Tuesday, July 04, 2017

Pertempuran Hittin Dan Kebijaksanaan Salahuddin al-Ayyubi


Pertempuran Hattin pada Julai 1187 merupakan kekalahan besar bagi Pejuang Salib dan membuka jalan bagi kuasa kota Baitulmuqaddis berpindah daripada orang Nasrani kepada orang Islam di bawah pimpinan Salahuddin al-Ayyubi.

Pertempuran Hittin
Gambar hiasan.

Pertempuran Hattin berlaku di tempat berhampiran dengan Tiberias, di kawasan dimana ciri-ciri geografik utamanya adalah bukit berkembar, sebenarnya gunung berapi mati, ("Tanduk Hattin") sebelah laluan melalui pergunungan utara antara Tiberias dan jalan dari Acre di sebelah barat.

Jalan Darb al-Hawarnah, dibina oleh orang-orang Rom, menjadi laluan utama timur-barat antara teluk (ford) Jordan, Laut Galilee dan persisiran Mediterranean.

Salahuddin Al-Ayubbi telah menawan bandar Tiberias, di sebelah timur, pada 2 Julai 1187 dengan hanya sebahagian kecil tenteranya.

Raymond III dari Tripoli, yang isterinya, Eschiva dikepung di kubu di Tiberias, dan Raja Guy dari Jerusalem berada di Acre dengan sebahagian besar tentera Salib, yang mengandungi 1200 kesasteria, kemungkinan hampir seramai 20,000 tentera berjalan kaki dan sejumlah besar tentera upahan yang diupah dengan wang yang didermakan kepada Kerajaan Jerusalem oleh Henry II dari England.

Raymond menekankan bahawa pergerakan dari Acre ke Tiberias merupakan apa yang sebenarnya dikehendaki oleh Salahuddin dan Sephoria merupakan kedudukan yang kukuh untuk dipertahankan oleh tentera salib, tetapi akibat pertelingkahan dalaman istana dan tuduhan pengecut, Raja Guy memerintahkan tenteranya bergerak menentang Salahuddin di Tiberias.

Ini merupakan apa yang dirancang oleh Salahuddin, kerana tahu dia hanya mampu mengalahkan tentera salib di pertempuran lapangan dan bukannya dengan mengepung kubu mereka.

Tentera Salib memulakan pergerakan mereka dari Sephoria pada 3 Julai dan serta-merta diganggu oleh tentera berkuda Muslim.

Pada waktu tengahari, Salahuddin bergabung dengan tenteranya di Cafarsett dan menghantar tenteranya untuk bertempur dengan tentera Salib yang keletihan dan semakin sedikit.

Tentera Salib telah dibahagi kepada 3 bahagian dan pasukan belakang (rearguard) telah dipaksa berhenti oleh serangan yang berterusan, dengan itu memberhentikan keseluruhan tentera Salib.

Tentera Salib selepas seharian tanpa air, terpaksa berkhemah ditengah-tengah padang rumput, dikelilingi oleh tentera Salahuddin, yang menyalakan api di sekeliling khemah pada waktu malam bagi mengganggu tentera Raja Guy.

Pada pagi 4 Julai tentera Salib, dahaga dan patah semangat, membongkar khemah dan bergerak ke arah mata air Hattin, pergerakan mereka yang tidak sekata diserang oleh tentera Salahuddin yang menghalang pergerakan ke hadapan dan sebarang cubaan untuk berundur.

Count Raymond melancarkan dua serbuan untuk meloloskan diri. Serbuan kedua menyebabkan dia terpisah dari pasukan tentera utama dan memaksa dia berundur.

Kebanyakan tentera berjalan kaki Salib melarikan diri ke Tanduk Hattin dan tanpa perlindungan tentera infantri, kuda kesateria dibunuh oleh pemanah tentera Muslim dan mereka terpaksa berjuang berjalan kaki dan mereka juga turut berundur ke Tanduk Hattin.

Tentera Salib dikepung dan walaupun tiga kali menyerbu ke arah kedudukan Salahuddin, dapat dikalahkan.

Pihak Muslim berjaya menawan khemah diraja Raja Guy dan juga Salib Sebenar (True Cross), barangan peninggalan yang suci bagi tentera Salib.

Salahuddin menawan Raja Guy, termasuk Raynald dari Chatillon, yang dibunuh Salahuddin sendiri, memenuhi ancamannya yang dibuatnya apabila Raynald mengganggu perniagaan orang Islam dan laluan haji pada awal abad tersebut.

Gerard de Ridefort, Grand Master bagi Kesateria Templar dan Grand Master Kesasteria Hospitaller turut ditawan.

Kemungkinan 3,000 pejuang Salib berjaya melarikan diri. Dari mereka yang ditawan, hanya mereka dengan keluarga yang kaya ditebus, bakinya dijadikan hamba dan kesateria kumpulan bersenjata (military orders) dihukum bunuh.

Pada pertengahan September, Salahuddin telah menawan Acre, Nablus, Jaffa, Toron, Sidon, Beirut dan Ascalon dan Jerusalem jatuh ke tangan tentera Muslim pada 2 Oktober 1187, menandakan berakhirnya kehadiran Nasarani di Outremer.

Berita kekalahan teruk di Hattin merupakan pendorong kepada Perang Salib Ketiga.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Bagaimana Perang Salib Pertama Tercetus Dan Baitulmaqdis Ditawan

sumber: wikipedia

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon