme yang boleh halang 51% attack terjadi. Tak jumpa pula source dari interwebs.

2. Sybil attack

Nama Sybil diambil daripada sebuah buku yang ditulis oleh Flora Rheta Schreiber pasal perempuan yang ada dissociative identity disorder 23 (multiple personality disorder).

"So, apa kaitannya?" jiran kau tanya. Well, serangan Sybil ni berlaku apabila seseorang tu merosakkan sesebuah sistem reputasi dalam P2P network dengan membuat beribu lemon fake identity dan menggunakannya untuk mendapat pengaruh dalam network tu.

Serangan sebegini sudah dijumpai sejak zaman BitTorrent lagi, sejak P2P network mula berkembang. Menurut Douceur dalam paper dia "The Sybil Attack", kalau seorang entiti dapat melambangkan banyak entiti-entiti lain, sebuah sistem boleh dikawal olehnya, maka dapat melemahkan lagi sebuah sistem. Sebab P2P network direka untuk percaya kepada kepercayaan (trust) antara node lain. Benda ini tak mustahil boleh terjadi.

Satu contoh mudah yang tak melibatkan P2P network adalah bila kau buat banyak account Gmail semata-mata nak vote kawan kau dalam internet poll. Itulah dikatakan dengan sistem reputasi yang ada lubang. Selain itu, company juga boleh guna attack ini untuk dapatkan rating Google Page Rank yang baik.

Beliau berkata lagi, satu jalan penyelesaian untuk mengelakkan benda ini terjadi adalah dengan adanya 3rd party agensi untuk mengesahkan identiti. Sebagai contoh, VeriSign.

Apa attacker boleh buat dalam kes Blockchain?

Dalam konteks voting system, sebuah kerajaan mungkin boleh koordinat serangan ini untuk menang dalam election (katakanlah voting dibuat dalam Blockchain). Yes, voting guna Blockchain is already a work in progress; BitCongress.

Tapi dalam kes ini, serangan susah untuk dilakukan sebab penggunaan consensus PoW (more info). Secara ringkasnya, node akan percaya kepada chain yang paling banyak proof of work. Kalau node tu cuba untuk jadi Sybil, tapi tiada proof of work (tak mine block), maka ia adalah fake.

3. Double spending

Oh, rupanya blockchain.info ada buat page untuk double spent transaction. Interesting.

Jadi, apa itu double spending? Menurut Bitcoin stackexchange accepted answer ni, ia adalah satu attack di mana satu coin di belanja dalam lebih dari satu transaction.

Katanya lagi, ada beberapa cara nak melakukan perbelanjaan double:

Race attack
  • Hantar dua transaction yang bercanggah dalam masa yang singkat. Kira macam tekan button send serentak la kot.

Prevention
  • Tunggu 1 confirmation dikeluarkan dalam sesuatu transaction. Barulah confirm ia betul.

Finney attack
  • Memerlukan miner (attacker) dalam serangan ni.
  • Merchant side (recipient) membenarkan unconfirmed transaction.
  • Di mana attacker ni perlu pre-mine (mine normally tapi tak broadcast ke network) satu block yang mengandungi coin dia sendiri (hantar ke diri sendiri) dan belanja coin yang sama kepada merchant yang accept unconfirmed transaction tadi. Lepas tu baru dia release block tersebut untuk dapatkan balik coin dia tadi tu. Maksudnya dia hantar ke merchant -- which dapat angin je -- dan juga dapat balik coin yang di pre-mine tadi.

Prevention
  • Tunggu at least 6 confirmation, baru confirm ia betul. Wait, that doesn't makes sense. Maybe kena baca apa yang mamat ni tulis dalam master thesis dia.

51% attack
  • Dah explain kat atas sana, sila scroll. Basically, memiliki 51% of total computing power (ie. PoW scheme), dan mampu me-reverse apa-apa transaction yang dia nak. Like a boss.

Prevention
  • None lol jk. Google sendiri and deal with it :p

5. Security vulnerabilities & bugs

Benda ni macam simple. Tapi dalam kes blockchain, sekali ada bug yang critical, kena hard-fork seluruh network. Lepas tu kena suruh semua client dan miners untuk upgrade software dia. Tak ke leceh gitu?

Contoh paling dekat ialah DAO hack. Hambik kau, tengah best layan harga Eth nak sampai 25 USD sekali kena hack (tak hack lah, cuma ada flaw dalam smart contract code). Merudum jatuh sampai ke 10 USD. Menangis wei. Sekarang ni sibuk diskus kat Reddit bagai nak hardfork ke nak softfork. Tapi baru baru ni, mereka dah capai consensus dah pun, Ethereum blockchain di hardfork.

Scalability

Part ni aku cuma nak faham apakah yang dipersoalkan dengan "blockchain scalability" oleh segelintir manusia yang skeptik (developer) di ruang internet.

Adakah dengan merekod segala transaksi Bitcoin dalam Blockchain dapat menjejaskan sekuriti atau kebolehannya menangani amount transaksi yang besar?

Dalam perkara ini, Bitcoin cuba nak compete dengan payment gateway yang dah mainstream seperti Visa dan Paypal. Visa dapat handle dalam 2000-4000 transaksi sesaat (tps), secara puratanya.

Paypal pula dapat handle dalam 10 juta transaksi sehari atau 115 tps. Bitcoin on the other hand, terhad kepada 7 tps disebabkan protokolnya hanya menyokong block size sehingga 1 MB.

Selain daripada tu, CPU, storage dan network utilization juga menjadi satu masalah scalability dalam Bitcoin network.

Basically, secara teorinya nak capai 4000 tps, CPU, storage, dan network kenalah power. Tapi Bitcoin punya current build belum boleh capai sehebat Paypal atau Visa.

Jadi, optimization yang boleh diterapkan untuk membuat Bitcoin lebih scalable dari segi hardware utilization, seperti CPU dan Simplified payment verification (SPV).

Atas sebab nature Blockchain, Bitcoin adalah sumber terbuka, ada juga cadangkan cadangan penambahbaikan platform ini daripada komuniti seperti:-

1. Ultimate blockchain compression

Satu idea meng-compress blockchain untuk mencapai "trust-free lite nodes" (lol wtf is that?). Seperti yang sudah di tl;dr kan oleh seorang Reddit user ripper2345, ia adalah satu cadangan untuk mengasingkan blockchain -- bukan fork, tapi miners masih mine di chain yang sama -- yang lagi ringan daripada chain utama.

Chain yang terasing ini hanya menyimpan "unspent transaction outputs" sahaja. Ia bagi mendapatkan muat turun Blockchain yang pantas untuk client yang tak mine, tanpa memerlukan trust untuk 3rd party.

2. The Mini-Blockchain Scheme

Kalau nak tahu, Blockchain sekarang agak "bulky" dengan benda benda sampah (although data yang berguna), tapi benda benda ini semua buat Blockchain kita ini berat.

Jadi, scalability issue pun datang. Dalam proposal ini mencadangkan, transaksi yang sudah lama boleh dilupakan oleh network.

Semenjak kita tahu sesebuah node hanya pakai bahagian chain yang baru untuk sync kita panggil bahagian ini "mini-blockchain" (bahagian 1).

Proposal ini pun sudah mengenalpasti bahawa sekuriti akan terjejas kalau buat macam ini, tapi ia boleh diselesaikan dengan "proof chain" (bahagian 2) dan data data ownership coin yang sudah dilupakan tu boleh diselesaikan dengan membina satu database yang memegang address yang ada isi di dalamnya, dipanggil "account tree" (bahagian 3).

Basically, benda ini ada 3 bahagian, mini-blockchain, proof chain dan account tree.

Katanya lagi, Proof chain ni mengawal mini-blockchain dan mini-blockchain mengawal account tree. Antara benefit yang ada dalam proposal ini adalah ia dapat mengetatkan lagi keutuhan dan sekuriti, transaksi yang pantas dan dapat menurunkan fee, network sync yang laju, dapat menyokong trafik yang tinggi, ruang block yang lagi besar untuk custom messages dan ada potensi untuk tingkatan anonymity.

3. Lightning network

Dicadangkan oleh Joseph Poon dan rakan sekerjanya Thaddeus Dryja, Lightning Network bermaksud Rangkaian Kilat lol. Budak berdua ini cadangkan, macammana satu layer atas Bitcoin blockchain dapat membolehkan transaksi yang murah dan segera, sambil meningkatkan lagi scalability. Boom! Simple idea dia.

Ia hanyalah satu teori; takde code whatsoever, tapi still a work in progress.

Disebabkan itu, ramai dari kalangan komuniti buat argument dan tohmahan tak berfakta terhadap teori ni berkenaan dengan campur tangan Blockstream -- sebuah company yang membina aplikasi Bitcoin specifically dalam bidang sidechain.

Macam mana ia berfungsi?

Secara amnya, Lightning Network direka untuk mengurangkan volume dalam Blockchain dengan menyalurkan transaksi dan mikro-transaksi (transaksi kurang dari 1 satoshi dan biasanya wujud dalam fee penghantaran) kepada satu sidechain lain, yang juga sync dengan Blockchain utama, dalam jarak waktu yang tetap.

Kenapa?

Atas sebab isu scalability, Bitcoin sekarang hanya menyokong ~7 tps dan limited kepada 1 MB ruang block. Untuk meluaskan lagi kuasanya untuk mencapai 45000 tps, proposal ini cakap transaksi Bitcoin haruslah di lakukan di luar Blockchain 18.

Use cases

Basically, this infographic tells everything pasal use cases of Blockchain. Yang ni pun interesting juga. But, to put it simply, beberapa general use-cases such as:-
  • Smart contracts
  • Smart assets
  • Clearing and settlements
  • Payments
  • Digital identity

Perbezaan antara aplikasi Blockchain

Di sini kita boleh lihat CHART matrix perbezaan antara teknologi Blockchain yang digunapakai oleh aplikasi lain.

PENING? Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: aimanbaharum

Jalan Pintas Rawang Jambatan Tertinggi Di Malaysia

Jalan Pintas Rawang (Rawang Bypass) mencatatkan sejarah sebagai jambatan paling tinggi di Malaysia dan kini mula dibuka kepada orang ramai untuk melaluinya.

Jalan Pintas Rawang Jambatan Tertinggi Di Malaysia

Jalan Pintas Rawang sepanjang sembilan kilometer adalah mercu tanda terbaharu Malaysia apabila mempunyai ketinggian 58.2 meter dari aras tanah.

Keunikan Jalan Pintas Rawang ialah pembinaan struktur tiangnya yang diiktiraf tertinggi di Malaysia sehingga membolehkan pemandu merasakan seperti membelah kabus terutamanya pada waktu pagi.

Pemandu turut berpeluang menikmati pemandangan panorama yang cantik di sekitar Rawang.

Lebuh raya Jalan Pintas Rawang sepanjang 23 kilometer ini merupakan jalan pintas yang menghubungkan Rawang ke Serendah bagi mengatasi kesesakan melampau di Bandar Rawang.

Lebih hebat lagi, lebuh raya Jalan Pintas Rawang ini direka oleh arkitek tempatan, Tuan Haji Radzali Mokhtar.

Menurut sumber dari Jabatan Kerja Raya (JKR), Rawang Bypass dibina secara bengkang-bengkuk bagi meminimakan impak terhadap ekosistem Taman Warisan Negeri Selangor.

Laluan dengan jambatan paling tinggi ini dibina merentasi kawasan hutan tebal yang merupakan habitat pokok Giam Kanching, sejenis spesis pokok unik yang tidak terdapat di mana-mana hutan di seluruh dunia.

Jalan Pintas Rawang Jambatan Tertinggi Di Malaysia

Disebabkan itu, setiap batang pokok ialah khazanah negara yang perlu diselamatkan dan dijaga sehabis baik daripada ditebang.

Pembinaan jalan pintas Rawang Bypass mampu memendekkan waktu perjalanan di waktu puncak dari 2 jam kepada 30 minit sahaja!

Sebenarnya, pembinaan lebuh raya jalan pintas Rawang ini terpaksa ditangguhkan selama 2,132 hari (hampir enam tahun) berikutan prosedur kerja dan proses pihak ketiga yang berada di luar bidang kuasa JKR.

Projek Jalan Pintas rawang yang diluluskan di bawah Rancangan Malaysia ke-9 (RMK9) ini sepatutnya siap dibina pada tahun 2008.

Projek pembinaan lebuh raya empat lorong Jalan Pintas Rawang ini bermula pada 16 Julai 2005 dan dijangka siap pada 12 Januari 2008 dengan kos permulaan RM203.47 juta.

Bagaimanapun, beberapa Perjanjian Tambahan ditandatangani termasuk peruntukan khas untuk perubahan harga tenaga kerja kejuruteraan awam, mekanikal dan elektrikal telah memanjangkan projek dari 15 Disember 2011 hingga 17 April 2015 dengan kos tambahan sebanyak RM390 juta.

Jalan Pintas Rawang Jambatan Tertinggi Di Malaysia

Pemanduan di Rawang Bypass bakal memberi pengalaman yang unik kepada pengguna jalan raya apabila berada separas puncak pokok atau lebih tinggi.

Selain itu, pengguna Jalan Pintas Rawang juga akan melaui bawah talian kabel pencawang elektrik.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: says

Hukum Sambutan Maulidur Rasul

Hukum sambutan Maulidur Rasul, ada yang mengharuskannya dan ada yang sebaliknya. Ramai di kalangan umat Islam mengingati peristiwa Maulidur Rasul SAW walaupun ada yang berpendapat Rasulullah dilahirkan pada 9 Rabi’ al-Awwal.

Hukum menyambut Maulidur Rasul

Bersempena dengan sambutan Maulidur Rasul pada kali ini, kami kemukakan dengan panjang lebar isu berkaitan hukum menyambutnya.

Sejarah Sambutan Maulidur Rasul

Sebagai mukadimah, dinyatakan dalam kitab Al-Bidayah wa al-Nihayah 13/136 al-Allamah Ibn Kathir antara lain beliau memuji Raja al-Muzaffar yang telah menyambut majlis Maulid al-Rasul secara besar-besaran dengan berkata, “Adalah Raja Muzaffar menganjurkan Maulid Syarif pada Rabi’ul Awal dan membuat perhimpunan secara besar-besaran.

"Disamping itu, beliau adalah seorang yang berhati bersih, bersemangat, berani, mempunyai semangat keperwiraan, cerdik, alim, adil. Semoga Allah merahmatinya dan memuliakan kuburnya."

Dinukilkan di sini daripada beberapa kitab bagaimana para penyair di kalangan sahabat dan lainnya memuliakan Baginda SAW sama ada di hadapannya atau melalui syair-syair mereka.

Antaranya Al-Abbas bersyair, “Dikala dikau dilahirkan, bumi bersinar terang hingga jelas pasak bumi tidak mampu untuk menanggung cahayamu dan kami dapat terus melangkah lantaran kerana terangnya cahaya dan jalan yang terpimpin.” (Lihat al-Mustadrak ala al-Sahihain.)

Hasan bin Thabit banyak menggubah syair di hadapan Rasulullah SAW dan para sahabat Baginda. Isu ini seringkali menjadi polemik dalam kalangan sarjana Islam.

Hukum Sambutan Maulid al-Rasul

Ada yang mengharuskannya dan ada yang sebaliknya. Kami nukilkan sebahagian pendapat ulama.

Pertama

Hukum sambutan Maulidurrasul adalah bid’ah. Ini dipelopori oleh sebahagian ulama.

Antara hujahnya adalah: Perayaan ini tidak pernah dilaksanakan pada generasi yang paling mulia, generasi sahabat, tabiin, tabi’ tabi’in, dan juga tidak pada generasi setelahnya. Ia adalah satu bentuk pemujaan yang melampau kepada Nabi SAW.

Sabda Nabi SAW yang maksudnya, “Janganlah kalian berlebihan dalam memujiku seperti kaum Nasrani yang memuji anak lelaki Maryam. Aku hanyalah hamba-Nya, maka katakanlah (mengenaiku) “Hamba Allah dan Rasul-Nya“. (Riwayat al-Bukhari, no. 3445)

Sambutan Maulidur Rasul seperti ini pasti disertai dengan berbagai bentuk kemungkaran dan hal-hal yang diharamkan dalam agama

Kedua

Hukumnya adalah dibolehkan. Syeikh Abu Shamah atau nama sebenarnya, Syeikh Abdul Rahman bin Ismail al-Maqdisi (salah seorang Syeikh Dar al-Hadis di Damsyik) berpendapat, "Adalah dibolehkan sambutan Maulidurrasul berdasarkan amalan oleh tokoh ulama zaman dahulu antaranya di Irbil (salah satu wilayah di Iraq)."

Antara tokoh-tokoh yang berpegang kepada keharusannya dan termasuk dalam bid’ah hasanah ialah:
  • Imam Jalaluddin al-Suyuti
  • Imam Ibn Hajar al-Haithami
  • Syeikh Ibn al-Hajj al-Abdari
  • Imam Ibn al-Battal
  • Al-Hafiz Shamsuddin Muhammad bin Nasiruddin al-Dimashqi
  • Al-Hafiz Shamsuddin bin al-Jazari
  • Syeikh Dr. Yusuf al-Qaradhawi
  • Syeikh Dr. Wahbah al-Zuhaili
  • Syeikh Abdul Halim Mahmud
  • Syeikh Atiyyah Saqr
  • Syeikh Muhammad Mutawalli al-Sya’rawi dan lain-lain.

Para ulama yang mengharuskan Maulid al-Rasul menggunakan hadis di bawah.

Dari Abu Qatada, sesungguhnya Rasulullah SAW pernah ditanya tentang puasa Isnin? Maka Baginda menjawab yang maksudnya, “Padanya aku dilahirkan dan padanya diturunkan (al-Quran) ke atasku.”
(Riwayat Muslim, no. 1162)

Ini menunjukkan bahawa Rasulullah mensyukuri nikmat Allah atas kelahirannya pada hari Isnin dengan berpuasa.

Maka, jika Baginda SAW berpuasa pada hari Isnin kerana bersyukur kepada Allah atas kelahirannya sendiri pada hari itu, maka begitu juga bagi ummatnya untuk mensyukuri nikmat kelahiran Baginda SAW untuk berpuasa pada hari Isnin, membaca al-Quran, membaca kisah kelahiran Baginda SAW, bersedekah, atau melakukan perbuatan baik yang lain.

Sabda Nabi SAW yang maksudnya, “Barang siapa yang melakukan (merintis) dalam Islam sesuatu perkara yang baik maka ia akan mendapatkan pahala daripada perbuatan baiknya tersebut, dan ia juga mendapatkan pahala dari orang yang mengikutinya selepasnya, tanpa dikurangkan pahala mereka sedikitpun.” (Riwayat Muslim, no. 1017)

Hadis ini memberikan satu kefahaman bahawa dibenarkan untuk melakukan perkara perkara baru yang baik dan tidak bertentangan dengan al-Quran, al-Sunnah, athar mahupun ijmak ulama.

Maulid al-Rasul adalah perkara baru yang baik dan sama sekali tidak menyalahi satu-pun di antara dalil-dalil tersebut.

Dengan demikian, bererti hukumnya diharuskan bahkan sebagai salah satu jalan untuk mendapatkan pahala jika bertepatan dengan syarak.

Selain itu, antara hujahnya adalah fatwa ulama seperti berikut:
  • Ibn Hajar al-Asqalani ketika ditanya tentang hukum perayaan Maulid al-Rasul menjawab, “Asal dalam amalan sambutan peringatan Maulid adalah bid’ah yang tidak diriwayatkan dari ulama Salaf al-Soleh. Akan tetapi Maulid tersebut mengandungi banyak kebaikannya. Maka barangsiapa yang berusaha meraih kebaikan dalam Maulid dan menjauhi yang buruk, maka termasuk bid’ah yang baik (hasanah). Jika tidak, maka tidak disebut bid’ah hasanah.” (Al-Haawi Lil Fataawa oleh Imam Jalaluddin al-Suyuti)
  • Imam al-Suyuti juga antara lain menyebut, “Amalan memberi makan adalah perbuatan yang baik. Dengan demikian, amalan Maulid termasuk perkara baru yang dianjurkan sebagaimana yang diungkapkan oleh Sultan al-Ulama Syeikh Izzuddin bin Abd al-Salam.”
  • Sebenarnya al-Suhaili telah menyebut bahawa al-Abbas berkata, “Tatkala Abu Lahab meninggal dunia, aku bermimpi bertemunya selepas setahun pada seburuk keadaan lantas dia berkata, “Tidak aku dapati selepas kamu sebarang kerehatan kecuali azab diringankan daripadaku setiap hari Isnin. Yang demikian kerana Nabi SAW dilahirkan pada hari Isnin dan Thuwaibah telah memberikan berita gembira kepada Abu Lahab berkenaan dengan kelahiran Nabi SAW lantas dimerdekakannya.” (Imam Ibn Hajar al-Asqalani, Fath al-Bari Syarah Sahih Bukhari, 9/43 – 48)
  • Syeikh Muhammad Bakhit Al-Muti’i (Mantan Mufti Mesir), “Justeru setiap apa yang dijadikan ketaatan dan untuk mendekatkan diri kepada Allah yang tidak ditentukan syariat(Allah) waktu tertentu dan tidak pula tempat tertentu maka boleh bagi setiap mukallaf untuk melakukannya pada setiap waktu dan tempat, dan begitu juga setiap yang tidak termasuk dalam larangan umum atau khusus daripada syariat maka hukumnya Mubah/Harus, dan apa yang selainnya(yakni ada larangan) adalah bid’ah yang haram atau makruh. Maka wajib untuk menghindarinya dan menghalangnya” (Ahsanul Kalam Fi Ma Yata’allaqu Bi al-Sunnah wa al-Bid’ah Min Ahkam, m. 74).
  • Syeikh Abdul Halim Mahmud, “Sambutan Maulid Nabi SAW adalah sunnah/jalan yang baik daripada sunnah-sunnah yang diisyaratkan oleh Rasul SAW dalam sabdanya: “Barangsiapa melakukan sunnah yang baik, maka dia mendapat pahalanya dan pahala orang yang beramal denganya, barangsiapa yang melakukan sunnah yang buruk, maka dia menanggung dosanya dan dosa sesiapa yang beramal dengannya” Dan ianya adalah kerana terdapat usul/asas yang membimbingnya dan dalildalil yang sahih yang berpandukan padanya. “Dan tidaklah bererti peninggalan salafussoleh bagi amalan yang soleh ini merupakan pertentangan kepada syariat, kerana salafussoleh masih mempunyai kebangkitan/keprihatinan agama dan cinta Nabi yang mulia yang mana menyebabkan mereka tidak memerlukan kepada peringatan hari maulid untuk disambut.” (Fatawa Imam Abdul Halim Mahmud, m. 273)

Tarjih

Setelah mengamati pendapat-pendapat ulama, saya berpandangan bahawa sambutan Maulid al-Rasul adalah harus dan termasuk dalam bid’ah hasanah tetapi hendaklah dengan meraikan beberapa syarat utama, antaranya:
  • Pengisian yang baik seperti tazkirah dan ceramah.
  • Tiada percampuran lelaki dan perempuan.
  • Menutup aurat.
  • Tiada unsur maksiat.
  • Mempelajari riwayat hidup Baginda SAW atau sirahnya dengan lebih baik dari tahun ke tahun. Alhamdulillah terdapat banyak kitab yang kita dapat manfaat untuk mengenali dan makrifah Rasulullah SAW. Antaranya:
  • Kitab al-Rahiq al-Makhtum oleh Syeikh Safiyurrahman al-Mubarakfuri
  • Kitab Sirah Nabawiyyah oleh Ibn Hisham
  • Kitab al-Syamail al-Muhammadiyyah oleh Imam al-Tirmizi
  • Penekanan kepada keperluan mengikuti Sunnah Rasulullah SAW. Begitu juga memahami fiqhnya seperti:
  • Kitab Fiqh al-Sirah oleh Syeikh Muhammad al-Ghazali
  • Kitab Fiqh al-Sirah oleh Syeikh Dr. Muhammad Said Ramadhan al-Buti
  • Kitab Al-Sirah al-Nabawiyyah Durus wa ‘Ibar oleh Syeikh Dr. Mustafa al-Siba’ie
  • Kitab Al-Manhaj al-Haraki li al-Sirah al-Nabawi oleh Syeikh Dr. Munir al-Ghadban dan lain-lain
  • Disemarakkan dengan berselawat kepada Nabi SAW. Antara kelebihan selawat yang sahih sebagaimana sabda Nabi SAW, “Sesiapa yang mengucapkan selawat kepadaku satu kali maka Allah akan berselawat baginya sepuluh kali, dan digugurkan sepuluh kesalahan (dosa)nya, serta ditinggikan baginya sepuluh darjat/tingkatan (di syurga kelak).” (Riwayat al-Nasa’i, no. 1297)

Berhubung lafaz selawat yang afdhal, maka antaranya ialah riwayat dalam Sahih al-Bukhari no. 2497 dari Ka’ab bin ‘Ujrah RA yang menceritakan bahawa para sahabat pernah bertanya kepada Nabi SAW tentang bagaimana cara berselawat kepada beliau.

Baginda menjawab dengan mengatakan, “Katakanlah اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ، وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ، كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى آلِ إِبْرَاهِيمَ، إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ، اللَّهُمَّ بَارِكْ عَلَى مُحَمَّدٍ، وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ، كَمَا بَارَكْتَ عَلَى آلِ إِبْرَاهِيمَ، إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ

Meraikan kegembiraan dan kesyukuran kelahiran Baginda SAW dengan bersedekah kepada fakir miskin. Sebagai mengukuhkan kenyataan ini, suka saya petik pendapat Imam Abu Syamah.

Antara lain berkata, “Termasuk perkara baru atau bid’ah yang dilakukan pada masa kita iaitu sambutan setiap tahun pada hari kelahiran Baginda SAW dengan bersedekah, melakukan yang ma’ruf, menzahirkan perhiasan dan kegembiraan. Maka sesungguhnya disamping itu, melakukan ihsan kepada golongan fakir miskin adalah tanda kecintaan dan memuliakan Rasulullah SAW dalam hati orang yang menyambutnya. Begitu juga merupakan tanda kesyukuran kepada Allah kerana diutus-Nya Rasulullah SAW sebagai pembawa rahmat ke seluruh alam.”

Penutup

Antara tugasan Rasul adalah untuk menyatukan ummah daripada pelbagai kabilah, kaum, bangsa dan ras agar semuanya kembali mengubudiyyah kepada Yang Maha Esa dengan penuh hikmah dan rahmah, Rasulullah SAW menyampaikan dakwah sehingga akhirnya ukhuwwah Islamiyyah yang kukuh dan dapat membina perpaduan yang mapan.

Natijahnya, ummat yang bijak mencari titik persamaan dan mengurangkan jurang perbezaan menjadi ummat yang terkehadapan sehingga dapat memimpin dunia.

Parsi tumbang, Rom lemah dan Islam menggemakan syiarnya dan syariatnya sehingga melahirkan kerukunan sejagat.

Rasulullah SAW telah menjadikan tali persahabatan dan ukhuwwah Islamiyyah sejak mula menegakkan negara Islam Madinah dengan sistem mu’akhah (persaudaraan) dan diletakkan dalam Piagam Madinah.

Justeru, kami menyeru kepada diri ini dan khalayak masyarakat ummah serta rakyat Malaysia agar kita bina perpaduan dan kita kukuhkannya sehingga perasaan kasih sayang terbina dan saling hormat menghormati sesama kita.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Asal Usul Sambutan Maulidur Rasul

sumber: muftiwp

Kenapa Buku Teks Sepanyol Untuk Pelajar Malaysia, Berapa Komisen Masuk Poket Menteri?

Anggota parlimen Bukit Bendera Zairil Khir Johari mempersoalkan tindakan Kementerian Pendidikan menggunakan buku teks import Pulse 2 bagi mata pelajaran bahasa Inggeris untuk pelajar tingkatan 1.

Kenapa Buku Teks Sepanyol Untuk Pelajar Malaysia, Berapa Komisen Masuk Poket Menteri?

Katanya, buku teks itu tidak sesuai kerana sebenarnya direka untuk pelajar-pelajar Sepanyol.

Latihan dalam buku itu, antaranya meminta pelajar menterjemahkan perkataan Sepanyol ke bahasa Inggeris, dan sebaliknya.

“Macam mana budak-budak Malaysia nak tahu. Saya pun tak boleh jawab.

“Rujukan sebegini sukar difahami, guna bahasa Sepanyol tidak sesuai dengan murid Malaysia,” katanya dalam sidang media di Parlimen.

Semakan di muka surat 8 buku itu mendapati, terdapat soalan yang bertanyakan perkataan Sepanyol untuk “poster” dan maksud “lapiz” (pensil) dalam bahasa Inggeris.

Zairil turut mempersoalkan mengapa buku teks tempatan tidak lagi digunakan sedangkan katanya naskhah berkenaan lebih mesra kepada pelajar di negara ini.

“Apa salahnya buku teks tempatan, kita ada sentuh mengenai sejarah tempatan seperti Kuala Kula Bird Century dan kita juga ada mengenai kesusasteraan asing.

“Buku tempatan kita mempunyai kandungan tempatan manakala Pulse 2 pula budaya Barat sahaja,” katanya.

Selain itu Zairil mempersoalkan mengapa buku tersebut tidak melalui tender terbuka seperti sebelumnya.

Untuk rekod buku teks sebelum ini akan membabitkan kos kira-kira RM7.1 juta berdasarkan jumlah pendaftaran pelajar semasa.

Kos bagi dua buku baru itu, Zairil berkata dianggarkan berjumlah RM33 juta jika dibekalkan kepada semua murid tahun 1 dan tingkatan 1 di seluruh negara.

Persoalannya, berapa persen masuk poket menteri?

BACA INI JUGA:

sumber: mk

Mengapa Seseorang Mencederakan Diri Sendiri?

Mencederakan diri sendiri adalah satu tindakan yang menyebabkan kecederaan kepada tubuh badan. Apa sebenarnya kelakuan mencederakan diri sendiri? Mengapa seseorang itu mencederakan diri sendiri?

Mencederakan Diri Sendiri

Dan bagaimana kita dapat membantu individu ini?

Sebab-sebabnya termasuk:
  • Perasaan lega dari kesakitan emosi
  • Ingin bebas dari perasaan kekosongan dan kaku
  • Mengalih perhatian daripada perasaan negatif
  • Untuk dapatkan perhatian orang lain
  • Sebagai ugutan
  • Supaya orang lain rasa bersalah

Bagaimana untuk mengetahui seseorang itu cuba mencederakan diri mereka?

Kebanyakan mereka cuba menyembunyikannya dari orang lain.

Tanda-tanda amaran termasuk:
  • Kecederaan tanpa sebab
  • Seperti luka, kesan lebam, bekas cucuhan rokok
  • Menguncikan diri untuk jangka masa yang lama
  • Kesan kebakaran dan darah yang mencurigakan pada pakaian
  • Kelihatan murung

Bagaimanakah cara untuk membantu mereka?

Jalan yang terbaik ialah mencari jalan penyelesaian untuk mengendalikan situasi tersebut. Jika seseorang itu marah, gelisah dan kecewa.

Lakukan sesuatu aktiviti fizikal;
  • Menumbuk karung tinju
  • Tendang bola
  • Mainkan muzik yang kuat dan menari
  • Berjoging
  • Jerit sekuat hati atau menangis bila tiada orang di sekeliling anda

Jika seseorang itu rasa sedih, murung atau rasa bersendirian.

Buat sesuatu yang merehatkan:
  • Mandi
  • Baca buku kegemaran
  • Dengar muzik kegemaran yang sentimental
  • Bersiar-siar di taman
  • Nyalakan lilin
  • Kongsi perasaan dengan rakan anda

Jika seseorang rasa kaku, menyendiri dan terasing.

Lakukan sesuatu aktiviti yang boleh membuatkan anda merasa sesuatu contoh:
  • Mandi dengan air yang sejuk
  • Perah dengan kuat ketulan air batu
  • Mencubit diri sendiri
  • Gigit cili

Apa yang berlaku sekiranya bantuan tidak diberi?

Kelakuan mencederakan diri sendiri boleh mengakibatkan komplikasi yang serius seperti:

Komplikasi fizikal:
  • Parut
  • Perdarahan yang teruk
  • Ke patahan
  • Kematian

Komplikasi psikologi:
  • Rasa bersalah
  • Benci diri sendiri
  • Kemurungan
  • Marah

Komplikasi sosial:
  • Masalah pembelajaran
  • Masalah perhubungan
  • Masalah keluarga

Di manakah seseorang itu boleh mendapatkan bantuan?

Dapatkan bantuan dari:
  • Ibu bapa
  • Ahli keluarga yang boleh dipercayai
  • Guru kaunseling
  • Guru Agama

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: myhealth

Misteri But Hitam Romelu Lukaku

Jose Mourinho mendakwa kegagalan Romelu Lukaku menjaringkan gol ketika Manchester United menentang Watford berpunca daripada ketiadaan tajaan pada butnya.

Misteri But Hitam Romelu Lukaku

Namun itu hanyalah gurauan Mourinho kepada wartawan yang bertanyakan mengenai prestasi penyerang berkenaan.

Pemain Belgium itu dikesan memakai but hitam dengan jenama Nike yang cuba dipadam dengan dakwat hitam.

Gurauan itu juga mendedahkan bahawa Lukaku kini tidak memunyai tajaan untuk butnya dan ia membuka peluang kepada syarikat barangan sukan untuk membuat tajaan.

Misteri But Hitam Romelu Lukaku

"Setakat sekarang dia tidak mempunyai kontrak dengan mana-mana syarikat, sebab itu dia menggunakan but hitam.

"Tajaan sebelum ini telah tamat dan dia sedang menunggu tajaan baharu. Dalam tempoh ini dia akan bermain dengan but hitam dulu," jelas Mourinho.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Tragedi Oktober Yang Sering Menimpa Manchester United

sumber: mstar

Sejarah Dan Polemik 'Hamba Seks' Ketika Perang Dunia Kedua

Semasa Perang Dunia Kedua (WWII) meletus, terlalu banyak jenayah perang dilakukan sama ada ke atas orang awam atau tentera. Kepimpinan yang berperang pada ketika itu menjustifikasikan tindakan jenayah mereka mengikut polisi yang digariskan atau atas nama mempertahankan diri.

Sejarah Dan Polemik 'Hamba Seks' Ketika Perang Dunia Kedua

Namun kebanyakan pelaku jenayah sebegini ditahan dan menerima hukuman setimpal pada akhir perang.

Tetapi bila berbicara berkenaan hamba seks tentera Jepun atau comfort women, ia satu perkara yang masih mengundang polemik sehingga ke hari ini.

Semua ini bermula apabila kepimpinan tentera Jepun mahu mewujudkan sebuah rumah keselesaan atau bahasa kasarnya, rumah pelacuran untuk memenuhi keperluan tentera mereka.

Alasannya, kehadiran wanita-wanita ini dilihat dapat mengelakkan penyakit seksual dan jenayah rogol, memberi keselesaan kepada mereka dan menghalang sebarang bentuk aktiviti pengintipan.

Namun menurut sejarawan Jepun, Yoshiaki Yoshimi, kewujudan rumah tersebut hanya menggalakkan lagi aktiviti rogol dan penyebaran penyakit seksual.

Rumah pertama dibuka selepas Jepun menguasai Shanghai, China pada tahun 1932. Pada mulanya, wanita-wanita yang berada di rumah tersebut ialah pelacur-pelacur Jepun atas dasar sukarela demi negara.

Namun, apabila Jepun mengembangkan empayarnya, rumah-rumah yang diwujudkan ini tidak mempunyai bilangan wanita yang mencukupi. Ini mendorong mereka merekrut wanita tempatan, sama ada melalui iklan kerja palsu atau diculik.

Wanita-wanita yang menyahut iklan ini menyangka mereka bekerja sebagai jururawat atau pekerja kilang dan tidak tahu mereka sebenarnya direkrut sebagai pemuas nafsu tentera Jepun.

Pihak Jepun tidak teragak-agak menggunakan orang tempatan yang sanggup berkolaborasi dengan mereka sebagai orang tengah untuk merekrut wanita-wanita ini dan menculik sekiranya perlu.

Iklan-iklan pekerjaan ini turut dikeluarkan bukan saja di Jepun tetapi juga di koloni mereka iaitu Semenanjung Korea, Taiwan, Manchuria dan China.

Tetapi semua ini berakhir terutama dari Jepun selepas Kementerian Luar Jepun enggan mengeluarkan visa perjalanan kepada pelacur-pelacur Jepun atas alasan ia mencemarkan imej positif empayar. Ini memaksa pihak tentera melihat wanita-wanita dari luar Jepun termasuk China dan Korea.

Buktinya, penubuhan sebuah sekolah perempuan untuk wanita Muslim etnik Hui di mana ia hanyalah samaran bagi pihak Jepun memaksa mereka menjadi pemuas nafsu tentera mereka.

Sejarah Dan Polemik 'Hamba Seks' Ketika Perang Dunia Kedua
Wanita Cina dan Melayu yang dipaksa menjadi pelacur.

Jika itu saja tidak mencukupi apatah lagi bila bekalan mereka kehabisan, maka tentera Jepun ini tidak akan teragak-agak menjarah kediaman dan premis perniagaan serta merogol wanita tempatan seperti yang dilakukan di Nanking pada Disember 1937.

Jenayah mereka direkodkan bukan saja dalam diari tentera dan wartawan mereka tetapi juga dalam catatan diari seorang ahli perniagaan Jerman bernama John Rabe.

Dan ini bukanlah sesuatu yang mengejutkan kerana semasa terjebak dalam Perang China-Jepun, Jepun menguatkuasakan dasar Tiga Semua/Three Alls iaitu bunuh semua, jarah semua dan rogol semua.

Apabila mereka mengambil wanita-wanita dari negara-negara Asia lain, mereka sebenarnya mencalar maruah lelaki-lelaki Asia bahawa mereka tidak boleh mempertahankan wanita mereka sebagai ayah, abang/adik, suami atau teman lelaki dan untuk mencemarkan maruah wanita itu sendiri.

Walaupun statistik mangsa masih dipertikaikan, statistik menunjukkan antara 80,000 hingga 200,000 wanita menjadi mangsa kekejaman tentera ini.

Sesetengah daripada mereka diculik dan dipaksa menjadi hamba seks pada usia 13-15 tahun. Di Filipina saja, lebih 1000 wanita dan kanak-kanak perempuan menjadi pemuas nafsu tentera Jepun semasa WWII.

Mereka akan ditahan di berek tentera atau kem yang mempunyai dinding tinggi. Dan wanita-wanita ini akan dipaksa melayan nafsu mereka tanpa henti sama ada pagi atau malam, tanpa mengira bilangan tentera yang terlibat.

Sekiranya tentera bergerak ke tempat lain, wanita-wanita ini akan dibawa bersama walaupun itu bermakna membawa mereka jauh dari negara atau negeri asal mereka.

Antara kisah mangsa jenayah sadis ini:

a) Prescilla Bartonico berumur 17 tahun semasa menjadi tawanan tentera Jepun. Pada tahun 1943, tatkala beliau bersama ahli keluarga dan rakan-rakan berlindung dalam bunker, pintu bunker dibuka dan sekumpulan tentera Jepun menangkap sepupunya di mana tiga daripada mereka merogol sepupunya bergilir-gilir sebelum membunuhnya. Bartonico pula diikat sebelum menjadi mangsa jenayah ini di hadapan keluarga dan rakan-rakannya. Untuk tempoh tiga bulan berikutnya, beliau dirogol setiap malam oleh lima hingga lapan lelaki kerana pada waktu siang, Bartonico dan tawanan lain dipaksa bekerja di lapangan pendaratan. Adakalanya, mereka turut merogolnya di pondok-pondok pengawal.

b) Rosa Maria Henson berumur 15 tahun semasa diculik dan menjadi mangsa rogol tentera Jepun. Mereka mengurung beliau selama 9 bulan dan setiap hari 30 orang tentera akan merogolnya. Jika mereka tidak berpuas hati dengan layanan yang diberi, mereka akan memukul dan menderanya.

c) Lee Ok-Seon menjadi hamba seks tentera Jepun selama tiga tahun. Dalam satu temubual, beliau menceritakan diculik di Busan, Korea Selatan pada usia 14 tahun dan dirogol setiap hari sehinggalah perang berakhir. Ok-Seon menceritakan mangsa-mangsa sepertinya akan dipukul dan diserang dengan pisau dan mereka percaya tiada siapa dapat menyelamatkan mereka dari neraka dunia ini. Sesetengah yang tidak tahan membunuh diri dengan cara melemaskan diri mereka atau menggantung diri.

d) Jan Ruff-O’Herne menceritakan beliau bersama ahli keluarga dan warga Belanda lain menjadi tahanan perang selepas Jepun menguasai Hindia Timur Belanda, kini dikenali sebagai Indonesia semasa WWII. Pada satu hari, beliau bersama 10 lagi wanita diheret keluar dari bilik tahanan dan dipaksa menjadi pelacur di rumah pelacuran yang dikendalikan pihak tentera. Pada malam tersebut, Ruff-O’Herne dirogol tanpa henti seorang tentera. Dan pada satu ketika, Ruff-O’Herne disahkan mengandung dan pihak tentera memaksanya mengambil pil untuk menggugurkan kandungan tersebut.

Pihak Jepun berusaha memberi rawatan perubatan dan kondom kepada pelaku dan mangsa mereka. Buktinya, mereka menyerahkan seribu kondom untuk askar di Negeri Sembilan dan 10,000 lagi di Perak.

Namun bila perang semakin berkecamuk dengan bekalan perubatan mereka semakin terhad berikutan pihak Amerika Syarikat menenggelamkan kapal-kapal yang membawa muatan perubatan, keberkesanan rawatan yang diberi semakin berkurangan.

Ini ditambah pula dengan kekejaman mereka untuk menghilangkan bukti jenayah mereka. Wanita-wanita ini dipaksa membunuh diri atau dibunuh oleh tentera Jepun dengan propaganda kegemaran mereka ialah tentera Bersekutu ialah tentera kanibal yang menggemari orang Asia sebagai makanan.

Ini mendorong sesetengah daripada mereka membunuh diri kerana termakan dengan propaganda gila ini.

Bukti kekejaman tentera Jepun ke atas hamba seks mereka:

a) 70 hamba seks Jepun dibunuh sebelum Pertempuran Saipan tercetus.

b) Hamba seks Jepun di Burma (Myanmar moden) dipaksa mengambil pil sianida atau diletupkan dengan bom tangan.

c) Semasa Pertempuran Manila berlaku, kelasi-kelasi Jepun membunuh semua orang termasuk hamba-hamba seks mereka.

d) Di sesetengah tempat di Pasifik atau Burma, sesetengah tentera Jepun yang kelaparan membunuh hamba-hamba seks mereka dan mengamalkan kanibalisme semata-mata untuk terus hidup apabila bekalan mereka kehabisan.

Sejarah Dan Polemik 'Hamba Seks' Ketika Perang Dunia Kedua
Wanita-wanita yang diselamatkan tentera Bersekutu di Myitkyina, Burma.

Selepas perang berakhir, tiada pihak mahu membicarakan jenayah sadis ini. Ini kerana tidak seperti tribunal-tribunal jenayah di Eropah, tribunal jenayah perang Asia didominasi oleh kuasa-kuasa Barat dan mereka hanya memfokuskan kepada jenayah ke atas orang Barat atau kepentingan mereka.

Hanya tiga daripada 11 hakim yang dilantik dari Asia dan tiada dari Korea walaupun kebanyakan mangsa kekejaman tentera Jepun ialah orang Asia.

John Dower menyifatkan tribunal tersebut sebagai tribunal orang putih yang menafikan keadilan bagi warga Korea yang dianiaya.

Dower turut menyatakan tidak seperti Jerman di mana semua sistem dan individu yang dikaitkan dengan Nazi dihukum dan Jerman perlahan-lahan mengakui jenayah silam mereka, situasi sama tidak berlaku di Jepun.

Ini kerana Amerika Syarikat bimbang sekiranya mereka melakukan perkara sama ke atas Jepun, ini akan mengundang ketidakpuasan dalam kalangan rakyat dan ini boleh mendorong mereka memilih komunisme, dalam konteks ini Soviet Union.

Atas sebab itulah, kepimpinan tentera di Jepun di bawah Douglas MacArthur memberi imuniti kepada semua anggota diraja Jepun termasuk maharaja Hirohito dan tidak menggulingkan keluarga diraja.

Institusi diraja di sana sebenarnya dijadikan boneka bagi pihak Amerika untuk kepentingan mereka.

Ini ditambah dengan penyebaran mitos oleh pihak Amerika bahawa jenayah yang dilakukan pihak Jepun tidaklah sekejam rejim Nazi Jerman.

Menurut sejarahwan, Herbert Bix, tindakan mereka ini mengakibatkan keengganan orang ramai terutama kepimpinan seterusnya menerima jenayah perang yang dilakukan pada WWII.

Buktinya, masih ramai pemimpin dan ahli politik terutama yang berhaluan kanan melawat kuil-kuil terutama Kuil Yasukuni bagi memperingati tokoh-tokoh perang Jepun.

Ada juga yang mempertikaikan sama ada jenayah ini benar-benar berlaku atau tidak di mana mereka menyifatkan sesetengah perempuan sebenarnya sukarela terlibat.

Ini mengakibatkan semangat kebangsaan Jepun kembali popular dan dari situ, semakan semula pada jenayah perang yang pernah dilakukan mereka.

Jenayah yang seharusnya dihukum 75 tahun lepas dilihat tiada jalan penyelesaian dan menjadi satu penghinaan kepada semua negara Asia terlibat termasuklah negara kita, Malaysia.

Jika anda tertanya-tanya mengapa jenayah ini tidak disiasat sebegitu rapi, jawapannya pada budaya masyarakat Asia itu sendiri terutama di Korea Selatan dan Filipina.

Di sesetengah tempat di mana konservatif masih menjadi gaya hidup masyarakat, mangsa-mangsa ini akan dipersalahkan kerana menjadi mangsa rogol, dipencilkan dan dipaksa mendiamkan diri.

Dan jangan lupa, mereka juga dihantui stigma mangsa rogol di mana sekiranya mereka mendedahkan perbuatan tersebut, mereka dianggap mendedahkan aib mereka dan mengundang aib pada diri sendiri dan keluarga mereka.

Di Korea Selatan, masyarakat mula mengetahuinya selepas tahun 1991 apabila mangsa tampil ke depan dan menceritakan pengalaman pahitnya itu.

Pendedahan tersebut bukan saja satu tamparan hebat kepada masyarakat Korea ketika itu tetapi juga satu ingatan kepada Jepun bahawa jenayah perang mereka tidak akan dilupakan begitu saja.

Sejak itu, ramai lagi tampil dan menceritakan pengalaman mereka, di mana masyarakat menyokong mereka dan untuk tahun-tahun berikutnya, wanita-wanita ini dianggap wira.

Dua tahun selepas itu, pada tahun 1993, kerajaan Jepun mengeluarkan kenyataan Kono di mana mereka memohon maaf atas jenayah perang yang dilakukan.

Namun, kenyataan tersebut mencetuskan kontroversi dalam kalangan kelompok konservatif kerana mempertikaikan apakah Jepun benar-benar bersalah dan terus membiarkan luka ini terbuka.

Dan isu ini menjadi semakin parah apabila kerajaan Jepun diterajui pemimpin konservatif, Shinzo Abe pada tahun 2012.

Untuk bertahun-tahun lamanya, Abe enggan menerima dakwaan sebegini di mana pada tempoh pertamanya sebagai Perdana Menteri pada 2007, kabinetnya mengeluarkan resolusi tiada bukti jenayah ini benar-benar berlaku.

Apabila Palisades Park di New Jersey mendirikan sebuah memorial untuk wanita-wanita tabah ini, antara nama pembantah kepada pembinaan memorial dalam akhbar New Jersey’s Star Ledger ialah Abe.

Dan selepas kembali berkuasa pada tahun 2012, beliau tidak segan-silu mengeluarkan kenyataan retorik yang membakar semangat kebangsaan atau menafikan perbuatan jenayah perang benar-benar berlaku.

Dan Abe juga berusaha memansuhkan sekatan-sekatan yang dikenakan ke atas tentera Jepun demi menjadikan negara Matahari Terbit itu sebagai kuasa besar di Asia semula.

Sejarah Dan Polemik 'Hamba Seks' Ketika Perang Dunia Kedua
Shinzo Abe.

Atas sebab itu, Abe teragak-agak untuk mengakui jenayah-jenayah perang yang dilakukan rejim terdahulu kerana bimbang ia akan menaikkan kemarahan pengundi konservatif dan ia pasti menggugat hasratnya untuk mengembalikan dasar Jepun yang lebih agresif.

Dan ini menyebabkan Jepun terpinggir dalam kalangan negara-negara jirannya di mana mereka melihat Jepun masih tidak berubah dan tidak sedar akan jenayah yang dilakukan.

Pada tahun 2015, Abe dan presiden Korea Selatan, Park Gyeun-Hye memeterai perjanjian di mana pihak Jepun akan membayar pampasan sebanyak lapan juta dolar dan membuat permohonan maaf secara rasmi dalam kapasiti Abe sebagai Perdana Menteri.

Sebagai pertukaran, pihak Korea Selatan berjanji tidak akan membangkitkan isu ini lagi selagi mana Jepun menghormati perjanjian dimeterai.

Namun harapan tersebut berkecai apabila Timbalan Menteri Luar, Shinsuke Sugiyama memberitahu panel Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Geneva bahawa jenayah perhambaan seks ini tidak wujud di Korea Selatan, sekaligus mencetuskan kemarahan Seoul.

Dua tahun selepas perjanjian ini dimeterai, pengganti Gyeun-Hye, Moon Jae-In menyifatkan perjanjian tersebut tidak diterima majoriti rakyat Korea Selatan dan mahu perjanjian tersebut dirunding semula.

Antara sebab Abe membuat perjanjian tersebut ialah bagi memastikan dasar ketenteraan yang dilaksanakan tidak mendapat tentangan China dan Korea Selatan.

Namun bagi aktivis, sejarawan dan pengkaji, perjanjian ini saja tidak mencukupi. Mereka melihat perjanjian langsung tidak mengambil kira keperluan wanita-wanita ini semasa peringkat perundingan.

Dan paling penting kepada mereka terutama di Filipina dan negara Asia lain, tiada sebarang permohonan maaf rasmi atau tawaran pampasan dari Tokyo.

Apabila Maharaja Akihito melawat Filipina pada Januari dan bertemu dengan Presiden Filipina, Benigno Aquino III, wanita-wanita ini bersama aktivis lain berarak di jalanan dan melaungkan slogan mendesak keadilan kepada mereka.

Walaupun baginda bertitah tentang kekejaman tentera Jepun semasa WWII, Akihito langsung tidak menyebut tentang jenayah kejam ini, sesuatu yang mengecewakan mereka.

Bagi mereka yang memperjuangkan isu ini, ia bukan lagi satu nota kecil dalam lipatan sejarah tetapi satu isu yang patut diambil perhatian.

Ini kerana jenayah ini terus berlaku bukan saja di tempat konflik seperti Bosnia-Herzegovina, Congo dan Syria tetapi juga di negara-negara maju dan aman seperti Amerika Syarikat dan negara kita sendiri.

Menurut mereka, isu ini akan terus berlaku selagi mana masyarakat enggan mengambil serius isu rogol dan sejarah hitam ini akan terus berulang pada masa akan datang.

Maka di sini, kita harus bertanya, mahukah kita terus mendiamkan diri dan membiarkan benda ini terus berlalu atau berusaha memastikan jenayah kejam ini tidak berlaku pada orang-orang yang kita kasihi?

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: thepatriots

Peristiwa Penting Hari Ini Dalam Sejarah Dunia (30 November)

Tarikh 30 November merupakan hari ke 334 (hari ke 335 dalam tahun lompat) dalam kalendar Gregory dengan tinggal 31 hari lagi sebelum memasuki tahun selepasnya.

Peristiwa Penting Hari Ini Dalam Sejarah Dunia (30 November)

Hari ini juga merupakan sambutan Hari Kemerdekaan di Barbados (1966), Hari Santo Andrew di Scotland dan Hari Bonifacio di Filipina.

Peristiwa

1853 - Armada kapal perang Rusia pimpinan Pavel Nakhimov memusnahkan armada frigat Turki Uthmaniyyah yang berlabuh, mencetuskan Perang Krimea.

1872 - Perlawanan bola sepak antarabangsa pertama berlangsung di Glasgow antara Scotland dan England.

1936 - Crystal Palace yang dibina untuk The Great Exhibition di London, England, musnah terbakar.

1939 - Perang Musim Sejuk terjadi apabila Tentera Merah Soviet menyerang Finland dan dengan cepat mara ke Garisan Mannerheim.

1962 - Diplomat Burma U Thant, yang memangku selepas Dag Hammarskjöld terbunuh pada September 1961, terpilih menjadi Setiausaha Agung PBB.

1982 - Album Thriller Michael Jackson dikeluarkan, menjadi album paling laris pernah dijual.

2007 - Bangkai pesawat Penerbangan 4203 Atlasjet ditemui di Turki. Tiada yang terselamat.

2009 - Dalam proses menilai semula won Korea Utara, wang kertas kini tidak lagi sah diperlakukan, dan perniagaan ditutup sehingga wang baru dikeluarkan pada 7 Disember.

2009 - José Mujica terpilih sebagai Presiden Uruguay.

Kelahiran

1874 - Winston Churchill, Perdana Menteri United Kingdom.

1982 - Elisha Cuthbert, pelakon Kanada.

Kematian

1990 - Norman Cousins, ahli politik Amerika, wartawan, pengarang dan penyokong keamanan dunia.

2013 - Paul Walker, seorang pelakon dari Amerika Syarikat.

2015 - Yus Raja Lawak, artis, pelawak, penyanyi Malaysia.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Peristiwa Penting Hari Ini Dalam Sejarah Dunia (29 November)

sumber: wikipedia

Sambutan Hari Kesedaraan Mencederakan Diri, Self-injury Awareness Day

Sambutan Hari Kesedaraan Mencederakan Diri, Self-injury Awareness Day disambut pada 30 November setiap tahun adalah kempen kesedaran global untuk meningkatkan kesedaran mengenai bahaya mencederakan kecederaan diri.

Sambutan Hari Kesedaraan Mencederakan Diri

Hari Kesedaraan Mencederakan Diri (SIAD) (juga dikenali sebagai Hari Kesedaran Sendiri) disambut oleh sesetengah orang dengan memakai riben berwarna oren dengan tulisan "LOVE" di tangan mereka atau manik untuk menggalakkan kesedaran tentang bahaya mencederakan diri.

Matlamat sambutan ini adalah untuk menjawab stereotaip umum mengenai perlakuan individu yang mencederakan diri sendiri dan mendidik profesional perubatan tentang keadaan itu.

Kemurungan adalah punca seseorang mencerakan diri dengan mengelar lengan, walaupun terdapat banyak sebab lain.

Dianggarkan, sebanyak dua juta warga Amerika terlibat kejadian mencederakan diri setiap tahun, seperti menghiris dan memukul diri sendiri, juga dengan kaedah lain yang lebih berbahaya.

Dikatakan bahawa tingkah laku ini dapat membantu melegakan ketegangan, selain cara meluahkan emosi dan melepaskan rasa bosan akibat kemurungan.

Sambutan ini diwujudkan untuk menyebarkan kesedaran dan pemahaman tentang mencederakan diri sendiri, yang sering disalahtafsir dan disalah anggap.

Mereka yang membahayakan diri sendiri sering berasa bersendirian dan takut untuk mendapatkan bantuan kerana mereka takut dianggap sebagai "gila."

Selamat menyambut Hari Kesedaraan Mencederakan Diri.

BACA INI JUGA:

-SENTIASAPANAS.COM

Rabu, November 29, 2017

Asal-usul Nama Hari Rabu Dan Kaitannya Dengan Negara Yaman?

Dalam Bahasa Melayu nama hari-hari dalam seminggu diambil dari Bahasa Arab. Ahad dari ahad (أحد), Isnin dari ithnayn (اثنين), Selasa dari thalaatha (ثلاثاء), Jumaat dari jum’ah (جمعة). Tapi kenapa Rabu dipanggil rabu bukannya arba’a (أربعاء‎)?

Asal-usul Nama Hari Rabu

Rabu (رابو) berasal dari dialek orang Yaman. Di Yaman ada Suq ar-Rabu iaitu pasar yang buka pada setiap hari Rabu.

Apa kena mengena Yaman dengan Melayu?

Orang Arab Hadrami dari Hadramaut, Yaman, terutamanya Ba’Alawi (Bani Alawi: golongan sayyid berketurunan Alawi bin Ubaidillah bin Ahmad al-Muhajir dari nasab Rasulullah SAW) adalah ejen pengislaman Nusantara (Alam Melayu).

Wali Songo adalah dari Ba’Alawi. Itu sebabnya kita bermazhab Syafi’i. Ba’Alawi bermazhab Syafi’i dan beritikad dengan akidah Asy’ariyah.

Selain Islam, Arab Hadrami juga memperkenalkan kepada masyarakat Melayu khazanah budaya Yaman seperti zapin. Dari abjad Jawi, amalan tahlil hingga ke takbir raya yang syahdu, semuanya mempunyai asal usul dari budaya Yaman.

Jadi, hanya orang yang jahil dengan sejarah bangsa akan keluarkan kenyataan seperti:

‘Orang Melayu je yang bertakbir berdayu-dayu, tak semangat macam orang Arab’
‘Orang Melayu je yang raya sakan macam ini, orang Arab raya sehari je’
‘Islam orang Melayu banyak sangat campur dengan adat’

Ke-Arab-an nenek moyang orang Melayu adalah ke-Arab-an para ulama dan awliya dari Yaman, memanglah nampak ‘tak macam Arab’ kalau nak dibandingkan dengan Arab Badwi Najdi yang mengawal Haramain sekarang.

Arab Badwi Najdi bukan piawaian ke-Arab-an mahupun ke-Islam-an sesuatu bangsa. FYI, nenek moyang anda mungkin lebih Islamik berbanding anda.

Tahu kenapa baju Melayu berbutang lima? Kenapa atap masjid style lama ada tiga tingkat?

Tahu tak perkataan bernas berasal dari istilah nas (نصّ), petua dari fatwa (فتوى), perlu dari fardu (فرض)? Orang dahulu tak percaya kata-kata seseorang sehingga orang itu cakap ber-nas (Al-Quran dan hadis-hadis).

Orang Melayu dahulu betul-betul menjadikan Islam sebagai al-Din (cara hidup). Dari bahasa, pakaian, makanan, seni bina hingga sastera semua dah sebati dengan Islam.

Orang yang jahil tentang sejarah dan warisan bangsa saja akan condemn budaya Melayu itu ini, terutamanya ‘born again Muslims’.

Fahami, hayati dan hargailah warisan Ahlus Sunnah Wal Jamaah beraliran Syafi’i-Asy’ari yang menjadikan Nusantara bumi yang rahmat dan berkah sejak 1400 tahun yang lalu lagi.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Asal-usul Orang Bunian, Benarkah Dari Keturunan Nabi Adam?

sumber: thepatriots

Skandal Rasuah MARA Di Australia, RM77 Juta Duit Rakyat Lesap!

Dengan dua syarikat yang berdaftar di British Virgin Islands (BVI), dokumen dan satu perjanjian yang meragukan serta laporan penilaian yang tinggi, sekumpulan rakyat Malaysia didakwa mengaut kira-kira RM60 juta daripada satu urus niaga hartanah yang dikatakan tanpa mengeluarkan satu sen pun.

Rasuah MARA di Melbourne

Walaupun pembelian telah dilaporkan sebelum ini, kini kita dapat menunjukkan untuk pertama kalinya bagaimana pembelian dan penjualan hartanah itu dilakukan tanpa perlu meletakkan sebarang wang pendahuluan dan didakwa mengaut berpuluh-puluh juta ringgit.

Ia tertumpu kepada hartanah yang dikenali sebagai UniLodge, sebuah bangunan 12 tingkat di 746, Swanston Street di pusat bandar Melbourne.

Ia telah "dijual" kepada Mara Inc untuk A$41.8 juta (RM138 juta) berbanding harga pasarannya ketika itu dan harga transksi AS$23.5 juta (kira-kira RM77.6 juta).

"Penjualan" pada 2012 itu datang dengan kaveat - hartanah itu, yang mempunyai 281 bilik penginapan pelajar, tidak bertukar tangan sehinggalah lewat kemudiannya.

Apa yang ditransaksikan adalah pemilikan sebuah syarikat BVI yang mempunyai sedikit atau mempunyai apa-apa aset.

Mereka rakyat Malaysia yang terlibat dalam perjanjian itu telah dikenal pasti dalam pelbagai dokumen rasmi, termasuk bekas pegawai tertinggi Mara Inc.

Pada 28 Ogos 2012, berdasarkan satu penilaian UniLodge oleh juruukur dan penilai yang berpejabat di Malaysia, Mara Inc membayar A$41.8 juta untuk pembelian semua kepentingan dalam sebuah syarikat BVI yang dipanggil Thrushcross Ltd.

Malaysiakini tidak menyiarkan semua identiti itu sementara menunggu komen mereka.

Laporan penilaian itu adalah tambahan kepada perjanjian jual beli Thrushcross. Penjualnya ialah Scarlett Nominees Limited, sebuah lagi syarikat berdaftar BVI.

Perjanjian jual beli antara Scarlett dan Mara Inc menyatakan bahawa Thrushcross adalah “beneficial owner” UniLodge dan "mempunyai hak untuk menyelesaikan dan akan mempunyai hak milik yang sah terhadap hartanah itu."

Perjanjian ini untuk membeli syarikat BVI adalah untuk memperoleh "semua kepentingan" dalam Thrushcross Ltd, yang kemudiannya menukar namanya kepada Thrushcross Land Holdings Ltd.

Tetapi kedua-dua Scarlett dan Thrushcross tidak mempunyai harta tak alih atau sebarang harta atas nama mereka. Pendek kata, Mara Inc membeli "shell comppany" bernilai A$41.8 juta dari sebuah lagi "shell company" yang lain.

Pendedahan yang mengejutkan ini terkandung dalam dokumen yang diperoleh oleh Fairfax Media di Melbourne dan Malaysiakini.

'SOP kami sangat teliti'

MARA mempunyai portfolio pelaburan global, yang keuntungannya digunakan untuk mendanai, antara lain, pendidikan untuk golongan miskin dan masyarakat Melayu di kampung-kampung.

Ketika dihubungi Malaysiakini, Pengerusi Mara Inc Mohammad Lan Allani berkata beliau tidak dapat mengingati maklumat terperinci transaksi itu.

“Apa yang boleh saya kata jika syarikat itu (Thrushcross) adalah shell company, tidak mungkin Mara Inc akan luluskan urus niaga itu. SOP (prosedur operasi piawai) kami sangat teliti.

“Ketika saya jadi pengerusi, saya sangat cermat. SOP itu mesti menyeluruh. Kita ada proses penilaian. Hanya apabila kesemua ini selesai, batu kita teruskan,” katanya.

Katanya, sebagai pengerusi Marc Inc, beliau harus menandatangani kesemua dokumen-dokumen.

“Untuk maklumat lanjut kamu kena tanya CEO (ketika itu Abd Rahim Halim).”

KRONOLOGI Bagaimana MARA rugi RM60j dalam urus niaga hartanah di Australia

Skandal Rasuah MARA Di Australia, RM70 Juta Lesap!

Majlis Amanah Rakyat (MARA) didapati membayar A$41.8 juta (kira-kira RM138 juta) kepada sebuah "syarikat lahu" (syarikat tanpa operasi atau shell company) bernilai US$2 di Caribbean, yang mendakwa mempunyai kepentingan dalam sebuah bangunan di Melbourne, Australia.

Dengan menggunakan jaringan transaksi atas kertas yang rumit dan syarikat yang diperbadankan di British Virgin Islands (BVI), berjuta ringgit bertukar tangan melalui perjanjian jual beli, dan dengan bantuan mereka yang mempunyai kepentingan peribadi dalam urus niaga itu.

Dua lagi urus niaga diperlukan untuk melengkapkan pembelian itu. Pembelian itu dikaburi lagi dengan transaksi yang dibuat melalui syarikat di BVI oleh beberapa warga Malaysia, termasuk bekas pegawai MARA.

Malaysiakini dan media berpangkalan di Melbourne, Fairfax Media, memperolehi dokumen menggemparkan ini yang memberi gambaran tentang penipuan yang berlaku.

Ia telah menjejaskan kepentingan MARA, menyebabkan badan yang ditubuhkan untuk membantu golongan Melayu miskin itu kerugian berjuta ringgit.

Dokumen itu mendedahkan:
  • Walaupun tiada kepentingan perundangan dalam hartanah itu, Scarlett Nominees Ltd membuat perjanjian dengan Mara Incorporated (Mara Inc) untuk "menjual" syarikat BVI, Thrushcross Land Holdings Ltd, yang "dikatakan memiliki hartanah itu" - bangunan 12 tingkat bernama Unilodge di 746, Swanston Street, Melbourne.
  • Perjanjian ditandatangani pada 28 Ogos 2012. Tidak sampai seminggu, Mara Inc membayar 10 peratus daripada harga pembelian. Pada hujung November 2012, jumlah yang dibayar Mara Inc kepada Scarlett adalah A$41.8 juta untuk "syarikat lahu" , Thrushcross, kononnya bersekali dengan Unilodge.
  • Pada 16 Januari 2013, Thrushcross membayar pemilik Unilodge sebenar, HRSV Pty Ltd sebanyak A$23.5 juta bagi bangunan itu.
  • Transaksi jualan melibatkan harga A$23.5 juta (kira-kira RM77.6 juta), walaupun lima bulan sebelum itu Scarlett telah "menjual" Thrushcross (yang ketika itu tidak memiliki Unilodge) kepada Mara Inc pada harga A$41.8 juta (Kira-kira RM138 juta).
  • Nilai A$41.8 juta itu berdasarkan penilaian oleh syarikat penilai dan surveyor berpangkalan di Malaysia, dan dimasukkan sebagai tambahan (annexure) kepada perjanjian jual beli Thrushcross antara Mara Inc dan Scarlett.
  • Sehingga pemindahan rasmi dilaksanakan pada 16 Januari 2013, pemilik sebenar Unilodge adalah HRSV. Ini bermakna berdasarkan undang-undang, Thrushcross bukan pemilik kepada hartanah itu sebelum tarikh tersebut. Begitu juga dengan Scarlett.
  • Walaupun Thrushcross dikatakan menjadi milik Mara Inc selepas penjualannya, perjanjian pemindahan tanah dengan HSRV ditandatangani oleh dua warga Malaysia yang tiada apa-apa kaitan dengan Mara Inc. Mereka juga memberikan alamat tempat tinggal yang sama di Melbourne.
  • Pada 19 Julai 2013, dua individu yang menjadi pegawai tinggi Mara Inc pada ketika itu membuat gadai janji terhadap hartanah itu untuk meraih wang bagi membeli sebuah lagi hartanah di Melbourne - Dudley House.
  • Pembelian itu kini sedang disiasat atas dakwaan penipuan, rasuah dan pengubahan wang haram.

Kita nantikan perkembangannya.

BACA INI JUGA: 5 Negara Polis Paling Rasuah Di Dunia

sumber: mk mk

Kultus Pythagorean Yang Menyembah Matematik Sebagai Tuhan!

Pada kira-kira tahun 700 sebelum masihi, terdapat satu gerakan ‘agama’ ataupun mungkin lebih tepat dipanggil sebagai ‘kultus’ (cult) yang menyembah matematik sebagai entiti Tuhan. Kultus ini berasal daripada Pythagoras, seorang ahli matematik ulung Yunani.

Kultus Penyembah Tuhan Matematik
Gambar hiasan.

Pythagoras mempunyai falsafah bahawa matematik merupakan kunci rahsia kosmos, alam dan kehidupan. Falsafah ini merupakan integrasi mistik dan matematik. Malah, perkataan ‘mathematics’ ini dicipta oleh Pythagoras yang bermaksud ‘disiplin belajar’.

Pythagoras dan mengikutnya (Pythagorean) lebih cenderung dan sesuai digelar sebagai ahli falsafah metafizik yang menjadikan nombor sebagai pusat doktrin mereka.

Menurut Pythagorean, nombor merupakan entiti hidup dan prinsip sejagat yang meresap segalanya bermula dari langit sehinggalah pada etika manusia.

Falsafah Pythagoras kemudian telah menjadi satu bentuk kepercayaan bahawa matematik itu bukanlah ciptaan manusia, tetapi ia mampu wujud tanpa wujudnya manusia. Suatu persamaan matematik, tidak dicipta, tetapi ditemui oleh manusia.

Pythagoras mendefinisikan nombor pada dua asas utama, iaitu Intelektual dan Sciential.

Intelektual bermaksud nombor mempunyai keabadian. Nombor merupakan akar dan fundamental untuk segala-galanya.

Sciental pula bermaksud produk ataupun hasil daripada nombor tersebut. Manifestasi fizikal matematik yang membentuk realiti.

Ketaksuban Pythagoras kepada nombor bermula daripada eksperimennya ke atas muzik dan pemerhatiannya ke atas angkasa. Pythagoras cuba untuk memahami hubungan antara matematik, muzik dan angkasa.

Sebenarnya ada kisah bagaimana Pythagorean pada masa itu melihat nombor sebagai suatu bentuk manifestasi fizikal yang membentuk realiti.

Tetapi penerangan itu memerlukan gambar rajah. Jadi, nak terangkan dalam tulisan, takut tak faham.

Kronologinya, Pythagoras menemui bagaimana nombor boleh manifestasi dalam bentuk fizikal dan selepas itu, Pythagoras menemui bagaimana susunan tetali yang betul dapat menghasilkan harmoni muzik yang cantik.

Selepas itu, Pythagoras menemui bagaimana nisbah 1:1, 1:2, 1:3 dan seterusnya dapat menghasilkan melodi yang berbeza-beza.

Pythagoras merasakan hubung-kait antara keharmonian muzik dan susunan nombor yang cantik ini merupakan suatu bentuk ‘kosmos’ (beautiful order of things) dan ‘harmonia’ (fitting together).

Dalam astronomi, Pythagoras sendiri percaya bumi berbentuk sfera kerana bentuk yang paling sempurna, tertinggi dan mempunyai nilai estetik dalam matematik adalah bentuk sfera.

Dia juga menyatakan setiap planet bergerak mengikut orbitnya sendiri. Pembentukan buruj dan bintang di langit diperhati oleh Pythagoras mempunyai kecantikan bentuk dan matematiknya yang tersendiri.

Maka, Pythagorean sendiri terpesona dengan kejadian ini di mana gerakan bintang planet dan keharmonian muzik bergantung pada matematik untuk wujud dan manifestasi kecantikannya.

Dikatakan Pythagorean mampu mendengar muzik daripada gerakan planet-planet di angkasa.

Antara lain yang membawa idea Pythagorean adalah ‘cosmic opposite‘ yang menyatakan setiap perkara mempunyai pasangannya masing-masing.

Gaya hidup mereka pun lebih cenderung pada vegetarian. Mereka juga percaya pada kehidupan abadi dan perpindahan roh.

Menurut Pythagorean, Tuhan bukan ahli matematik, tetapi MATEMATIK ITU SENDIRI ADALAH TUHAN.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Menjadi Lagenda Blues Dengan Bantuan Syaitan?!

sumber: thepatriots

Rampasan RM13.5 Juta Di Sabah Milik Sindiket Pelacuran!?

Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) menahan seorang lagi individu bagi membantu siasatan berhubung penemuan wang tunai RM13.5 juta dalam serbuan di sebuah hotel di Kota Kinabalu baru-baru ini yang disyaki membabitkan sindiket pelacuran.

Rampasan RM13.5 juta sabah

Ketua Pengarah Imigresen Datuk Seri Mustafar Ali berkata suspek wanita berusia 46 tahun itu ditahan oleh pasukan khas kira-kira 12 tengah hari di sebuah rumah di Jalan Kompleks Api-Api di Kota Kinabalu, iaitu lokasi sebahagian wang tunai itu ditemui.

“Wanita berkenaan merupakan isteri seorang daripada yang dipercayai dalang utama dalam kes penemuan wang jutaan ringgit berkenaan.

"Dengan penahanan itu, seramai empat orang dalang telah ditahan kini,” katanya kepada pemberita di Kota Kinabalu.

Dalam serbuan ‘Op Gegar’ di sebuah hotel di Kota Kinabalu Jumaat lepas, Imigresen telah menahan beberapa individu dan menjumpai wang tunai lebih RM11 juta di situ.

Hasil siasatan lanjut menemukan lebih RM1.1 juta lagi di pangsapuri milik seorang daripada yang ditahan, tidak jauh dari lokasi serbuan berkenaan.

Seramai 17 individu yang ditahan dalam operasi itu adalah wanita warga Filipina berusia lingkungan belasan tahun hingga 30-an, dipercayai mangsa sindiket pelacuran yang didalangi tiga lelaki.

Mengulas lanjut, Mustafar berkata siasatan lanjut mendapati hotel yang diserbu Jumaat lepas itu telah beroperasi sejak 1999.

"Siasatan juga mendapati antara wang tunai yang dirampas bertarikh pada 2008, namun siasatan masih dijalankan bagi mengetahui punca dari mana wang itu diperoleh.

"Selain Akta Imigresen 1959/63, kes turut disiasat mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001," katanya.

Beliau berkata pihaknya akan memastikan semua aspek disiasat dengan teliti tanpa membuat sebarang andaian.

BACA INI JUGA: Kes Rasuah di Sabah, Bila SPRM Mahu Menyiasat Pemimpin Politik Yang Kaya-raya?

sumber: mk