Sunday, July 31, 2016

Ini Cara Jawapan Paling Sentap Bila Orang Tanya 'Bila Nak Kahwin?'

Masyarakat Malaysia memang terkenal dengan sikap prihatin, tapi adakalanya prihatin yang tak bertempat.

Bila Nak Kahwin

Lebih-lebih lagi dengan musim perayaan ini, bagi yang bujang, pasti selalu akan mengadap soalan: “Bila Nak Kahwin?”, “Bila nak berumahtangga?”

Kadang-kadang penat juga hendak melayan soalan yang tak ada penutupnya ini.

Tetapi anda jangan pening kepala, ini kerana menerusi perkongsian video di bawah, ia merupakan jawapan paling ‘logik’ yang boleh digunakan bagi menjawab soalan yang diajukan oleh saudara mara anda.

Atau mungkin itulah kali terakhir soalan tu korang akan dengar.

Heh, selamat berhibur.

BACA INI JUGA: 7 Alasan Lelaki Menolak Ajakan Wanita Untuk Berkahwin


Sumber: Mynewshub.cc

'Time-Out Punishment' Kaedah Yang Sangat Berkesan 'Menghukum' Anak

Sebelum ini ramai kita diluar sana memukul anak kita sendiri apabila mereka melakukan kesalahan, walaupun mereka dipukul sedikit atau rotan, percayalah selepas itu mereka akan rasa sebasalah dan menyesal kerana memukul anak kesayangan.

Time-Out Punishment

Pelbagai tips telah kami sendiri kongsikan hasil dari perkongsian orang ramai, tetapi kali ini akan 'rare' hukumannya, tanpa menyentuh anak untuk diajar apabila melakukan kesalahan, tetapi iainya amat berkesan.

Jom kita baca perkongsian dari Tuan Mohd Yazid Ismail ini.

Bashir, Dhia dan Fina kena denda tengok dinding lagi, kali ni 7 minit. Sebab bergaduh.

Dah banyak kali saya guna kaedah ni. Senang dan berkesan. Denda macam ni namanya time-out punishment.

Saya dapat rasa banyak kelebihan time-out ni..

1. Senang nak laksana dan sangat berkesan.

2. Dapat bagi masa pada anak-anak untuk muhasabah. Ini boleh membina sedikit emosi kedewasaan pada mereka.

3. Ibu bapa boleh guna masa tengah time-out tu untuk bertenang.

4. Senang nak bagi tazkirah, anak-anak betul-betul dengar masa tengah denda.

5. Senang nak 'ugut' balik pada anak-anak, ugutan yang real. "Kalau Fina bergaduh lagi nanti kena mengadap dinding". Dulu ugutan tipu macam "nanti polis tangkap Fina". Ugutan tipu menyebabkan mereka jadi makin kurang percaya kat kita.

6. Perasaan anak-anak tidak terlalu terganggu dengan time-out, berbeza kalau kena pukul atau kena tengking.

7. Ibu bapa tak tidak terbeban dengan perasaan bersalah atau menyesal.

8. Hubungan anak-anak dengan ibubapa senang kembali normal macam sebelum kena denda.

9. Mudah nak tambah dos denda, kalau berulang kesalahan yang sama maka tempoh denda bertambah.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Jangan Sesekali Mahu Anak-Anak Cepat Membesar! Kenapa?

Sumber: Siakapkeli.my

Fenomena Pokémon Go Bukan Kejayaan Satu Malam!

Seumpama cerita kisah seribu satu malam, bukannya mudah buat pencipta permainan Pokémon Go, John Hanke untuk mengecapi kejayaan seperti hari ini.

John Hanke Pokémon Go Creator

Dia mengambil masa selama 20 tahun untuk Pokémon Go menjadi kegilaan baharu dunia.

Baru-baru ini, aplikasi Pokémon Go memecah rekod dengan 10 juta muat turun dalam tempoh seminggu sehingga trending di Twitter, Facebook, Instagram dan WhatsApp.

Bagaimana Hanke boleh meraih kejayaan itu?

Hakikatnya, kejayaan itu bukan datang dalam tempoh satu malam. Hanke melalui 10 peringkat dalam memastikan Pokémon Go berjaya menjadi fenomena.

Pada peringkat pertama iaitu pada 1999, ketika masih bergelar seorang pelajar, Hanke antara individu yang mencipta permainan dalam talian secara besar-besaran (MMO), yang diberi nama Meridian 59.

Peringkat seterusnya pula, Hanke melancarkan ‘Keyhole’, menghubungkan peta melalui kamera udara dan mencipta permainan dalam talian, GPS yang menghubungkan peta dunia.

Kejayaan ‘Keyhole’ itu menarik minat Google untuk membelinya pada 2004.

Dengan bantuan Hanke, ‘Keyhole’ berubah kepada ‘Google Earth’.

Kemudiannya, Hanke bertanggungjawab mengendalikan Google Geo dari 2004 hingga 2010. Bersama pasukannya, beliau mencipta Google Map dan Google Street View.

Dalam tempoh itu juga, beliau sudah memulakan gerak kerja untuk membangunkan Pokémon Go.

Pada 2010, Hanke melancarkan Niantic Labs sebagai permulaan buat Google mencipta permainan berdasarkan peta.

Dua tahun kemudian, Hanke melalui Niantic Lab mencipta permainan MMO berasaskan GPS yang dinamakan Ingress.

Selepas itu, semuanya menjadi sejarah gemilang yang mengubah wajah dunia hari ini. Hebat!

BACA INI JUGA: 8 Perkara Tentang Pokemon Go Yang Anda Perlu Tahu

Sumber: SH

Saturday, July 30, 2016

Akhirnya Yahoo! Dijual Pada Harga $4.8 Billion

Lama dulu sebelum Google berjaya mendominasi arena search engine, Yahoo merupakan rujukan pelbagai pihak. Buka sahaja mana-mana komputer, Yahoo pastinya merupakan homepage utama.

Verizon buy Yahoo

Langit tak selalu cerah, teknologi semakin berevolusi, akhirnya Yahoo semakin jatuh dan akhirnya Verizon mengumumkan pembelian Yahoo dengan harga $4.83 bilion secara tunai.

Melalui pembelian ini, Verizon selaku mobile provider terbesar US, bakal bekerjasama dengan Yahoo dan AOL bagi membina sebuah bisnes digital untuk menyaingi Google dan Facebook.

Servis search, news, sports, email serta Tumblr antara yang terlibat dalam pembelian ini.

Dalam pada itu, ramai yang tertanya-tanya apakah nasib Marissa Meyer selaku CEO Yahoo selepas ini.

Menerusi New York Times, Marissa Mayer berharap beliau masih dikekalkan di dalam syarikat tersebut serta bersedia untuk cabaran seterusnya menerusi kerjasama ini.

Marissa Meyer

Nasib beliau bersama Tim Armstrong sebagai CEO AOL bakal ditentukan seawal 2017 ini selepas termeterainya perjanjian pembelian ini.

Marissa Meyer bakal menerima pampasan sebanyak $57 juta jika kontrak beliau ditamatkan menjadikan beliau bakal menerima hampir $218 juta secara total selama bekerja dibawah Yahoo.

Pastinya bukanlah hari yang sedih buat seorang yang bakal kehilangan pekerjaan.

Mungkin tidak terkejar untuk menyaingi persaing terdekat mereka iaitu Facebook dan Google, Verizon berharap dengan data yang ada ditambah pula dengan gandingan Yahoo dan AOL, syarikat mereka bakal menjadi yang pencabar ketiga terbaik menerusi digital advertising.

Verizon

Perjanjian ini juga menandakan tamatnya 22 tahun Yahoo sebagai syarikat persendirian sebelum dibeli oleh Verizon.

Kami ingin mengucapkan goodluck kepada Yahoo untuk menempuh cabaran seterusnya. Terima kasih atas jasa Yahoo untuk search engine yang sememangnya awesome suatu ketika dahulu.

Kami sertakan beberapa #throwback laman web Yahoo suatu ketika dahulu yang mungkin mengingatkan anda tentang nostalgia bermulanya zaman awal internet.

BACA INI JUGA: Tawaran Pembelian Website Dan Apps Popular Yang Gagal

Old+Yahoo
Old+Yahoo [2]
Old+Yahoo [3]

Sumber: Thevocket

Anak-Anak Yang Berbakat Seni Takkan Kemana Dengan Sistem Pendidikan Di Malaysia

Bila membaca kenyataan bahawa nanti murid tahun 3 akan belajar basic programming, hati saya jadi sedih.

Anak berbakat

Sedih bukan sebab anak-anak kena belajar seawal usia begitu, tak!

Bagus juga, ilmu harus diterokai.

Saya jadi sedih, sebab dunia ini tidak adil.

Sebab apa?

Kenapa anak-anak kita tiada pilihan ya? Adakah pembuat dasar di Kementerian Pelajaran semua bijak pandai dan ahli sains belaka?

Kenapa tidak dipandang nilai sastera, seni dan kebudayaan di situ?

Mana hak anak-anak kita seawal usia 9 tahun yang berbakat dalam bidang seni? Kena tunggu umur 12 tahun baru boleh memohon masuk sekolah seni. Itu pun sekolahnya amat-amat terhad. Saingan sengit.

Kenapa hak kanak-kanak yang berbakat begini sering dinafikan hak mereka? Tidak boleh orang dewasa berlaku adil?

Ada kanak-kanak sejak umur 3-4 tahun berbakat dalam bidang seni. Cuba tengok Youtube atau page kanak-kanak cilik yang berbakat macam anak Aziz M. Osman. Petah bercakap, sekarang sudah buat channel Youtube, ada pillow talk, ‘Kids to kids’, kita yang dewasa pun terhibur dengan kepetahan mereka.

Ada kanak-kanak usia bawah 10 tahun mampu menulis cerpen dengan baik, mampu menggarap puisi dengan baik, cuba lihat nukilan mereka dalam majalah kanak-kanak?

Ada kanak-kanak berbakat dalam bidang seni tarian tradisi, ini anak-anak yang ibu bapa berduit akan menghantar anak-anak ke kelas-kelas persendirian yang bukan murah yurannya.

Pernah lihat kanak-kanak umur 7 tahun yang melukis kartun, komik, potret dengan sungguh cemerlang?

Pernah kalian lihat kanak-kanak seawal 7-8 tahun licik di padang bola? Handal berlari atau berenang?

Pernah tak kalian merasa kuih, kek atau masakan sedap yang dimasak kanak-kanak usia 8-9 tahun?

Anak-anak macam ini akhirnya ke mana?

Di sekolah harian, mereka ini tidak dipandang pun, paling-paling cuma diberi perhatian bila sekolah nak cari wakil pelajar ke acara seni, penulisan dan sukan.

Habis pertandingan, budak tu ke mana? Bakat menulis pergi begitu sahaja..

Cikgu mengajar BM pula terpaksa kejar silibus, tak boleh fokus pada anak murid yang hebat bakatnya.

Kalau dalam dunia perniagaan, kita memang ada kapitalis yang kerjanya mengira untung rugi dan memikirkan untung semata. Ini dunia pendidikan bhai. Nasib anak-anak kita kita.

Berilah keadilan kepada anak-anak kita seawal usia untuk mereka belajar bidang yang mereka sukai. Sama seperti kalian memaksa kanak-kanak belajar programming diusia 9 tahun?

Tidak bolehkah kanak-kanak ini diberi ruang ekspresi dalam bidang penulisan? Seni? Sukan? 20 tahun akan datang, kita mampu melahirkan mereka ini sebagai profesional dalam bidang mereka.

Beri ruang dan peluang mereka berkarya, dan berjaya, jangan peram bakat mereka, yang akhirnya mereka dipandang sepi dalam sistem pendidikan kita yang memandangkan bidang seni ini pilihan terakhir, dan tidak bemanfaat, lalu tertinggal dan tercicirlah anak-anak yang berbakat besar ini ditelan sistem pendidikan ‘ala kapitalis’ ini.

Mereka menghabiskan masa bertahun-tahun tanpa fokus kecenderungan yang khusus. Paling-paling ada kelas muzik seminggu sekali. Masuk sekolah menengah kelas muzik tidak ada dah.

Lihat ramai anak muda kita berbakat besar dalam bidang keseniaan, akhirnya bakat mereka sepusar bertayang di Youtube dan Facebook sahaja.

Pada emak bapa yang ada anak yang berbakat dalam bidang seni dan tercicir dalam pelajaran, tenang, bantu dan sokong mereka, mereka akan berjaya kalau kena gayanya.

Kalau mereka dipandang sepi di sekolah, di rumah pandanglah mereka dengan kejayaan, bukan kegagalan.

Tambahan

Sebagai penulis skrip, saya mahu berkongsi. Ramai penulis skrip kaya dan berjaya, kalau beringatlah dan kena rajin bekerja. Ada penulis senior yang saya kenali, hanya mensasarkan menulis 3 drama bersiri dan 5 telemovie setahun.

Satu drama bersiri 13 episod. 1 jam dibayar RM1,500 (paling kurang) kalau setahun dapat 3 drama bersiri 13 episod?

(RM1500 x 13episod = RM19,500)

RM19,500 x 3 drama bersiri = RM58,000.

Satu telemovie, paling kurang dia di dibayar RM5000. Kalau 5 sudah RM25,000.

RM25,000 + RM58,000 = RM83,000.

RM83,000 bahagi 12 bulan, Sebulan lebih kurang RM6,958.

Koman tak gaji RM6000 sebulan?

Kerja menulis duduk di rumah saja, gamak boring, keluar lepak mamak.

Ada seorang kawan penulis skrip masih muda, umur 26 tahun, kumpul duit beli rumah flat RM40 ribu, (cash okey) pakai kereta Honda apa tah macam sports car tu.

Ada kawan penulis boleh beli tanah harga RM120k tanpa sesen berhutang dengan bank.

Ada orang pandang?

Tak…

Orang pandang doktor, jurutera, peguam, akauntan, dan lain-lain..

BACA INI JUGA: Kisah Pelukis Termuda Yang Menjadi Jutawan

Sumber: Thevocket

Harga Dan Spesifikasi Xiaomi ‘Mi Notebook Air’, Laptop Canggih Dengan Harga Tidak Masuk Akal

Xiaomi telah melancarkan laptop pertama mereka dengan nama Mi Notebook Air dengan spesifikasi yang canggih serta harga yang rendah.

Xiaomi ‘Mi Notebook Air’

Rekabentuk

Sekali pandang laptop Xiaomi Mi Notebook Air juga sudah mengigatkan kami tentang laptop keluaran Apple.

Malah, Xiaomi dilihat lebih obvious meniru rekabentuk ini apabila menggunakan nama ‘Air’ pada model mereka.

Xiaomi ‘Mi Notebook Air’ [2]

Dalam pada itu, kami salute Xiaomi berjaya menghasilkan laptop pertama mereka dengan rekaan logam, bezel yang nipis serta skrin HD penuh.

Keyboard dengan backlit keys antara features yang tidak kami sangkakan untuk harga yang diumumkan.

Xiaomi ‘Mi Notebook Air’ [3]

Xiaomi juga berjaya menyediakan sebuah laptop yang 13% lebih nipis dan 11% lebih kecil berbanding Apple Macbook Air yang pada kami sebuah kerja yang hebat.

Meskipun tidak senipis Apple Macbook, kami lebih berminat dengan Xiaomi Mi Notebook Air yang masih mengekalkan port USB 3.0 yang pada kami masih penting dan releven.

Spesifikasi

Xiaomi ‘Mi Notebook Air’ Spesifikasi

Dari segi spesifikasi Xiaomi seakan-akan bersedia untuk bersaing dengan laptop-laptop high spec yang lain. Setidaknya untuk bersaing bersama ultrabook yang lain.

Xiaomi Mi Notebook Air 13.3”

  • Dilengkapi dengan cip pemprosesan Intel Core i5
  • Kad grafik Nvidia GeForce 940 MX
  • RAM 8 GB DDR4
  • Storan SSD PCIe bersaiz 256 GB
  • Dicas sepenuhnya menggunakan satu port USB-C
  • Jangka hayat untuk satu cas penuh tahan 9.5 jam


Xiaomi Mi Note 12.5”

Xiaomi ‘Mi Notebook Air’ Spesifikasi [2]

Hadir dengan variant yang lebih rendah spesifikasinya. Dalam pada itu bukanlah bermakna laptop ini tidak mampu beroperasi dengan baik cuma tidak memfokuskan kepada kerja-kerja yang berat.

  • Menggunakan Intel Core M3
  • RAM 4 GB
  • Storan SSD-SATA 128 Gigabyte
  • Hanya seberat 1.07kg
  • Jangka hayat bateri selama 11.5 jam untuk satu pengecasan penuh


Terbaik untuk pengguna yang kerap menggunakan mobile office dan kerja-kerja ringan.

Harga

Menyentuh tentang harga, Xiaomi sekali lagi mengumumkan peranti keluaran terbaru mereka ini dibawah harga yang dijangkakan.

Untuk spesifikasi yang canggih serta rekabentuk yang boleh dikatakan premium, harga yang diumumkan boleh dikatakan agak rendah.

Harga bagi Xiaomi Mi Notebook Air 12.5” adalah RMB 3499 (RM 2140) manakala bagi versi 13.3” pula adalah RMB 4999 (RM 3054).

Harga mungkin sedikit berbeza apabila laptop ini mula dijual di Malaysia namun boleh dikatakan masih rendah untuk sebuah laptop dengan spesfikasi yang power sebegini.

Memandangkan laptop ini adalah keluaran China serta dikeluarkan dengan harga rendah, kami yakin pasti ramai yang agak skeptical dengan ketahanan produk keluaran ini.

Nampaknya Xiaomi seakan sudah bersedia dengan persoalan ini dengan menyediakan ketahanan Xiaomi Mi Notebook Air yang dilihat mampu bertahan dengan baik.

Kesimpulan

Adakah Xiaomi Mi Notebook Air sebuah pembelian yang berbaloi? Sejujurnya jika diukur melalui harga, spesfikasi dan rekabentuk pembelian laptop ini merupakan pilihan yang terbaik.

Tahniah buat Xiaomi kerana berjaya mengeluarkan sebuah laptop dengan unique selling point yang sangatlah memikat hati pengguna.

Dari segi spesifikasi, rekabentuk serta aspek yang terpenting harga semuanya dititikberatkan oleh Xiaomi.

Kami yakin Mi Notebook Air dapat dijual dengan pantas dan banyak. Malah, dengan kualiti yang ada pada laptop ini mungkin tidak tertanding dengan laptop lain yang mempunyai range harga yang sama.

Walau bagaimanapun, kami masih menantikan review daripada website atau Youtuber terkemuka untuk mengatakan laptop ini berbaloi dibeli.

Hal ini disebabkan kami masih ragu-ragu dengan keupayaan Xiaomi memandangkan ini adalah laptop pertama keluaran Xiaomi.

BACA INI JUGA: Windows 10, Lebih Hebat, Canggih Dan Percuma!

Sumber: Thevocket

Pengertian Neraka Bagi Masyarakat Greek Dan Yahudi

Bagi masyarakat Greek purba, neraka disebut Hades, sempena nama Tuhan Kematian. Dikatakan bahawa neraka adalah tempat kediaman Hades, letaknya di dalam perut bumi dan terbahagi kepada dua bahagian.

Greek Erebus
Gambar hiasan.

Erebus, tempat berkumpulnya roh orang mati sejurus meninggal dunia.

Tatarus, sebuah tempat yang lebih dalam, tempat orang-orang yang jahat dan keluarga gergasi Titan diseksa serta dipenjarakan.

Neraka digambarkan sebagai suatu tempat yang sangat gelap, dihuni sama oleh makhluk-makhluk menakutkan dan dipenuhi sungai.

Ditempat yang terdapat banyak pintu gerbang itulah Hades tinggal.

Pintu-pintu gerbang itu dikawal oleh raksasa yang mempunyai tiga kepala dan anjing yang mempunyai ekor naga.

Yahudi

Jews Gahenna
Gambar hiasan.

Di dalam kepercayaan purba Yahudi, orang-orang yang mati akan dimasukkan ke dalam Sheol yang terletak di dalam bumi.

Bagaimanapun, pada abad kedua Sebelum Masihi, konsep ini diubah dengan mewujudkan Sheol untuk manusia yang baik dan yang jahat.

Kemudian, neraka dalam kepercayaan Yahudi purba ini disebut Gahenna, iaitu sebuah tempat penyeksaan yang abadi dan dipenuhi api yang marak menyala.

Istilah Gahenna ini muncul daripada dua perkataan 'ge' dan 'hinno', iaitu sebuah lembah berdekatan Jerusalem yang pernah menjadi tempat manusia dijadikan korban untuk berhala Moloch.

Disitulah juga tempat orang yang jahat, dibenci masyarakat dan penjenayah dibakar.

Wallahu a'lam.

BACA INI JUGA: Soalan Yahudi Tentang Solat

-SENTIASAPANAS.COM

Cerpen: Penunggu Rumah Pusaka

Pertama kali melangkah masuk ke dalam rumah peninggalan nenek, membuatkan bulu roma Izham tegak meremang tiba-tiba.

Rumah Pusaka Berpuaka
Gambar hiasan.

Sekilas dia menjeling ke arah Rina, isterinya yang kelihatan riang memasuki rumah itu. Izham tahu, sudah sekian lama Rina mengidam untuk tinggal di rumah kayu seperti itu.

Wasiat nenek yang meminta mereka tinggal di situ ibarat bulan jatuh ke riba Rina. Apatah lagi rumah itu mempunyai binaan unik dengan ukiran kerawang pada setiap jendela.

"Rina, betul ke nak duduk kat rumah ni?" Izham bertanya ragu-ragu walau sudah tahu jawapannya. Sudah tergambar jelas pada keriangan wajah Rina.

"Betullah nak. Rumah ni cantik bang. Lagipun takkan kita nak biarkan kosong aje? Sayanglah.. dah wasiat arwah nenek, kita duduk ajelah..

"Bukan jauh pun dari tempat kerja kita kan?"

Panjang lebar pula jawapan Rina.

Sungguh dia gembira dapat menduduki rumah kayu yang cantik ini. Walau sudah berusia hampir 100 tahun, tapi binaannya masih kukuh tanpa sebarang paku.

Izham sudah tidak mampu berkata apa lagi. Tidak sampai hati menolak keinginan isterinya itu.

Kalau Rina sudah terlalu gembira, ada baiknya dituruti sahaja kehendak isteri kesayangannya itu.

"Kenapa bang? Abang macam tak happy je?" Rina bertanya kehairanan.

"Eh, mana ada. Kalau Rina suka, abang pun suka!" ujar Izham berdalih.

Rina kemudiannya menyanyi riang memasuki bilik utama rumah itu. Tinggal Izham seorang diri di ruang tamu.

Angin petang yang menerobos masuk melalui tingkap-tingkap yang terbuka terasa bagai membawa haba panas. Izham tidak senang duduk.

Matanya menerawang melihat ruang rumah. Kemas dan tersusun dengan perabot antik.

Namun, keindahan aturan itu tidak mampu menarik hati Izham yang semakin gelisah tidak menentu. Entah mengapa dia betul-betul merasa aneh dan pelik.

Perasaan gelisah Izham terbawa-bawa hingga ke malam. Tidurnya jadi tidak lena, sedangkan Rina sudah tidur dengan nyenyak.

Perlahan-lahan, kerana tidak mahu menggangu tidur Rina, Izham melangkah keluar dari bilik.

Tingkap panjang bertentangan dibuka, membiarkan angin malam masuk. Kemudian Izham duduk di sofa. Aneh, sekejap saja dia berasa mengantuk, kemudian terlelap tanpa dipaksa.

Usapan lembut di pipi menyedarkan Izham terjaga dari lena. Dia mendongak kerana menyangka Rina yang mengejutkannya.

Tetapi Izham terpelangah. Bukan Rina yang berdiri di belakang sofa, sebaliknya seorang wanita yang tidak dapat dilihat wajahnya kerana ditutup rambut yang panjang mengurai.

"Astagfirullah!" Izham tergolek dari sofa.

Lembaga wanita itu ghaib sekelip mata, namun Izham tidak sedar bahawa ada bayang-bayang wanita sedang berterbangan di luar tingkap!

Berkali-kali Izham mengusap mukanya cuba meredakan ketakutan. Bila keadaan kembali tenang, Izham bingkas bangun lalu menutup tingkap.

Selepas itu dia segera masuk ke dalam bilik. Ternyata Rina masih lena di tempat tidur.

Tidak mahu memikirkan perkara yang bukan-bukan, Izham segera memeluk isterinya.

Peristiwa pelik itu tidak diceritakan Izham kepada Rina kerana bimbang nanti isterinya itu akan ketakutan.

"Muka abang pucat. Kenapa bang? Tak lena ke tidur malam tadi?" Rina bertanya.

"Biasalah, malam pertama tidur tempat baru. Awal-awal rasa tak selesa sikit." Izham memberikan alasan untuk menyenangkan hati isterinya.

Malam kedua barulah Izham dapat tidur dengan lena. Tetapi apabila jam berdetik ke angka tiga pagi, Izham terasa tubuhnya digoncang dengan kuat.

Terpisat-pisat dia membuka mata. Kelihatan Rina duduk tercatuk di atas katil dengan rambut menggerbang. Terkejut besar Izham melihatnya.

"Bangun! Kau mesti keluar dari sini! Kau tak berhak duduk di rumah ini! Pergi! Berambus!" Rina berkata lancang dengan mata mencerlang garang.

"Rina! Kenapa cakap macam tu?" soal Izham kehairanan.

"Aku bukan Rina! Rumah ini milik aku! Berambus kau dari rumah aku!" Rina terus bersuara garang.

"Rina!"

Tiba-tiba saja Rina rebah. Sangka Izham isterinya pengsan tetapi rupanya Rina tidur semula dengan lena.

Dia cuba mengejutkan Rina tetapi isterinya itu terus berdengkur halus.

Perlahan-lahan Izham merebahkan badan. Sebaik sahaja tubuhnya dipusingkan menelentang, nafas Izham bagai mahu putus.

Nun di atas alang kelihatan lembaga seorang wanita sedang bertenggek memerhatikannya dengan pandangan mata yang tajam.

"Makkk!" Terlepas jeritan dari mulut Izham. Terbangun Rina dari tidurnya.

"Kenapa bang!?" tanya Rina sambil memisat-misatkan mata.

"Err.. abang mengigau tadi.." dalih Izham tidak mahu menceritakan perkara sebenarnya.

Izham bingung dengan kejadian yang menimpa dirinya. Terasa seperti hanya dia yang mengalami peristiwa menakutkan di rumah pusaka neneknya itu. Rina pula kelihatan riang sahaja.

Malam kelima, sekali lagi Izham terjaga dari tidur. Rina mengejutkannya dan masih mengeluarkan dialog yang sama.

"Bangun! Kau mesti keluar dari sini! Kau tak berhak duduk di rumah ini! Pergi! Berambus!"

Izham terkejut. Kali ini dia yakin Rina bukannya mengigau, sebaliknya dirasuk sesuatu ketika dalam tidur.

"Rina, sedarlah.. ini abang! Bangun! Izham berusaha menyedarkan Rina.

"Aku bukan Rina! Rumah ini milik aku! Berambus kau dari rumah aku!"

"Rina!!!" Izham menempik diluar kesedaran. Terus saja Rina tersedar. Terpinga-pinga memandang Izham.

"Kenapa bang? Apa dah jadi? Kenapa abang tiba-tiba memekik?" soal Rina yang nyata tidak sedar apa yang telah berlaku.

"Rina betul tak sedar?" soal Izham pula agak ragu-ragu.

"Tak bang.."

Tiba-tiba terdengar bunyi pinggan pecah di dapur. Izham dan Rina sama-sama berpandangan sebelum keduanya berjalan menuju ke dapur.

Alangkah terkejutnya mereka apabila mendapati pinggan mangkuk pecah dan berterabur di atas lantai.

Tidak semena-mena kerusi meja bergerak dengan sendiri, Rina menjerit ketakutan.

Tiba-tiba juga semua tingkap dan pintu terbuka dengan sendirinya, kemudian tertutup kembali.

Dari luar mereka dapat melihat satu lembaga hitam terbang masuk ke dalam rumah dan bertenggek di atas alang.

"Hantu bang! Itu hantu!!!"

Rina menjerit ketakutan sebelum terkulai pengsan di pangkuan Izham.

Persitiwa menakutkan itu membawa Izham menyiasat asal usul rumah pusaka arwah neneknya itu.

Dari seorang rakan lama arwah neneknya, barulah Izham tahu bahawa rumah itu sudah lama berpenunggu, tetapi kerana arwah nenek ada mewarisi sedikit ilmu, penunggu itu tidak pernah mengganggu arwah nenek.

Sebaik mengetahui kisah itu, Izham berpakat dengan Rina untuk berpindah keluar dari situ. Mereka tidak lagi sanggup berdepan dengan penunggu tersebut.

Hanya sesekali sahaja di hujung minggu mereka datang membersihkan rumah itu.

~Tamat

BACA INI JUGA: Cerpen: Apa Ada Pada Cinta

-SENTIASAPANAS.COM

Friday, July 29, 2016

Dikala Kita Pantas Menyalahkan Guru, Ini Kata Za’ba Tentang Ibu Bapa

Masyarakat kita adalah masyarakat yang paling pantas sekali respon jika terdapat kesalahan guru terhadap anak muridnya. Tetapi bagaimanakah dengan kesalahan ibu bapa, terhadap anaknya sendiri?

Guru Yang Pertama menulis tentang ‘kurang ajar’

Za’ba, dalam Mencapai Keluhuran Budi Bab 5, Ibu Bapa – Guru Yang Pertama menulis tentang ‘kurang ajar’:

“Kita sangat marah jika dikata orang diri kita atau anak kita ‘kurang ajar’ kerana ‘kurang ajar’ itu bermakna bahawa emak bapa kita di rumah tidak cukup atau tidak tahu mengajar kita aturan adab yang halus-halus…”

“Padahal yang sebenarnya semua sifat-sifat perangai yang kekurangan dan rendah dan hina pada diri kita dan anak-anak kita itu ialah boleh disusun asalnya tersebab daripada ‘kurang ajar’ belaka.

Sama ada kurang ajar oleh diri kita sendiri atau kurang ajar oleh emak bapa di rumah masa kita kecil-kecil.”

Kemudian Za’ba menyambung:

“Rumah itulah sekolah yang pertama kepada anak-anak itu bagi pelajaran bagaimana melakukan dirinya dalam kehidupan dunia ini; dan ibu bapa itulah guru sekolahnya yang awal pertama sekali.”

“Jikalau sekiranya asuhan dan didikan perangai yang didapatinya di rumah itu tiada senonoh atau tiada baik, maka itulah yang akan menjadikan dia ‘kurang ajar’, kurang amanah, makan suap dan sebagainya apabila ia telah besar kelak.”

Za’ba memberi contoh:

“Misalnya jika di sekolah guru-gurunya mengajar suruh bersih tetapi di rumahnya sentiasa kotor, ibu bapanya sendiri tiada bersih, suka buang air besar di parit atau di longkang-longkang sahaja umpamanya, barang di rumah bersepah-sepah tiada aturan, kain-kain tersepah di sana tersangkut di sini, kencing budak kecil berlelehan di lantai – maka betapakah dapat dipersetujukan di antara dua macam sekolah itu?”

Mudahnya, 3 poin penting Za’ba dalam bab ini ialah:

1. Kalau anak kurang ajar, maknanya ibu bapa yang tak tahu mengajar anak (dalam bahasa mudah, ibu bapalah yang kurang ajar dulu).

2. Rumah ialah sekolah pertama anak, ibu bapa ialah guru sekolah anak yang terawal sekali.

3. Kalau rumah kau pun kain bersepah, janganlah gedik bila anak kena tampar, nak saman cikgu. Lipat baju tu semua dulu kay?

Jarang sekali kita, sebagai ibu bapa sedar bahawa salah satu kesalahan kita terhadap anak-anak ialah – melepaskan tanggungjawab mengajar anak kepada guru di sekolah formal.

Kerana kita terlalu fokus kepada tanggungjawab guru – yang kononnya ditugaskan untuk mendidik anak kita.

Padahal dalam masa yang sama, tak sedar kita juga sebagai ibu dan bapa – punya tanggungjawab yang lebih besar kerana, anak itu ialah anak yang kita sama-sama lahir dan besarkan.

Begitulah Za’ba mengingatkan kita entah berapa puluh tahun yang lalu dalam karangannya.

Terpulanglah kepada kita untuk mengambil manfaat dan mula lipat baju sekarang, atau buat selamba badak dan terus bash cikgu di Fesbuk.

ZF Zamir
Gerakan Hormati Guru di Fesbuk & Gerakan Anti-Rumah Bersepah

BACA INI JUGA: Guru Bekas Lulusan UK Yang Kini Peminta Sedekah!

Sumber: Thevocket

8 Panduan Pilihan Kerjaya Buat Graduan, Makan Gaji Atau Berbisnes?

Sesekali ada juga orang bertanya saya tentang pilihan kerjaya. Saya nak bagi nasihat pun segan, nanti orang kata PhD dia pun tak lepas, macam mana nak nasihat orang.

Graduan

Cuma saya boleh sarankan begini:

1. Makan gaji atau bisnes

Anda boleh pilih sama ada mahu kerjaya yang makan gaji atau berbisnes. Pada pendapat saya, kedua-duanya mampu menjadikan anda berjaya dalam hidup kalau anda tekun dan usaha bersungguh-sungguh. Apa makna berjaya itu, anda sendiri yang tafsirkan.

2. Jangan bandingkan pendapatan makan gaji dan pendapatan bisnes

Anda tidak boleh bandingkan pendapatan orang makan gaji dan berbisnes. Itu bukan satu perbandingan yang adil.

Anda mula kerja, bulan pertama sudah dapat gaji RM2,000, orang bisnes bulan ke 3 pun belum tentu dapat RM2,000 (bergantung pada bisnes).

Orang makan gaji, gajinya biasa tak turun, gaji tak naik itu mungkin. Orang bisnes, pendapatannya turun naik.

Jadi kalau anda bandingkan isu gaji di awal kerjaya, sampai bila pun makan gaji akan menang. Kalau begini, sampai bila pun tak ada orang mahu buat bisnes.

3. Pilih kerjaya yang anda minat

Kalau keadaan mengizinkan, sentiasa pilih kerjaya yang anda MINAT. Saya sangat pentingkan isu minat ini sebab minatlah yang akan menjadi motivasi pada anda untuk tetap teruskan apa yang anda sedang buat.

Sebagaimana iman ada turun naik, semangat kita juga ada turun naik. Bila tak ada minat, waktu semangat kita turun, kita akan mudah terjelepuk dan terus tak bangun-bangun.

Kalau minat, waktu semangat tinggi kita buat kerja banyak, waktu semangat jatuh kita buat kerja sikit, namun buat tetap buat.

Kalau anda paksa diri anda buat kerja yang anda tak minat, akan timbul nanti pelbagai masalah.

Stress, asyik mengeluh, asyik komplen di FB, sibuk mengutuk bos, culas, tidak amanah, malas, ponteng, suka cari alasan dan lain-lain.

Akhirnya gaji anda itu jadi tak berkat. Dapat duit esok dah habis. Gaji 5 angka pun tak cukup.

4. Bina skill dan kemahiran anda di awal perjalanan kerjaya anda

Ini anda boleh lakukan melalui makan gaji, atau buat bisnes. Dua-dua boleh. Zaman sekarang, segulung ijazah itu bukan tiket dan jaminan untuk dapat kerja gaji tinggi. Anda fikir anda seorang saja yang ada ijazah?

Sekarang, semua orang inginkan skill anda. Majikan inginkan skill anda, pelanggan inginkan skill anda. Skill itu aset anda untuk terus maju ke hadapan dan berjaya.

5. Jadikan tempat kerja sebagai tempat berkuli dan asah bakat

Bagaimana bina skill kalau pilih jalan makan gaji? Macam saya sebut tadi, pilihlah tempat kerja yang kerjanya itu anda minat.

Lalu berkulilah di situ beberapa tahun. Jangan fikirkan isu gaji dulu. Fikirkan untuk bina skill, bina jaringan, bina kenalan, mahir tentang sistem, tentang perjalanan perniagaan dan syarikat.

Selepas skill anda meningkat, anda akan mudah untuk naik ke tahap yang lebih tinggi dalam industri yang anda pilih itu.

Kalau tak boleh maju dalam syarikat yang sama, anda boleh pindah kerja dan boleh ‘demand’ gaji tinggi.

Sebab apa? Sebab anda ada skill yang orang lain tak ada.

Kalau anda sudah tak mahu makan gaji pun, dengan skill yang anda ada, anda sudah boleh buka bisnes sendiri, syarikat anda sendiri.

Sebab itu jangan kisah sangat tentang berkuli tadi. Itu hanya sementara.

6. Ambil kursus jangka pendek atau kursus intensif

Kalau anda tak mahu makan gaji, habis belajar saja anda terus mahu buat bisnes, saya cadangkan anda ambil kursus pendek atau intensif yang mengajar anda jadi ‘skillful’ atau berkemahiran tinggi dalam bidang yang anda pilih atau minat.

Contoh anda minat melukis, ambillah kursus lukisan selama beberapa hari atau bulan, kemudian berlatihlah sehingga cukup mahir. Sambil-sambil itu sudah boleh mula berniaga dengan skill melukis itu.

Lama kelamaan, bila selalu berlatih, anda akan lebih mahir dan hasil lukisan anda pun lebih berkualiti. Maka perniagaan anda juga boleh dikembangkan lagi

Atau anda minat memasak. Ambil kursus kulinari atau kursus buat kek atau ‘cupcake’. Biasanya tak lama, ada yang sehari saja pun. Dari situ anda mungkin belajar 5 jenis kek atau masakan.

Mula berniaga barang yang 5 itu. Bila dah mahir, belajar lagi 5 jenis masakan lain. Dari situ anda akan terus berkembang dan skill anda akan bertambah.

7. Trading dan jual barang

Bagaimana dengan trading atau jual produk orang? Boleh juga. Tapi kalau ikut mazhab saya, saya lebih cenderung untuk anda beri nilai tambah pada diri anda sendiri dahulu, iaitu dengan cara menambah skill atau mahir dalam satu-satu bidang.

Tambah skill juga tak perlu modal yang banyak. Lebih-lebih lagi kalau anda sudah ada minat dan ada pengetahuan asas. Insya-Allah cepat boleh mahir.

Bila ada skill ini, yang mahal itu kita, bukan produk kita. Kita yang akan laku di mana saja kita pergi, dalam negara maupun luar negara. Orang akan cari kita, bukan produk kita.

Dengan skill juga, kita boleh hasilkan berpuluh-puluh lagi produk atau servis yang lebih baik dari yang sedia ada.

Maka skill itu akan memberi nilai tambah bukan saja pada diri kita, bahkan pada industri dan seluruh manusiawi amnya. Sebab itu saya lebih cenderung anda tambah skill dahulu.

8. Jadikan diri anda aktif dan dinamik

Saya harap kita tidak terperangkap dengan pemikiran ‘dulu saya degree bidang lain, takpe ke kerja bidang lain’ hingga menyebabkan anda rasa terpaksa dan pilih kerjaya yang anda tak minat. Lalu anda stress, tertekan dan mengeluh sepanjang hidup sampai pencen.

Ya, memang bagus kalau apa yang kita belajar waktu di universiti itu sama dengan kerjaya kita. Tapi itu tidak wajib atau mesti begitu.

Waktu kita pilih kursus di universiti dulu pun, tak semua yang pilih ikut minat. Tak semua juga pilih dengan sedar dan tahu apa kerjaya yang bakal menanti. Ada juga yang dah mula belajar, baru tau dah tersalah pilih.

Tak mengapa. Ilmu yang kita dapat di universiti bukan hanya yang tertulis dalam buku teks sahaja. Ilmu problem solving, ilmu kerja berpasukan, ilmu bercakap depan orang dan buat presentation, ilmu membuat kajian, itu semua kita dapat waktu di universiti, tak kira subjek apa pun yang kita ambil.

Nah, bukankah ini semua turut bermakna dan penting untuk kerjaya anda. Ilmu ini semua berguna, maka gunakannya sama ada anda makan gaji atau berbisnes. Semuanya penting.

Dan jangan takut untuk pilih kerjaya dalam bidang yang lain. Tak timbul soal rugi masa dan sebagainya.

Sebab itu waktu saya mohon kerja sebagai programmer di UBS Warburg London, yang datang temuduga itu ada yang ambil kursus Sejarah, ada yang English.

Bukan semuanya berlatar belakangkan IT dan komputer. Sebab yang mereka ingin lihat ialah ‘soft skills’ dan ‘attitude’ yang kita belajar di universiti. Skill lain mereka boleh ajar.

Kesimpulan

Kesimpulannya, anda boleh berjaya sama ada dengan cara makan gaji atau berbisnes. Yang penting bagi saya, tahu MINAT anda dan BINA SKILL yang berkaitan. Jangan statik atau kekal di takuk yang sama hingga bertahun-tahun. Jadikan diri anda aktif dan dinamik.

Insya-Allah anda bukan saja akan jadi manusia yang hebat di mata anda sendiri, bahkan jadi manusia yang sangat berguna untuk seluruh ummah.

Ahmad Affzan Abdullah.
Mantan Cleaner

BACA INI JUGA: 9 Laman Web Tempat Mencari Kerja Di Malaysia

Sumber: Thevocket

Isteri Kedua Adi Putra Ditahan Bantu Siasatan Sindiket Penyeludupan Manusia?

Isteri kedua pelakon Adi Putra, Nor Shahida Zolkifly didakwa antara 15 kakitangan Imigresen yang ditahan pada petang Selasa di Putrajaya.

Nor Shahida Zolkifly

Sumber Astro Gempak memberitahu isteri pelakon tersebut ditahan kira-kira jam 4.30 petang Selasa di pejabatnya dalam operasi khas.

Sementara itu menerusi laporan akhbar Berita Harian, penangkapan tersebut dilakukan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) bagi membantu siasatan berkaitan sindiket penyeludupan warga asing.

Nor Shahida Zolkifly [2]
Nor Shahida Zolkifly [3]
Nor Shahida Zolkifly [4]

Menurut laporan tersebut lagi, kumpulan pegawai imigresen tersebut menjadi pemudah cara untuk menguruskan dokumen kemasukan warga asing ke Malaysia.

Malah siasatan awal mendapati, seorang suspek wanita disyaki bekerjasama dengan penyeludupan manusia masuk utama negara dengan bantuan beberapa pegawai lain.

Wanita tersebut juga dipercayai antara pegawai yang berurusan terus dengan ejen sindiket dan memperoleh keuntungan yang tinggi menerusi aktiviti tersebut.

BACA INI JUGA: 7 Gangster Wanita Paling Menakutkan Di Dunia

Sumber: Astroawani

Nick Johnson Pemain Pertama Berjaya Menangkap Semua Watak Pokemon Go!

Aplikasi permainan peranti Pokemon Go ternyata mempunyai ‘aura’ luar biasa sehingga menjadi ‘kegilaan’ seluruh dunia.

Nick Johnson Pokemon Go

Buktinya, tidak sampai sebulan dilancarkan, seorang pemain aplikasi permainan Pokemon Go dari Brooklyn, Amerika Syarikat (AS) mendakwa telah berjaya menangkap kesemua watak animasi itu.

Nick Johnson, 28, dilaporkan telah berjaya menangkap kesemua 142 watak animasi yang boleh ditemui di sekitar AS.

Menurut laporan Business Insider, pakar IT itu mengambil masa kira-kira dua minggu untuk mencari kesemua raksasa digital itu.

Johson memberitahu, dia pernah berjalan selama 8 jam tanpa henti hanya untuk mencari Pokemon itu.

Selain itu, aplikasi kesihatan di telefonnya juga menunjukkan dia berjaya sejauh kira-kira 12 kilometer setiap hari untuk menangkap Pokemon.

Dek kegilaannya itu juga, berat badannya telah menurun sebanyak 4 kilogram.

Sementara itu, Johnson kini bakal memulakan jelajah dunia untuk menangkap banyak lagi watak animasi itu.

Apa yang menariknya, kos perjalanannya menangkap Pokemon itu bakal ditaja oleh sebuah agensi pelancongan.

Berdasarkan video game asli Pokemon, jumlah keseluruhan watak animasi tersebut adalah 151.

Bagaimanapun, tiga watak pokemon lain hanya boleh didapati di negara lain iaitu Farfetch’d (Asia), Kangaskhan (Australia) dan Mr. Mime (Eropah).

Manakala enam lagi watak Pokemon Articuno, Ditto, Mew, Mewtwo, Moltres dan Zapdos masih lagi belum dilihat di mana-mana.

Remaja 18 tahun mangsa pertama Pokemon Go?

Jerson Lopez de Leon Pokemon Go

Guatemala City - Guatemala. Kematian seorang remaja lelaki, Jerson Lopez de Leon, 18 yang ditembak ketika sedang asyik bermain Pokemon Go dilaporkan sebagai mangsa pertama yang dikaitkan dengan permainan itu, lapor New York Post.

Namun, menurut agensi berita itu terdapat konflik berkaitan laporan kejadian yang menimpa Jerson dan sepupunya, Daniel Moises Picen, 17 yang cedera parah dalam kejadian tersebut.

The Mirror UK melaporkan mangsa ditembak ketika mereka sedang memecah masuk sebuah rumah di Chiquimila untuk menangkap salah satu karakter yang muncul dalam peta telefon pintar pemain.

Manakala laporan lain menyebut kedua-dua remaja itu diserang hendap ketika sedang memburu karakter permainan tersebut.

Menurut laporan media tempatan, Jerson dan Daniel berjalan menyusuri landasan kereta api lama sebelum tiba-tiba dihujani peluru dari sebuah kenderaan yang lalu di situ.

Difahamkan, polis sedang memburu kenderaan yang melarikan diri dari lokasi kejadian dengan 20 kelongsong peluru ditemui.

Namun punca kejadian masih belum jelas sama ada ia berkaitan dengan permainan itu ataupun tidak.

BACA INI JUGA: Fenomena Pokemon Go, Mengejar Dunia Maya Dan Mengganti Realiti

Sumber: Mynewshub/SinarOnline

Makruh Kencing Berdiri Dan Sains Membuktikan Kebenarannya!

Sudah menjadi amalan biasa bagi lelaki membuang air kecil sambil berdiri dan kini kesan perbuatan itu telah menjadi topik perbincangan dalam komuniti saintifik.

Kencing Berdiri
Gambar hiasan.

Seorang pengamal perubatan di Ayurveda Medical, menjelaskan bahawa kencing berdiri tidak baik untuk kesihatan lelaki kerana boleh menyebabkan sakit belakang, hilang tenaga dan mudah letih.

Rasa kurang selesa itu terjadi disebabkan orang yang membuang air kecil sambil berdiri, air kencingnya tidak akan habis keluar.

Maksudnya, 5 hingga 10 peratus air kencing akan kekal di dalam pundi kencing dan baki yang tertinggal ini lama kelamaan akan terenap.

Endapan ini akhirnya akan mengeras menjadi batu karang dan menimbulkan beberapa masalah lain seperti lemah syahwat dan mati pucuk.

Berbeza pula kesannya apabila seseorang kencing sambil duduk atau mencangkung, satu kajian yang dijalankan sekumpulan penyelidik di Leiden University Medical Center, Belanda, mendapati lelaki yang kencing mencangkung akan dapat mengosongkan sepenuhnya pundi kencing mereka.

Hasilnya, kencing mencangkung mampu mengurangkan risiko prostat dan dapat mengekalkan gaya hidup lebih sihat secara keseluruhannya.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal PLOS ONE mendedahkan, kencing dalam postur duduk bukan sahaja membolehkan otot pelvis dan pinggul berada dalam keadaan tenang bahkan dapat mengurangkan tekanan pada uretra iaitu tiub air kencing yang membawa cecair itu keluar dari badan.

Jadi, lelaki terutamanya penghidap saluran kencing lebih rendah (LUTS) yang membuang air mencangkung akan membuang air kecil dengan lebih baik, cepat dan mudah berbanding jika kencing berdiri.

Dilaporkan sebanyak 30 peratus lelaki Jepun menjadikan postur duduk sebagai amalan semasa membuang air kecil.

Negara Sweden dan Taiwan juga nampaknya mengikut jejak dengan menggalakkan lelaki di negara itu untuk kencing secara mencangkung.

Dalam Islam pula, kencing mencangkung bukanlah sesuatu yang baru, malah telah pun disampaikan sejak lebih 1,400 tahun dahulu.

Dalam sebuah hadis Aisyah r.a. berkata, "Sesiapa yang menceritakan kepada kamu bahawa Nabi pernah kencing berdiri, maka janganlah kamu mempercayainya, tidaklah baginda kencing melainkan dengan duduk." HR At-Tirmizi

Dari segi hukum, perbuatan kencing berdiri tidaklah haram. Hukum kencing berdiri adalah makruh apabila dilakukan tanpa keuzuran dan perlu difahami sebab perbuatan itu makruh dari sudut syarak.

Perbuatan membuang air kecil dengan tidak berhati-hati boleh menyebabkan percikan air kencing terkena pakaian dan kesannya amat besar iaitu solat menjadi tidak sah jika tidak dibasuh.

Namun, janganlah pula kita mencemuh orang yang kencing berdiri di tanda-tandas awam kerana mereka mungkin mempunyai sebab tertentu yang memaksa mereka memilih cara sedemikian.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Kenapa Minum Sambil Berdiri Bahaya Untuk Kesihatan?

-SENTIASAPANAS.COM

'Kalau Setakat Gaji RM2,000, Tak Patut Beli Perodua Bezza'

Berbeza dengan keluaran sebelum ini yang mana ianya adalah ‘re-badged’ daripada model keluaran Daihatsu, Perodua Bezza adalah model pertama Perodua yang direka sepenuhnya oleh syarikat tempatan ini.

Perodua bezza Mahal

Dan tahniah diucapkan kepada Perodua kerana berjaya mengeluarkan model terbaharu Perodua Bezza yang amat menepati cita rasa dan keperluan rakyat Malaysia.

Kualiti dan keluasan kabin Perodua Bezza adalah sangat terbaik serta harga yang ditawarkan juga adalah berpatutan.

Sebut mengenai harganya, seorang netizen, Harith Faisal melontarkan pandangannya berkenaan keluaran terbaharu model Perodua ini.

Pandangan pemuda ini tidak mewakili pandangan kami. Namun jika difikirkan secara baik, adalah perlu seseorang itu mengambil kira faktor kewangan dan kemampuan diri sebelum membeli kereta.

Jom baca perkongsian ilmu dari Harith Faisal ini dan semoga ia bermanfaat serta menjadi panduan kepada anak-anak muda untuk membeli rumah terlebih dahulu.

Gaji RM2,000 Tak Patut Beli Perodua Bezza - Harith

Perodua bezza Mahal [2]

1. Kalau bujang gaji RM2,000 tak payahlah pakai Bezza lagi. Tunggu dululah. Naik motor pun dah okay. Motor biasa ya, bukan superbike idaman anak muda yang mahal gila. Padahal kalau hujan, basah kuyup juga.

2. Harga kereta yang patut kita beli harganya setahun gaji. RM2,000 x 12 baru dapat RM24,000. Beli kereta harga begini. Atau tunggu gaji naik lagi.

3. Kalau dah terbeli, susah nak mula menyimpan 30% gaji untuk tabung deposit rumah. RM2,000 x 30% = RM600. Nak simpan 10% gaji pun belum tentu boleh.

4. Kereta RM500, minyak RM200, tol RM200, servis RM100, sewa bilik RM300, parking RM200, makan RM300, ibu bapa RM200. Duit habis tiada simpanan. Takaful untuk perlindungan langsung tiada.

5. Lain orang berbeza keutamaan. Tapi ramai tak sedar, patut beli rumah dulu barulah kereta. Lainlah kalau kita gaji besar. Setakat Bezza, pandang sebelah mata. DSR pun tak terkesan sangat. Apa-apa pun, buatlah kira-kira.

6. Kalau dah berkahwin, dah ada satu kereta, tak perlu tambah Bezza kalau pergi kerja pun ikut jalan sama. Pergi kerja sama-sama lebih romantik dan bahagia.

7. Jangan ikut cakap orang suruh beli kereta kedua. Sebab yang lebih faham keperluan keluarga kita bukan mereka tapi kita. Kalau mereka nak tolong bayar, takpa juga.

8. Tabung rumah lebih utama berbanding Bezza, melainkan kita sanggup hidup menyewa lama-lama. Hidup menyewa lama pun takpa sebenarnya, asalkan dah ada rumah lain atas nama kita.

9. Cakap banyak pun tak guna, jom kira berapa gaji minimum patut ada untuk beli Bezza yang paling murah. RM37,300 / 12 = RM3,108. Ouh, gaji kena RM3,108 rupa-rupanya.

10. Sebelum buat keputusan beli Bezza, fikir dulu beza LAYAK, MAMPU dan PERLU. Kalau semua dah okay, barulah pergi ke showroom dan order, ‘Bro, bagi gua Bezza satu, bungkus ikat tepi’. Haha..

BACA INI JUGA: PERODUA Lancar Kereta Sedan Pertama Dan 9 Perkara Menarik Mengenainya

Sumber: Mynewshub.cc

Thursday, July 28, 2016

'Ingatkan Indahnya Bercinta Selepas Kahwin, Rupanya Mimpi Ngeri'

Ini kisah yang ingin dikongsikan oleh seorang pengadu yang dipetik dari perkongsian di Facebook IIUM, lelaki yang hanya dikenali sebagai Fadhil telah dijodohkan oleh keluarganya dengan seorang wanita daripada pilihan ibu bapanya.

'Bercinta Selepas Kahwin Rupanya Mimpi Ngeri'

Seperti tradisi nenek moyang kita, bercinta selepas berkahwin memang tiada apa yang harus dihairankan. Ramai yang berpendapat bercinta selepas berkahwin adalah perkara terbaik buat pasangan yang ingin berumah tangga.

Cerita dari mulut orang-orang tua dahulu sehingga sekarang seperti satu cerita sejarah yang tiada tolok bandingnya.

Hebat cerita ini seperti tiada ada cacat celanya, diakhiri pula dengan jumlah anak yang ramai dan juga disulami pula kejayaan anak-anak setelah dewasa. Titik akhir mereka ialah apabila mereka berjaya bersemadi dengan aman.

Namun kisah sebaliknya berlaku buat seorang lelaki ini yang berkongsikan pengalaman ‘cinta selepas berkahwin’ nya, di mana menurutnya ia bukanlah mimpi indah seperti yang sering diidamkan segelintir anggota masyarakat kita.

Rumah tangga impian dan tanggapan kenikmatan bercinta selepas kahwin berubah menjadi mimpi ngeri baginya…

Jom ikuti kisah luahan lelaki ini.

'Bercinta Selepas Kahwin Rupanya Mimpi Ngeri' [2]

Umur aku dah dekat 30 tahun. Aku kahwin masa umur 26 tahun, dan waktu tu aku baru je habis belajar (kat UIA lah, kalau x aku confess kat U lain).

Aku ni boleh dikategorikan sebagai budak baik. Maksud baik ni adalah aku ni jenis tak berkawan dengan perempuan.

Ada ramai yang mesej, tapi takde sorang pun yang aku nak layan terlalu lama. Aku pernah bercinta kejap lepas sekolah, tapi tak lama pun. Itu pun dia macam terpaksa terima kau. Lepas-lepas tu, aku dah malas dah nak bagi apa2 komitmen.

Lepas grad, ayah aku nak aku kahwin. Dia kata dia malas dah jaga aku (tapi berlawak je ni) dan nak aku rasa bertanggungjawab dalam hidup.

Aku gelabah juga bila ayah dan mama tanya pasal makwe. Aku kata takda, dan diorang kata diorang nak cari kan. Aku kata, mama nak cari, carilah. Adik ok je asalkan mama rasa ok.

Aku tak ingat berapa lama, tapi kejap jugalah peristiwanya. Mama kata,dia dah jumpa orang. Anak kawan dia. Orang baik. Family semua pakai kopiah dan purdah. Solat jemaah kat masjid aje. Aku pun ok je lah mulanya.

Pertemuan diaturkan, dan akhirnya kami dapat bersua muka. Aku, mama, ayah dan kakak aku ikut sama dalam bertemuan yg bertempat di rumah dia. Dia pun tinggal tak jauh sangat, cuma lain daerah aje. Lepas berbual-bual dan suai kenal, aku tengok dia ni jenis rock-rock sikit walaupun berpurdah.

Selesai pertemuan tu, aku call dua tiga orang member aku utk ajak minum-minum. Saje excited nak bercerita. Kami pun berjumpa kat kedai mamak, lepas tu aku berceritalah pasal pertemuan tadi. Yang bestnya, member-member aku ni jenis lain-lain kepala.

Ada sorang member aku setuju dengan idea tu. Kata dia, pilihan mak ayah ni berkat sebab mak ayah je tahu calon terbaik utk anak dia. Lagipun, takkanlah mak ayah nak bagi perempuan tak elok utk anak dia kan?

Yang sorang lagi member aku, dia tak berapa setuju. Dia tanya, aku tengok ke tak muka dia? Aku cakap tak, sebab nak hormat dia pakai purdah. Dia boleh marah aku balik. Katanya, kalau sesi taaruf camtu, dibolehkan tengok muka. Kalau buka-buka tengok-tengok tak lawa. Haa.. camne?

Yang setuju dengan idea aku tadi pulak dia sangkal member ni. Kata dia, pilihan tu, Allah yang dah aturkan. Buat apa nak tolak ketentuan. Tambah dia, bukan wajah jadi ukuran, tetapi hati.

Ada perempuan lawa jadi bini, tapi hati buruk. Itu pun tak guna. Lagipun berkat pilihan mak bapak dia.

Dia pun berceritalah macam mana mak ayah dia dulu-dulu, waktu dah nak masuk bilik malam pertama baru tahu muka macam mana. Siap tersilap orang lagi sebab ingat pengemas bilik tu isteri dia. Sampai sekarang ni, ada 8 orang anak dan bahagia.

Dia cerita pula pasal bos dia dulu yang diaturkan perkahwinannya, bahagia sampai sekarang. Dah 10 tahun kahwin.

Member aku sorang lagi ni diam je lah. Dia kata, dia tak setuju tak tengok muka. Tu je lah. Yang lain, dia tak tahu sebab itu urusan tuhan.

Aku macam bersemangat dengar member aku tu bercerita. Aku rasa yakin bahawa pilihan mama dan ayah tu pilihan yang tepat.

Berhari-hari lepas tu, kerja aku buka Google dan baca kisah-kisah percintaan lepas kahwin ni.

Semua, SEMUA kata mereka bahagia. Lebih-lebih lagi apabila aku tengok cerita Ayat-Ayat Cinta. Hati aku yakin yang pilihan untuk kahwin dengan perempuan ni adalah tepat.

Walaupun terbit rasa risau yang perempuan tu tak seperti yang aku nak (buruk la senang cerita hahahahaha), tapi aku yakin, pasti dia ni insan yang cantik sebenarnya.

Sebulan lepas tu, rombongan keluarga kami datang ke rumah dia, dan kami diaturkan tunang serta nikah pada hari yang sama iaitu hujung tahun. Kiranya lepas 4 bulan daripada hari itu.

Sepanjang tempoh tu, aku tak mesej dia langsung. Call takyah cerita lah. Silap-silap dia takda pun nombor aku. Aku pernah sekali pergi beraya rumah dia sepanjang tempoh tu. Kalau face to face, elok pulak dia berbual dengan aku. Tapi tak cakap banyak sangatlah. Aku pun xda idea nak borak apa dengan dia.

Aku add dia kat FB je la, itu pun dia tak approve. Dia pun ada tulis yang dia hanya benarkan perempuan je yang add dia. Aku hormat keputusan dia, dan aku rasa seronok dengan sikap dia macam tu. Inilah sikap perempuan muslimah sebenar,kata dalam hati aku.

Dipendekkan cerita, tiba hari pernikahan kami. Tema kami pink sebab dia nak. Aku jenis tak kisah sebab kalau kahwin pakai kain pelikat pun dah settle dah sebenarnya.

Pagi tunang, petang tu kami bernikah. Kami tak berjumpa langsung sepanjang tempoh tunang tu sebab dia duduk je dalam bilik. Lepas nikah, baru kami berjumpa iaitu waktu nak sarung cincin.

Masa tengah nak sarung cincin, jantung aku macam nak gugur tengok dia. Ya Rabbi. Anggun betul dia time tu. Walaupun berpurdah, aku dapat rasakan dia ni lawa gila. Dia pandang aku, mata dia buat aku macam nak kena panah petir.

Hahaha. Mungkin seri orang berkahwin. Sebelum ni masa jumpa, aku tak berapa nampak sangat lawa dia ni. Time ni pulak lah lawa. Dia salam aku waktu tu, dan aku dapat rasa aura yang menebal dalam hati. Aku dah fikir bukan-bukan dah waktu tu. Halal pun halal dah ni. Tunggu tetamu-tetamu ni nak balik je.

Semua selesai.

Tapi kami masih belum boleh tidur bersama lagi. Malah, muka dia pun aku tak tengok. Esoknya, hari persandingan kami, dia bertambah lawa aku rasa. Geram sungguh waktu tu. Berdenyut-denyut. Sehinggalah waktu malam, inilah malam yang sering di gurau-guraukan oleh member aku iaitu malam pertama.

Waktu ni aku berdebar sangat bukanlah sebab benda tu. Tapi aku excited nak tengok wajah dia. Kami masuk ke bilik, aku bukak baju nak mandi, dan dia pun bukak purdah dia. Aku tengok muka dia, jantung aku macam berhenti kejap.

Dalam hati aku cuma satu ayat.

“La..Ingatkan cantik.”

Aku tahu memang aku jahat waktu tu. Aku tengok muka dia, sangat lain dengan apa yang aku bayangkan. Dia bukan tak berapa lawa, tetapi tak lawa langsung lah bagi aku. Tambah pulak dia bukak bulu mata palsu dia, aduh…

Menggelatar lutut aku masa tu sebab rasa macam menyesal kahwin. Bayangkanlah, first impression kau pun dah rasa macam tak lawa, inikan pula nanti-nanti.

Tapi serentak dengan tu aku fikir positif. Macam kawan aku cakap tadi, lawa pun hati buruk buat apa? Lebih baik buruk tapi hati lawa.

Malam tu kami tidur je sebab aku rasa macam tak berapa selesa. Tapi time tidur tu pun ada cerita dia. Dia punya kuat berdengkur, mak ai.. Aku terpaksa tekup telinga aku pakai bantal sebab kuat gila dia berdengkur.

Dan badan dia berbau. Aku suruh dia mandi, tapi dia kata dia malas. Padahal dari pagi tadi kot kami berdua tak mandi-mandi. Bayangkanlah dah bersanding, shooting, kenduri kesyukuran, tapi lastnya tak mandi. Aku sendiri pun geli.

Dipendekkan cerita, kami pergi honeymoon. Waktu ni nampak perangai sebenar dia. Kami pergi honeymoon dengan Medan, Indonesia.

Aku rasa tak seronok langsung nak honeymoon sebab dia ni jenis macam takde laki. Waktu shopping, dia terus hilang. Aku cari dia macam orang gila takut kena kidnap ke apa. Aku report polis tapi polis sana kata, kalau setakat hilang dua tiga jam, diorang tak layan. Rupa-rupanya dia pergi naik teksi sebab nak beli barang kat tempat lain. Itupun dah lima enam jam, dan kami kebetulan bertembung kat satu kedai makan.

Dia boleh salahkan aku sebab aku berjalan lambat. Padahal aku jalan belakang dia, dan aku punya tali kasut terbukak. Bila nak kejar balik, dah takde. Aku sabor je le yob.

Kami kurang bercakap sebab dia ni jenis suka main handphone. Dia sanggup beli plan simkad Indon yang paling mahal supaya dia boleh main internet. Aku diam je lah walaupun terasa hati juga sebab at least, kami boleh la gurau-gurau ke apa. Tak seronok bai. Tak seronok langsung.

Waktu malam, kami kurang bersama. Dia jenis tak berapa suka dengan benda tu padahal bagi aku, itu adalah antara tanggungjawab dia sebagai isteri. Dan sekali lagi, dia ni malas mandi dan tidur berdengkur kuat gila haram.

Kami berjalan sana sini, malam tu dia tak mandi pun walaupun aku dah suruh banyak kali. Siap bergaduh la kejap sebab dia kata, dia malas.

Belum lagi jenis suka sepah barang, barang tak kemas (aku je la kemas semua barang), kerja main game je, dan pengotor.

Dalam hotel, aku nak baring sebelah dia, tangan aku terpegang bekas cotton bud taik telinga dia. Dia kata dia lupa buang. Cilaka sungguh. Aku geli kot walaupun tu taik telinga bini aku.

Balik honeymoon, aku cerita pasal benda ni kat mama aku. Dia kata, tak apalah, sebab mama kata, aku sebagai lelaki, kena ubah dia. Tak semua manusia sempurna, kata mama. Aku pun setuju je lah sebab aku ni anak emas mama. Semua benda aku iyakan.

Kami duduk di rumah lain sebab aku ni jenis menyimpan. Sebelum kahwin lagi aku dah siap-siap beli sebijik rumah untuk kami duduk. Aku nak indipendence. Dah kahwin, tak nak jadi anak mama lagi. Dah kahwin ni, tak nak bergantung dengan orang lain lagi dah.

Aku berazam, aku nak jadikan hubungan kami berdua ni bahagia dan sentosa. Apapun kelemahan yang dia ada, macam mama cakap, akulah yang kena ubah dia.

Lagipun, aku yakin bahawa ini adalah ujian bagi aku dan akan datang satu waktu yang menjadikan perkahwinan kami ni sangat bahagia. Aku yakin bai. Time tu aku sedaya upaya jadi positif.

Namun,setelah setahun kami berkahwin, aku dah mula rasa sangat tak best.

Dia malas masak, malas buat kerja rumah, malas buat tu malas buat ni. Aku balik kerja (dia tak kerja) je, dan tengok macam mana ruang tamu waktu aku pergi kerja, macam tu jugalah ia waktu malam. Aku stress.

Aku lapar, pergi dapur, dia masak telur goreng je. Itupun tinggal separuh sebab dia masak sebijik telur je. Aku suruh dia masak sikit untuk aku, tapi dia kata dia tengah buat kerja online bisnes. Lastnya aku jugalah yang masak sendiri. Aku masak lauk lain. Dah masak tu, tup-tup dia ada sekali kat meja makan nak makan dengan aku. Haram sungguh perangai.

Dia pernah tak mandi empat hari berturut-turut korang bayangkanlah macam mana aku nak tidur dengan dia. Alasan dia, jimat duit air dan takde keperluan utk dia mandi. Aku geram betul time tu tapi sabor je la.

Kami tak banyak berkomunikasi. Dia pun tak banyak berkawan dengan orang. Dia suka duduk sorang2 dan main fon.

Dia kata dia ada online bisnes tapi hasilnya aku tak tahu lah ada ke tak. Duit nafkah semua aku bagi ok, tapi dia banyak kali merungut tak cukuplah apa lah.

Dari segi ibadat, dia ok je bagi aku. Cuma aku tak berkenan cara dia pergi tu, tak beritahu aku kekadang. Dia memang rajin pergi masjid, tapi dia jarang beritahu aku yang dia nak keluar pergi masjid.

Pernah sekali tu, aku balik kerja, dia terus meluru keluar bawak barang solat dia. Aku tanya dia nak pegi mana, dia jeling aku sambil tunjukkan beg solat dia sambil menggeleng. Kurang ajar betul time tu. Dengan stress kerja lagi, aku ni kira power dah sebab tahan sabar. Dia tetap pakai purdah.

Depan mama dan ayah dan family aku, dia biasa je perangainya. Aku pelik pulak dia ni kalau kat rumah family aku, dia main punya rajin. Kat rumah family dia pun ok je.

Tapi kat rumah kami berdua, dia jadi orang lain. Dasar hipokrit.. Cuma aku respek dia, dia memang hebat dalam benda-benda agama ni memang power. Jujurnya, aku sayang je dengan dia, tapi tu lah. Aku sendiri pun tak tahu sayang ni sayang sebab dia bini aku je, atau ikhlas.

Lepas setahun, perkahwinan kami semakin tercabar. Dia ni semakin lama jadi seorang yang panas baran. Pantang aku buat silap sikit, mesti nak mengamuk. Dia punya mengamuk, plus membebel. Dia ungkit sana ungkit sini. Aku tak boleh tahan dia punya bebel.

Pernah ada sekali tu, aku terlupa nak tutup suis kipas bilik bawah, dia mengamuk dan membebel cakap aku ni ikut amalan syaitan sebab membazirlah, buang duit lah, careless lah, lelaki tak guna lah sebab biasanya dia kata lelaki jarang lupa benda-benda tu. Padahal aku terlupa tutup waktu kami keluar makan je. Tak sampai dua jam bai.

Makin lama,dia makin agresif. Dia dah mula main fizikal. Kalau sebelum ni mengamuk+bebel, kali ni +pukul dan +carut. P**dek, b*bi, si*l, pu**mak tu biasa dah tu.

Awalnya, dia cubit-cubit aku. Bukan cubit manja tau, tapi ni cubit tahap gaban punya sakit. Lepas tu dia pukul aku. Sekali-sekala dia tampar aku. Hari-hari aku kena bai. Aku makin lama makin stress sebab hari-hari kena pukul.

Pernah ada sekali tu, aku tertidur waktu kami nak bersiap pergi kenduri. Dia simbah muka aku pakai air, lepas tu tendang perut aku. Dia kata, dia tunggu lama gila dalam kereta dan tengok-tengok aku tengah tidur. Sakit dia bukan main. Dia membebel je kata aku lembab la apa la.

Aku tak mahu lawan sebab aku takut. Badan dia besar sikit daripada badan aku. Aku ni pendek orangnya.huhuhu. Dia pendek juga tapi badan dia besar. Family aku bukan jenis guna fizikal. Aku sendiri pun tak pernah sentuh orang walaupun dulu duduk asrama. Bila kena pukul tu, perasaan yang ada pada aku adalah takut. Aku takut nak melawan sebab takut lagi kena teruk. Lastnya, aku tak melawan.

Aku tak nak cerita benda ni kat ayah dan mama sebab aku malu. Yalah, umur dah 28, tapi benda rumahtangga camni pun nak adu kat diorang. Dengan kawan kat ofis lagilah. Kang tak memasal kena bahan.

Suatu hari, balik rumah sekali tu, dan dia dah tunggu depan rumah. Aku dah cuak dah macam ada something wrong ke aku buat.

Aku sampai je pintu rumah, dia baling dengan penyapu lidi. Ada sikit kena kat mata aku, aku macam orang gila jerit.

Dia pulak, sepak aku, dan pukul aku macam orang hilang akal. Dia ambil entah apa ntah macam batu, pukul kepala aku dan nasib baik aku sempat halang. Dia bising dan menjerit-jerit macam orang gila.

Rupa-rupanya dia marah aku sebab aku lupa tinggalkan duit utk dia pergi makan. Dia marah sebab dia tak makan langsung dari petang (pagi dia makan sebab aku goreng nugget frozen). Cilaka.

Dalam peti ais ada macam-macam makanan kot. Siap ada makanan frozen lagi sebab aku tahu perangai pemalas dia ni.

Hari itu merupakan pertarungan terbesar aku dengan dia. Kalau selama hari ini aku diam je, tapi kali ni aku balas balik.

Aku ambil penyapu, dan pukul badan dia. Aku buat tu sebab nak petahankan diri aku. Dia tak nak kalah, dia ambil pasu bunga kecik, dan baling kat aku. Sikit lagi kena aku tapi lastnya kena kereta dia.

Itu buat dia lagi marah. Dia jadi macam orang hilang akal. Dia terkam aku dan cekik macam orang kena rasuk. Aku halang dia dan tolak dia.

Kebetulan jiran-jiran aku semua tengok peristiwa tu, diorang tanpa segan silu masuk ke ruang rumah kami, dan halang aku. Jiran aku ni jenis gangster, lalu dia tumbuk muka aku.

Aku dah tak ingat apa dah lepas tu sebab aku pengsan. Sedar-sedar je, aku dikelilingi orang surau dan semua kerumun aku muka macam tak puas hati. Aduh…

Setelah disoal bermacam-macam barulah aku paham, yang diorang semua ingat aku belasah bini aku. Bini aku tu cerita lain bai. Dia cakap aku belasah dia sebab tak masak nasik. Dia cakap aku hempas pasu kat kereta dia sebab tak puas hati dengan dia.

Time semua kecam aku. Diorang kata aku ni dahlah jarang pergi surau, kaki pukul pulak tu. Aduh, aku menangis sambil bercerita perkara sebenar. Aku cerita yang sebenarnya bini akulah yang suka pukul aku dan aku ceritakan keganasan yang lain.

Bai..kau tau tak bila aku cerita pasal keganasan bini aku, apa yang diorang jawab, “Kau bacul. Kau biarkan bini kau pukul kau. Laki jenis apa kau ni?”

Aku tergamam. Ya, betul aku tergamam. Bila aku cakap aku selalu dipukul, ada antara mereka menggelakkan aku sebab kena pukul dengan perempuan. Aku stress.

Kes aku ni tak dibawak ke polis sebab diorang tahu dah cerita aku. Korang nampak tak bertapa biasednya masyarakat kita ni?

Waktu diorang kata aku pukul bini aku, diorang bersungguh nak pertahankan, tapi bila aku cerita akulah mangsa sebenar, diorang gelakkan.

Apa, ingat perempuan pun tak boleh jadi kaki pukul ke? Apa ingat perempuan je jadi mangsa ke? Lelaki pun boleh jadi mangsa tau. Lelaki pun boleh kena pukul tau.

Lepas tu, aku balik rumah, dan sesuatu yang lebih buruk berlaku.

Aku ada kerja ni. Aku send cerita ni dulu, nanti kalau aku dah free, aku post yang baru ya. –Fadhil

BACA INI JUGA: Wanita Ini Kongsi Pengalaman Selepas Bercerai Kerana Mertua

Sumber: Mynewshub.cc

Panduan Dan Cara 'Meletakkan' Gambar Pilihan Sendiri Di Kad ATM Maybank

Terbaharu, selepas memperkenalkan edisi kad debit yang menggunakan logo Superman, pelanggan Maybank kini boleh memohon untuk meletakkan gambar sendiri pada kad ATM masing-masing.

sentiasapanas

Pelanggan boleh menggunakan sebarang nilai estetik yang ingin diterapkan seperti gambar bersama keluarga, ketika melancong, gambar kenangan ataupun bersama haiwan kesayangan.

Cara Meletak Dan Mengabadikan Gambar Anda Di Kad ATM Maybank

Anda bebas memilih gambar yang digemari dan perkara ini juga secara tidak langsung membuatkan pengguna menjadi lebih teruja sewaktu menggunakan di mesin ATM.

Kepada pengguna yang ingin menukar kad lama anda kepada jenis ini, anda boleh mengunjungi ke portal Maybank untuk mendaftar dan kadar bayaran perkhidmatan akan dicaj sebanyak RM26.50 (termasuk GST) dan jumlah berkenaan akan didebit dari akaun anda.

Cara-cara memohon adalah seperti berikut:

1. Kunjungi portal Maybank2u.com.my

2. Dibawah ‘How to apply?’

3. Tekan ‘Click here’ to apply for Debit Picture Card.

4. Pilih ‘Accept’ di ruangan syarat dan terma.

5. Kemudian tekan ruangan muat naik gambar di ‘use custom image’.

6. Selepas selesai muat naik gambar, tekan ‘finalize’.

7. Buat pembayaran dan klik ‘continue’.

Mengatasi Masalah 'Error' Gambar

ERROR [1]
ERROR [2]

Jika ada tanda amaran seperti diatas, itu bermakna saiz gambar anda terlalu kecil.  

Resize gambar menjadi 1200px (lebar) 1000px (tinggi) dan upload sekali lagi.

Permohonan akan diproses dalam tempoh tujuh hari dari tempoh pembayaran dan akan dimaklumkan melalui emel jika permohanan berjaya.

BACA INI JUGA: 9 Rahsia Kejayaan Perniagaan Online

Sumber: Maybank

Apa Perbezaan 'Baik Sebelum' Dan 'Guna Sebelum' Pada Label?

Anda perasan tak apabila kita membeli barang, ada yang ditulis 'Baik Sebelum ataupun 'Guna Sebelum' pada label?

Best before and Use before

Apa sebenarnya perbezaan pada kedua-dua tanda label ini? Sememangnya ada perbezaan besar diantara kedua-duanya.

Baik Sebelum

Baik Sebelum

Label 'Baik Sebelum' selalunya berkaitan dengan kualiti makanan dalam tin, makanan beku dan coklat.

Ianya bermaksud, makanan itu selamat dimakan walaupun telah luput atau selepas tarikh tempoh.

Selagi nampak elok, tiada rasa dan bau pelik, ianya masih selamat dimakan.

Tapi kalau sudah berubah warna dan rasa ataupun berbau, sila buang dan jangan lagi digunakan.

Guna Sebelum

Guna Sebelum

Label 'Guna Sebelum' pula berkaitan dengan keselamatan makanan dan biasanya dilihat pada daging dan produk tenusu.

Makanan begini wajib dibuang selepas tarikh luput kerana ianya berbahaya untuk dimakan kerana boleh memudaratkan kesihatan.

Sekarang dah tahu, jangan lupa kongsikan pada rakan-rakan ya!

BACA INI JUGA: 729, Barkod Produk Israel

Sumber: lokmanamirul

Video CCTV Setapak Shooting, 'Ah Long' Maut Ditembak 16 Das Tembakan!

Beberapa gambar dan rakaman video seorang lelaki dipercayai seorang ah long mati ditembak 16 das dalam kejadian berhampiran simpang lampu isyarat di hadapan Setapak Sentral, pukul 3.35 petang Rabu, 27/7/2016.

Setapak Shooting [4]

Mangsa, 43 tahun, bapa kepada 3 orang anak maut serta-merta di tempat kejadian selepas mengalami kecederaan teruk pada bahagian kepala, badan dan kaki.

Tembakan dilepaskan melalui cermin sisi hadapan sebelah kanan dan kiri pemandu.

Berdasarkan video rakaman CCTV, empat suspek menunggang dua motosikal dilihat menghampiri kereta mangsa lalu berhenti sebelum pembonceng kedua-dua motosikal tersebut turun dan menembak mangsa.

Kejadian itu berlaku dengan pantas sebelum kedua-dua suspek kembali menunggang motosikal dan beredar dari tempat kejadian.

Setapak Shooting

Gambar dan video kejadian kini mula membanjiri timeline media sosial namun maklumat penuh kejadian masih belum diperolehi.

Maklumat awal yang diperoleh pihak polis mendapati mangsa mempunyai hubungan dengan kumpulan kongsi gelap.

Kes tembak di Setapak, Mangsa tukar kereta elak diekori

Setapak Shooting [2]

Pengurup wang yang ditembak maut di persimpangan lampu isyarat Jalan Taman Ibu Kota, Jalan Genting Klang di sini pada Rabu, baru dua minggu membeli kereta baharu setelah mendapati ada pihak mengekorinya.

Menurut seorang rakan mangsa yang enggan dikenali, mangsa yang menjalankan perniagaan itu sejak kira-kira 10 tahun lepas sebelum ini menggunakan Toyota Camry.

"Baru dua minggu dia beli kereta baharu jenis Honda Accord. Dia tukar kereta setelah mendapati ada pihak tertentu memantau pergerakannya," katanya kepada Bernama.

Setapak Shooting [3]

"Saya jumpa mangsa sebulan lepas di sebuah hotel di Jalan Ipoh dan dia tidak mengadu tentang apa-apa masalah (ketika itu). Kelakuan dia seperti biasa," katanya.

Seorang saksi kejadian berkata bunyi tembakan bertalu-talu yang didengari ketika kejadian disangkakannya bunyi mercun.

"Saya ingatkan hanya bunyi orang main mercun, tak sangka pula ia datang dari tembakan yang bertalu-talu," kata saksi yang hanya ingin dikenali sebagai sebagai Sazwan.

Sazwan berkata beliau dan dua rakan sedang minum petang di gerai berhampiran tempat kejadian.

Setapak Shooting [5]

Menurutnya, kejadian berlaku begitu pantas dan sejurus selepas itu orang ramai bergegas mengerumuni kereta mangsa.

"Saya terkejut apabila mendekati kereta itu, terdapat banyak kesan tembakan. Saya nampak pemandu kereta seorang lelaki dah terkulai dengan kesan tembakan pada badannya," katanya.

Beliau turut berkata tiada penumpang dalam kereta berkenaan.

Katanya sejurus kejadian, orang awam menghubungi polis yang tiba di tempat kejadian tidak lama kemudian.

BACA INI JUGA: Misteri Pembunuh Suami Muncul Dalam Mimpi Isteri


Sumber: Mynewshub/Astroawani