Thursday, October 01, 2015

1MDB, Amalan Rasuah Peringkat Paling Teruk?

Loading...

Pada 7 September lalu, Speaker Dewan Rakyat, Pandikar Amin menegaskan hanya Speaker Dewan Rakyat boleh menerima atau menolak sesuatu Usul Undi Tidak Percaya kepada Perdana Menteri.

Usul Undi Tidak Percaya kepada PM

Keesokkannya, pada 8 September, beliau berkata pula, "Tidak ada dalam peraturan mesyuarat. Jika ada ahli parlimen yang lebih arif, datang dan beritahu saya. Memang tidak peruntukan sedemikian."

Perkara yang dibenarkan oleh Perlembagaan jangan pula kata tidak dibenarkan.

Tidak timbul soal interpretasi yang berbeza sebab Perlembagaan sebut dengan jelas dalam bahasa yang semua rakyat faham.

Dahlah diheret parti, kemudian diheret pula kerajaan, takkan sampai Perlembagaan pun nak diubah demi mempertahankan jawatan PM!?

Gentleman la sikit, berdepanlah dengan cabaran, jangan asyik mengelak memanjang.

Sepatutnya Najib jawab, Bring it on!

Apakah Speaker cuba membelakangi Perlembagaan? Tanya Tun Mahathir dalam artikel terbarunya - NO CONFIDENCE VOTE.

NO CONFIDENCE VOTE (Undi Tidak Percaya)

1. Saya membaca laporan bahawa Yang di-Pertua Dewan Rakyat tidak akan membenarkan usul undi tidak percaya dibentangkan di Dewan oleh sesiapa pun.

2. Beliau menegaskan bahawa hanya dia boleh membuat keputusan sama ada usul boleh dibentangkan di dalam Dewan itu atau tidak.

3. Beliau berkata sebabnya ialah kerana perintah tetap (standing order) Parlimen bisu mengenai perkara ini. Juga ia tidak pernah dilakukan sebelum ini.

4. Benar, ia tidak pernah dilakukan sebelum ini. Ini adalah kerana tiada seorang pun daripada lima Perdana Menteri sebelum ini mempunyai 2.6 bilion ringgit dalam akaun peribadi mereka, dan tiada pula mereka terlibat dalam skandal kewangan dan tuduhan pembunuhan sesiapa.

5. Tidak ada seorang daripada Perdana Menteri sebelum ini telah membongkarkan institusi-institusi penyiasat asal-usul dan di mana adanya wang yang mereka miliki.

6. Tidak ada seorang daripada Perdana Menteri sebelum ini meminjam RM42 bilion pada kos yang tinggi untuk menubuhkan dana pembangunan yang terlibat dalam urus niaga yang curigakan.

7. Tiada seorang pun daripada mereka telah melabur lebih satu bilion USD dalam projek usaha sama dengan syarikat-syarikat Arab yang kredibilitinya juga meragukan.

8. Tiada seorang pun daripada mereka telah membubarkan syarikat usaha sama hanya 6 bulan selepas pembentukan dan menukar modal 1MDB menjadi pinjaman dengan pasangan usaha sama itu yang mereka fikir tidak perlu lagi teruskan usaha sama itu.

9. Tetapi Najib terlibat dalam semua ini. Dan kini, selain daripada berkata aset 1MDB bernilai lebih daripada 42 bilion Ringgit yang dipinjam, dia tidak dapat membuktikan di mana wang itu berada. Aset ini adalah sebenarnya tanah Kerajaan yang Najib membenarkan 1MDB mengambil alih pada harga yang amat murah, dan kemudian dinilai semula lebih 500 kali ganda.

10. Suatu undi tidak percaya benar-benar demokratik. Parlimen mungkin tidak mempunyai apa-apa peruntukan untuk itu tetapi Perlembagaan, undang-undang tertinggi di negara ini dengan jelas menyatakan bahawa jika Perdana Menteri tidak lagi mendapat sokongan daripada majoriti ahli-ahli Parlimen, beliau harus meletakkan jawatan. Perkara 43 (4) Perlembagaan Persekutuan menyatakan “Jika Perdana Menteri tidak lagi mendapat kepercayaan majoriti ahli-ahli Dewan Rakyat, maka, melainkan jika atas permintaannya Yang di-Pertuan Agong membubarkan Parlimen, Perdana Menteri hendaklah menawar perletakan jawatan keseluruhan Kabinet “.

11. Jadi, adakah Yang di-Pertua Dewan cuba mengabaikan perlembagaan?

12. Hari ini, jika anda pergi ke luar negara, warga asing, terutama akhbar mereka akan bertanya, “Hai, apa yang berlaku kepada negara anda?” Anda akan berasa malu, tetapi anda tidak boleh berbuat apa-apa mengenainya. Mereka yang boleh melakukan sesuatu langsung tidak berasa malu. Mereka secara terbuka mengaku telah menerima jutaan wang daripada Perdana Menteri. Ini adalah rasuah pada peringkat paling teruk. Mereka menyokong PM kerana dia memberikan mereka wang, wang yang beliau sendiri tidak dapat menjelaskan dengan sebarang kredibiliti yang ianya diperolehi secara sah.

13. Tidak hairanlah Malaysia kini disenaraikan sebagai antara negara-negara korup di dunia. Dan kini penyokong kerajaan tidak langsung menghormati Perlembagaan.

14. Tiada undi tidak percaya kerana Yang di-Pertuan Dewan tidak akan membenarkannya.

BACA INI JUGA: Sekadar Bertanya Kepada Najib, Adakah Itu Fitnah?

Sumber: Chedet

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

2 comments

amat memalukan....hari ini minyak naik...bila dia nak turun?

Apa nak jadi dengan negara ini... Semoga jangan sampai negara tergadai...

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon