Friday, July 31, 2015

Skandal 1MDB, Satu Dunia Beri Amaran, Jauhi Mamat Ini!

Ketika ini di US dan London, pihak media yang amat berpengaruh dalam membentuk persepsi rakyat mereka, turut mengeluarkan amaran tapi bukan merujuk kepada satu tempat. Subjek amaran berupa sesuatu yang mudah alih, jadi JAUHI MAMAT INI!

1MDB SCANDAL

Majalah TIME mengeluarkan amaran supaya Obama menjauhi Najib yang ketika ini sedang bergelumang dengan Corruption Scandal.

Sementara di London, The Guardian pula memberi amaran kepada PM England, David Cameron yang mahu meneruskan pertemuannya dengan Najib yang scandal-hit.

Kita percaya media satu dunia ketika ini merujuk Najib sebagai PM Malaysia yang berdepan dengan SKANDAL. Skandal yang satu dunia juga sudah tahu merujuk kepada 1MDB.

Hebat 1MDB satu dunia dah kenal sekarang!

Itulah, kalau dari awal mengambil pendirian yang mesra pengkritik, mungkin semua ini boleh dielakkan.

Ingat lagi waktu Datuk Khairuddin buat repot polis supaya 1MDB ini disiasat. Reaksi segera dari kepimpinan Umno adalah mengutuk beliau dan menuntut supaya repot itu ditarik balik.

Lebih awal lagi, Tun Mahathir dan pengkritik-pengkritik 1MDB juga diserang hanya kerana tidak dapat menerima penjelasan longgar yang diberikan oleh pihak 1MDB dan Kementerian Kewangan.

Waktu itu ramai yang masih punya sangka baik terhadap Najib dan 1MDB. Cuba tanya pandangan rakyat sekarang...

Dulu Umno silap kerana terikut rentak Najib yang mengUmnokan isu 1MDB, dari dulu lagi kita dah beri nasihat - Jangan heret Umno dalam isu 1MDB! Ia adalah masalah peribadi 1MDB dan Najib, jangan jadi lembu.

1MDB SCANDAL [2]

Sekarang isu 1MDB telah menjadi kronik dan Najib sendiri begitu terdesak sehingga terpaksa merombak kabinet!

Rombakan kabinet dek sebab isu 1MDB! Tak perlulah nak sangkalkan, kemelut negara dan Umno berpunca dari 1MDB.

Jangan salahkan pengkritik. Jika terus mengelak dari berdepan dengan masalah, lambat laun masalah itu sendiri akan menenggelamkan anda.

Berdepanlah dengan masalah 1MDB. Bukan bertaichi bagai mahu mengelak atau mengalih isu. Kita tidak tahu apa lagi yang belum didedahkan.

Ambil pendirian sekarang, jarakkan Umno dari 1MDB! Tolak 1MDB dan Najib ke depan supaya mereka sendiri bertanggungjawab menjawab persoalan-persoalan yang ditimbulkan.

Jika semuanya telus, apa yang perlu dirisaukan? Malah, Najib pula yang akan muncul sebagai Pahlawan Bugis yang disegani dan terbukti berwibawa! Umno juga untung boleh menumpang aura beliau.

Makanya, diharap MT Umno dapat berfikir secara rasional dan buat ketetapan yang sewajarnya.

Biar Najib jadi anak jantan yang berdepan dengan masalah yang diciptanya sendiri!

Jangan hancurkan seluruh legasi dan maruah Umno hanya kerana isu 1MDB atau kerana mempertahankan masalah peribadi seorang pemimpin.

BACA INI JUGA: Tun Mahathir Cabar Najib Tunjuk Akaun Bank!

Sumber: Dinturtle

Transaksi USD700 Juta Akaun Najib, Muhyiddin Kena Buat Repot Polis!

Antara berita paling hangat minggu ini adalah penyebaran video 53 saat di mana Muhyiddin ketika bersembang dengan tetamu di rumahnya, mendakwa Najib mengakui dakwaan tentang deposit RM2.6 bilion ke dalam akaun peribadinya. Baca sini..

1mdb 2 bilion

Tapi, kalau memang wujud deposit itu, takkan Najib nak mengaku, ya tak?

Sebab, kalau Najib mengaku, itu sudah merupakan satu pengakuan bersalah. Dan Najib boleh didakwa. Dan banyaklah pula cerita tentang kesahihan keputusan PRU13.

TAPI kebenaran tetap ditagih!

Makanya terpaksalah kita tunggu juga hasil siasatan Task Force, itu pun kalau benar antara tugasan Task Force adalah untuk menyiasat benda ni.

Sama ada anda mahu percaya kepada borak-borak Muhyiddin atau tidak, itu terpulang kepada anda.

Muhyiddin juga sepatutnya TAMPIL MEMBUAT LAPORAN POLIS jika benar apa yang didakwanya.

Jika tidak, Muhyiddin juga akan dianggap sebagai bersubahat sekiranya beliau sengaja mendiamkan perkara ini.

Buat laporan di Balai Polis terdekat, dan ambil gambat berposing dengan laporan itu dan edarkan isi pengaduannya kepada umum.

Kita cuma mahu kebenaran!

Ahmad Maslan si pembodek

Ahmad Maslan menafikan apa yang didakwa itu kepada Malaymailonline.

Berikut merupakan transkrip ucapan beliau -
Tidak betul. Tidak ada siphon (songlap) dan sebagainya.
Presiden telah memberikan taklimat kepada ahli Majlis Tertinggi tentang perkara yang berkaitan. Beliau tidak pernah menggunakan wang 1MDB dan masuk dalam akaun dia.

Boleh pun Najib buat pengakuan. Tapi kenapa hanya kepada Majlis Tertinggi Umno saja? Kenapa tidak kepada rakyat? Apakah rakyat ini tidak penting buat Najib?

Kalau Najib ingin buat pengakuan kepada rakyat, kita berharap skripnya tak perlulah sebut wang 1MDB sebab nanti akan dipertikaikan pula, bagaimana dari sumber lain?

Najib hanya perlu cakap - Tidak ada wang USD700 juta atau RM2.6 billion didepositkan ke dalam akaun peribadi saya sebagaimana yang didakwa WSJ.

Hanya itu yang rakyat nak tahu pada ketika ini - ADA atau TIDAK ADA?

Teringat komen Mat Maslan sebelum Raya baru ni -
"Perdana menteri bodoh mana yang akan mengambil RM2.67 bilion daripada dana agensi kerajaan dan memasukkannya ke dalam akaun peribadi?

"Ia tidak munasabah langsung. Jika benar, ia kebebalan yang terlalu amat sangat.

Alahai...

BACA INI JUGA: 5 'Dosa' Muhyiddin Yassin Ditendang Dari Kabinet

Sumber: Dinturtle

WWE Network, Siaran gusti Kini 24 Jam!

Bagi memenuhi permintaan pelanggan dan peminat setia WWE, Astro dengan kerjasama WWE telah melancarkan rangkaian baharu, WWE Network seiring dengan rancangan tayangan WWE Battleground.

WWE Network

Ketua Perniagaan Sukan Astro, Lee Choong Key berkata, pelancaran WWE Network adalah untuk peminat-peminat WWE di Malaysia yang selama ini begitu menanti-nantikan satu saluran khas untuk WWE.

"WWE Network merupakan platform terbaik untuk mereka menyaksikan aksi-aksi lasak yang penuh debaran setiap masa.

"Disiarkan 24 jam sehari, 7 hari seminggu, ia turut diselitkan dengan siri-siri perlawanan WWE yang bersiaran secara langsung tanpa perlu membayar bagi setiap permintaan (pay per view).

"Hanya pada kadar harga RM10.60 sebulan bagi pelanggan sedia ada saluran Astro Sports Pack, manakala RM15.90 sebulan bagi pelanggan Astro sedia ada tetapi tidak melanggan saluran Astro Sports Pack. Pakej sukan ini menawarkan 12 siaran perlawanan WWE secara langsung tanpa bayaran tambahan," jelasnya.

Katanya, sebelum ini, mana-mana perlawanan yang ingin ditonton, pelanggan perlu bayar bagi setiap permintaan (pay per view).

"Kini, mereka turut mempunyai akses selama 24 jam sehari, tujuh hari seminggu menonton rancangan seperti siri perlawanan original, program realiti, dokumentari, perlawanan klasik, siaran eksklusif perlawanan-perlawanan khas dan mempunyai peruntukan selama 25 jam menonton video-atas-permintaan (VOD) pada setiap bulan," katanya.

Pada masa sama, pelanggan NJOI boleh melanggan pakej WWE Network di saluran definisi standard (SD) 820 pada harga RM15.90 bagi mendapatkan akses selama tiga hari dan RM31.80 bagi mendapatkan akses selama 30 hari.

Sementara itu, Naib Presiden Eksekutif WWE International, Gerrit Meier berkata, peluang bekerjasama dengan Astro adalah sesuatu yang sangat hebat.

"Kolaborasi yang terjalin ini secara tidak langsung menggambarkan fleksibiliti kami untuk menawarkan WWE Network kepada peminat-peminat di seluruh dunia," jelasnya.

WWE Network boleh di dapati di 175 buah negara dan wilayah yang mana sehingga 31 Mac lalu jumlah pelanggannya berjaya mencecah 1.3 juta.

BACA INI JUGA: Kirkpinar, Pesta Gusti Minyak!

Sumber: Sinarharian.com.my

Wajah 16 Bakal Pelajar #AF2015

Tirai program realiti popular Akademi Fantasia (AF2015) akan bermula tidak lama lagi dan seramai 16 orang bakal pelajar AF telah dipilih menerusi ujibakat yang dijalankan di lokasi tertentu.

#AF2015

Pihak produksi Astro telah menyenarai pendek barisan peserta yang benar-benar berpotensi dan menonjol untuk menyertai #AF2015.

Kesemua mereka bukan sekadar mampu melontarkan vokal yang baik tetapi memiliki identiti, karakter dan aura sebagai seorang penyanyi dan penghibur.

Seramai lapan orang pelajar lelaki dan lapan orang pelajar wanita telah berjaya memikat hati para juri sewaktu sesi ujibakat berlangsung.

Lapan orang peserta lelaki tersebut ialah Shahrul (19, Negeri Sembilan), Iqwan (20, Perak), Syamel (22, KL), Openg (23, Sabah), Faroq (23, Melaka), Sufi (24, Singapura), Syahid (27, Melaka) dan Wili (28, Sabah).

Manakala lapan peserta wanita ialah Bila (19, KL), Ziqa (19, Johor), Arisa (21, Selangor), Aziah (21, Sabah), Ifa (21, Kedah), Lisa (22, Sarawak), Rachel (23, Pahang) dan Dalila (23, Singapura).

#AF2015+LELAKI
*Atas dari kiri: Sufi, Iqwan, Openg & Wili*
*Bawah dari kiri: Shahid, Syamel, Shahrul & Faroq*

#AF2015+WANITA
*Atas dari kiri: Bila, Aziah, Ziqa & Arisa*
*Bawah dari kiri: Lisa, Ifa, Rachel & Dalila*

Nasib 16 bakal pelajar ini akan ditentukan sewaktu konsert penentuan di minggu pertama nanti.

Mereka bakal membuat persembahan secara langsung dan pemilihan dibuat berdasarkan 100% keputusan pengetua dan barisan tenaga pengajar #AF2015.

Jumlah pelajar yang bakal meneruskan perjuangan dalam #AF2015 hanya terjawab pada malam Konsert Penentuan tersebut.

Program pengenalan Tirai AF2015 akan ke udara selama dua episod bermula 1 & 2 Ogos 2015, jam 9.00 malam.

Diari AF2015 pula akan bersiaran setiap Isnin hingga Jumaat, jam 9.00 malam bermula pada 3 Ogos ini.

Manakala Konsert Mingguan F2015 akan bersiaran secara langsung di Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) setiap Ahad, jam 9.00 malam mulai 9 Ogos depan.

AF2015 akan bersiaran secara eksklusif di Astro Ria (saluran 104) dan Ria HD (saluran 123).

BACA INI JUGA: Misteri Ramalan Kematian John Lennon

Sumber: Astroawani.com

Video Pendaratan 'Mengerikan' Pesawat Dilanda Angin Kencang

Sebuah video memaparkan satu pendaratan 'mengerikan' sebuah pesawat menjadi perkongsian viral di laman sosial.

KLM

Pesawat KLM Royal Dutch Airlines itu dirakam sedang melakukan pendaratan di Lapangan Terbang Schipol, Amsterdam apabila ia dibadai angin kencang dengan kelajuan kira-kira 70km sejam.

Pesawat Boeing 777 itu dilihat bergoyang kuat, namun kecekapan juruterbang berjaya juga mendaratkan pesawat berkenaan dengan selamat.

Tiada kemalangan jiwa dilaporkan dalam kejadian lima hari lalu itu.

Video yang dikongsi di laman Youtube itu kini mencecah tontonan lebih sembilan juta.

Beberapa bandar di Belanda, termasuk Amsterdam dilanda ribut musim panas, dengan kelajuan angin mencecah 75km sejam.

BACA INI JUGA: Kenapa Pesawat Perlu Habiskan Bahan Bakar Sebelum Mendarat?


Sumber: Astroawani.com

Draf Waran Tangkap Untuk Najib Punca Gani Patail Dipecat?

Selasa lalu, 1Malaysia turut terkejut dengan berita yang mengatakan Gani Patail telah ditamatkan perkhidmatannya pada hari Isnin.

Waran-tangkap

Menurut Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa, perkhidmatan Tan Sri Abdul Gani Patail sebagai Peguam Negara ditamatkan mulai 27 Julai atas sebab-sebab kesihatan.

Gani telah digantikan oleh bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Mohamed Apandi Ali yang dilantik sebagai Peguam Negara yang baharu berkuat kuasa Isnin (27 Julai 2015).

Ramai yang mempersoalkan alasan yang diberikan oleh Ketua Setiausaha Negara itu iaitu alasan 'Kesihatan' kerana ketika mengetuai pendakwaan terhadap Anwar Ibrahim dalam kes tuduhan liwat, Gani dilaporkan sedang mengalami masaalah kesihatan.

Selain itu faktor usia juga dipersoalkan, Gani berusia 62 tahun tapi yang menggantikannya pula lima tahun lebih tua darinya..

Gani juga dilaporkan terpinga-pinga dengan penamatan perkhidmatannya itu.

Umum mengetahui ketika perkhidmatan Gani ditamatkan dua tahun lebih awal itu beliau antara individu yang terlibat secara langsung dengan Pasukan Petugas Khas 1MDB yang sedang giat menyiasat tuduhan RM2.6 Bilion yang dikatakan disalurkan ke dalam akaun Najib.

Hari ini Sarawak Report, portal yang telah di 'block' oleh SKMM tapi masih boleh dilayarai telah mendedahkan sebab sebenar perkhidmatan Gani itu ditamatkan secara tiba-tiba.

Menurut Sarawak Report, Gani ditamatkan perkhidmatannya secara tiba-tiba kerana beliau sedang merangka kertas pertuduhan terhadap Perdana Menteri Malaysia, Najib Tun Razak dan Dato Shamsul Anuar bin Sulaiman.

Difahamkan Sarawak Report telah menerima beberapa bukti salinan dokumen yang menunjukkan Gani Patail sedang merangka pendakwaan ke atas Najib atas pertuduhan rasuah sebelum ditamatkan jawatannya.

Salinan tersebut menurut Sarawak Report telah disahkan kesahihannya sebelum dipaparkan kepada umum untuk tujuan penyebaran.

Salinan tersebut masih berstatus 'draf' (rangka) kerana Gani ditamatkan perkhidmatan sebelum berjaya menghabiskan kertas siasatan dalam persediaan ke arah proses pendakwaan.

Draf pertuduhan pertama menunjukkan Pendakwa Raya lawan Dato' Seri Najib Tun Razak dan Dato Shamsul Anuar bin Sulaiman menyatakan kedua tertuduh tersebut bersama seorang lagi yang masih bebas iaitu Nik Faisal Ariff telah menerima suapan berjumlah RM27 juta sebagai dorongan untuk membantu mendapatkan pinjaman dari KWAP.

Menurut Sarawak Report lagi, pada pagi isnin ketika Gani mahu memasuki pejabatnya, dia telah dihalang dan dimaklumkan telah ditamatkan perkhidmatannya.

Bukan sahaja gagal memasuki pejabatnya pada pagi itu bahkan tidak berhasil mengambil apa-apa dokumen sekalipun.

Seterusnya bacalah kat Sarawak Report ni di SINI.

Versi cache saja tu sebab Sarawak Report dah kena block sekali lagi sebab siarkan pendedahan ini.

Dokumen yang dimaksudkan mungkin tak kelihatan di situ. Kalau tak nampak di situ baca di SINI.

Gani Patail perlu bersuara mengenai kertas pertuduhan PM

Waran-tangkap [2]

Pejabat Peguam Negara menafikan kewujudan kertas pertuduhan terhadap Najib, dan dakwaan itu menunjukkan ada konspirasi untuk menjatuhkan perdana menteri menggunakan kesalahan jenayah, kata Apandi.

Peguam negara yang baharu dilantik itu berkata plot menjatuhkan Najib adalah ancaman kepada demokrasi rakyat Malaysia dan siasatan akan dijalankan.

“Kertas pertuduhan yang dikatakan itu menunjukkan ada konspirasi menjatuhkan perdana menteri sedang berkhidmat dengan membabitkannya dengan jenayah, dan kaedah itu termasuk membocorkan maklumat,” kata Apandi dalam satu kenyataan.

Beliau berkata pasukan petugas khas yang menyiasat skandal syarikat sarat hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) masih belum melengkapkan siasatan maka tidak mungkin kertas pertuduhan dapat disediakan lebih awal.

"Tuduhan warga asing Clare Rewcastle-Brown dalam blog politik Sarawak Report tidak benar," katanya.

Waran-tangkap [3]

Mengulas mengenai perkara ini Ketua Biro Guaman dan Undang-undang PKR Latheefa Koya berkata, selagi bekas peguam negara belum menafikan atau mengesahkan kesahihan dokumen disiarkan Sarawak Report itu, adalah salah untuk membuat kesimpulan.

"Demi kepentingan umum, diharapkan Gani untuk tampil ke depan dan menjelaskan perkara ini," kata Latheefa dalam satu kenyataan di Kuala Lumpur, pagi ini.

"Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali tidak boleh membuat kesimpulan dengan mendakwa terdapat satu plot untuk menjatuhkan PM semata-mata kerana rupa kertas pertuduhan yang didakwa ini. Di manakah bukti bagi apa-apa rancangan jahat?," katanya lapor The Malaysian Insider.

Kertas Pertuduhan Terhadap PM Palsu?

Dakwaan terbaharu oleh Clare Rewcastle Brown dalam Sarawak Report mengenai kertas pertuduhan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak adalah palsu, kata Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali.

“Kertas pertuduhan itu tidak pernah dikeluarkan Pejabat Peguam Negara, malah format yang diguna pakai juga tidak betul atau ditulis oleh jabatan itu,” katanya yang baharu dilantik sebagai Peguam Negara dalam satu kenyataan.

“Siasatan Pasukan Petugas Khas berhubung isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) masih belum lengkap, menjadikan ia mustahil bagi kertas pertuduhan dibuat lebih awal,” katanya.

Beliau merujuk kepada dakwaan Sarawak Report bahawa Tan Sri Abdul Gani Patail telah dipecat sebagai Peguam Negara pada Selasa kerana beliau mahu mengambil tindakan terhadap perdana menteri.

Mohamed Apandi berkata, dakwaan berhubung kertas pertuduhan ini menunjukkan terdapat konspirasi untuk menjatuhkan perdana menteri dengan menjadikan beliau sebagai penjenayah dengan menggunakan kaedah termasuk memalsukan dan kebocoran jenayah. –mStar Online

Kiasan TMJ Di Facebook Penuh Makna

Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim terus memuat naik status yang penuh berkias di laman Facebook rasmi Johor Southern Tigers yang menjurus kepada kebencian beliau terhadap isu korupsi.

TMJ

Biarpun beliau merujuk status berkenaan dalam lingkungan dunia bola sepak dan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), namun bait-bait ayat yang diungkapkan boleh diterjemahkan kepada situasi umum dan semasa.

Dalam status yang dimuat naik kelmarin, Tunku Ismail menjelaskan, beliau tidak akan sama sekali terbabit dengan mana-mana individu dalam FAM mahupun organisasi yang terlibat dengan rasuah.

Menurut beliau, tindakan menyokong kelompok yang bergelumang dengan rasuah hanya akan menyerlahkan kerendahan moral individu berkenaan.

"Saya tidak akan sekali-kali menyokong seseorang di dalam FAM atau mana-mana organisasi yang korup.

"Sekiranya kita tetap memberikan sokongan kepada mereka yang kita tahu sememangnya korup demi kepentingan diri, itu menunjukkan betapa rendahnya harga diri dan maruah kita," katanya.

Manakala dalam status lain yang dimuat naik, Tunku Mahkota Johor itu sekali lagi mengulang pendirian beliau terhadap betapa buruknya gejala rasuah.

Beliau menegaskan kuasa yang dimiliki seseorang itu tidak akan menjadikan dirinya seorang perasuah, namun akibat takut kehilangan kuasa dan sifat tamak membuatkan mereka bergelumang dengan korupsi.

Tunku Ismail berkata, beliau tidak boleh menerima situasi yang dipenuhi pembohongan dan mereka yang bersifat hipokrit dalam apa-apa pentadbiran.

"Saya tidak sanggup menerima betapa hipokritnya keadaan. Mencegah korupsi bukan sahaja baik, tetapi ianya sebagai benteng diri, ianya mencerminkan harga diri kita.

"Tanggungjawab generasi muda adalah untuk mencegah korupsi dalam bola sepak dan apa sahaja lapangan," katanya.

Di akhir statusnya, Tunku Mahkota Johor itu berkongsi sepotong korus daripada sebuah lagu tulisan Ray Davies, untuk penyokong bola sepak:

“Wang dan rasuah merosakkan tanah air, penyangak mempergunakan mereka yang bekerja keras dan memperlakukan kita seperti biri-biri dan kita sudah jemu mendengar janji-janji mereka yang kita tahu mereka takkan kotakan.”

BACA INI JUGA: Punca Pemecatan Dan Kenyataan Balas Muhyiddin Yassin

Sumber: Sinarharian.com.my

6 Penawar Sakit Hati Terbaik Yang Diajarkan Rasulullah

Hampir setiap orang pernah mengalami sakit hati dalam hidup. Baik dalam keluarga, bersahabat, mahupun bermasyarakat.

Penawar Sakit Hati

Sebagaimana sifat sedih dan gembira, rasa ini adalah suatu kewajaran dalam hidup manusia.

Apatah lagi, manusia adalah mahluk yang bersosial, yang dalam setiap interaksinya tidak lepas dari kekhilafan.

Sebab-sebab datangnya perasaan ini pun bermacam-macam. Dari masalah yang kecil hingga masalah besar, dapat menjadi penyebabnya.

Misalnya bermula dari perbezaan pendapat, adanya konflik atau ketidakserasian, sehingga iri hati dan dengki.

Bila perasaan ini dibiarkan terlalu lama membengkak dalam hati, maka akan tidak sihatlah hati itu. Pemiliknya pun akan stress dan tidak akan ceria. Lebih parah lagi, perkara ini dapat menjauhkan manusia dari RabbNya.

Na’udzubillaahi mindzaalik.

Bagaimana menangani rasa sakit hati, agar tidak menjemput dosa kepada kita sendiri? Antara petua yang diajarkan oleh Rasulullah untuk dijadikan penawar sakit hati adalah:

1. Muhasabah Diri

Sebelum kita menyalahkan orang lain, seharusnyalah kita melihat diri kita sendiri. Mungkin kita sakit hati oleh kata–kata saudara kita, padahal dia tak bermaksud menyakiti. Cuba bertanya pada diri sendiri, mengapa saudara kita bersikap demikian.

Jangan-jangan kita sendiri yang telah membuat kesalahan kepadanya.

2. Menjauhkan Diri dari Sifat Iri Hati Dan Dengki

Iri hati dan dengki adalah beberapa ruang yang menjadi pintu bagi syaitan untuk memasuki hati manusia.

Angan-angan yang berlebihan, dapat membuat seseorang buta dan tuli.

Bila tidak dilandaskan iman, seorang yang berangan-angan cenderung akan melakukan berbagai cara untuk mendapatkan apa yang dicitanya.

Demikian sifat iri hati dan dengki.

Sifat ini berasal dari kecintaan terhadap hal-hal yang bersifat material, kehormatan dan pujian. Manusia tidak akan tenang bila dalam hatinya ada sifat ini.

Manusia juga tak akan pernah berasa bersyukur, kerana selalu merasa kurang. Dia selalu memandang ke atas, dan seolah tidak rela melihat orang lain memiliki kelebihan melebihi dirinya. Maka hapuskanlah terlebih dahulu sikap cintai dunia, sehingga dengki menghilang

Rasulullah bersabda, “Tidak boleh dengki kecuali kepada dua orang. Iaitu orang yang diberi harta oleh Allah, kemudian membelanjakannya di jalan yang benar. Dan orang yang diberi hikmah oleh Allah, kemudian memutuskan persoalan dengannya dan mengajarkannya.” (HR. Bukhari).

3. Menjauhkan Diri dari Sifat Amarah dan Keras Hati

Bila marah telah timbul dalam hati manusia, kadangkala manusia bertindak tanpa pertimbangan akal. Jika akal sudah lemah, tinggallah hawa nafsu. Dan syaitan pun leluasa melancarkan serangannya, lalu mempermainkan diri manusia.

Ibnu Qudamah dalam Minhajul Qashidin menyebutkan bahawa Iblis pernah berkata, “Jika manusia keras hati, maka kami akan membaliknya sebagai anak kecil yang membalik bola.”

4. Memupuk Sifat Pemaaf

“Jadilah engkau pemaaf, dan suruhlah orang mengerjakan yang ma’ruf, serta berpalinglah dari orang-orang yang bodoh.” Surah Al-A’raf : 199.

Allah sang Khaliq, Maha Pemaaf terhadap hambaNya. Tak kira sebesar gunung atau sedalam lautan kesalahan seorang hamba, jika dia bertaubat dengan sungguh-sungguh, maka Allah akan membukakan pintu maaf selebar-lebarnya.

Kita sebagai manusia yang lemah, tidak sepatutnya berlaku sombong, dengan tidak mahu memaafkan kesalahan orang lain, sebelum dia meminta maaf. Insya Allah, dengan begitu, hati akan lebih terasa lapang.

Rasulullah bersabda, “Bertakwalah kepada Allah di mana engkau berada, tindak lanjutilah kesalahan dengan kebaikan, nescaya kebaikan tersebut menghapus kesalahan tersebut, dan bergaulah dengan manusia lain dengan akhlak yang baik.” (HR. Hakim dan At-Tirmidzi).

5. Husnuzon (Berprasangka Baik)

Allah berfirman, “Hai orang-orang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka. Sesungguhnya sebahagian prasangka itu adalah dosa. Dan janganlah kalian mencari-cari kesalahan orang lain, dan janganlah sebahagian kalian mengejek sebahagian yang lain. Sukakah salah seorang di antara kamu memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya.” (QS. Al-Hujurat : 12).

Adakalanya seorang muslim berburuk sangka terhadap seorang muslim lainnya sehingga dia memperkecilkan orang lain.

Dia mengatakan macam-macam tentang orang lain, dan mengatakan dirinya lebih baik.

Tentu, perkara ini yang tidak benar.

Setiap muslim harus mengawasi diri terhadap titik-titik yang cenderung untuk memancing tuduhan, agar orang lain tidak berburuk sangka kepadanya.

6. Ikhlaskan Diri

Ikhlas adalah kata yang ringan untuk diucapkan, tetapi cukup berat untuk dilakukan. Orang yang ikhlas dapat meniatkan segala tindakannya kepada Allah.

Dia tidak memiliki jiwa yang bersifat duniawi. Apabila Allah mengujinya dengan kenikmatan, maka dia bersyukur.

Bila Allah mengujinya dengan kesusahan, dia bersabar.

Dia selalu percaya bahawa Allah akan sentiasa memberikan yang terbaik kepada hambaNya.

Orang yang ikhlas akan lebih mudah menangani hatinya untuk selalu menyerahkan segalanya hanya kepada Allah. Hanya kepadaNyalah dia menggantungkan harapan.

Memaafkan adalah bentuk rasa cinta yang tertinggi dan yang terindah, sebagai balasannya kita akan menerima kedamaian dan kebahagiaan yang tak terhingga.

Kadangkala, sulit membiarkan cinta membimbing kita pada saat hati kita disakiti oleh orang lain.

Tetapi, biarpun luka hati itu kecil atau besar kita tidak akan boleh benar-benar bahagia sebelum memberi kemaafan.

BACA INI JUGA: Kisah Manusia Yang Terlupa Mendongak Ke Langit

Sumber: akuislam

Thursday, July 30, 2015

Rakaman Audio Tangkap Najib Tersebar

Cuba dengar betul-betul rakaman audio dibawah. Ianya sudah tersebar melalui aplikasi WhatsApp sejak dari semalam lagi.

Tangkap-najib

Ramai yang mengatakannya itu adalah suara seorang pemimpin UMNO yang memegang jawatan Menteri Besar.

Download audio mp3 di SINI.

Dan ianya juga telah dinafikan oleh MB tersebut.

Berikut antara transkrip rakaman itu:

Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hasan menafikan suara rakaman audio yang tersebar luas di laman media sosial mengkritik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak adalah miliknya kerana terdapat kesilapan fakta dalam rakaman audio itu membabitkan dirinya.

Dalam satu kenyataan hari ini, Moahamad berkata individu dalam rakaman audio itu mengakui dirinya merupakan anak kepada seorang guru, sedangkan bapanya bukan seorang guru.

"Saya menafikan sekeras-kerasnya dakwaan tidak berasas dan tohmahan oleh pihak tertentu kononnya rakaman audio mengenai Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang memuatkan kenyataan oleh seorang individu yang sedang viral di media sosial sekarang adalah dari suara saya.

"Saya ingin menegaskan, saya tidak ada kena mengena langsung dengan rakaman audio itu, apatah lagi dengan pengakuan individu itu," kata Mohamad, dalam kenyataannya.

Beliau berkata, penyebaran rakaman audio yang cuba mengaitkan dirinya itu adalah satu fitnah berniat jahat dan cuba melaga-lagakan kepimpinan Umno.

"Buktinya kerana ada penipuan fakta dimuatkan dalam rakaman berkenaan, terutama latar belakang bapa kepada individu terbabit ialah seorang guru, sedangkan Allahyarham ayahanda saya bukan seorang guru.

"Pihak yang membuat dakwaan ini sememangnya berniat jahat terhadap saya, cuba mengelirukan rakyat dan mahu melaga-lagakan saya dengan pemimpin-pemimpin lain, baik di dalam parti Umno mahupun dalam kerajaan," kata Mohamad.

"Saya menggesa semua pihak supaya tidak mudah percaya dengan pembohongan dan fitnah yang dilemparkan oleh pihak tidak bertanggungjawab terhadap saya."

Rakaman audio berdurasi 1.54 minit itu mengandungi suara seorang individu yang mempersoalkan tindakan Najib berhubung isu siasatan skandal syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Antara inti pati rakaman audio itu adalah individu berkenaan mempersoalkan tindakan siasatan yang dikenakan terhadap beberapa individu, termasuk bekas Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

"Saya bukan nak menyebelahi Muhyiddin, mana-mana pihak, tapi dia cakap tu pun ada fakta, betul, dia kata kesilapan dilakukan, 'just apologise', kita akan bersama dia bukan kita minta dia berhenti, letak jawatan.

"Betulkan balik, jom sama-sama 'repair'. Macam (Tun Dr) Mahathir (Mohamad) tanya, 'simple', dia tak tanya apa, duit tu pegi mana, itu sahaja, apa yang Najib susah sangat, duit ini aku dah terpakai, salah 'manage', dah tersilap habis cerita. Mahathir nak tanya itu je.

"Yang ditangkapnya 'office boy', 'despatch', 1MDB. Ya Allah.

"Muhyiddin kata tu betul, kenapa tak tangkap orang yang disyaki, yang ditangkapnya tak bersalah, yang buat onar orang kata Najib, tangkaplah Najib, siasatlah Najib. Ini yang dituduh tak ditangkap, yang disyaki disiasat.

"Apa 'standard office boy' nak buat kerja RM42 bilion ini...macam tak logik. Ini mendatangkan kemarahan rakyat. Rakyat zaman ni tak bodoh. Zaman mak bapak kita bodohlah. Zaman itu tiada komputer..." kata suara rakaman audio itu. ~The Malaysian Insider

Sekali dengar macam suara dia, tapi jangan cepat percaya sebab rakaman suara saja, ramai yang boleh meniru suara orang lain..

Lagipun individu yang bersuara seperti Menteri Besar Negeri Sembilan itu mengaku dirinya merupakan anak kepada seorang guru, sedangkan bapa Menteri Besar Negeri Sembilan bukan seorang guru.

Sumber: Darisungaiderhaka

Pengakhiran Sedih Singa Kesayangan Rakyat Zimbabwe

Kematian singa jantan bernama Cecil yang berusia 13 tahun ini ternyata menimbulkan kesedihan buat ramai pencinta haiwan sehinggakan kisah mengenainya menjadi viral khususnya di negara barat.

Cecil

Barang kali, ada yang tertanya-tanya mengapakah haiwan liar bernama Cecil ini begitu popular sehinggakan kematiannya jadi perhatian dunia.

Untuk pengetahuan anda, Cecil diibarat bagai singa selebriti di Taman Negara Hwange, Zimbabwe dan menjadi salah satu haiwan kesayangan para pelancong.

Tidak sekadar itu, Cecil juga bukan sebarangan haiwan liar kerana terlibat dalam projek penelitian bersama Universiti Oxford.

Tragisnya, tiada siapa menduga haiwan kegemaran ramai ini akhirnya dibunuh dengan kejam oleh pemburu gara-gara ingin mendapatkan kulit dan kepalanya yang berharga.

Cecil [2]

Hal itu membuatkan ramai yang berang apatah lagi bila mengetahui Cecil diumpan keluar dari taman negara agar pemburunya dapat membunuh Cecil tanpa didakwa undang-undang perlindungan haiwan.

Berdasarkan siasatan, Cecil dilaporkan mulanya hanya sekadar cedera akibat terkena busur dan anak panah namun kemudian meninggal dunia setelah diburu lagi selama dua hari sebelum ditembak mengunakan pistol.

Apa yang mengejutkan, individu bertanggungjawab membunuh Cecil merupakan seorang doktor gigi dari Amerika Syarikat yang dikenali sebagai Walter James Palmer.

Memetik laporan Telegraph, Palmer memberitahu dia tidak tahu menahu singa yang dibunuhnya pada 1 Julai lalu merupakan ‘kegemaran ramai’.

Walter James Palmer

“Pada awal bulan Julai, saya di Zimbabwe dalam perjalanan memburu panah untuk perlawanan besar. Saya turut mengupah beberapa pemburu profesional dan kami mempunyai permit memburu yang sah.

“Saya tidak tahu bahawa singa yang kami bunuh dikenali, kegemaran ramai dan sebahagian daripada kajian sehingga akhir memburu.

"Saya bergantung kepada kepakaran pemandu tempatan yang profesional untuk memastikan memburu ikut undang-undang. Sekali lagi, saya amat kesal dengan perkara ini,” ujarnya.

Palmer kemudiannya dikatakan berjanji akan bekerjasama dengan pihak berkuasa Zimbabwe dan Amerika Syarikat berhubung siasatan namun hingga kini, dia gagal dijejaki. –Agensi

BACA INI JUGA: Misteri Mngwa Pemangsa Paling Di Geruni Di Afrika

2 Hari Untuk Sahkan Kod BB670 Milik MH370

LONDON – Kementerian Pengangkutan Malaysia memerlukan masa sehingga dua hari untuk mengesahkan sama ada kod BB670 yang ditemui pada satu serpihan hanyut di pantai pulau Reunion sebagai milik pesawat MH370.

MH370

Perkara itu diakui Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Aziz Kaprawi yang dipetik akhbar berpengaruh Britain, The Guardian susulan penemuan serpihan sayap pengemudi dipercayai daripada bangkai sebuah pesawat.

“Sekumpulan pakar dari Jabatan Penerbangan Awam Malaysia (DCA) dan Malaysia Airlines (MAS) menyertai wakil dari pengeluar pesawat Boeing akan dihantar bagi menyiasat kesahihan serpihan tersebut,” jelas beliau.

Abdul Aziz berkata demikian sebagai mengulas pengumuman Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai di New York, Amerika Syarikat semalam mengenai sepasukan pakar dari Malaysia bakal dihantar ke Reunion.

“Kita mungkin ambil masa dua hari untuk melengkapkan proses pengecaman bangkai sekali gus mengesahkan sama ada BB670 itu memang benar adalah serpihan yang berasal daripada MH370,” ujar Abdul Aziz lagi.

Mengulas lanjut katanya, sebaik menerima maklumat daripada pihak berkuasa Perancis yang mentadir pulau peranginan di Lautan Hindi itu, kementerian berkenaan segera membentuk pasukan penyiasat pergi ke sana.

Malah, pasukan DCA dan MAS dijangka bekerjasama rapat dengan Bureau d’Enquetes et d’Analyses (BEA), sebuah agensi siasatan nahas udara di bawah kerajaan Perancis bagi menyemak kesahihan serpihan tersebut.

Bagaimanapun menurut laporan agensi berita antarabangsa Reuters yang tersebar luar di seluruh dunia, Abdul Aziz telah difahamkan ketua penyiasat kes berkenaan mengesahkan BB670 itu kemungkinan besar milik MH370.

Keyakinan tinggi tersebut turut berdasarkan kepada rupa bentuk serpihan itu yang disebut dalam bahasa teknikal sebagai flaperon kerana ia memang direka khas hanya untuk dipasang pada model Boeing 777-200 sahaja.

Secara kebetulan cuma ada sebuah sahaja kapal terbang jenis model itu yang terlibat dalam nahas udara di dunia sepanjang tahun lalu iaitu 9M MRO iaitu nombor pendaftaran badan untuk penerbangan MH370 milik MAS.

Serpihan sepanjang 2.7 meter itu dijumpai di pantai Saint-Andre di timur pulau Reunion dan siasatan awal pakar penerbangan Perancis, Xavier Tytelman mengesahkan ia hampir menyerupai flaperon daripada MH370.

Waris Gembira, Tunggu Serpihan Dibuktikan Dari MH370

Kaylene Mann

Kaylene Mann (kanan), salah seorang waris mangsa nahas pesawat MH370 yang kehilangannya mencetuskan misteri selama ini menyifatkan perkembangan terbaharu dipercayai ada kaitan dengan pesawat tersebut adalah berita yang menggembirakan.

Ulasan itu dibuat berikutan penemuan serpihan dipercayai ada kena mengena dengan pesawat Boeing 777 MH370 di Reunion Island.

“Berita itu sedikit menggembirakan hati tapi selagi tidak dibuktikan, ianya masih bukan apa-apa. Kita perlu tunggu sehingga apa yang difikirkan itu terbukti,” kata Kaylene yang berada di Brisbane ketika dihubungi Fairfax Media.

Kaylene kehilangan abang dan kakak iparnya, Rodney dan Mary Burrows yang berada dalam senarai penumpang MH370 ketika ianya dilaporkan terputus hubungan dari menara kawalan seterusnya hilang tanpa dapat dikesan pada 8 Mac 2014.

Ketika kejadian pesawat Boeing 777 yang dijadualkan berlepas dari Kuala Lumpur ke Beijing, China itu membawa 239 penumpang termasuk anak kapal.

Selepas kehilangan waris dalam tragedi MH370 pada Mac, Kaylene sekali lagi kehilangan anak tiri dan menantunya, Maree Rizk dan Albert dalam tragedi nahas yang juga babitkan pesawat milik Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS), MH17 pada Julai 2014.

Mary dan Rodney Burrows
Mary dan Rodney Burrows.

Kaylene kehilangan abang dan kakak iparnya, Rodney dan Mary Burrows yang berada dalam senarai penumpang MH370 ketika ianya dilaporkan terputus hubungan dari menara kawalan seterusnya hilang tanpa dapat dikesan pada 8 Mac 2014.

Ketika kejadian pesawat Boeing 777 yang dijadualkan berlepas dari Kuala Lumpur ke Beijing, China itu membawa 239 penumpang termasuk anak kapal.

Selepas kehilangan waris dalam tragedi MH370 pada Mac, Kaylene sekali lagi kehilangan anak tiri dan menantunya, Maree Rizk dan Albert dalam tragedi nahas yang juga babitkan pesawat milik Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS), MH17 pada Julai 2014.

Malaysia Hantar Pasukan Untuk Pastikan Serpihan Milik MH370

Malaysia sudah mengirim satu pasukan pakar ke Pulau Reunion di Lautan Hindi untuk memastikan sama ada serpihan pesawat yang ditemui di sana, milik Malaysia Airlines penerbangan MH370.

Kementerian Pengangkutan dalam satu kenyataan hari ini berkata pasukan itu dianggotai pakar daripada Jabatan Penerbangan Awam (DCA), Malaysia Airlines dan Pasukan Penyiasatan Keselamatan Lampiran 13 Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) Malaysia untuk MH370.

“Kami juga berhubung dengan Biro Siasatan dan Analisis (BEA) iaitu agensi penyiasat kemalangan pesawat udara Perancis mengenai penemuan ini,” tambah kenyataan itu.

Dilaporkan serpihan daripada sayap pesawat itu dihanyutkan ke pulau tersebut awal pagi ini yang berkemungkinan milik MH370 yang hilang bersama 239 penumpang dan anak kapal pada awal Mac tahun lepas.

Kementerian Pengangkutan berkata ia masih terlalu awal untuk membuat sebarang andaian sehingga terdapat bukti sahih serpihan tersebut milik pesawat yang hilang itu.

Kementerian itu menjelaskan ia akan membuat pengumuman sebaik semua bukti dapat disahkan.

Penerbangan MH370 hilang daripada radar pada 8 Mac tahun lalu ketika dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing dengan membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal.

Pada 29 Jan tahun ini, DCA mengumumkan kehilangan pesawat itu sebagai kemalangan mengikut peraturan penerbangan antarabangsa, dan semua 239 orang di dalamnya dianggap terkorban.

BACA INI JUGA: Tragedi MH370, MH17 Dan QZ8501 Angkara Siapa?

Sumber: Mynewshub/BERNAMA

Gabenor Bank Negara, Zeti Aziz Kena Serangan Jantung?

Tan Sri Zeti Akhtar Aziz, Gabenor Bank Negara Malaysia, berada dalam keadaan sihat dan tidak mengalami serangan jantung seperti yang dikhabarkan sesetengah pihak.

Gabenor Bank Negara

Jurucakap Bank Negara memberitahu China Press, Zeti bekerja di Bank Negara seperti biasa dan tidak diwadkan seperti yang dikhabarkan.

"Tidak, Zeti tidak mengalami serangan jantung. Beliau dalam keadaan baik," kata jurucakap yang tidak dinamakan itu.

Menurut jurucakap tersebut, Zeti tidak hadir di Bank Negara pada pagi Isnin, tetapi memulakan kerja di pejabat pada sebelah petang.

Zeti sehari dua ini juga menghadiri pelbagai mesyuarat dalaman Bank Negara sekali gus menafikan khabar angin bahawa beliau dalam keadaan tidak sihat.

UPDATE

KPN nafi Gabenor Bank Negara disiasat

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar hari ini menafikan dakwaan bahawa pihaknya melakukan siasatan terhadap Gabenor Bank Negara, Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz.

“Siapa cakap polis siasat kerana setahu saya tiada sesiapa yang siasat ke atasnya,” katanya dalam sidang akhbar selepas menyerahkan Pingat Kedaulatan Negara kepada 262 pegawai dan anggota, di Cheras, di sini hari ini. -Utusan

BACA INI JUGA: Rosmah Mansor Arah Bank Negara Siasat Isu RM2 Juta!

Sumber: MalaysiaGazette

Video Muhyiddin Kata Najib Akui RM2.6 Bilion Masuk Akaun Peribadi

Satu rakaman video menunjukkan Tan Sri Muhyiddin membincangkan mengenai dakwaan bahawa wang jutaan ringgit dipindahkan ke akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menjadi perhatian semalam.

Najib RM2 bilion

Video sepanjang 53 saat itu menunjukkan bekas timbalan perdana menteri itu berbual dengan beberapa orang tetamu di kediamannya, antaranya Menteri Besar Kedah Datuk Mukhriz Mahathir dan bekas menteri, Tan Sri Kadir Sheikh Fadzir.

Sebahagian daripada rakaman itu tidak dapat didengar dengan jelas, namun secara umum, Muhyiddin dalam video itu nampaknya membangkitkan bahawa beliau sudahpun bersemuka dengan Najib berhubung dakwaan tersebut.

Ia berhubung dakwaan yang dilaporkan The Wall Street Journal pada 3 Julai lalu, bahawa penyiasat Malaysia mendapati wang sebanyak hampir AS$700 (RM2.6 bilion) juta dipindahkan ke akaun peribadi Najib.

Susulan laporan WSJ, Najib menafikan menggunakan dana awam untuk kepentingan peribadi dan menuduh bapa Mukhriz, bekas PM Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi dalang untuk menjatuhkannya.

Dalam video itu, Muhyiddin memberitahu para tetamu bahawa beliau sudah bertanya mengenai sumber wang tersebut dan mendapat jawapan bahawa dana berkenaan diperolehi daripada seorang individu di Timur Tengah.

"Then saya kata kenapa masuk akaun you? Kenapa masuk akaun Najib Razak?" soal Muhyiddin.

"Dia mengaku. Jadi saya tanya, mengapa letak dalam akaun peribadi sendiri?” kata Muhyiddin lagi dalam bahasa Inggeris.

Ketika dihubungi, Abdul Kadir mengesahkan bahawa perbualan itu sememangnya berlaku namun menegaskan bahawa ia tidak sepatutnya dirakam.

Beliau juga enggan memberi pandangannya mengenai isi perbualan berkenaan.

"Saya tidak mahu komen mengenainya. Ia adalah perbualan tertutup. Ia tidak sepatutnya dirakam.

"Mukhriz sudah meminta hadirin supaya tidak merakamnya,” katanya kepada Malaysiakini ketika dihubungi petang ini (semalam).

Berikut adalah transkrip penuh perbualan:

Muhyiddin: I asked him (Najib) from whom? He did not mention siapa nama dia, from somewhere in the Middle East.

Berapa banyak? Lepas tu dia ..(tidak jelas)... susah nak kiralah. Dia kata 'a lot', 'a lot'.

Then saya kata kenapa masuk akaun you? ... (tidak jelas)... kenapa masuk akaun Najib Razak? Duit berapa? 700 million US dollar. Kalau kali tiga point something... 2.6 billion that goes into his personal account.

Ini dia sebut. He admitted. So I said why did you put into your personal account?


Sumber: Darisungaiderhaka

Wednesday, July 29, 2015

'Najib Tak Ubah Seperti Maharaja'

Bekas menteri, Datuk Zaid Ibrahim melihat bahawa Perdana Menteri, Najib Razak kini tidak ubah seperti seorang maharaja yang sanggup membuat apa sahaja tanpa rasa tanggungjawab.

Najib Seperti Maharaja

Oleh itu, Najib perlu digantikan dengan calon lain yang lebih sesuai, katanya yang mengumpamakan perdana menteri seperti seorang maharaja Perancis, Louis XIV.

“Oleh itu, Najib adalah maharaja Malaysia yang pertama. Memang pun dia berlagak seperti maharaja. Beliau sangat kaya sebab, seperti Louis XIV, beliau mewarisi kekayaan yang besar, seperti didakwa pejabatnya.

“Bila adik beradiknya terpaksa jelaskan bahawa arwah bapa mereka – perdana menteri Malaysia kedua Tun Abdul Razak – bukan seorang yang kaya, Najib tidak pula menjelaskan bagaimana sebenarnya beliau mendapat duit.

“Beliau tidak beritahu rakyat jumlah kekayaannya, kerana seperti juga seorang maharaja, beliau tidak perlu menjelaskan apa-apa kepada sesiapa pun,” kata Zaid.

Selain itu, Najib tidak berminat untuk menjelaskan mengenai motif pembunuhan Altantuya Shaariibuu, kata Zaid.

“Bila pengawal keselamatannya bunuh seorang wanita dari Mongolia dan meletupkan jasadnya hingga berkecai, beliau tidak berasa bahawa perlu ditanya sebabnya.

“Beliau tidak berminat langsung untuk menjelaskan perkara pelik ini padahal semua orang ingin tahu sebab pembunuhan itu berlaku.

“(Najib) hanya berminat untuk bersumpah dengan nama tuhan bahawa beliau tidak mengenali (Altantuya).

“Dengan lagak seorang maharaja, beliau tidak perlu bertanggungjawab ke atas tindakannya, dan seterusnya, para pengawalnya itu,” tambahnya.

Dalam tulisannya di blog zaid.my, bekas MP Kota Bharu itu seterusnya membangkitkan mengenai isu pentadbiran dana 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Kata Zaid, Najib masih belum menjelaskan mengenai hutang 1MDB sebanyak RM48 bilion.

"Tapi dia tidak perlu menjawab persoalan mengenai 1MDB kerana beliau seorang maharaja,” kata Zaid.

Sumber: Malaysiakini

5 Persitiwa Paling Pelik Di Malaysia Minggu Ini

Ketika Perdana Menteri Malaysia Ke-6 sedang menarik perhatian dunia berhubung skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB), persoalan wang dalam akaun peribadi, aset anak isterinya dan tindakan sesetengah pemimpin Umno yang mempersoal kepemimpinannya, Najib Razak semalam menampakkan ‘belang’.

Konspirasi

Menduduki kerusi Perdana Menteri pada 2009 selepas ‘turut memberi tekanan’ kepada Tun Abdullah Ahmad Badawi supaya meninggalkan Putrajaya, Najib semalam mengumumkan ‘pemecatan’ beberapa menteri kanan, termasuk Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkuat-kuasa esok (hari ini).

Namun yang pelik, menghairankan dan amat jarang berlaku sebelum ini adalah pengumuman rombakan Kabinet itu berlaku hampir serentak dengan empat berita mengejutkan lain yang diandaikan mempunyai kaitan antara satu sama lain.

Isu hutang oleh 1MDB berjumlah RM42 bilion yang dikawal sendiri oleh Najib, isu wang RM2.6 bilion masuk ke akaun peribadi beliau dan isu RM2 juta didakwa masuk ke akaun isteri beliau, Datin Seri Rosmah Mansor, selain persoalan mengenai dari mana anak tirinya memperoleh jutaan ringgi bagi membiayai filem lucah, menghampiri kemuncaknya apabila kerajaan cuba menutup mulut pemimpin dan rakyat daripada bersuara.

Tidak boleh dinafikan bahawa kelima-lima ‘peristiwa pelik’ itu telah membawa kepada persepsi rakyat bahawa kerajaan di bawah kepemimpinan Najib sekarang ini sedang berusaha ‘mematahkan’ serangan terhadap beliau.

1. Rombakan Kabinet (Pemecatan Muhyiddin dan isu 1MDB)



Mula menduduki kerusi TPM pada 10 April 2009, semua orang tahu Muhyiddin yang dibesarkan dalam keluarga yang kuat berpegang kepada Islam, malah bapanya yang juga seorang ulama, tidak takut untuk mempertahankan kebenaran.

Muhyiddin yang sebelum ini pernah dilaporkan menyerahkan surat peletakan jawatan sebagai TPM tetapi ditolak oleh Najib, mula menyuarakan pandangannya sebagai Timbalan Presiden yang bertanggungjawab terhadap parti Umno dan sebagai TPM yang perlu bertanggungjawab kepada negara serta rakyat.

Kita yakin sebagai TPM, bukannya Muhyiddin tidak mengetahui mengenai isu dan masalah yang menimpa 1MDB sebelum ini, namun demi menjaga Najib sebagai boss dan rakan, beliau dipercayai lebih banyak mendiamkan diri.

Sehinggalah isu 1MDB semakin panas dan kemudian dikaitkan pula dengan laporan The Wall Street Journal bahawa kira-kira RM2.6 bilion masuk ke akaun peribadi Najib, serta laporan mengatakan RM2 juta masuk ke akaun peribadi isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor, Muhyiddin mula memberi nasihat kepada Perdana Menteri, namun tidak dipedulikan.

Akhirnya, Muhyiddin mula meluahkan rasa tidak puas hati terhadap 1MDB secara umum dalam perjumpaan dengan ahli Umno sama ada secara tertutup atau terbuka dan dalam Kabinet. Kita yakin beliau tidak membuat kritikan dan menyerang secara terus Perdana Menteri atau keluarganya.

Kita menganggap tidaklah berat sangat kritikan Muhyiddin terhadap 1MDB dan nasihat kepada Najib sehingga Perdana Menteri begitu kejam ‘mematikan’ karier politik orang yang selalu membelanya.

2. Penamatan khidmat Gani Patail sebagai Peguam Negara (Siasatan terhadap 1MDB)



Alasan yang diberi ialah kerana Gani menghadapi masalah kesihatan. Tidak dinafikan Gani mempunyai masalah kesihatan, namun rata-rata orang ramai melihat tindakan itu ada kaitan dengan siasatan Pasukan Petugas Khas ke atas 1MDB, yang dipercayai memperoleh banyak maklumat mengelirukan mengenai berbilion-bilion wang yang dipinjam daripada bank tempatan dan luar.

Apa yang memeranjatkan ialah pendedahan oleh The Wall Street Journal yang memetik laporan Pasukan Penyiasat Khas itu mendedahkan berlaku aliran wang tunai ke dalam akaun Najib berjumlah RM2.6 bilion.

Najib walaupun sudah mengarahkan peguamnya mengambil tindakan, namun masih tidak menjawab sama ada betul atau tidak wang berkenaan berada di dalam akaun beliau. Ya atau tidak!

Malah, ada dakwaan bahawa Gani sudah mempunyai maklumat lengkap dan bercadang mengenakan tuduhan terhadap Najib. Pasukan Penyiasat Khas itu turut dianggotai SPRM, Gabenor Bank Negara, dan PDRM dan kerap menyiarkan kenyataan mengenai siasatan mereka.

Khidmat Gani akhirnya ditamatkan. Adakah Pasukan Penyiasat Khas juga terpaksa menghentikan siasatan mereka atau menyerahkan semua dokumen siasatan kepada Najib?

3. PMSP lapor SPRM mengenai 1BestariNet (Pembabitan Muhyiddin sebagai Menteri Pelajaran)



Secara tiba-tiba sahaja, PMSP semalam membuat aduan kepada SPRM supaya menyiasat kegagalan projek runding terus 1BestariNet yang bernilai RM663 juta yang diluluskan Muhyiddin selaku Menteri Pendidikan.

Dalam kenyataan kepada media selepas mengemukakan laporan itu, Penasihat Ekonomi PMSP, Suud Ridzuan dilaporkan meminta Muhyiddin mengambil cuti rehat sehingga siasatan SPRM ke atas projek itu selesai.

“Kami amat prihatin bahawa RM663 juta sudah dibelanjakan adalah wang rakyat. Ini adalah satu jumlah yang sangat besar,” kata Suud.

Mungkin, Suud tidak mengetahui bahawa RM42 bilion yang dipinjam oleh 1MDB adalah wang rakyat dan jumlahnya lebih besar daripada RM663 juta.

Namun, kita hairan kenapa pertubuhan yang mempunyai minda prihatin itu tidak membuat aduan terhadap Najib selepas dakwaan mengatakan RM2.4 bilion wang 1MDB yang juga wang rakyat masuk ke akaun peribadi Najib.

Jika PMSP menggesa Muhyiddin berehat kerana kata mereka kes itu melibatkan wang rakyat yang jumlahnya sangat besar, wajar juga mereka menggesa Najib supaya berehat kerana wang yang dikawal oleh Perdana Menteri selaku Menteri Kewangan dan ‘pengawal’ 1MDB adalah berkali-kali ganda besarnya – bukan juta tapi bilion.

Apabila Muhyiddin sudah menjadi rakyat biasa (kecuali masih memegang jawatan Timbalan Presiden Umno dan Ahli Parlimen), mudahlah siasatan dijalankan ke atas beliau.

4. Pelantikan Pengerusi PAC sebagai timbalan menteri (Siasatan terhadap 1MDB)



Ahli Parlimen Pulai, Datuk Nur Jazlan Mohamed adalah Pengerusi PAC yang kini sedang menyiasat dakwaan penyalahgunaan wang oleh 1MDB yang dikawal oleh Najib.

Adakah, pelantikan beliau sebagai Timbalan Menteri Dalam Negeri (satu portfolio penting) adalah usaha untuk memperlahankan siasatan PAC ke atas 1MDB?

Ini kerana pelantikan anggota PAC perlu dibuat di Parlimen sedangkan sidang Dewan Rakyat sesi akan datang masih lambat lagi.

Sudah diketahui ramai bahawa 1MDB membuat hutang daripada bank tempatan dan luar negara paling besar dalam sejarah Malaysia iaitu kira-kira RM42 bilion. Wang yang dipinjam itu pula kini dikatakan tidak dapat dikesan.

Pastinya siasatan PAC terhadap 1MDB tergendala apabila Nur Jazlan berkata beliau akan meletak jawatan sebagai Pengerusi PAC selepas dilantik sebagai timbalan menteri.

Siapa yang akan meneruskan siasatan apabila ‘kepala’ PAC dan Pasukan Penyiasat Khas (Gani) tiada?

5. Pelantikan Pengarah Cawangan Khas Bukit Aman yang baru



Apa pula kaitan Pengarah Cawangan Khas Bukit Aman dalam hal siasatan terhadap 1MDB atau Najib? Memang agak sukar untuk dikaitkan, namun perlu diingat bahawa peranan SB dalam sebarang siasatan kes tidak boleh diketepikan apa lagi dalam isu-isu yang besar dan mengancam keamanan negara.

Namun, mungkinkah hanya kebetulan Kementerian Dalam Negeri yang diketuai oleh Timbalan Perdana Menteri baharu yang akan memulakan tugas rasminya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, mengumumkan pelantikan Mohamad Fuzi Harun sebagai Pengarah Cawangan Khas Bukit Aman menggantikan Datuk Seri Akhil Bulat yang bersara?

Sumber: Ismaweb.net

Facebook Najib Dibanjiri Mesej #najibletakjawatan

Laman Facebook Perdana Menteri Najib Abdul Razak telah dibanjiri dengan mesej "#najibletakjawatan" sejak semalam, selepas beliau menggugurkan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin.

#najibletakjawatan

Dalam posting Najib mengenai kabinet barunya, ruangan komen telah dibanjiri hampir keseluruhannya dengan mesej yang sama, #najibletakjawatan.

Sehingga pagi ini, terdapat sejumlah 34,952 komen, kebanyakan dengan hashtag #najibletakjawatan.

#najibletakjawatan [2]

Post ini juga mendapat 16,926 'likes'.

Beberapa penyokong Najib berusaha untuk menangani kebanjiran spam itu dengan hastag "#WeSupportYouNajibRazak".

Sumber: Malaysiakini.com

'Kalau Dah Nak Lemas, Najis Pun Capai'

Tengku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim bermain madah lagi petang ini (semalam) dan menariknya ia berlaku pada hari sama rombakan kabinet diumum perdana menteri yang menyaksikan seorang ahli politik Johor tersingkir.

TMJ

Seperti sifat beliau yang suka berkias, Tunku Ismail berkata, seseorang yang sedang berdepan dengan keadaan "lemas" akan melakukan apa saja untuk menyelamatkan diri.

Langkah itu, kata status di Facebook, termasuklah menggapai "najis".

Memuatkan kenyataan itu secara soal jawab dengan "wartawan" Tunku Ismail ditanya pandangannya mengenai FAM.

"Tunku, ada sebarang komen berkenaan bolasepak atau FAM?" tanya wartawan.

Soalan itu dijawab dengan bersahaja oleh TMJ: "Kalau orang dah nak lemas, najis pun dia sanggup capai."

TMJ [2]

Walaupun itu adalah reaksi Tunku Ismail mengenai FAM, soalan berikutnya daripada wartawan - yang tidak didedahkan identitinya itu - menjadi jawapan beliau lebih menarik.

Wartawan: Apa maksud Tunku?

TMJ: Fikir-fikirkanlah sendiri.

Wartawan: Adakah ini berkenaan bola sepak ataupun berkenaan isu-isu yang lain?

TMJ: (senyum)... Terima kasih.

Bagaimanapun, status tersebut tidak menjelaskan temu bual tersebut diadakan dengan media mana.

TMJ sebelum ini merupakan antara individu yang kuat mengkritik FAM.

Beliau juga menyahut cabaran untuk bertanding jawatan Presiden FAM pada Kongres Tahunan FAM ke-50 tahun lalu walaupun tewas kepada Tunku Abdullah Sultan Ahmad Shah.

Sumber: Malaysiakini.com

Ucapan Keramat Muhyiddin Yassin Yang Najib Tak Mampu Fikirkan!

Ucapan Muhyiddin Yassin ketika berucap pada majlis penutup mesyuarat Umno Bahagian Cheras di Kuala Lumpur pada malam Ahad ternyata menghangatkan pentas politik negara.

Intipati ucapan keramat Muhyiddin

Terdapat enam intipati ucapan yang 'benar tetapi pahit' disampaikan oleh Muhyiddin seperti yang tersebar iaitu:

1. Rakyat meluat dan gelisah melihat melihat isu-isu dalam negara yang masih tidak diselesaikan oleh pemimpin.

2. Kita tidak boleh berbohong pada rakyat. Kita perlu terima hakikat rakyat dibawah ingin tahu isu 1MDB degan segera. Mereka ingin tahu hutang 1MDB RM42 bilion, laporan WSJ terhadap wang yang masuk dalam akaun Presiden. Mengapa tindakan tidak diambil ke atas lembaga pengarah, pengurusan dan lembaga penasihat yang telah menyebabkan 1MDB berhutang sehingga RM42b

3. Isu ekonomi menjadi masalah utama. Isu kos sara hidup, GST, masalah perumahan, pengangguran, jenayah dan lain-lain. Isu-isu ini masih tidak ditangani, ditambah pula deagn bebanan hutang 1MDB.

4. Kita tidak mengurus persepsi deagn baik. Kita salahkan rakyat menuduh pemimpin sedangkan pemimpin tidak buat apa-apa untuk meredakan persepsi buruk ini. Pemimpin cakap sahaja tetapi tiada tindakan.

5. Umno kehilangan 'wow' factor. Umno sudah tidak dihormati oleh ahli dan rakyat seperti dulu. Pemimpin tertinggi umno sudah hilang kepercayaan. 'Trust deficit' parti bertambah besar. Ahli-ahli Umno sendiri tidak yakin kita boleh meyakinkan rakyat untuk PRU 14.

6. Marilah kita cari jalan bagaimana kita boleh kembali semula ke pangkal jalan. Kalau pemimpin buat silap mohon maaf dan cari jalan menyelesaikan masalah. Jangan kita masih menidakkan apa yang benar.‎

Sumber: Sinar.Online

Bayi Buta Selepas Terdedah Kepada Flash Kamera!

Seorang bayi buta sebelah mata selepas rakan kepada keluarganya yang menziarahi bayi berusia tiga bulan itu terlupa menutup flash kamera ketika merakamkan gambarnya dari jarak dekat.

BLIND AFTER FLASH

Menurut doktor, bayi yang tidak dinamakan itu, mengalami kerosakan kekal akibat flash kamera berkenaan yang hanya 10 inci daripada bayi berkenaan.

Ia mengakibatkan mata kanannya buta manakala penglihatan mata kiri pula terjejas. Kerosakan itu dikatakan kekal dan tidak boleh dirawat menerusi pembedahan.

Flash kamera yang kuat itu telah merosakkan macula, iaitu bahagian dalam mata.

Macula tidak terbentuk hingga kanak-kanak berusia empat tahun, sekaligus bermakna mata bayi amat sensitif dengan sinaran cahaya yang kuat.

Ibu bapanya hanya menyedari ada sesuatu yang tidak kena dengan penglihatan bayi itu sebaik sahaja gambar tersebut dirakamkan.

Setakat ini tidak diketahui sama ada keluarganya akan mengambil tindakan ke atas rakan mereka yang merakamkan gambar tersebut.

Menurut pakar, meskipun bayi akan menutup mata apabila mereka terdedah kepada cahaya yang kuat, namun cahaya itu boleh menyebabkan kerosakan kekal.

Ibu bapa juga sepatutnya berhati-hati ketika memandikan anak mereka memandangkan lampu dalam tandas mempunyai cahaya yang kuat.

BACA INI JUGA: Ibnu Al-Haitham, Ilmuwan Islam Pencipta Pertama Kamera

Sumber: Mynewshub.cc

5 'Dosa' Muhyiddin Yassin Ditendang Dari Kabinet

Apakah sebenarnya tindakan yang telah dilakukan oleh Tan Sri Muhyiddin sehingga menyebabkan nama beliau tidak ada lagi dalam senarai kabinet terbaru ini?

1. Kerap Dikecam Rakyat Kerana Diam



Sebelum ini Tan Sri Muhyiddin Yassin kerap kali dikecam rakyat ekoran dengan terlalu mendiamkan diri tentang isu 1MDB. Namun apabila Muhyiddin bersuara, beliau tidak mempunyai halangan sekiranya laporan interim Ketua Audit Negara mengenai 1MDB didedahkan kepada umum agar ianya dapat menjawab segala persoalan mengenai skandal tersebut.
Ianya perlu dimuktamadkan. Kalau tidak selesai maka ia akan jadi beban, kalau seringgit dua tidak apa, tapi sepatutnya kalau tidak ada 1MDB tidak akan ada masalah. Saya ikhlas nyatakan perkara ini kerana ramai ahli parti kata TPM ini terlalu senyap, kadang geram juga namun isu ini bukan mudah saya kata tidak mahu terlebih batas. Saya setuju pasukan khas melaksanakan tanggungjawab tanpa diganggu mana-mana pihak, lagi cepat lagi baik, kalau siasat tahan bersalah dan mesti ada yang salah, lagi cepat lagi baik untuk parti.

2. PM Tidak Ulas Sendiri Isu Laporan Wall Street Journal (WSJ)



Menurut sumber, ketika isu laporan Wall Street Journal (WSJ) bahawa RM2.67 bilion dipindahkan dari firma pelaburan negara itu ke dalam akaun peribadi PM adalah satu perkara serius dan memerlukan penjelasan. Namun penjelasan tersebut bukan daripada pihaknya sendiri.
Apabila berita yang pertama keluar, saya menghantar SMS (khidmat pesanan ringkas) kepada Perdana Menteri yang mengatakan: “Tuan, ini adalah sesuatu perkara yang serius anda perlu menafikannya. Beliau menjawab, terima kasih dan memberitahu saya beliau sudah berbuat demikian. Walaupun ada penafian, ia adalah dari Jabatan Perdana Menteri. Saya memberitahunya lagi bahawa beliau perlu menafikannya sendiri kerana dakwaan itu dibuat terhadapnya dan beliau perlu menafikan.”

3. Rakyat Tidak Percaya Lagi Kepada Najib – Tun M



Sebelum ini, Tun M juga pernah berkata demikian. Beliau menarik balik sokongannya kepada Najib kerana dasar mereka yang berbeza, menyatakan Najib harus meletakkan jawatan sebagai perdana menteri.
Sesungguhnya rakyat, baik Melayu, Cina, India atau suku kaum Sabah dan Sarawak sudah tidak percaya lagi kepada Najib. Ahli Umno dan pemimpinnya perlu sedar Umno, dan dengan itu BN, akan kalah jika Najib memimpin Umno hingga PRU14. Apabila Umno kalah, orang Melayu akan kutuk kepimpinan yang menjadikan parti keramat ini begitu lemah sehingga ditolak oleh bangsa Melayu sendiri. Sekali Umno kalah, ia tidak akan dapat dipulih semula.

4. Sokongan Rakyat Makin Berkurangan



Ketika merasmikan mesyuarat perwakilan Umno Cheras, Kuala Lumpur baru-baru ini, Muhyiddin ada mengatakan bahawa BN akan tewas sekiranya Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU) akan dijalankan dalam masa yang terdekat. Beliau juga menggesa seluruh parti bermula dari akar umbi supaya bersama-sama mencari jalan untuk mengembalikan sokongan rakyat.
Saya nak bercakap benar, memang kalau ikut perkiraan saya, kalau esok pilihan raya, kita tidak mungkin boleh menang, kerana sudah ada kajian yang dibuat oleh banyak pihak. Saya nak ingatkan apa yang diungkapkan dalam Perhimpunan Agung tahunan lalu mengulas mengenai dakwaan pembangkang dalam pilihan raya umum lalu, mereka menang undi popular.

5. Bersuara Mengenai 1MDB, Bukan Menentang PM



Menerusi agendadaily.com, beliau menjelaskan apa yang disuarakannya tidak langsung bermaksud beliau menentang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak atau mempunyai niat lain yang terselindung.
Saya cuma ingin membantu, bukan untuk menjatuhkan Perdana Menteri. (Menolak) itu adalah haknya, saya berkomunikasi dengan Tun (Mahathir Mohamad), saya jelaskan kepada Kabinet kerana tak mahu ada salah faham. Dia bimbang dengan kedudukan Najib sebab dia sayang Najib… pasal mengenang sejarah Tun Razak. Jadi nak sokong Najib bila timbul isu berkaitan dengan Najib. Dia hanya beri pandangan dan saya tak fikir ia melampau.

Sumber: ohbulan

Biodata Muhyiddin Yassin, Keluarga Keturunan Ulama

Haji Muhyidin bin Haji Mohammad Yassin, lahir pada 15 Mei 1947, merupakan bekas Menteri Besar Johor, Menteri Belia dan Sukan, Menteri Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri.

Biodata Muhyiddin Yassin

Kehidupan awal

Beliau berasal dari Muar, Johor dan mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Maharani dan Sekolah Kebangsaan Ismail serta Sekolah Tinggi Muar di Muar. Kemudiannya beliau melanjutkan pelajaran ke Universiti Malaya dan berjaya memperolehi Ijazah Sarjana Muda Ekonomi dan Pengajian Melayu (1971).

Keluarga Ulama

Muhyiddin telah mendirikan rumahtangga pada 1972. Hasil daripada perkongsian hidup beliau bersama Datin Sri Hajjah Norainee Abd. Rahman, mereka dikurniakan cahaya mata iaitu Fakhri Yassin, Nabilah, Najwa (Najwa Mahiaddin) dan Farhan Yassin.

Ayah beliau yang bernama Muhammad Yassin bin Muhammad adalah seorang ulamak terkenal di Bandar Maharani (Muar), Johor.

Hasil perkongsian hidup ayahanda beliau dengan 4 orang isterinya dikurniakan 46 orang anak. Isteri pertama ayah beliau ialah Allahyarhamah Hajjah Maznah binti Daud, isteri kedua Allahyarhamah Hajjah Khadijah binti Kassim (ibu kandung Muhyiddin), Allahyarhamah Hajjah Sapiah binti Abdullah dan Allahyarhamah Hajjah Kintan binti Ibrahim.

Allahyarham Hj. Muhammad Yassin dikatakan asalnya dari Siak mengikut apa yang diceritakan oleh isteri beliau, Allahyarhamah Hajjah Kintan. Allahyarham Muhammad Yassin pula mempunyai adik beradik iaitu bernama Muhammad Nor bin Muhammad dan Sulaiman bin Muhammad.

Oleh itu bapa saudara Muhyiddin di sebelah bapa adalah Md. Nor bin Muhammad dan Sulaiman bin Muhammad. Keluarga Allahyarham Muhammad Yassin yang ramai bilangan ini tinggal sekampung di batu 1 1/4 Jalan Bakri, Muar, Johor di rumah-rumah ibu yang berasingan. Kampung ini masih terdapat sehingga ke hari ini.

Pada masa hayat, Allahyarham Muhammad Yassin telah banyak mengajar di daerah Muar seperti di Masjid Jamek Sultan Ibrahim Muar, Mesjid Parit Jamil, Mesjid Seri Menanti, Mesjid Bukit Gambir, Masjid Bukit Kangkar dan Masjid Sungei Mati Muar. Malah yang paling jauh tempat beliau mengajar ialah di Chohong Melaka iaitu di antara sempadan Melaka dan Muar.

Suara Allahyarham lantang dan bergema semasa menyampaikan pengajaran ilmu Tasauf dan Ilmu Tauhid. Allahyarham Muhammad Yassin telah dibawa menaiki kereta untuk mengajar oleh anak beliau sendiri iaitu Allahyarham Haron bin Mohd. Yassin iaitu antara anak tua dari isteri yang pertama.

Antara anak-anaknya yang mengikuti jejaknya ialah seperti Allahyarham Ahmad bin Mohd. Yassin yang mengajar di Sekolah Agama Bandar Maharani dan Sekolah Agama Dumpar manakala Abdul Ghaffar Mohd. Yassin yang pada suatu masa hayatnya pernah mengajar di Masjid Jamik Sultan Ibrahim Muar dan Masjid Jamik Parit Kadzi Muar.

Allahyarham juga telah mengasaskan Sekolah Menengah Md. Yassin (Persendirian) di Batu 1 1/4 Jalan Bakri, Muar. Anak-anak Allahyarham seperti Allahyarham Ismail Mohd. Yassin pernah menjadi Guru Besar manakala Allahyarham Kamaruddin Mohd. Yassin, Fatimah Mohd. Yassin dan Baharuddin Mohd. Yassin pernah mengajar di sekolah tersebut dalam tahun 70an dahulu.

Bukan setakat itu sahaja, Allahyarham telah mengasaskan sekolah Arab Saadiah di Batu 1 1/2 Jalan Bakri yang mengambil pelajar-pelajar lelaki dan perempuan untuk mengikuti pelajaran dalam bahasa Arab.

Sekolah Arab Saadiah pada masa ini diuruskan oleh Hj. Abdul Rahman bin Mohd. Yassin, anak dari isteri pertama dan guru-gurunya terdiri daripada cucu Allahyarham Muhammad Yassin.

Di surau inilah setiap tahun Tan Sri Muhyiddin bertemu dengan keluarga samada di Majlis tahlil allahyarham Hj. Muhammad Yassin dan majlis berbuka puasa Ramadhan bersama keluarga.

Antara murid tua Allahyarham yang terkenal ialah Allahyarham Tuan Guru Hj. Azman bin Azhari yang telah mengasaskan Haujakan Johor dan pengikut bertaburan di serata negeri Johor.

Anak Allahyarham, Baharuddin bin Mohd. Yassin yang kini bertugas sebagai Pegawai Kastam Tinggi di KDRM Johor Bahru pernah semasa usia kecil mengikut sama beliau pergi mengajar di masjid Jamik Sri Menanti, Masjid Parit Jamil, Masjid Parit Samsu, Masjid Sungai Balang, Masjid Sungei Mati dan Masjid Bukit Kangkar Muar.

Adik beradik Tan Sri Muhyiddin dari pihak seibu yang masih hidup ialah Aziz Mohd. Yassin (abang),Rohana Mohd Yassin (kakak) Sahid Mohd. Yassin (adik lelaki) dan Fatimah Mohd. Yassin (adik perempuan). Kakak Muhyiddin yang bernama Norani Mohd. Yassin dan abang beliau Ismail Mohd. Yassin telah pun kembali ke rahmatulah.

Tan Sri Muhyiddin seperti biasa pada tiap-tiap tahun selalu mengadakan hari perjumpaan keluarga pada hari kedua atau hari raya ketiga di kediamannya di Tanjung Emas Muar.

Di sini keluarga yang ramai dari pihak adik beradik seibu sebapa, sebapa, cucu, cicit dan piut bertemu untuk berkenal-kenalan dan menjalinkan silatur rahim. Sejak dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin mengadakan rumah terbuka di Bangunan Umno Pagoh.

Kerjaya

Beliau memulakan kerjaya sebagai Penolong Setiausaha Kerajaan Negeri Johor (1970) dan kemudiannya Penolong Pegawai Daerah Muar (1974).

Pengalaman sebagai penjawat awam digunakan sepenuhnya oleh beliau untuk berkecimpung dalam dunia korporat.

Antara tahun 1974 hingga tahun 1978, Muhyiddin telah memegang beberapa jawatan penting di SGS Ates Sdn. Bhd. sebagai Pengurus Perjawatan, Pengarah Urusan Sri Saujana Berhad serta Pengarah Syarikat Equity Mal Sdn Bhd.

Politik

Beliau kini mengetuai UMNO Bahagian Pagoh iaitu jawatan yang beliau pegang sejak April 1985 lagi.

Sebelum itu beliau telah dipilih menjadi Ketua Pemuda UMNO Bahagian Pagoh pada tahun 1976. Dari situ karier politiknya terus berkembang apabila beliau dilantik menjadi Ketua Pemuda UMNO Malaysia (1982).

Pada tahun 1985, buat pertama kalinya, Muhyiddin dipilih menjadi Ahli Majlis Tertinggi UMNO.

Jawatan ini digunakan sepenuhnya untuk menabur bakti dan kemudiannya menjadi tokoh yang dipilih menduduki kerusi Naib Presiden bermula September 1993 sehingga 2008.

Beliau kemudiannya diundi menjadi Timbalan Presiden UMNO dengan mengalahkan Tan Sri Muhammad Muhd. Taib

Jawatan kerajaan

Beliau pertama kali dipilih menjadi wakil rakyat apabila beliau memenangi kawasan Parlimen Pagoh pada pilihan raya tahun 1978.

Beliau yang berjaya mempertahankan kerusi parlimen berkenaan pada pilihan raya umum pada tahun 1982 telah dilantik menjadi Menteri Besar Johor selepas Pilihan Raya Umum ke-7 apabila memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri kawasan Bukit Serampang.

Di bawah kepimpinan beliau, negeri Johor terus berkembang pesat dan menjadi antara negeri yang termaju di Malaysia.

Beliau juga pernah dilantik menjadi Setiausaha Parlimen Kementerian Luar Negeri Malaysia pada tahun 1981, Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan pada tahun 1982 dan Menteri Belia dan Sukan selepas Pilihan Raya Umum ke-9 iaitu pada Mei 1995.

Empat tahun kemudian, beliau dilantik menjadi Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna bermula pada bulan Disember 1999.

Pada bulan Januari 2004, beliau diberi kepercayaan mengetuai Kementerian Pertanian berikutan penstrukturan semula Kabinet Persekutuan.

Selepas Pilihan Raya Umum ke-11, beliau dilantik semula menjadi Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani yang fungsinya ditambah bagi memajukan sektor pertanian dan industri yang berkaitan agar lebih berdaya saing.

Aktiviti kemasyarakatan

Selain itu, beliau juga banyak terlibat dalam aktiviti kemasyarakatan. Beliau pernah dilantik menjadi Yang DiPertua Royal Johor Country Club dan Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (1986-1995) serta Presiden Persatuan Kanak-Kanak Spastik Negeri Johor selama 10 tahun (1986-1996).

Muhyiddin Yassin juga merupakan pengasas TSM Charity Golf yang ditubuhkan dalam tahun 2002. Ia merupakan sebuah Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang bermatlamat untuk membentuk masyarakat penyayang melalui sumbangan kebajikan dan derma dari sukan golf.

TSM Charity telah sedikit sebanyak mengubah persepsi masyarakat kepada sukan Golf. Jika sebelum ini golf dianggap sukan untuk golongan elit, Muhyiddin melalui TSM Charity Golf telah mengubah persepsi ini dengan menjadikan golf sebagai satu wadah untuk membuat kebajikan dan menyumbang kepada mereka yang memerlukan.

Banyak pertandingan Golf Amal telah dibuat di Australia, New Zealand dan Indonesia. Melalui pertandingan amal ini, kutipan yang dibuat disumbangkan kepada badan-badan kebajikan pelajar di negara tersebut. Sumbangan ini seterusnya digunakan untuk pelbagai aktiviti kebajikan pelajar dan rakyat Malaysia. Selain itu, ia juga sumbangkan kepada mereka yang didalam kesusahan dan mereka yang terlibat dalam pelbagai bencana alam.

Di dalam konteks sukan, Muhyiddin melalui TSM Charity Golf juga cuba untuk membangunkan aktiviti golf di Malaysia. Pada tahun 2006, TSM Charity dengan kerjasama Kementerian Belia dan SUkan telah menganjurkan pertandingan "TSM Golf Challenge - In Search of Malaysian Tiger", dalam usaha untuk mencari bakat-bakat baru dalam sukan golf di Malaysia.

Muhyiddin juga merupakan pengerusi Yayasan Nurul Yaqeen. Yayasan ini berperanan untuk:
  • Menganjur dan mengendalikan persidangan, seminar serta bengkel bagi meningkatkan perkembangan minda generasi Malaysia yang cemerlang serta mengeratkan silaturrahim dan menggalakkan integrasi di semua peringkat.
  • Melaksanakan aktiviti-aktiviti pembangunan kepimpinan dan kemasyarakatan seperti ceramah motivasi, keibubapaan, kaunseling, pembangunan kapasiti wanita dan gejala sosial serta pelbagai bidang yang berkaitan.
  • Wadah pengumpul para cendekiawan untuk berbincang dan melahirkan idea yang konstruktif, kreatif serta kritikal yang dapat menjadi panduan dalam menangani isu dan masalah ekonomi, polotik dan sosial.
  • Melaksanakan aktiviti-aktiviti untuk membantu meningkatkan pembangunan ekonomi bumiputera khususnya dalam bidang keusahawanan dan pertanian.
  • Menjalankan penyelidikan saintifik berkaitan dengan pembangunan ekonomi, sosial dan budaya yang berhubung rapat dengan pembangunan negara.
  • Anugerah yang dianjurkan oleh Yayasan ini dengan kerjasama Pusat Kajian Pengurusan Pembangunan Islam (ISDEV), Universiti Sains Malaysia (USM) itu bertujuan memberi pengiktirafan kepada penghasilan tesis bermutu tinggi bagi mengiktiraf tesis-tesis terbaik berkaitan Islam dalam pelbagai bidang.

Beliau kini telah dipecat oleh Perdana Menteri atas alasan mengkritik Perdana Menteri pada isu-isu tertentu. Tempat beliau telah digantikan oleh YB Dato' Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkuatkuasa pada 29 Julai 2015.

Portfolio Kementerian Pelajaran yang sebelum ini dijawat oleh beliau telah berpecah kepada dua iaitu Pendidikan dan Pengajian Tinggi.

Menteri Pendidikan baru adalah Datuk Seri Mahdzir Khalid dan Menteri Pengajian Tinggi yang baru, Datuk Seri Idris Jusoh.

Sumber: Wikipedia

Tuesday, July 28, 2015

Saya Disingkir Hanya Kerana Mahu Kuatkan Umno, kata Shafie

Selepas terkeluar daripada Kabinet, Datuk Seri Shafie Apdal mempertahankan kritikannya hanya semata-mata untuk menguatkan parti Melayu itu dan meletakkan negara di landasan betul.

Datuk Seri Shafie Apdal

Shafie berkata, pandangannya adalah untuk kepentingan rakyat dan bercakap sebagai wakil akar umbi Umno.

"Selama ini saya memperjuangkan kepentingan rakyat dan sentimen akar umbi.

"Pandangan yang saya berikan adalah demi untuk menguatkan Umno dan niat ini bertujuan untuk meletakkan negara di landasan yang sepatutnya," katanya dalam satu kenyataan rasmi sebaik disahkan pemecatan daripada Kabinet.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini mengumumkan rombakan Kabinet yang menyaksikan Tan Sri Muhyiddin Yassin dan beberapa menteri lain juga terkeluar daripada senarai kerajaannya serta terdapat juga penukaran portfolio menteri sedia ada.

Najib mengumumkan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dilantik sebagai timbalan perdana menteri yang baharu.

Shafie bersama Muhyiddin sebelum ini lantang mempersoalkan mengenai syarikat sarat hutang, 1Malaysia Development Berhad (1MDB) di mana Najib sendiri adalah pengerusi lembaga penasihatnya.

Malah, baru-baru ini Muhyiddin juga secara terbuka mengecam 1MDB dan mempersoalkan mengapa masih tiada sebarang tindakan diambil.

Shafie bagaimanapun menghormati keputusan Najib jika kritikannya dianggap tidak selari dengan pentadbirannya.

"Sekiranya ini dianggap tidak selari dengan pendirian Najib maka itu adalah hak beliau sebagai perdana menteri untuk membuat rombakan.

"Sejak memegang jawatan Kabinet, saya sudah menjalankan amanah dan tanggungjawab yang terbaik untuk memastikan kesejahteraan rakyat terutamanya masyarakat di luar bandar," katanya.

Sumber: Themalaysianinsider.com

Punca Pemecatan Dan Kenyataan Balas Muhyiddin Yassin

Punca utama pemecatan jawatan Muhyiddin Yassin sebagai timbalan perdana menteri adalah disebabkan pertikaiannya terhadap syarikat pelaburan strategik kerajaan 1MDB yang didakwa berlaku penyelewengan.

MY

Selain itu, Muhyiddin juga tidak memihak dan mempertikaikan kepimpinan Najib Razak. Muhyiddin dalam satu kenyataan rasmi sebelum ini dilihat seolah-olah tidak lagi menyokong kepimpinan Barisan Nasional.

Muhyiddin Yassin juga mengakui jika pilihan raya umum diadakan dalam masa yang terdekat, UMNO akan tewas susulan parti UMNO itu kini berdepan dengan krisis kepercayaan berikutan kontroversi firma pelaburan 1MDB.

Kenyataan Balas Muhyiddin Yassin Selepas Dipecat Sebagai TPM

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah, saya mengucapkan terima kasih kepada YAB Perdana Menteri kerana telah memberikan peluang kepada saya untuk berkhidmat dalam pentadbiran kerajaan persekutuan sebagai Timbalan Perdana Menteri bermula 10 April 2009.

Saya juga mengucapkan terima kasih kepada semua ketua-ketua jabatan, pegawai-pegawai kerajaan, pemimpin pertubuhan bukan kerajaan dan semua pihak yang telah menyokong saya sepanjang saya menjalankan tugas sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Saya menerima keputusan YAB Perdana Menteri untuk menggugurkan saya daripada kabinet dengan hati yang terbuka. Saya menghormati kuasa prerogatif YAB Perdana Menteri untuk melantik dan menggugurkan mana-mana anggota kabinet.

Sebagai Timbalan Perdana Menteri, saya telah terlibat secara langsung dalam pembuatan dasar-dasar kerajaan dan melaksanakan tugas-tugas yang dipertanggungjawabkan kepada saya dengan penuh amanah. Selama saya berkhidmat, saya sentiasa mendokong semua dasar kerajaan dan menyokong kepimpinan YAB Perdana Menteri.

Kecuali dalam isu 1MDB, saya mempunyai prinsip dan pendirian saya sendiri dalam mempertahankan hak rakyat, namai baik parti dan kepentingan negara. Jika kerana pendirian saya dalam isu ini menyebabkan saya digugurkan daripada kabinet maka saya redha.

Saya akan sentiasa setia kepada perjuangan UMNO. Sebagai Timbalan Presiden UMNO, saya akan terus melaksanakan amanah yang telah dipertanggungjawabkan kepada saya dan mencurahkan khidmat bakti saya demi memperkukuhkan parti serta mengembalikan keyakinan orang Melayu dan rakyat kepada UMNO.

Kepada Allah saya berserah.

TAN SRI DATO' HJ MUHYIDDIN HJ MOHD YASSIN


Apapun alasan yang Najib berikan, sekalung tahniah buat Muhyiddin Yassin yang berani berkata benar tentang Skandal 1MDB yang dipersoalkan kebanyakan rakyat kini.

Jelas beliau mempunyai prinsip dan pendirian dalam isu yang melibatkan dana milik rakyat biarpun akhirnya jawatannya tergadai.

Berapa kerat sangat dalam negara kita ada pemimpin macam sehebat ini di pihak Barisan Nasional mahupun Pembangkang?

Kebanyakannya bila dah ada jawatan, ada kuasa, takut nak menyanggah pendapat pemimpin yang lebih tinggi, walaupun jelas pendapat pemimpin atasan itu salah! Bimbang hilang jawatan, hilang kuasa..

Najib Singkir Muhyiddin dan Senarai Terbaru Kabinet Kerajaan Malaysia 28 Julai 2015

Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin, empat orang menteri dan seorang timbalan menteri digugurkan dari Kabinet Najib dalam pengumuman di pejabatnya di Putrajaya hari ini.

Najib+Zahid

Dalam ucapan pengumuman, Najib berkata beliau sememangnya bersikap terbuka dalam menerima kritikan, "Namun, sebagai anggota Kabinet, perbezaan pendapat dan pandangan tidak sepatutnya dilakukan di forum terbuka yang boleh menjejaskan pandangan umum terhadap kerajaan serta negara.

"Ia juga bertentangan dengan konsep tanggungjawab bersama Kabinet. Keputusan menggantikan Tan Sri Muhyiddin merupakan satu keputusan yang amat sukar, tetapi terpaksa saya lakukan agar Jemaah Menteri dapat bergerak sebagai satu pasukan yang jitu," katanya.

Tegasnya, keputusan itu dibuat setelah mengambil kira pertimbangan politik dan kepentingan pentabiran. Menurutnya, keputusan itu dibuat dengan mengambil kira pertimbangan politik dan kepentingan pentabiran.

"Ini bagi memastikan pentadbiran di bawah saya terus komited, sentiasa fokus kepada usaha pembangunan negara sebagaimana yang telah dijanjikan oleh kerajaan Barisan Nasional kepada rakyat pada pilihan raya umum yang ke-13.

"Bagi tujuan ini, Jemaah Menteri perlu bertindak sebagai satu pasukan yang jitu dalam apa jua keadaan, melangsungkan agenda pembangunan Negara serta menguruskan isu-isu negara yang berbangkit agar dapat bertindak dengan berkesan.

SENARAI KABINET KERAJAAN MALAYSIA 28 JULAI 2015

Perdana Menteri - Datuk Seri Najib Tun Razak
Timbalan Perdana Menteri - Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

Menteri di Jabatan Perdana Menteri
  • Datuk Mah Siew Keong
  • Datuk Seri Jamil Khir Baharom
  • Datuk Seri Idris Jala
  • Tan Sri Joseph Kurup
  • Nancy Shukri
  • Datuk Seri Abdul Wahid Omar
  • Datuk Dr Wee Ka Siong
  • Datuk Seri Azalina Othman Said
  • Datuk Joseph Entulu Anak Belaun
  • Datuk Seri Shahidan Kassim
  • Datuk Paul Low Seng Kuan

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri
  • Datuk Razali Ibrahim
  • Datuk Dr Asyraf Wajdi Dasuki (Hal Ehwal Agama)

Menteri Kewangan
  • Datuk Seri Najib Tun Razak
Menteri Kewangan II
  • Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah

Timbalan Menteri Kewangan
  • Datuk Chua Tee Yong
  • Datuk Johari Abdul Ghani

Menteri Dalam Negeri
  • Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi
Timbalan Menteri Dalam Negeri
  • Datuk Nur Jazlan Mohamed
  • Masir Anak Kujat

Menteri Pengangkutan
  • Datuk Seri Liow Tiong Lai
Timbalan Menteri Pengangkutan
  • Datuk Ab Aziz Kaprawi

Menteri Kesihatan
  • Datuk Seri Dr S. Subramaniam
Timbalan Menteri Kesihatan
  • Datuk Seri Dr Hilmi Yahya

Menteri Pelancongan
  • Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz
Timbalan Menteri Pelancongan
  • Datuk Mas Ermieyati Samsudin

Menteri Pertahanan
  • Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein
Timbalan Menteri Pertahanan
  • Datuk Mohd Johari Baharum

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri 
  • Datuk Seri Mustapa Mohamed

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri II
  • Datuk Seri Ong Ka Chuan

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri
  • Datuk Ahmad Maslan
  • Senator Datuk Lee Chee Leong

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air
  • Datuk Seri Dr Maximus James Ongkili
Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air
  • Datuk Seri Dr James Dawos Mamit

Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi
  • Datuk Amar Douglas Unggah Embas

Timbalan Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi
  • Datuk Noriah Kasnon

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani
  • Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek
Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani
  • Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah
  • Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob
Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah
  • Datuk Alexander Nanta Linggi
  • Datuk Ahmad Jazlan Yaakub

Menteri Luar
  • Datuk Seri Anifah Aman
Timbalan Menteri Luar
  • Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican

Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan
  • Datuk Abdul Rahman Dahlan
Timbalan Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan
  • Datuk Halimah Mohd Sadique

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan
  • Datuk Hamzah Zainudin
Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan
  • Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah

Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar
  • Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar
Timbalan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar
  • Datuk Hamim Samuri

Menteri Pendidikan
  • Datuk Seri Mahdzir Khalid
Timbalan Menteri Pendidikan
  • P. Kamalanathan
  • Chong Sin Woon

Menteri Komunikasi dan Multimedia
  • Datuk Seri Dr Mohd Salleh Said Keruak
Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia
  • Datuk Jailani Johari

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi
  • Datuk Wilfred Madius Tangau
Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi
  • Datuk Dr Abu Bakar Mohamad Diah

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat
  • Datuk Seri Rohani Abdul Karim
Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat
  • Datuk Azizah Mohd Dun
  • Datin Paduka Chew Mei Fun

Menteri Kerja Raya
  • Datuk Seri Fadillah Yusof
Timbalan Menteri Kerja Raua
  • Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin

Menteri Sumber Manusia
  • Datuk Seri Richard Riot Anak Jaem
Timbalan Menteri Sumber Manusia
  • Datuk Seri Ismail Muttalib

Menteri Wilayah Persekutuan
  • Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor
Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan
  • Datuk Dr J. Loga Bala Mohan

Menteri Pengajian Tinggi
  • Datuk Seri Idris Jusoh
Timbalan menteri Pengajian Tinggi
  • Datuk Mary Yap Ken Jin

Menteri Belia dan Sukan
  • Khairy Jamaluddin Abu Bakar
Timbalan Menteri Belia dan Sukan
  • Datuk M. Saravanan

Sumber: UTUSAN.ONLINE