Rabu, Februari 01, 2017

Pencipta Permainan ‘Pac Man’ Meninggal Dunia


Loading...

Perintis hiburan arked yang mempelopori permainan video popular 'Pac-Man', Masaya Nakamura meninggal dunia pada usia 91 tahun.

Masaya Nakamura

Masaya Nakamura mengasaskan syarikat permainan video gergasi Namco dan untuk tempoh 10 tahun, Namco juga menjadi pemilik syarikat filem Nikkatsu.

Kematian Masaya Nakamura direkodkan lebih awal iaitu pada 22 Januari 2017, tetapi ia hanya diumumkan oleh Namco selepas seminggu di laman webnya yang berbahasa Jepun.

Masaya Nakamura belajar di universiti teknikal di Yokohama, mengasaskan Namco pada tahun 1955 sebagai sebuah syarikat yang mengendalikan kuda mekanikal di atas bumbung sebuah pusat beli-belah.

Selepas Namco digabungkan dengan sebuah lagi firma permainan Jepun, Bandai, untuk membentuk Namco-Bandai (kemudian Bandai Namco) pada tahun 2005, Masaya Nakamura mengekalkan kedudukan kehormatnya.

Beliau juga telah diberikan anugerah Order of the Rising Sun, oleh kerajaan Jepun untuk perkhidmatan beliau kepada industri.

Pac-Man, yang kelihatan seperti sebiji pizza yang sudah dimakan sepotong, dicipta oleh Toru Iwatani dan mula dijual sebagai permainan yang dikendalikan dengan duit syiling pada tahun 1980.

Pac-Man kemudiannya telah berkembang ke permainan konsol sebelum barangannya dijual secara besar-besaran, dijadikan siri TV, taman tema dan filem.

Namco juga membeli Nikkatsu pada tahun 1993, sebuah studio filem tertua di Jepun yang pernah terkenal dengan pink-Eiga (genre lucah).

BACA INI JUGA: Kos Pembikinan Video-video Game Terkenal

Sumber: mstar

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon