Tuesday, June 30, 2015

16 Cara Buat Hati Suami Terpikat

Seorang isteri memang perlu selalu memikat suaminya. Lelaki menunjukkan sayangnya dengan mengambil berat, risaukan anda. Tetapi mereka amat sukar meluahkan kata-kata.

Isteri yang baik

Bimbang cintanya kian pudar? Cuba cara ini untuk memikat suami dan keluarkan taman di hatinya.

1. “Abang, kenapa tak pergi klinik lagi? Kan demam”

Bukan anda sahaja yang perlu dimanjakan. Tetapi suami anda juga. Orang lelaki selalunya lemah badan apabila sakit dan demam. Bawanya ke klinik, jaga ubatnya, lap dahinya yang panas. Dia tidak meminta, tetapi mengharapkannya. Inilah masanya anda hendak jadi misi pujaan hati suami.

2. Lembut

Cuba berbual lemah-lembut dengan suami anda. Tambahkan dengan senyuman anda yang manis. Jika ingin dia membantu anda, jangan lupa puji usahanya. Panggil dia dengan panggilan mesra seperti abang, sayang, my superhero. Pasti laju dia datang bila dipanggil nanti.

3. Comel

Semua suami pasti suka melihat isterinya cantik. Tetapi, kerja rumah yang banyak buatkan anda tidak sempat bergaya juga. Cara mudah menjadi comel adalah dengan memotong rambut ikut gaya kesukaannya. Jika suka pakai seluar track, apa kata cuba gaya sporty. Tukar-tukar gaya di rumah agar nampak segar sentiasa.

4. Percaya

Pertanyaan awak kat mana, awak kat mana... memang comel didengar. Tetapi kalau berulang-ulang kali akan memeningkan juga. Kadangkala suami tidak dapat menjawab panggilan anda dengan mesra. Dia mungkin bersama boss jadi kenalah macho juga. Hantar sms kata rindu dan dia pasti akan telefon bila sudah lapang nanti.

5. Ibumu, ibuku jua

Pernah dengar tak nak pikat anak, pikat ibunya dahulu? Tunjukkan bahawa anda menjaga anak dan cucu-cucunya dengan baik. Sayanginya seperti ibu anda sendiri. Tawan hati ahli keluarga lain dengan ringan tulang sewaktu kenduri. Korek cerita lama sewaktu dia membesar dan ketawa bersama mereka.

6. Masak

Orang kata pikat suami dengan perutnya kan? Memang betul. Cuba belajar masakan kegemarannya. Tanyakan resipi atau belajar terus dari ibunya. Sudah pasti cubaan kali pertama hingga ke lapan tidaklah begitu menjadi. Percayalah anda ada banyak masa untuk mencuba. Bila si dia kata Ok lulus maknanya anda telah berjaya!

7. Sambut

Buka pintu dan beri senyuman manis sewaktu suami pulang ke rumah. Jika tidak sempat kerana menjaga bayi atau sedang memasak, tegurnya dengan mesra sebaik anda bertemu. Anda boleh siap sejukkan secawan jus oren untuknya juga. Dia memahami anda sedang sibuk tapi sangat menghargai sambutan kecil begini.

8. Dengar

Orang lelaki biasanya kurang bercakap daripada wanita. Jika dia selesa bercerita dengan anda, itu tandanya dia percayakan anda. Dengar dengan teliti ceritanya. Angguk walaupun anda tidak faham cerita gajet atau konflik pasukan bolanya. Jangan punahkan impiannya hendak membeli superbike. Sokong minatnya.

9. Anak-anak

Membesarkan anak-anak adakalanya sangat meletihkan. Seorang ibu biasanya lebih teliti dan menggalas lebih banyak tanggungjawab. Menjaga anak kecil, ajar buat homework dan mengaji. Lakukan semuanya dengan ikhlas dan tidak merungut. Suami anda pasti menghargai penat-lelah anda menjaga permata hatinya.

10. Terus-terang

Ada harinya, anda akan menjadi moody tanpa sebab. Anda hanya ingin makan coklat, aiskrim dan berehat sepanjang hari. Beritahu dia dengan jelas anda ok cuma perlu bersendirian sahaja. Jangan paksa diri membuat semua kerja dalam keadaan terpaksa. Dia pasti lega mengetahuinya malah boleh tolong jagakan anak-anak juga.

11. Kemas

Walaupun sibuk, cuba kemas rumah anda secara berkala. Baju yang berlipat, lantai yang bersih membuatkan hati menjadi tenang. Sediakan bekas untuk kemas mainan anak dengan segera.

12. Hati perempuan memang mudah merajuk

Walaupun anda merajuk, jangan lupa salam dan cium tangannya sebelum berpisah. Dengan bersalam, ia melunturkan ego dan rasa marah. Ia membuatkan dia mengasihani anda juga. Tidak salah beralah dan meminta maaf untuk meredakan suasana. Merajuk sekali-sekala memang comel, tapi jangan susah dipujuk pula.

13. Berdikari

Anda mungkin seorang yang sangat manja dengannya. Tetapi ketika dia tiada, anda memandu sendiri, pergi bekerja dan menguruskan anak-anak sendirian. Wanita yang bijak membawa diri dan matang sangat istimewa di mata lelaki. Dia jatuh cinta kepada anda kerana anda tetap menjaga diri dan keluarga sewaktu dia tiada.

14. “Abang, ada lori hantar sofa baru dekat rumah sebelah tau!”

Melihat kehidupan orang lain kadang-kadang buat kita cemburu juga. Jangan bandingkan kehidupan anda dengan orang lain. Sepertimana pintu rumah masing-masing berbeza, begitu juga rasa bahagia anda. Ucap terima kasih untuk semua yang suami anda sediakan. Bersyukur dia setia temani dan menjaga anda selama ini.

15. Romantis

Sikap romantis biasanya memanjangkan usia perhubungan. Dia mungkin suka anda temaninya makan sambil merenung dia, atau tonton tv berdua. Sekali-sekala, cuba buat sesuatu yang manjakan dia seperti potongkan kuku atau urut kakinya yang letih. Romantis bermakna ia mungkin perkara kecil, tetapi dia terharu dengannya.

16. Solehah

Menjadi isteri bermakna anda akan mengejutkannya untuk solat Subuh. Mendidik anak-anaknya, antara tiket dia ke syurga. Setia menjadi makmumnya. Anda boleh berusaha mengurat dia, tapi jangan lupa berdoa juga. Anda doakan kesejahteraannya, dan semoga kedamaian juga yang anda perolehi dari ikatan ini.

Sebenarnya agak mudah juga untuk memikat hati seorang suami. Lelaki biasanya sukakan wanita yang manis, lembut dan memberi perhatian. Anda cuma perlu menjadi sedikit kreatif dan rajin mencuba.

Kadang-kadang, mengetahui dia akan kembali ke pangkuan anda setiap hari, membuatkan anda terlupakannya. Dia mungkin ada di sana, tetapi merasa terasing dan jauh. Anda rasa dia kuat, tetapi ingat superhero pun perlukan girlfriend juga.

Kembalikan saat anda bercinta dahulu. Jadi diri anda yang dahulu, yang sangat dirinduinya.

Jangan lupa pikat hatinya setiap hari!

BACA INI JUGA: Wanita Pun 'Gatal' Macam Lelaki

Sumber: Tazkirah

Saya Tahu Sebab Adira Putus Tunang Tapi..

Penyanyi Elizabeth Tan tetap bertegas bahawa kenyataan yang diberikannya sebelum ini berhubung isu putus tunang di antara Adira dan jejaka dikenali sebagai Shahrul Nasrun adalah benar belaka.

Elizabeth Tan

Menurutnya, dia tidak mendapat apa-apa kepentingan sekiranya bercakap bohong mengenai perkara tersebut kerana langsung tidak mempunyai sebarang kaitan dalam hal mereka.

Elizabeth atau lebih senang dipanggil sebagai Lizzy mendedahkan, sebelum ini Shahrul pernah flirting dengan dirinya ketika masih lagi bergelar tunangan Adira.

“Kalau dia (Shahrul) nak nafikan, nafikanlah. Apa yang saya cakapkan sebelum ini adalah benar. Saya tak buat apa-apa pun,” katanya ketika dihubungi Mynewshub sebentar tadi.

Menurut Lizzy, selepas mengeluarkan kenyataan kepada media mengatakan dia bukan punca masalah putusnya ikatan pertunangannya, Adira ada menghubunginya.

“Adira ada telefon, kami bercakap mengenai perkara itu dan dia langsung tidak menyalahkan saya.

“Adira juga ada menyatakan punca sebenar kenapa pertunangan mereka terputus tetapi saya tak boleh nyatakan di sini, rasanya lebih baik bertanya pada Adira sendiri,” katanya lagi.

Sementara itu ketika ditanya mengenai kehadiran Shahrul pada satu majlis pelancaran produk yang mana Lizzy menjadi dutanya di sebuah universiti di Cyberjaya, beberapa bulan lalu, penyanyi berketurunan Cina itu berkata dia langsung tidak mengetahui apa tujuan Shahrul hadir pada masa itu.

“Saya tak tahu peranan dia (pada majlis itu), saya tanya juga pada penganjur adakah dia terlibat dengan majlis tersebut tapi mereka mengatakan dia langsung tiada kena mengena,” ujarnya.

Selain itu, Lizzy turut menegaskan sebarang khabar angin sebelum ini yang mengatakan Shahrul menaja kos penerbitan muzik video Knock Knock adalah tidak benar sama sekali.

“Oh my gosh, cerita tu tak betul, dia tak menaja video muzik lagu saya. Cerita yang cakap saya pergi anugerah AJL pakai baju warna sedondon dengan dia pun tak betul, apatah lagi yang mengatakan saya berkunjung ke butik Rizalman dengannya. Seumur hidup, saya tak pernah lagi berjumpa dengan Rizalman,” jelas penyanyi kelahiran Kuala Lumpur ini.

Lizzy seterusnya mengatakan dia enggan memanjangkan lagi cerita sebaliknya mahu memberikan lebih fokus terhadap kerjaya seninya.

Selepas single Knock Knock berjaya mencuri perhatian peminat muzik tempatan, Syawal ini Lizzy bakal muncul dengan single kedua berjudul Mama yang sudah direkodkannya beberapa bulan lalu.

BACA INI JUGA: Tiada Lagi Mangga Cinta Di Paris

Sumber: Mynewshub.cc

Curang Punca Adira Dan Shahrul Putus Tunang?!

Tidak dinafikan penyanyi tinggi lampai yang semakin meningkat naik namanya ini memang cantik orangnya sampaikan sebelum ini pun, pernah keluar gosip mengatakan Elizabeth Tan dihimpit beberapa VIP yang mahu berkenalan lebih rapat dengannya.

Elizabeth Tan

Walaupun begitu, Elizabeth atau Lizzy tetap dengan pendiriannya yang enggan dikaitkan dengan mana-mana jejaka memandangkan dia mahu bakat seninya lebih ditonjolkan dalam persada seni.

Namun begitu, baru-baru ini nama si cantik manis ini terpalit dengan kontroversi yang tak diundang apabila dituduh sebagai individu yang menjadi dalang kepada putusnya ikatan pertunangan di antara penyanyi Adira dan tunangnya, Shahrul Nasrun yang merupakan Pengerusi Gerakan Belia Gagasan 1 Malaysia.

Tak senang dengan tuduhan itu, Lizzy membalas kenyataannya menerusi sebuah portal mengatakan dia mempunyai bukti yang menunjukkan Shahrul yang mula mengoratnya sebelum ini.

Namun, Lizzy tidak pernah melayani sebarang agenda ‘flirting’ Shahrul memandangkan dia mengetahui jejaka itu merupakan tunang kepada Adira.

“Masa saya mula-mula mengenali Shahrul, saya memang tak tahu dia sudah bertunang malah daripada cara dia sendiri dari awal pun memang dia nak mengorat.

"Jika ada orang nak salahkan saya, saya ada bukti yang dia flirt dengan saya and I’m not flirting back (saya tidak melayannya).

“Saya dapat tahu dia sudah bertunang pun dari salah seorang jurusolek. Bila saya tahu situasi yang dia sudah bertunang dan nasihatkan demi kebaikan, Shahrul pernah kata – girlfriend je pun (merujuk kepada Adira). Jika saya salah, Adira sudah lama akan jumpa dengan saya,” kata penyanyi berusia 22 tahun itu lagi.

Sementara itu, Adira pula berharap semua pihak di luar sana tidak lagi menuding jari menyalahkan Lizzy sebagai punca pertunangannya terputus.

Sebaliknya, dia mengakui Elizabeth tidak bersalah langsung dalam hal tersebut.

“Kalau boleh saya tidak mahu nama Elizabeth Tan terus dikaitkan dengan punca sebenar perpisahan kami kerana dia tiada kaitan dalam hal ini.

"Bagi saya, perpisahan ini adalah ketentuan Ilahi dan tiada siapa mampu menghalangnya. Setiap manusia tidak boleh lari daripada melakukan kesilapan. Inilah ujian dan ketentuan yang perlu saya terima.

Adira juga enggan memberikan penjelasan lanjut hal apakah yang sebenarnya berlaku sehingga membawa kepada pengakhiran hubungan mereka.

“Kami sudah putus tunang secara rasmi sejak Mei lalu. Maaf. Ia terlalu peribadi untuk dikongsikan. Lagipun saya mahu menjaga nama baik kedua-dua belah pihak.

"Saya tetap dengan pendirian untuk tidak mendedahkan punca sebenar keretakan hubungan kami walaupun ramai yang sudah membaca berita ini di laman sosial.

"Biarlah mereka sahaja yang buktikan asalkan bukan daripada mulut saya,” ujar penyanyi kelahiran Sabah ini.

Bertabahlah Adira, mungkin sudah tertulis bukan jodoh Adira dengan Shahrul.

Mungkin semua perkara yang berlaku ini ada hikmahnya tersendiri.

Mana tahu dengan kisah perit putus tunang ini boleh dijadikan sebagai inspirasi untuk Adira mencipta lagu yang boleh meletup seperti mana yang sering diaplikasikan Taylor Swift jika dia putus cinta?

Tak cuba tak tahu kan..

KEMASKINI!

Bekas Tunang Nafi Pernah Mengorat Elizabeth Tan

Bekas tunang penyanyi Adira Suhaimi, Shahrul Nasrun Kamarudin menafikan kenyataan Elizabeth Tan yang mendakwa dia cuba mengorat penyanyi yang terkenal dengan lagu Knock-Knock itu ketika dia masih lagi bergelar tunangan Adira.

Sebaliknya menurut Shahrul, tiada sebarang perkara peribadi melibatkan dirinya dan penyanyi berketurunan Cina itu sebaliknya dia hanya berhubung dengan Elizabeth atas urusan kerja dan tidak lebih daripada itu.

“Tidak ada hal personal mahupun ajak keluar atau sebagainya. Kalau nak dikatakan flirt (mengorat) tak mungkin. Sebab ramai lagi kaum wanita lain yang bekerjasama dalam apa saja program atau kempen saya,” katanya.

Walaupun Elizabeth mengeluarkan kenyataan seolah-olah menyalahkannya, namun Shahrul tidak sesekali menyalahkan penyanyi berusia 22 tahun itu kerana memahami situasi dan menyifatkan mungkin Elizabeth panik dan tidak mahu ada kaitan.

“Sesiapa saja kalau dikaitkan dengan hubungan lain, akan cuba protect diri mereka. Saya tak salahkan dia. Mungkin ada salah faham. Saya mesra dengan semua orang tak kira lelaki atau perempuan bila soal kerja.

“Setakat ambil berat tanya makan dah atau sebagainya dalam perbualan kerja, saya rasa tak salah. Bahkan dengan staf saya yang lain saya layan mereka sama saja,” ulasnya memetik laporan portal Rotikaya.

Shahrul turut memohon izin agar dirinya dan Adira mencari kebahagiaan masing-masing berikutan ikatan pertunangan yang terjalin sudah pun terputus sejak bulan lalu.

Dalam pada itu, Shahrul enggan memberikan sebarang komen lanjut ketika dihubungi kerana dia telah dinasihatkan agar tidak lagi memberikan sebarang kenyataan kepada pihak media berhubung isu ini.

BACA INI JUGA: 7 Sebab Mengapa Lelaki Curang

Sumber: mynewshub

PATRIOT 1 Nombor Plat Paling Mahal Di Malaysia, RM1.3 Juta!

Jualan nombor pendaftaran kenderaan khas, PATRIOT 1 setakat ini berjaya menarik bidaan tertinggi bernilai RM1.308 juta.

PATRIOT

Namun, angka itu tidak mustahil terus meningkat, memandangkan tempoh untuk orang ramai membuat bidaan berbaki 22 hari lagi.

Maklumat itu diperoleh menerusi lawan web www.plat.patriot.org.my yang menyediakan maklumat terkini berhubung urusan bidaan serta jual beli nombor pendaftaran PATRIOT yang ditawarkan, bermula angka 1 hingga 9999 pada harga pembukaan RM50,000 setiap satu.

PATRIOT dikatakan menjadi nombor plat kenderaan khas termahal di Malaysia, apabila ia dibida pada harga pembukaan RM1 juta, manakala lima nombor pertamanya memerlukan pembida membayar deposit sebanyak 20 peratus.

Menurut maklumat di laman web berkenaan, jualan nombor pendaftaran PATRIOT itu ditawarkan Yayasan Patriot Negara Malaysia (YPNM), melalui kaedah bidaan terbuka.

Syaratnya, pembida wajib mendaftar sebagai ahli Briged Patriot dengan yuran RM20, selain perlu mendapatkan kelulusan untuk menggunakannya daripada Kementerian Pengangkutan, melalui Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

“Setiap bidaan plat PATRIOT memerlukan deposit 20 peratus daripada nilai yang ditawarkan.

“YPNM telah diberi kelulusan oleh JPJ untuk menjual plat khas siri PATRIOT,” demikian menurut laman web berkenaan.

PATRIOT [2]
Antara nombor pendaftaran PATRIOT serta nilainya yang boleh dilihat di laman web YPNM.

YPNM merupakan sebuah badan bukan kerajaan (NGO) yang bertujuan menyemai serta meningkatkan semangat patriotisme di kalangan rakyat Malaysia.

“Hasil daripada keuntungan penjualan plat ini, YPNM akan melaksanakan aktiviti dan program yang telah dirancang.

“YPNM akan menjalankan program dan aktiviti yang memupuk semangat patriotisme dan menyatupadukan masyarakat berbilang agama serta kaum di Malaysia.

“Kami yakin usaha ini akan mendapat sokongan seluruh rakyat Malaysia.

“Individu atau organisasi yang terlibat dalam penjualan atau pembelian plat PATRIOT, secara tidak langsung menyokong segala usaha YPNM dalam mencapai objektifnya,” kata kenyataan YPNM yang dipetik daripada laman web berkenaan.

BACA INI JUGA: Maharajas' Express, Perkhidmatan Keretapi Paling Mewah India

Sumber: Therakyatpost

Fenomena “Leap Second”, Dunia Terima Bonus Satu Saat

Hari ini waktu harian di seluruh dunia akan bertambah satu saat berikutan fenomena dikenali sebagai “Saat Lompat” atau “Leap Second”.

1-Saat

Dan pada hari ini juga, International Earth Rotation and Reference Systems (IERS) yang berpangkalan di Paris dan berfungsi sebagai badan pemantau putaran bumi akan menyeragamkan waktu piawaian dunia (UTC) mengikut kadar putaran bumi yang sebenar.

Menurut Pegawai Sains Agensi Angkasa Negara, Mohd Zamri Shah Mastor, ini bermaksud waktu keseluruhan pada hari ini akan menjadi 24 jam satu saat.

Beliau menarik perhatian bonus satu saat ini adalah berikutan faktor kadar putaran bumi di atas paksinya yang semakin perlahan.

Kadar putaran bumi antara lain, beliau menjelaskan, dipengaruhi faktor pergerakan kutub, geseran pasang surut air laut, interaksi pusat bumi dengan lapisan tengah bumi dan cuaca.

“Faktor-faktor ini boleh menyebabkan putaran bumi sama ada semakin perlahan atau cepat, jadi fenomena Saat Lompat ini juga bukan sesuatu yang tetap, ia bergantung kepada putaran bumi,” katanya seperti yang dilaporkan agensi berita Bernama, di ibu negara pada Isnin.

Mohd Zamri berkata bonus satu saat itu akan diperoleh di penghujung hari ini.

Dalam hal ini, beliau berkata InternationalEarth Rotation and Reference Systems (IERS) yang berpangkalan di Paris dan berfungsi sebagai badan pemantau putaran bumi akan menyeragamkan waktu piawaian dunia (UTC) mengikut kadar putaran bumi yang sebenar.

“Walaupun bertambah cuma satu saat dan ramai yang terlepas pandang, namun pertambahan waktu ini memberi kesan kepada industri yang berorientasikan pemasaan kepersisan (berketepatan) tinggi,” katanya.

Setakat ini, menurut Zamri, UTC telah ditambah satu saat sebanyak 25 kali sejak tahun 1972 dengan kali terakhir pada Ahad, 1 Julai 2012.

Sementara itu, Pengetua Kanan Metrologi, Makmal Metrologi Kebangsaan, SIRIM Berhad, Dr Mohd Nasir Zainal Abidin, ketika ditanya sama ada masa pada peranti elektronik seperti di telefon bimbit perlu diselaraskan secara manual berkata, semua alat elektronik akan disegerakan secara automatik ke masa rangkaian pelayan protokol.

Begitu juga dengan komputer saling berkaitan atau rangkaian, katanya sambil menambah bahawa isu kemasukan Saat Lompat hanya kritikal pada pelayan (server).

Ditanya mengenai kemungkinan pelayan komputer gagal berfungsi dengan baik pada Selasa, beliau menceritakan apa yang berlaku pada fenomena yang sama pada 1 Julai 2012 yang jatuh pada hujung minggu.

“Walaupun begitu, 10 peratus masa protokol rangkaian pelayan di seluruh dunia melakukan kesilapan.

“Kebanyakan pelayan dapat ditetapkan dalam masa sejam tetapi beberapa pihak lain mengambil masa sehari,” katanya, sambil menambah di Australia, sistem daftar masuk penerbangan ekoran saat tambahan telah menjejaskan laman web popular.

Oleh itu, bagi hari kerja biasa hari ini, beliau menasihatkan langkah berjaga-jaga diambil terutama dalam perniagaan dalam talian, sistem rangkaian, pembekal perkhidmatan internet, perkhidmatan notari masa digital dan aplikasi seperti MySQL, Hadoop dan Cassandra.

“Beberapa pembekal perkhidmatan sedang mengambil langkah untuk menggantung atau menghentikan operasi untuk beberapa jam sebelum dan selepas perubahan masa.

“Adalah sukar untuk menyatakan dengan tepat kerana ini tidak banyak dilaporkan.

“Bagaimanapun masalah ini tidak boleh diabaikan kerana jumlah besar transaksi perniagaan boleh berlaku dalam masa sesaat. Tambahan pula, transaksi tidak terhad kepada zon masa tunggal,” katanya.

BACA INI JUGA: Tahukah Anda Betapa Luasnya Alam Semesta?

Sumber: Therakyatpost.com

Kisah Benar UFO Mendarat Di Sekolah!

Guru-guru dan kakitangan di Sekolah Ariel, Ruwa, Zimbabwe, terkejut apabila seramai 62 orang pelajar mendakwa melihat sebuah UFO mendarat di halaman sekolah.

Ariel, Ruwa, Zimbabwe UFO

Mereka turut mendakwa sosok entiti pelik, makhluk yang tidak pernah mereka lihat sebelum ini keluar dari objek terbang berkenaan dan datang menghampiri mereka.

Kejadian itu berlaku sekitar pukul 10:15 pagi, pada 16 September 1994. Pada hari itu, sekumpulan murid berumur antara lima hingga 12 tahun sedang bermain di padang sekolah. Ketika bermain, beberapa orang pelajar tiba-tiba menunjuk ke atas dengan reaksi terkejut.

Kanak-kanak tersebut mendakwa melihat tiga buah objek bulat seperti 'bola' berwarna perak sedang terbang tinggi di udara sekitar sekolah. Penampakan itu diiringi cahaya terang berwarna merah sebelum hilang dalam kepulan awan kemudian muncul semula tidak jauh dari tempat ia menghilang.

Menurut saksi, perkara itu berlaku sebanyak tiga kali. Selepas kali ketiga, salah satu diantaranya dilihat terbang lebih rendah dan perlahan-lahan mendarat dalam belukar, 100 meter dari tempat mereka bermain.

Dilaporkan, seramai 62 orang pelajar yang berada di padang ketika itu telah menyaksikan secara langsung pemandangan pelik itu.

Kanak-kanak itu menyatakan, sebaik sahaja objek itu mendarat, seorang lelaki kecil dengan ketinggian kira-kira satu meter muncul di atas objek tersebut. Sejurus kemudian, entiti itu turun dan berjalan dengan gaya pelik, mendekati para pelajar.

Ariel-School-Sketches [2]
Ariel-School-Sketches
Lakaran yang dilukis para pelajar.

Daripada keterangan pelajar-pelajar itu, entiti tersebut memakai pakaian berwarna hitam ketat dan berkilat. Memiliki leher panjang dan kurus, berwajah pucat, rambut hitam sepanjang paras bahu (ada yang mengatakan tidak berambut), bermata besar dan bulat). Ciri-ciri fizikal ini sangat ironi dengan manusia biasa.

Menyedari diperhatikan, makhluk tersebut serta-merta menyorok di belakang objek terbang sebelum hilang dari pandangan. Kebetulan, dalam kepercayaan masyarakat Zimbabwe, ada lagenda tentang Tokoloshis, syaitan yang suka memakan kanak-kanak, juga bertubuh kecil sama seperti entiti yang baru mereka lihat tadi.

Penampakan ini menambahkan lagi rasa takut mereka. Kerana terlalu takut selepas menyaksikan kejadian itu, pelajar-pelajar diserang histeria, berteriakan dan menangis sekuat hati sambil menjerit-jerit meminta tolong.

Ketika kejadian, guru-guru sedang bermesyuarat. Satu-satunya orang dewasa yang ada ketika itu ialah seorang wanita penjual makanan ringan. Bagaimanapun, dia tidak melarikan diri kerana risau barangannya di curi.

Keesokannya, seorang pengkaji UFO Afrika, Cynthia Hind, datang ke sekolah untuk menyiasat kesahihan cerita tersebut. Cynthia meminta kanak-kanak itu untuk melukis apa yang telah mereka lihat. Mengejutkan, 35 lukisan adalah sama!

Namun, apabila mereka menyiasat lokasi pendaratan UFO bersama seorang pakar elektrik yang datang bersamanya, mereka mendapati tiada kesan radiasi ditemui ditempat kejadian. Cynthia mula tertanya-tanya, adakah kanak-kanak ini sepakat untuk berbohong?

Salah seorang pelajar yang menjadi saksi menolak andaian itu dan sanggup bersumpah atas kejadian tersebut. Guru besar sekolah pula menegaskan yang dia percaya murid-muridnya tidak bercakap bohong.

Pelajar luar bandar pada masa itu kurang pendedahan kepada televisyen mahupun surat khabar, jadi tidak mungkin mereka sekadar mereka-reka cerita.

Seorang penyelidik dari Harvard Medical School, Dr. John Mack bersama rakannya, Dominique Callimanopulos kemudian dipanggil untuk turun ke lokasi menemui pelajar-pelajar berkenaan.

Ariel-School-Grounds
Perkarangan sekolah.

Dan sepanjang dua hari menyiasat, mereka telah menemubual dan memberikan kaunseling kepada seramai 12 orang saksi, termasuk ibu bapa mereka.

Daripada temubual yang dijalankan, didapati semua keterangan memberikan cerita yang konsisten. Dr. Mack percaya kes itu bukanlah kejadian histeria beramai-ramai dan yakin ia merupakan pertemuan dengan makhluk asing yang benar-benar telah berlaku.

Walau bagaimanapun, keterangan kanak-kank ini masih diragui kerana tiada saksi daripada orang dewasa.

Umum hanya mengklasifikasikan kejadian ini sebagai satu gurauan yang dihasilkan oleh minda dan imaginasi seorang kanak-kanak.

Anda percaya?

BACA INI JUGA: Blue Beam, Projek Rahsia NASA, Freemason Dan Illuminiti Terbongkar!

-SENTIASAPANAS.COM

Monday, June 29, 2015

10 Keistimewaan Orang Yang Berpuasa

Sayyid Muhammad bin Alwi Al Maliki mengatakan orang yang berpuasa mempunyai 10 keutamaan yang diberikan Allah.

10-Keistimewaan-Berpuasa

Pertama. Allah memberikan keistimewaan kepada umat yang berpuasa dengan menyediakan satu pintu khusus di syurga yang dinamakan Al Rayyan. Pintu surga Al Rayyan ini hanya disediakan bagi umat yang berpuasa.

Kata Nabi SAW dalam satu hadisnya, pintu Rayyan hanya diperuntukkan bagi orang-orang berpuasa, bukan untuk lainnya. Bila pintu tersebut sudah dimasuki oleh seluruh ahli puasa Ramadhan, maka tidak ada lagi yang boleh masuk ke dalamnya. (HR. Ahmad dan Bukhari-Muslim).

Kedua. Allah telah memfungsikan puasa umat Nabi Muhammad SAW sebagai benteng yang kukuh dari seksa api neraka, tirai penghalang dari godaan hawa nafsu. Dalam hal ini Rasul SAW bersabda, “Puasa (Ramadhan) merupakan perisai dan benteng yang kukuh dari seksa api neraka.” (HR. Ahmad dan Al Baihaqi).

Ketiga. Allah memberikan keistimewaan kepada ahli puasa dengan menjadikan bau mulutnya lebih harum dari minyak misik (haruman kasturi). Sehingga Rasul bersabda, “Sungguh bau mulut orang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah dari bau minyak misik.”

Keempat. Allah memberikan dua kebahagiaan bagi ahli puasa iaitu bahagia ketika berbuka dan pada saat bertemu dengan Allah kelak.

Orang yang berpuasa dalam santapan bukanya meluapkan rasa syukurnya dimana bersyukur termasuk salah satu ibadah dan zikir.

Syukur yang terungkap dalam kebahagiaan kerana telah diberi kemampuan oleh Allah untuk menyempurnakan puasa di hari tersebut sekaligus berbahagia atas janji pahala yang besar dari-Nya.

“Orang yang berpuasa mempunyai dua kebahagiaan iaitu berbahagia dikala berbuka dan dikala bertemu Allah.” Hadis riwayat Imam Muslim.

Kelima. Puasa telah dijadikan oleh Allah sebagai medan untuk menjaga kesihatan dan sembuh dari pelbagai penyakit. “Berpuasalah kalian, nescaya kalian akan sihat.” (HR. Ibnu Sunni dan Abu Nu`aim).

Firman Allah Ta’ala yang bermaksud, “Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa.” (Qs. Al Baqarah: 183).

Keenam. Keutamaan berikutnya yang Allah berikan kepada orang yang puasa adalah dengan menjauhkan wajahnya dari seksa api neraka. Matanya tidak akan melihat api neraka.

Rasulullah SAW bersabda, “Barangsiapa berpuasa satu hari demi di jalan Allah, dijauhkan wajahnya dari api neraka sebanyak (jarak) tujuh puluh musim.” (HR. Ahmad, Bukhari-Muslim, dan Nasa`i).

Ketujuh. Dalam Al-Qur'an Allah berfirman yang bermaksud, “(Mereka itu ialah): Orang-orang yang bertaubat, yang beribadat, yang memuji Allah, yang mengembara (untuk menuntut ilmu dan mengembangkan Islam), yang rukuk, yang sujud, yang menyuruh berbuat kebaikan dan yang melarang daripada kejahatan, serta yang menjaga batas-batas hukum Allah. Dan gembirakanlah orang-orang yang beriman (yang bersifat demikian).” (Qs. At Taubah: 112).

Firman Allah Ta’ala lagi, "Katakanlah (wahai Muhammad, akan firmanKu ini, kepada orang-orang yang berakal sempurna itu): “Wahai hamba-hambaKu yang beriman! Bertaqwalah kepada Tuhan kamu. (Ingatlah) orang-orang yang berbuat baik di dunia ini akan beroleh kebaikan (yang sebenar di akhirat). Dan (ingatlah) bumi Allah ini luas (untuk berhijrah sekiranya kamu ditindas). Sesungguhnya orang-orang yang bersabarlah sahaja yang akan disempurnakan pahala mereka dengan tidak terkira”. (Az-Zumar: 10)

Kata Al Maliki, orang-orang yang bersabarlah maksudnya adalah orang yang berpuasa sebab puasa adalah nama lain dari sabar. Di saat berpuasalah, orang-orang yang bersabar (dalam beribadah puasa) memperoleh ganjaran dan pahala yang tak terhitung banyaknya dari zat Yang Maha Pemberi, Allah s.w.t.

Kelapan. Di saat puasa inilah Allah memberi keistimewaan dengan menjadikan segala aktiviti orang yang berpuasa sebagai ibadah dan ketaatan kepada-Nya. Kerananya, orang yang berpuasa meninggalkan ucapan yang tidak berguna (diam) adalah ibadah serta tidurnya dengan bertujuan agar kuat dalam melaksanakan ketaatan di jalan-Nya jugalah ibadah.

Dalam satu hadits riwayat Ibnu Mundih dinyatakan, “Diamnya orang yang berpuasa adalah tasbih, tidurnya merupakan ibadah, dan doanya akan dikabulkan, serta perbuatannya akan dilipat gandakan (pahalanya).”

Kesembilan. Di antara cara Allah dalam memuliakan orang yang berpuasa, bahawa Allah menjadikan orang yang memberi makan kepada orang yang berpuasa pahalanya sama dengan orang yang berpuasa itu sendiri meskipun hanya dengan sepotong roti atau seteguk air.

Dalam satu riwayat Nabi bersabda, "Seseorang yang memberi makan orang yang puasa dari hasil yang halal, akan dimintakan ampunan oleh malaikat pada malam-malam Ramadhan, meskipun hanya seteguk air. (Hadis riwayat Abu Ya`la).

Kesepuluh. Orang yang berbuka puasa dengan berjamaah demi melihat keagungan puasa, maka para Malaikat akan berselawat (memintakan ampunan) baginya.

Wallahu a'lam

BACA INI JUGA: Peristiwa Penting Yang Berlaku Di Bulan Ramadhan

Sumber: Hasnulhadiahmad

Pasar Raya Nafi Jual Kuih Raya Dari China!

Satu mesej viral tersebar di laman sosial semenjak awal Ramadhan lalu berhubung bekalan kuih raya dipunggah keluar dari kontena China Express yang didakwa akan dihantar ke Muar, Johor.

Biskut-Raya-China

Menurut mesej itu, kuih raya itu dibuat di China dan status logo halalnya amat mencurigakan.

“Kuih Raya made in China. Status logo halal amat dicurigai. Harap semua jangan tersalah beli ye?

“Barang ini saya sendiri turunkan dari kontena China Express untuk penghantaran ke Muar, Johor," kata mesej berkenaan yang turut mengaku mengambil rakaman gambar itu tanpa pengetahuan kilang tersebut.

Menurutnya, kuih raya itu selalu dilihat di pasar raya seperti Mydin, Giant, Tesco, Aeon Big pada harga di antara RM9.90 - RM12.90 seunit.

Individu tersebut juga menasihati orang ramai khususnya yang beragama Islam agar berhati-hati apabila membeli kuih raya yang dijual di pasaran.

FAKTA

GCH Retail (Malaysia) Sdn Bhd (Giant) menafikan dakwaan menjual kuih raya dari China di pasar raya berkenaan.

Pengurus Kanan hubungan kerajaan GCH, Mohd Shahrizal Ayub berkata, dakwaan membeli kuih raya dari China dan menukar label tidak benar.

"Kami sememangnya tidak mempunyai sumber kuih raya yang diperoleh dari China.

"Sumber kami datangnya daripada pengeluar dan pembekal tempatan serta Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) sejak beberapa tahun lalu," katanya.

BACA INI JUGA: Awas Beras Tiruan Dari China!

Sumber: Sinarharian.com.my

Video Pemandu Samseng Tunjal Kepala Orang Tua

Hanya kerana tidak memberi laluan ketika ingin dipintas, seorang pemandu samseng bertindak biadab menarik rambut serta menolak muka seorang warga emas.

Buli

Kejadian ini menjadi bualan ramai selepas video yang dikatakan dirakam berlaku di kawasan Summit USJ, Petaling Jaya baru-baru ini tersebar.

Berdasarkan video berdurasi 3 minit 56 saat, insiden bermula setelah kedua-dua kenderaan berhenti di satu persimpangan. Seorang lelaki kemudian datang ke kereta mangsa dan mula menengkingnya.

Ia menjadi semakin buruk apabila pemandu terbabit bertindak menarik rambut mangsa sebelum menolak mukanya sebanyak dua kali.

Insiden yang disaksikan ramai pengguna jalan raya itu berlanjutan apabila seorang saksi menghampiri dan meminta penjelasan bagi membela warga emas berkenaan.

Ia hanya beransur reda setelah pemandu samseng berkenaan dan ahli keluarganya kembali masuk ke dalam kereta sebelum memecut meninggalkan lokasi kejadian.

Walaupun video berkenaan tidak mempunyai audio, ramai beranggapan ia terjadi kerana si pelaku tidak berpuas hati terhadap mangsa yang enggan memberikannya kesempatan untuk memotong kenderaan.

Perkara sebenar yang berlaku bagaimanapun masih belum dapat disahkan.

BACA INI JUGA: Jenis Pemandu Paling Dibenci, Memandu Sambil Main Telefon


Sumber: Mynewshub.cc

Video Pesawat Dinaiki Paris Hilton Hampir Terhempas!

Baru-baru ini, sosialit terkenal Paris Hilton menangis tidak henti-henti apabila menyangkakan nyawanya sudah berada di hujung tanduk ketika menaiki sebuah pesawat di Dubai.

Pesawat Paris Hilton Terhempas

Inilah jadinya apabila program prank show sudah melampaui batas dalam mengenakan seseorang individu itu.

Paris berada di negara itu bagi menghadiri satu majlis pelancaran sebuah hotel baru dan kemudiannya dijemput menaiki sebuah kapal terbang untuk menikmati pemandangan bandar dari udara selama 15 minit penerbangan.

Tidak mengetahui ianya merupakan satu helah untuk mengenakannya, Paris mulai panik apabila pesawat itu dipandu secara sengaja dalam kedudukan seolah-olah hendak terhempas.

Membuatkan dirinya bertambah cemas apabila pintu kecemasan dibuka dan beberapa orang mulai terjun dari pesawat terbabit.

Sebaik pesawat selamat mendarat, Paris masih tidak dapat melupakan trauma yang dilaluinya dan apabila dikhabarkan ianya merupakan prank, figura berusia 34 tahun itu langsung kelihatan tidak teruja malah masih lagi terkejut dengan perkara itu.

BACA INI JUGA: Selebriti Yang Dibayar Jutaan Ringgit Hanya Untuk Tayang Muka


Sumber: Mynewshub.cc

Hati Ibu Mana Tak Sedih, Yaya Didera Sampai Patah Tulang

“Siapa sangka anak saya yang masih belum mengerti apa-apa dan baharu menginjak ke usia lima tahun, tergamak dikasari sehingga patah tulang belakang, tulang rusuk termasuk pinggul serta lebam-lebam di seluruh badannya dipercayai akibat didera ibu tirinya.

Yaya-dera

“Ibu mana yang tidak sedih melihat anak yang sebelum ini petah bercakap dan berperwatakan ceria bertukar jadi pendiam dan fizikalnya juga kurus kering sehingga menyebabkan saya sendiri tidak mengenalinya,” kata ibu kandung kepada anak malang itu.

Menurutnya, anak tunggalnya itu, dengan panggilan manjanya ‘Yaya’ diberikan hak penjagaan kepada bekas suaminya setelah dia bercerai dengan lelaki itu sejak dua tahun lalu.

“Kali terakhir, saya jumpa suami ketika bulan puasa tahun lalu dan selepas itu saya hanya hubunginya melalui telefon bertanyakan khabar anak.

“Walaupun saya tidak lagi mempunyai apa-apa hubungan sah dengan bekas suami, namun saya sering ambil berat soal anak tunggal saya itu, dan tidak pernah mengabaikannya,” katanya kepada pemberita.

Kata ibu yang berusia 28 tahun itu, sebelum ini bekas suaminya juga tidak pernah membenarkan dia melawat anaknya di rumah lelak itu dan sering memberi alasan bimbang akan bergaduh dengan isteri barunya itu.

“Dia juga turut memberi pelbagai alasan lagi,’Yaya’ tidak mahu ke rumah saya lagipun menurutnya anak saya dijaga dalam keadaan baik dan saya tidak perlu bimbang mengenai keadaannya,” katanya.

Namun minggu lalu, dia menerima panggilan telefon daripada isteri bekas suaminya minggu lalu dan berkata tidak mahu menjaga anaknya itu dan mahu menyerahkan penjagaan kepadanya.

“Saya tanpa banyak soal terus bersetuju dan ambil anak saya pada malam 24 Julai lalu lebih kurang 1 pagi di belakang Pasar raya Pantai Timur Rantau Panjang melalui orang tengah dan tidak langsung bertemu dengan bekas suami malah isterinya.

“Selepas mengambil anak saya itu, saya lihat keadaan anak saya itu lemah dan turut melihat badannya dipenuhi parut dan saya mula syaki ‘Yaya’ didera setelah memeriksa lebam-lebam di badannya itu dan buat laporan polis keesokannya di Balai Polis Pasir Mas,” katanya.

Menurutnya, keadaan anaknya setakat ini masih lemah, namun stabil serta belum dapat menceritakan apa-apa akibat trauma dengan kejadian terbabit dan menurut doktor, kesan patah bahagian tulang badan anaknya itu menyebabkan tulangnya bengkok dan mungkin memberi kesan kepada kanak-kanak itu.

“Apa pun hanya satu yang ‘Yaya’ mampu ungkapkan, dia tidak mahu bekas suami yang dipanggil ‘Papa’ dan ibu tirinya itu melawatnya, dan dia tidak mahu langsung mendengar nama kedua mereka.

“Harapan saya juga sebagai ibu dan demi menuntut keadilan terhadap anak saya ini, agar pelaku ini dikenakan tindakan setimpal dan dibawa ke muka pengadilan,” katanya.

Dalam pada itu di Rantau Panjang, pihak polis cuba mengesan sepasang suami isteri bagi membantu siasatan berhubung kes penderaan ini di Taman Rantau Mas.

Ketua Polis Pasir Mas, Asisten Komisioner Haliludin Rahim berkata, usaha mengesan bapa kandung yang bekerja sebagai peniaga dan ibu tiri mangsa dijalankan dengan segera.

Menurutnya, kanak-kanak malang itu dipercayai berada di bawah jagaan bapa kandung dan ibu tiri, selepas suspek berpisah dengan bekas isterinya pada 2013 lalu.

Beliau berkata, bekas isteri suspek mendakwa, isteri baharu suaminya itu menghubunginya kerana enggan menjaga anak mereka dan mahu menyerahkan hak penjagaan kepadanya.

“Selepas mengambil mangsa, pengadu mendapati tubuh badan anaknya kurus dan lemah, malah badan anaknya dipenuhi parut dipercayai didera.

“Bekas isteri suspek membuat laporan polis di Balai Polis Rantau Panjang dan bagi mendapatkan kepastian, pengadu membawa anaknya ke Hospital Golok kemudian dirujuk ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) Kota Bharu, keesokan harinya.

“Kanak-kanak berada dalam keadaan stabil namun enggan bercerita mengenai peristiwa yang berlaku kerana masih dalam keadaan trauma,” katanya.

Kes ini katanya, disiasat di bawah seksyen 31(1) Akta Kanak-kanak 2001.

Bapa, Ibu Tiri “Yaya” Ditahan

Bapa, Ibu Tiri “Yaya” Ditahan

Susulan kes dera seorang kanak-kanak perempuan berusia lima tahun di Rantau Panjang, Kelantan baru-baru ini, sepasang suami isteri yang didakwa melakukan perbuatan kejam itu ditahan reman selama empat hari.

Bapa kandung dan ibu tiri kepada kanak-kanak tersebut yang masing-masing berusia 39 tahun dan 25 tahun telah ditahan oleh pihak berkuasa di hadapan restoran di Jalan Bayam, Kota Bharu, kira-kira 9 malam semalam.

Kes tersebut mengejutkan banyak pihak setelah seorang budak didapati mengalami trauma fizikal yang teruk kerana didera sejak beberapa bulan lalu.

Melalui pemeriksaan pihak hospital, kanak-kanak malang dipanggil ‘Yaya’ itu patah 13 tulang, termasuk 10 tulang rusuk.

Sebaik sahaja kes ini sampai ke pengetahuan umum, ruangan media sosial, wajah didakwa ibu tiri mangsa bersama bapanya yang disyaki melakukan perbuatan tersebut tersebar.

Wajah Ibu Tiri Durjana?

Wajah Ibu Tiri Durjana

Melalui laman Facebook Sheila Khan, wanita tersebut memuat naik lima keping foto beserta kapsyen mendakwa wanita tersebut merupakan individu yang bertanggungjawab terhadap derita yang ditanggung kanak-kanak dikenali sebagai ‘Yaya’.

BACA INI JUGA: 5 Ibu Mertua Paling Menakutkan Di Dunia

Sumber: Sinarharian.com.my

Video Solat Tarawih 20 Rakaat Cuma Dalam Masa 8 Minit!

Bulan Ramadan penuh barakah ini kita digalakkan untuk melakukan amal ibadah sunat tanpa meninggalkan perkara yang wajib.

Solat-Tarawih

Antaranya kita dituntut untuk melakukan solat sunat Tarawih, sunat Witir, tadarus Al-Quran dan bersedekah.

Solat Tarawih kebiasaannya dilakukan sebanyak 20 rakaat dan tiga rakaat lagi untuk Witir, namun kalau tidak larat untuk mengerjakan sehingga 20 rakaat, lapan rakaat pun sudah memadai.

Namun, yang jadi isu di sini ialah apabila sebuah video yang dipercayai dari Indonesia ini menunjukkan kepantasan mereka mengerjakan solat Tarawih 20 rakaat hanya dalam masa lapan minit sahaja!

Jika dicampur Witir sebanyak tiga rakaat, jumlah keseluruhan ibadah solat itu dipercayai cuma mengambil masa 10 minit.

Wow ekpress betul! Menerusi rakaman itu surau ini terletak pesantren Mambaul Hikam Mantenan, Desa Udanawu, Kabupaten Blitar di wilayah Jawa Timur.

Tapi, kalau tengok dari video ini macam agak kelam-kabut pergerakan mereka tanpa ada tumakninah atau rehat seketika antara setiap rukun solat.

Kita nak beribadat dalam keadaan tenang dan tertib pun bukan terburu-buru macam ni.

Tapi, mungkin mereka pun ada alasan tersendiri serta mengikut mana-mana mazhab selain Mazhab Syafie yang dipraktikkan umat Islam di Malaysia.

BACA INI JUGA: Hadis Palsu Kelebihan Solat Tarawih Sepanjang 30 Malam Ramadhan


Video ini juga boleh ditonton di YouTube

Sumber: Mynewshub.cc

Sunday, June 28, 2015

4 Bandar Paling Pelik Di Dunia

Setiap kali merancang percutian sudah pasti lokasi atau bandar yang paling menarik dan cantik di seluruh dunia yang menjadi pilihan utama.

Bagaimanapun, bagi mereka yang sukakan kelainan di bawah ini disenaraikan bandar paling pelik di dunia yang boleh dilawati.

Bandar Kerdil
China

Bandar Kerdil

Bandar yang terletak di wilayah Kunming ini digelar Bandar Kerdil kerana semua penduduknya mempunyai ketinggian bawah 1.3 meter.

Komuniti yang ditubuhkan pada 2009 oleh sekumpulan orang kerdil ini lengkap dengan perkhidmatan bomba dan polis.

Penduduk di sini membina rumah mereka seperti taman tema termasuk berbentuk cendawan.

Mereka turut memakai kostum seperti yang terdapat dalam cerita dongeng untuk menarik kedatangan pelancong di sini.

“Orang kerdil sering menjadi bahan jenaka dan dieksploitasi oleh orang normal.

“Tetapi komuniti kami di sini semuanya orang kerdil dan apa yang kami lakukan adalah untuk diri sendiri,” kata jurucakap bandar itu, Fu Tien.

San Juan Chamula
Mexico

San Juan Chamula

San Juan Chamula adalah sebuah bandar terpencil di kawasan tanah tinggi di negeri Chiapas, Mexico.

Penduduk di sini tidak suka gambar mereka dirakamkan kerana percaya sebahagian jiwa mereka diambil bersama imej berkenaan.

Suasana di bandar ini sedikit menyeramkan dan pengunjung boleh melawat sebuah gereja di sini yang terkenal dengan amalan ilmu hitam.

Bayi di sini juga diberi minum air Coca Cola supaya mereka sendawa sekali gus membuang roh jahat daripada badan mereka.

Pulau Aoshima
Jepun

Pulau Aoshima

Pulau terpencil yang terletak di selatan Jepun ini turut dikenali sebagai Pulau Kucing kerana jumlah haiwan itu berlipat kali ganda lebih banyak berbanding penduduknya sendiri.

Pada asalnya kucing dibawa ke pulau itu untuk mengawal tikus yang sering merosakkan peralatan menangkap ikan di bot nelayan.

Bagaimanapun, apabila industri perikanan semakin hilang akibat ramai penduduk berhijrah ke bandar, populasi kucing mula meningkat.

Sehingga kini, lebih 120 kucing tinggal di Aoshima bersama hanya segelintir penduduk yang kebanyakannya warga emas yang tinggal di sini sejak Perang Dunia Kedua.

Coober Pedy
Australia

Coober Pedy

Seramai 3,500 penduduk tinggal di bandar perlombongan di selatan Australia ini tetapi apa yang luar biasa semua mereka tinggal di bawah tanah.

Semua penduduk membina kediaman mereka di bawah tanah atau gua lumpur malah bandar ini turut dilengkapi dengan gereja, muzium, galeri seni dan juga bar bawah tanah.

Pelancong yang datang ke bandar ini juga boleh tinggal di hotel bawah tanah bagi merasai pengalaman seperti penduduk tempatan.

Bandar ini adalah antara pengeluar batu opal dunia dan menjadi sumber utama pendapatan mereka.

Kawasan lapang yang tandus menjadikan suhu di bandar ini mencecah sehingga 50 darjah celsius dan lokasi yang paling sesuai untuk didiami adalah di bawah tanah.

BACA INI JUGA: Dunia Fantasi Ciptaan Manusia Paling Terkenal

Sumber: Hmetro.com.my

Misteri Rayuan Roh Pulau Poveglia

Pulau Poveglia merupakan salah sebuah pulau yang terdapat di Venice, Itali. Berbeza dengan pulau-pulau lain yang menjadi daya tarikan pelancong ke negara ini, ia diselubungi misteri yang menyeramkan.

Pulau Poveglia
Pulau Poveglia.

Suara misteri menjerit meminta tolong, bayangan manusia yang dikatakan berlegar-legar di persekitaran kepulauan ini menjadi buah mulut masyarakat tempatan.

Sejarah hitam Pulau Poveglia bermula sewaktu era pemerintahan Rom. Menurut kisah, pada ketika itu, Pulau Poveglia digunakan sebagai tempat untuk mengasingkan mereka yang dijangkiti penyakit berbahaya bagi mengelakkan penularan wabak.

Sekitar tahun 1347-1351, benua Eropah diserang satu wabak pandemik, Black Death, wabak penyakit terburuk yang pernah menimpa manusia setakat ini. Black Death merupakan singkatan nama wabak penyakit radang paru-paru yang dibawa oleh tikus.

Wabak berbahaya ini dikatakan telah membunuh lebih 70 juta orang, yang mana lebih separuh daripada jumlah itu merupakan orang Eropah.

Penduduk Itali tidak terkecuali daripada terkena tempias wabak yang merebak dengan pantas itu. Mereka yang meninggal dunia kerana wabak Black Death semuanya ditempatkan di Pulau Poveglia. Mayat mereka dicampakkan ke dalam satu lubang besar dan kemudiannya dibakar.

Pada ketika itu, sesiapa saja yang menunjukkan simptom-simptom dijangkiti penyakit tersebut akan dihantar ke pulau berkenaan. Pesakit akan dicampakkan diatas timbunan mayat yang sedang mereput.

Lelaki, wanita dan kanak-kanak, semua mereka akan dibiarkan mati dalam kesakitan, sekalipun ada yang menangis dan merayu meminta diselamatkan. Soal perikemanusiaan seakan-akan sudah lenyap ketika itu. Dan dianggarkan lebih kurang 160,000 mayat telah dikebumikan di sana dalam tempoh berkenaan.

Keadaan tersebut menyebabkan Pulau Poveglia dicemari bau busuk yang sangat menyesakkan hidung. Tanah yang bercampur dengan mayat yang dibakar dan dibuang menghasilkan lapisan abu melekit yang sangat tebal. Reputasi pulau tersebut merundum selepas bencana pandemik yang melanda.

Pulau Poveglia dibiarkan sepi tanpa penghuni selama beberapa abad. Sehinggalah pada tahun 1922, sebuah hospital psikiatri telah dibina lengkap dengan menara loceng yang amat besar. Dan disinilah segala misteri bermula..

Pesakit yang dimasukkan ke hospital tersebut mula mengadu yang mereka sering terserempak dengan jelmaan dan hantu yang dipercayai roh-roh mangsa wabak dahulu.

Timbunan tulang Di Pulau Poveglia
Timbunan tulang di Pulau Poveglia.

Setiap malam, para pesakit diganggu bunyi jeritan dan esak tangis roh yang meminta bantuan.

Mereka yang sudah tidak tahan kerap kali mengadu kepada pengurusan hospital, tetapi atas alasan pesakit-pesakit ini sememangnya mempunyai masalah mental, aduan mereka langsung tidak diendahkan.

Tidak cukup dengan misteri yang sedang melanda, seorang doktor pula cuba untuk mencipta nama di Itali dengan mencari penawar bagi penyakit mental yang dialami pesakit-pesakit di hospital ini.

Dia mula menjalankan 'eksperimen' dengan menyeksa pesakit-pesakit. Saban malam suara pesakit yang diseksa kedengaran memecah kesunyian kepulauan itu.

Menurut sejarah, doktor 'gila' itu telah menggunakan pelbagai peralatan seperti pahat dan tukul. Cara itu didakwa dijalankan untuk mencari 'penawar' kepada penyakit mental yang dihidapi pesakit di sana.

Pesakit yang tidak mempunyai waris pula menerima nasib yang lebih parah. Mereka dibawa ke manara loteng dan akan menerima pelbagai jenis seksaan sehingga meninggal dunia. Kebanyakan pesakit mati dalam keadaan yang sangat mengerikan.

Selepas bertahun-tahun menjalankan kegiatannya, doktor tersebut dikatakan mula diganggu dengan bayangan-bayangan mangsanya yang datang menuntut keadilan terhadap kematian mereka.

Menurut kisah, doktor berkenaan telah menamatkan riwayatnya sendiri dengan terjun dari menara, tempat dia menyeksa semua pesakitnya.

Menurut seorang jururawat yang juga saksi kejadian itu, doktor tersebut tidak mati serta-merta selepas terjun dari menara. Dan ketika dia sedang terbaring di bawah, tiba-tiba muncul satu jelmaan kabus besar yang kemudian mencekik doktor itu sehingga mati.

Selepas kejadian itu, loceng besar dimenara tersebut berbunyi setiap hari. Hospital itu ditutup tidak lama kemudian. Kerajaan Itali mengambil-alih pengurusan Pulau Poveglia buat seketika sebelum dijual semula.

Tidak banyak bukti bertulis yang diketahu tentang pulau ini. Namun apa yang pasti, pemilik terakhir Pulau Poveglia meninggalkannya sekitar tahun 1960an.

Terdapat sebuah keluarga yang cuba untuk membeli pulau msiteri ini dan berhasrat untuk membangunkannya menjadi sebuah pusat peranginan. Mereka bermalam semalaman, namun tergesa-gesa meninggalkannya pada esok hari.

Keluarga itu enggan mengulas tentang apa yang berlaku sepanjang malam disitu. Namun apa yang pasti, anak perempuan mereka telah ditoreh dan mendapat 14 jahitan.

Tinggalan Pulau Poveglia
Antara kesan peninggalan hospital di Pulau Poveglia.

Beberapa orang yang dikatakan mempunyai kuasa psikik juga pernah melawat pulau ini. Namun bergegas meninggalkan pulau ini kerana bimbang dengan apa yang telah dikesan oleh deria keenam mereka.

Salah seorang daripada kumpulan itu mengatakan yang dia dapat merasakan kehadiran roh-roh yang berkeliaran. Mereka dalam keadaan yang tidak tenteram dan ingin menuntut keadilan terhadap kekejaman yang dialami mereka.

Hari ini, Pulau Poveglia bukan sahaja dibiarkan sepi tanpa penghuni, malah sebarang aktiviti pelancongan juga diharamkan oleh kerajaan Itali.

Nelayan juga mengelak daripada menghampiri pulau ini kerana bimbang ada tulang manusia yang tersangkut pada jaring.

Kalau anda ke Itali, jangan lupa singgah di kawasan perairan Pulau Poveglia. Jika bernasib baik, mungkin anda juga boleh mendengar rayuan 'penduduk' yang terperangkap di sana!

BACA INI JUGA: Tristan da Cunha, Pulau Berpenghuni Paling Terpencil Di Dunia

-SENTIASAPANAS.COM

5 Makam Wanita Purba Paling Terkenal

Biasanya sejarah purba didominasi oleh lelaki, maka tidak hairanlah jika kebanyakan tugu peringatan dibina untuk golongan ini termasuklah Piramid Giza atau Kuil Dionysius.

Hanya segelintir sahaja golongan wanita yang dianggap penting dalam perjalanan sejarah umat manusia dan mendapat pengakuan hingga dibuatkan monumen atau tugu peringatan untuk mengenang jasanya.

Berikut adalah 5 kubur wanita purba paling terkenal yang pernah direkodkan.

1. Kuil Persemadian Ratu Hatshepsut, Mesir

Makam Ratu Hatshepsut

Candi tempat persemadian mayat ini merupakan bangunan megah yang memiliki nilai sejarah yang didedikasikan untuk Ratu Hatshepsut.

Ratu ini adalah sebahagian daripada dinasti ke 18 Mesir purba yang berkuasa hampir 30 tahun dan berjaya menjadikan dirinya sebagai firaun wanita paling terkenal dalam sejarah tamadun Mesir.

2. Makam Ratu K'abel, Guatemala

Makam Ratu K'abel

Ratu K'abel adalah ratu paling terkenal dalam sejarah peradaban Bangsa Maya. Walaupun begitu, kubur ratu ini telah tersembunyi selama hampir 1,400 tahun sehinggalah penemuannya pada tahun 2012 yang lalu.

Meskipun memerintah bersama-sama suaminya, Ratu K'abel dianggap memiliki kuasa dan pengaruh yang lebih tinggi.

3. Makam Shert Nebti, Mesir

Makam Shert Nebti

Shert Nebti adalah puteri pada zaman Mesir purba yang dianggarkan hidup sekitar 4,500 tahun dahulu. Tidak banyak riwayat tentang ratu ini yang diketahui dan kemungkinan dia adalah puteri Raja Men Salbo.

Walaupun begitu, ratu ini dianggap wanita yang sangat berpengaruh dan terbukti melalui kuburnya yang dikelilingi makam para pegawai tertinggi kerajaan.

Makam Puteri Shert Nebti ditemui ditanah perkuburan berhampiran piramid Saqqara. Ahli arkeologi percaya terdapat beberapa lagi makam lain yang masih tersembunyi.

4. Makam Helena, Itali

Makam Helena

Makam Helena adalah sebuah makam purba yang terletak di kawasan Via Casilina, Rom, Itali. Menurut Wikipedia, makam ini dibina antara tahun 326 sehingga 330 masihi atas arahan Raja Konstantin I.

Pada mulanya, makam ini dibina untuk Konstantin sendiri tetapi kemudian dijadikan tempat persemadian ibunya, Helena, yang meninggal dunia pada tahun 328 masihi.

5. Makam Shangguan Wan'er, China

Makam Shangguan Wan'er

Wanita ini dianggap memiliki pengaruh besar dalam sejarah China, kerana dia adalah perdana menteri wanita pertama dalam kerajaan China purba. Shangguan Wan'er adalah cucu kepada seorang pegawai kerajaan yang menonjol semasa pemerintahan Maharaja Gao Zong. Dia kemudiannya menjadi gundik maharaja.

Kemudian, ketika ibu maharaja iaitu Maharani Wu Zetian memegang tampuk kuasa, maharani telah melantik menantunya yang terkenal dengan otak yang cerdas dan berbakat dalam bidang pentadbiran negara itu sebagai penasihat serta pembantunya.

Ketika Shangguan Wan'er meninggal dunia, sebuah makam dibina bagi menghormatinya. Makam itu tertimbus selama berabad lamanya dan hanya ditemui beberapa tahun lalu.

Sayangnya, keadaan makam itu tidak lagi sempurna kerana binaannya telah rosak teruk yang mungkin disebabkan oleh konflik politik yang berlaku ketika peralihan kuasa ketika itu.

BACA INI JUGA: Misteri Kewujudan Nefertiti Permaisuri Agung Firaun

-SENTIASAPANAS.COM

Apa Sebenarnya Kelebihan Buah Kurma Berbanding Buah-buahan Lain?

Nama saintifik buah kurma adalah Phonex Dactylifer dan boleh di makan masak atau mentah.

Khasiat buah kurma

Terdapat banyak khasiat boleh di dapati dalam buah kurma antara kelebihan-kelebihannya yang utama adalah:

1. Mencegah Penyakit Kronik Seperti Jantung & Kencing Manis

2. Kecerdasan Minda Dan Membantu Proses Tumbersaran

3. Mencegah Serangan Strok

4. Merangsang Dan Memudahkan Kehamilan

5. Membentuk Sifat Penyabar, Bersopan Santun Dan Cerdas Pemikiran

6. Mudah Hadam dan Menambahkan Tenaga

7. Mengambil Keberkatan Sewaktu Kelahiran

8. Menjadi makanan Kegemaran Rasulullah SAW

Sangat berkhasiat

Kurma mengandungi banyak zat dan vitamin yang di perlukan dalam tubuh. Rasanya yang sangat manis dan lazat membuatkan ianya unik.

Ada sesetengah kanak-kanak hairan dan menanyakan kepada ibu bapa mereka, “Mama, buah ni ada gula ke?”

Kandungan protein di dalam kurma lebih kurang 1.8 hingga 2.0%, serat 2.0 hingga 4.0% manakala kandungan gulanya 50% hingga 57% glukosa.

Serat yang tinggi amat baik untuk sistem pelawasan. Kurma kaya dengan Potassium dan beberapa zat galian yang lain.

Potassium adalah elektrolit yang akan menyeimbangkan kembali kandungan air dalam tubuh badan apabila kita kehilangannya, terutama sepanjang tempoh berpuasa.

Potassium juga membantu dalam pembinaan otot termasuk otot jantung dan mampu memelihara sistem saraf.

Terdapat pelbagai jenis buah kurma yang wujud antaranya:

Jenis buah kurma
Sumber gambar: Mybaitullah

Anda sendiri tidak tahu jenis kurma apa yang anda selalu makan bukan? Lepas ini anda boleh rasa dan bezakan satu-satu kelainan kurma tersebut.

Ada jenis jumbo, kering, basah, tiada biji dan sebagainya. Kurma juga tahan lama dan tidak mudah rosak. Juga turut popular di jual di pasaran walaupun bukan di bulan Ramadhan.

Kerana rasanya yang sungguh enak, wujud kreativiti oleh manusia untuk di jadikan kuih raya, kek, bahan masakan dan di jadikan snek bagi kanak-kanak apabila dibuat seperti coklat.

BACA INI JUGA: Khasiat Buah Betik Yang Anda Perlu Tahu

Sumber: Nashata

Saturday, June 27, 2015

Frano Selak, Manusia Paling Bertuah Di Dunia

Kisahnya telah mengejutkan ramai orang kerana sepanjang hidupnya dia telah berkali-kali ditimpa kemalangan yang hampir meragut nyawanya namun sangat bertuah kerana masih hidup hingga ke hari ini.

Frano Selak

Franco dilahirkan pada tahun 1929. Menurut Franco, dia ditimpa kemalangan pertama pada bulan Januari 1962. Ketika itu dia sedang menaiki sebuah kereta api dalam perjalanan daripada Sarajevo menuju ke Dubrovnik.

Tiba-tiba kereta api tersebut tergelincir dari landasan dan terjunam ke dalam sungai yang berais. Seramai 17 penumpang dilaporkan mati lemas, sementara Frano cuma mengalami hipotermia, patah lengan dan lebam.

Setahun kemudian, dia tercampak keluar dari kapal terbang dalam penerbangan dari Zagreb ke Rijeka. Kejadian berlaku selepas angin tiba-tiba bertiup kencang dari arah kokpit dan menerbangkan pintu pesawat. Bagaimanapun, dia terselamat selepas terjatuh diatas tompokan jerami besar.

Selepas koma selama beberapa hari, dia terjaga dengan hanya luka ringan. Manakala 19 orang penumpang kapal tersebut dilaporkan terbunuh.

Pada tahun 1966, dia sekali lagi ditimpa musibah. Bas yang dinaikinya telah merempuh kenderaan lain lalu terjunam ke dalam sungai. Seramai empat orang penumpang mati lemas. Frano sekali lagi bernasib baik kerana berjaya berenang menyelamatkan diri tanpa sebarang kecederaan.

Selepas mengalami siri kemalangan yang mampu meragut nyawanya, Frano mengambil keputusan untuk melakukan perjalanan dengan menaiki kereta sendiri. Dengan harapan ia adalah cara terbaik dan selamat untuk menghindari bahaya.

Namun Frano silap. Pada tahun 1970, kereta yang sedang dipandunya tiba-tiba terbakar. Namun dia terselamat kerana sempat keluar dari kereta tersebut sebelum ianya meletup.

Tiga tahun selepas itu, keretanya terbakar lagi. Kebakaran itu dikatakan berpunca daripada pam bahan apinya rosak menyebabkan petrol tersembur ke dalam enjin. Dia berjaya keluar dari perangkap maut walaupun kehilangan sebahagian besar daripada rambutnya.

Selepas terselamat dalam semua insiden itu, Frano mampu berasa lega kerana dia tidak lagi ditimpa sebarang kecelakaan. Lebih dua puluh tahun dia tidak lagi mengalami sebarang kemalangan.

Sebabnya, dia memutuskan untuk tidak lagi menaiki sebarang kenderaan. Dia merasa lebih selamat dan selesa dengan hanya berjalan kaki.

Malangnya, pada tahun 1995, dia telah dilanggar oleh sebuah bas ketika berjalan kaki di Zagreb. Namun hanya mengalami luka ringan.

Pada tahun berikutnya, Frano diuji lagi dengan kemalangannya yang ke tujuh. Ketika itu dia sedang memandu kereta melalui sebuah jalan kecil di pergunungan. Ketika itu secara tiba-tiba sebuah lori datang menuju ke arahnya dari depan dan untuk mengelak dari dirempuh, Frano nekad merempuh pagar keselamatan di tepi jalan menyebabkan keretanya terjatuh ke dalam gaung sedalam 91 meter.

Frano Selak [2]

Menakjubkan, nyawanya masih panjang. Dia berjaya melompat keluar dari kereta dan bergayut di atas pokok seperti aksi James Bond, hebat!

Dan pada tahun 2003, nasib malang Frano berubah menjadi orang yang paling bertuah di dunia apabila dia berjaya memenangi loteri bernilai $600,000 pound (RM3 juta). Sejak itu dia menjadi individu paling kaya di negaranya.

Sekitar tahun 2010, pada usia 81 tahun, Frano memutuskan untuk menjual rumah mewah dan pulau peribadinya. Wang itu diberikan kepada rakan-rakan dan ahli keluarga terdekatnya. Dia kemudiannya berpindah semula ke rumah lama yang serba sederhana di Petrinja, Zagreb.

Menurut Frano, wang tidak akan mengubah apa-apa. Apa yang diperlukannya ialah Katrina, isteri kelimanya selepas perceraian terdahulu.

Kini, pada usia 86 tahun, Frano masih hidup sihat dan bahagia bersama isterinya dalam kehidupan yang serba sederhana.

BACA INI JUGA: Mereka Terselamat Dari Maut Kerana Gemuk!

-SENTIASAPANAS.COM

Petua Menghilangkan Batuk Bayi Dan Kanak-kanak

Apabila anak batuk kerana tidak sihat, biasanya ramai ibu bapa akan merasa risau dan kasihan melihat keadaan mereka. Kali ini kami ingin berkongsikan petua, bagaimana untuk melegakan batuk anak-anak kita.

Anak batuk

Madu asli

Untuk bayi atau kanak-kanak, 1 sudu kecil. Kalau rasa madu tu macam pekat, boleh tambah sedikit air.

Kunyit hidup atau bawang putih

Gosok kunyit hidup dimana-mana permukaan yang kasar untuk dapatkan serbuk, lepas tu serbuk kunyit dicampurkan dengan minyak masak kemudian sapukan ke dada bayi.

Kalau nak guna bawang putih, bakar sikit bawang putih. Caranya sama seperti guna kunyit, gosok, ambil serbuk, kemudian campurkan dengan minyak masak baru sapu ke dada bayi.

Daun Kaduk

Jika bayi anda batuk berkahak dan selsema, boleh gunakan daun kaduk. Ramas daun kaduk dengan kapur sirih. Kemudian sapukan pada dada dan perut bayi. Kahak akan keluar bersama najis bayi nanti.

Kismis

Kalau bayi anda dah boleh mengunyah, amalkan makan kismis sebanyak 21 biji setiap hari. InsyaAllah batuk akan hilang.

Daun Bunga Tahi Ayam

Ambil daun bunga tahi ayam. Ramaskan dengan kapur sirih sampai berlendir kemudian sapu kat tengkuk dan dada bayi.

BACA INI JUGA: Resepi Ubat Batuk Paling Mudah Dan Mujarab

Sumber: Saripetua

Apa Yang Akan Terjadi Jika Anda Minum Air Kelapa Setiap Hari?

Kita semua sudah sedia maklum bahawa air kelapa muda memiliki khasiat dan ubat yang paling mujarab pada kesihatan tubuh badan.

Air kelapa

Jika anda sering mengambil minuman berkarbonat, mungkin selepas ini anda patut bertukar kepada air kelapa.

Air kelapa sememangnya sangat baik jika diminum setiap hari, dan kesan dari pengambilan air ini lama-kelamaan dapat dirasai sendiri oleh anda.

Apa Yang Akan Terjadi Jika Anda Minum Air Kelapa Setiap Hari?

Air kelapa boleh menguatkan sistem kekebalan tubuh dan menghilangkan bakteria yang menyebabkan jangkitan saluran kencing, penyakit gusi dan virus yang menyebabkan selesema, jangkitan pelbagai penyakit dan tifus.

Air kelapa dapat meningkatkan tenaga dan pengeluaran kelenjar hormon tiroid. Air kelapa bertindak sebagai diuretik semulajadi dan sangat membantu bagi orang yang mempunyai penyakit buah pinggang. Ini akan membantu membersihkan saluran kencing dan saluran pundi kencing.

Air kelapa juga dapat menghilangkan racun dan membantu memecah batu buah pinggang. Air kelapa mengandungi jumlah serat yang tinggi, dan sangat baik untuk pencernaan.

Kerana air kelapa rendah lemak dan anda boleh meminumnya dalam jumlah banyak. Air kelapa akan mengurangkan nafsu makan anda kerana selepas meminumnya anda akan merasa kenyang, jadi secara tak langsung membantu menurunkan berat badan.

Cuba basahkan kapas atau kain dengan air kelapa dan letakkan pada kulit jika anda mempunyai jerawat, kulit berminyak atau kering. Air kelapa akan membuat kulit lebih bersih dan segar, dan pori-pori akan terbuka.

Campur air kelapa dengan minyak zaitun untuk membersihkan sistem pencernaan dan juga dapat menghilangkan parasit usus.

Para pengkaji mendakwa bahawa air kelapa juga membantu mengatasi beberapa masalah kesihatan semasa mengandung. Dengan hanya satu cawan air kelapa anda akan menyeimbangkan elektrolit, sehingga anda akan terhindar dari hipertensi atau juga dikenali sebagai tekanan darah tinggi.

Jika anda ingin kulit anda cerah dan dilindungi sepanjang hari, minumlah satu gelas air kelapa. Jika anda kehilangan terlalu banyak tenaga dengan aktiviti fizikal yang meletihkan, anda boleh memulihkan tenaga anda dengan air kelapa. Air kelapa akan memberikan kesan positif pada setiap bahagian tubuh anda yang letih.

Air kelapa juga bertindak sebagai anti oksidan sehingga membantu membina sistem kekebalan tubuh yang kuat, meningkatkan tenaga, menghindari dari bakteria dan jangkitan, penurunan berat badan dan banyak manfaat lain.

BACA INI JUGA: Coco De Mer, Buah Kelapa Paling Besar Di Dunia

Tiada Lagi Mangga Cinta Di Paris

Pasangan yang melakukan lawatan ke Paris untuk meraikan percintaan mereka tidak lagi berpeluang meninggalkan mangga di jambatan di Sungai Seine.

Pont des Arts

Pihak berkuasa tempatan bandar raya berkenaan telah menanggalkan puluhan ribu mangga yang terdapat di jambatan itu.

Penduduk tempatan sudah sekian lama menyelar tindakan pelancong meninggalkan mangga di jambatan Pont des Arts itu.

Sejak beberapa tahun lalu, pasangan dari seluruh dunia menandatangani mangga yang mereka bawa bersama sebelum memangganya pada pagar besi jambatan itu dan mencampakkan kuncinya ke dalam sungai Seine.

Padlock

Jambatan Pont des Arts menghala ke Menara Eiffel dan satu daripada tarikan pelancong paling terkenal di Paris.

Sebelum itu, salah satu daripada pagar besi jambatan itu terjatuh ke sungai kerana tidak lagi mampu menanggung berat ribuan mangga.

Dan kini, pihak berkuasa tempatan untuk sementara waktu telah menggantikan pagar besi di jambatan itu dengan padlock-themed graffiti sebelum proses memasang panel kaca bagi menghalang perbuatan memangga.

Padlock-themed graffiti

Langkah itu diambil sebagai menyahut kempen ‘Tiada Mangga Cinta’ di Facebook yang dilancarkan penduduk tempatan.

Seperti kata Bruno Julliard, Timbalan Datuk Bandar Paris ketika memberitahu akhbar Le Parisien, “Memang benar Paris kota cinta. Kami berbangga dengannya.

“Tetapi ada cara lain yang lebih baik daripada meletak mangga di jambatan.” -Agensi

BACA INI JUGA: Siapa Sangka Jambatan Cinta Benar-benar Wujud Di Dunia

Friday, June 26, 2015

Tips Berpuasa Bagi Ibu Dan Wanita Hamil

Di bulan yang penuh dengan keberkatan ini, pastinya ibu hamil juga turut tidak mahu melepaskan peluang ini untuk meneruskan ibadah sepanjang bulan Ramadhan.

Puasa ibu hamil

Tidak dinafikan ada ibu-ibu yang berjaya melaluinya dengan baik. Selain dari tahap kesihatan ibu dan anak, gaya hidup juga memainkan peranan bagi memastikan ibu-ibu sentiasa cergas.

Tips Berpuasa Bagi Ibu Hamil
  • Pastikan ibu bangun untuk bersahur dan tidur awal.
  • Banyakkan pengambilan air masak 2-3 liter semasa bersahur dan sepanjang malam selepas berbuka.
  • Jangan mengambil minuman berkafeian seperti kopi dan teh semasa bersahur. Ini akan menyebabkan ibu terhidrat.
  • Mengamalkan makanan yang tinggi serat semasa bersahur seperti roti dan bijirin yang ‘high fiber’ bersama susu dan buah-buahan.
  • Mengambil diet yang seimbang dan makanan sihat semasa berbuka.
  • Dahulukan dengan kurma bagi mengimbangi kadar gula dalam badan.
  • Elakkan makanan tinggi garam dan berlemak bagi memastikan sistem percernaan tidak terganggu.

Adakah Selamat Berpuasa Bagi Ibu Hamil?

Ibu hamil boleh menjalani ibadah berpuasa sekiranya kesihatan ibu dan anak dalam kandungan adalah mengizinkan. Namun begitu, ibu hamil dikecualikan dari berpuasa sekiranya mengalami keadaan seperti:
  • Sakit kepala yang kronik, pengsan dan menjadi sangat lesu.
  • Loya dan muntah-muntah yang teruk.
  • Mengesan kelainan pada pola pergerakan bayi.
  • Sekiranya mengesan sebarang kelainan, ibu disarankan untuk merujuk kepada pakar perubatan.
  • Dehidrasi.
  • Ia dapat dikesan dengan keadaan air kencing yang bewarna pekat dan berbau.
  • Merasa sakit seperti hendak bersalin.
  • Mempunyai penyakit seperti diasbetis yang memerlukan ibu mengambil ubat pada waktu tertentu.

Selamat menjalani ibadah puasa kepada para ibu.. :)

BACA INI JUGA: Perbuatan Yang Menyebabkan Amalan Puasa Menjadi Sia-sia

sumber: healthyvitagarden

Pemimpin Dakwa 'Mimpi Jumpa Nabi' Dicemuh Netizen

Tulisan AJK PAS Pusat, Mokhtar Senik mendakwa bermimpi bertemu Nabi Muhammad dan sahabat baginda Umar Al-Khattab berpuluh kali semasa dalam tahanan ISA di Kem Tahanan Kamunting menjadi viral di media sosial.

Mokhtar Senik

Pelbagai pihak membuat pelbagai posting mengulas dan menyindir tulisan Mokhtar, yang juga ketua Dewan Ulama PAS Pahang itu.

Mokhtar dalam Facebooknya menulis, antara hiburan Allah kepada mereka semasa di dalam tahanan ISA di Kamunting adalah mimpi-mimpi yang indah.

"Antaranya kami dikurniakan mimpi bertemu Rasulullah SAW. Sepanjang tiga tahun lebih ditahan di situ, berpuluh kali saya bermimpi di datangi Saidina Umar Alkhattab," tulis Mokhtar mengenai pengalaman ditahan kerana terlibat dengan kumpulan Al Maunah pada 2000 yang dituduh cuba melancarkan perang terhadap Yang Dipertuan Agong pada ketika itu.

Bagaimanapun, Mokhtar kemudiannya memadamkan posting tersebut.

Mokhtar Senik [2]

Umat Islam percaya bermimpi bertemu Nabi Muhammad adalah satu kelebihan.

Pelbagai pihak membuat posting di dinding Facebook masing-masing bagi mengulas atau menyindir Mokhtar yang bersama kem Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam pemilihan lalu.

Nur Hadi Mohamad menulis, "Malam ni semua pakat berangan nak mimpi jumpa nabi atau sahabat nabi macam 'ulamak PAS'. Esok pagi boleh update kat FB bagitau semua orang.

"Yang aku pelik macam mana boleh yakin sangat orang yang dia jumpa dalam mimpi tu betul-betul nabi atau sahabat nabi."

Seorang lagi pengguna Facebook Zizie Ali menulis: "Untuk PRU akan datang, saya dah hampir buat keputusan. Kalau semua calon di kawasan saya mendakwa mereka bermimpi jumpa nabi, saya mungkin tidak akan pergi mengundi."

Mokhtar Senik [3]

Sementara Sharifah Zehra Irdina pula menulis di Facebooknya: "Tidurlah, mana tahu mimpi jadi bini Mokhtar Senik."

"Mokhtar Senik mimpi jumpa Nabi dan para sahabat berkali-kali sampai lupa mau kira. Apa kelas Mursyidul Am baru mimpi takat jumpa kelibat Nabi. Apa kelas makam Presiden takat baru jumpa dua tiga kali,” tulis Sohaimi Ali merujuk kepada Mursyidul Am PAS Datuk Dr Haron Din dan Hadi

BACA INI JUGA: 25 Janji Allah Kepada Manusia Yang Sentiasa Beristighfar

Sumber: Pilihan-anda

Gempar Video Budak 14 Tahun Tangkap 9 Toyol Di Indonesia

Penduduk di Jombang, Indonesia, kecoh selepas seorang kanak-kanak perempuan berusia 14 tahun mendakwa menangkap sembilan toyol.

Tangkap-toyol

Sejak pagi hingga ke malam, rumah Ineke Puspitasari di kampung Sumobito di sini dikunjungi beratus-ratus penduduk yang mahu melihat toyol itu yang didakwa dikurung dalam balang plastik.

Ineke berkata, dia menangkap toyol itu ketika bermain di belakang rumahnya sehari sebelum Ramadan.

Katanya, ketika bermain dia melihat beberapa toyol berada di belakang rumah dan terus mengambil cermin untuk menangkap makhluk halus itu.

“Toyol itu suka bermain di hadapan cermin dan apabila ia terleka saya terus menangkapnya,” katanya.

Berita mengenai toyol yang ditangkap Ineke itu tersebar luas menyebabkan rumah remaja itu dikerumuni penduduk yang mahu melihat makhluk berkenaan.

Bagaimanapun, penduduk yang datang kecewa apabila tidak melihat toyol di dalam balang plastik berkenaan.

Balang itu diletakkan di luar tingkap rumah bagi memudahkan orang ramai melihatnya dan Ineke turut melukis gambar toyol itu pada sekeping kertas.

“Saya datang ke sini untuk melihat toyol berkenaan tetapi hampa apabila melihat balang itu kosong,” kata ketua kampung Sumobito, Bakheri.

Seorang lagi penduduk juga kecewa kerana tidak dapat melihat toyol berkenaan, tetapi dia percaya Ineke menangkap makhluk itu.

“Beberapa bulan lalu ramai penduduk yang kehilangan wang dan kecurian ini mungkin perbuatan toyol itu,” katanya.

Ineke memberitahu hanya orang yang mempunyai keistimewaan luar biasa sahaja yang mampu melihat toyol berkenaan. – Agensi/myMetro Online

BACA INI JUGA: Bali Gempar Sepasang Hantu Berjaya Ditangkap!


Puasa Adalah Raja Segala Ubat Dan Perut Ialah Rumah Penyakit

Puasa adalah seperti tongkat ajaib yang dapat menyembuhkan penyakit yang membabitkan perut. Puasa bukan sahaja dapat menjaga kesihatan dan melawan penyakit bahkan dapat juga menajamkan minda kita

Puasa sebagai penawar

Dalam ilmu biologi, ketika perut dan usus melakukan proses pencernaan, otak tidak dapat berfungsi dengan baik.

Ini kerana tenaga dan pengaliran darah tertumpu kepada kerja-kerja penghadaman makanan. Sebab itulah apabila kita makan sehingga terlalu kenyang, otak kita akan menjadi lemah untuk berfikir dan tubuh pun akan rasa mengantuk dan malas.

Ketika berpuasa, tenaga dan pengaliran darah tertumpu kepada otak. Ini menjadikan otak dapat bekerja dengan lancar dan memberi peluang kepada diri kita untuk melaksanakan aktiviti-aktiviti yang menggunakan mental dan fizikal yang berkesan

Puasa dapat manambahkan kesegaran dan kesihatan pada tubuh, kerana perut yang sentiasa bekerja memproses makanan juga perlu berhenti bekerja buat sementara waktu.

Dan ketika berpuasa itulah perut kita berehat dan mendapat kesegaran semula untuk bekerja kemudiannya.

Sama juga ibaratnya seperti enjin kereta yang mungkin tidak tahan lama jika dipaksa berjalan tanpa henti.

Sejarah Ringkas Bulan Ramadhan
  • Ramadhan ertinya panas terik.
  • Bulan di turunkan Al Quran dan disebut (syahru ramadhana).
  • Berlakunya perang Badar Kubra dan mendapat kemenangan.
  • Bulan dimana nabi mengambil balik Mekah dari tangan Musyrikin dan berakhirnya penyembahan berhala.
  • Di dalamnya dipilih ada malam al-qadar yakni lebih baik drpd 1000 bulan.
  • Di pilih untuk ibadat puasa.
  •  Di pilih untuk ibadat-ibadat lain (tadarus Al Quran).
Selamat berpuasa..

BACA INI JUGA: Habbatus Sauda, Ubat Penawar Semua Penyakit Kecuali Mati

-SENTIASAPANAS.COM

Kalaulah Bukan Kerana Allah Menutup Keaiban Kita

Pada zaman Nabi Musa a.s., bani Israel ditimpa musim kemarau yang berpanjangan. Mereka pun berkumpul mendatangi Nabi mereka.

Aib

Mereka berkata, "Ya Kaliimallah, berdoalah kepada Rabbmu agar Dia menurunkan hujan kepada kami."

Maka berangkatlah Nabi Musa a.s. bersama kaumnya menuju padang pasir yang luas. Waktu itu mereka berjumlah lebih daripada 70 ribu orang. Mulalah mereka berdoa dengan keadaan yang lusuh dan kumuh penuh debu, haus dan lapar.

Nabi Musa a.s. berdoa, namun, langit tetap terang benderang, matahari pun bersinar makin kemilau. Segumpal awan pun tak juga muncul.

Kemudian Nabi Musa berdoa lagi...

Allah SWT pun berfirman kepada Musa, "Bagaimana Aku akan menurunkan hujan kepada kamu sedangkan di antara kamu ada seorang hamba yang bermaksiat sejak 40 tahun yang lalu. Umumkanlah di hadapan manusia agar dia berdiri di hadapan kamu semua. Kerana dialah, Aku tidak menurunkan hujan untuk kalian."

Maka Nabi Musa a.s. pun berteriak di tengah-tengah kaumnya, "Wahai hamba yang bermaksiat kepada Allah sejak 40 tahun, keluarlah ke hadapan kami, kerana engkaulah hujan tidak diturunkan kepada kaum kita."

Seorang lelaki melirik ke kanan dan kiri, namun tidak seorang pun yang keluar di hadapan manusia, ketika itu dia sedar bahawa dirinyalah yang dimaksudkan.

Dia berkata dalam hatinya, "Kalau aku keluar ke hadapan manusia, maka akan terbuka rahsiaku. Kalau aku tidak berterus terang, maka hujan tidak akan diturunkan."

Maka hatinya pun gundah gulana, air matanya pun menitis, menyesali maksiatnya selama ini sambil berkata dalam hati, "Ya Allah, Aku telah bermaksiat kepadamu selama 40 tahun, selama itu Engkau menutup aibku. Dan sekarang aku bertaubat kepada Mu, maka terimalah taubatku."

Tidak lama selepas taubatnya itu, maka awan-awan tebal pun muncul, semakin lama semakin tebal menghitam dan akhirnya turunlah hujan.

Musa pun kehairanan, "Ya Allah, Engkau telah turunkan hujan kepada kami, namun tidak seorang pun yang keluar di hadapan manusia."

Allah berfirman, "Aku menurunkan hujan kepada kamu disebabkan hamba yang kerananya hujan tidak turun."

Musa berkata, "Ya Allah, Tunjukkan padaku hamba yang taat itu."

Allah berfirman, "Ya Musa, Aku tidak membuka aibnya padahal dia bermaksiat kepada-Ku, adakah Aku akan membuka aibnya sedangkan dia taat kepada-Ku?!"

BACA INI JUGA: Rahsia Disebalik Demam

Sumber: detikislam

Thursday, June 25, 2015

Benarkah Roh Pulang Ke Dunia Pada Bulan Ramadhan?

“Menjelang bulan Ramadhan, roh orang beriman dibenarkan pulang ke dunia bagi mengutip pahala yang dihadiahkan kepada mereka.” Itulah antara mesej berantai yang banyak tersebar dalam media sosial pada bulan Ramadhan ini.

Bulan+Ramadhan
Gambar hiasan.

Ilmu masuk mencurah-curah ke dalam telefon pintar bak hujan mengalir deras tanpa perlu menunggu kuliah di masjid dan surau. Begitu pun, fitnahnya juga tidak kurang hebat kerana sindrom “kemaruk berkongsi tazkirah dan informasi” tanpa tapisan.

Pantang ada tazkirah yang diterima terus mahu dikongsi. Tanpa sedar rupanya yang disangka mutiara ilmu adalah hadis dan fakta palsu yang sangat beracun untuk minda.

Antara tazkirah media sosial yang sangat popular saat ini adalah tazkirah ajaib berkaitan kepulangan roh manusia pada bulan Ramadhan.

Setakat yang dilihat, pihak yang menyebar mesej ‘Kepulangan roh pada bulan Ramadhan’ tidak menyatakan dalil atau hujah yang sahih atas dakwaan tersebut.

Mungkin ini berpunca daripada salah faham terhadap makna perkataan ‘roh’ dalam ayat keempat surah al-Qadar yang bermaksud: Pada malam itu, turun malaikat dan ‘roh’ (iaitu Jibril) dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut). (rujuk al-Qadar: 4)

Roh dalam ayat ini bukan roh manusia seperti yang disangka, tetapi suatu gelaran kemuliaan kepada malaikat Jibril. Bukan sekali Jibril digelar ‘roh’ oleh al-Quran tetapi berkali-kali (al-Baqarah: 87 & 253, al-Ma’idah: 110, al-Nahl: 102, al-Syu’ara’: 192-193 dan al-Naba’: 38)

Selain itu, wajib diingat perihal roh adalah rahsia Allah yang tergolong dalam urusan ghaib. Pengetahuan kita mengenainya pun sangat sedikit, jadi usahlah terlebih bijak daripada Allah. (rujuk al-Isra’: 85)

Sebarang bicara mengenai yang ghaib wajib bersandarkan sumber wahyu seperti al-Quran dan hadis sahih. Tidak cukup sekadar berkata ‘ia ada disebut dalam kitab’ atau ia pernah dikongsi oleh Pak Ustaz dalam media sosial. Fahamilah disiplin ilmu Islam ditegaskan melalui surah al-Naml ayat 65.

Al-Quran menegaskan roh orang yang sudah mati terkurung di alam barzakh sehingga kiamat. Tidak boleh balik semula ke dunia, tidak untuk balik mengutip ‘pahala-siswa’ pada bulan Ramadhan atau malam Jumaat dan jauh sekali untuk pulang menjadi hantu membalas dendam.

Akurlah kepada firman Allah ini pada surah al-Mu’minun ayat ke-99 hingga 100 yang bermaksud, “Hingga apabila datang kematian kepada seseorang daripada mereka (orang kafir) dia berkata: “Ya Tuhanku kembalikanlah aku ke dunia, agar aku berbuat amal yang soleh terhadap apa yang telah aku tinggalkan. Sekali-kali tidak (jawapan Allah), sesungguhnya itu adalah perkataan yang diucapkannya sahaja (janji kosong). Dan di hadapan mereka ada dinding (barzakh) sampai hari mereka dibangkitkan”

Malahan barzakh itu sendiri dalam takrifnya bermaksud dinding pemisah yang menghalang roh si mati daripada kembali ke dunia. (Tafsir al-Jalalayn)

Jika dikata yang bebas adalah roh manusia yang beriman. Apa dalilnya? Tambahan pula nikmat alam barzakh yang dirasai orang beriman jauh lebih hebat daripada nikmat duniawi. Jadi apa perlunya mereka pulang ke dunia mencari yang biasa serta meninggalkan yang istimewa?

Jika dikata pulang mereka adalah untuk mengutip pahala sedekah anak cucu, maka jawabnya penyaluran pahala boleh sahaja dialirkan terus ke alam barzakh tanpa perlunya mereka balik.

Jika dikatakan ada hadis sahih menyebut orang yang sudah mati masih mampu mendengar sebagaimana bicara Nabi SAW kepada bangkai kafir quraysh yang terbunuh selepas perang Badar (Sahih Muslim), maka fahamilah hadis itu dengan betul. Rasulullah SAW menyatakan mereka mampu mendengar dan bukannya mampu balik ke dunia selepas mati.

Jika dikatakan ada riwayat menyebut orang hidup bermimpi bertemu orang mati, perlu difahami ini juga bukan dalil roh si mati pulang ke dunia. Ini adalah pertemuan di suatu alam yang hanya Allah sahaja tahu.

Sebahagian ulama menyebut ketika manusia tidur, Allah mempertemukan roh orang yang hidup dengan roh orang yang sudah mati di suatu alam bandingan yang dikenali sebagai ‘alam mithal’ dan bukannya roh si mati itu kembali ke dunia. Prinsip perbincangan mengenainya berpaksi pada ayat ke-42 surah al-Zumar.

Jika dikatakan ada sebuah hadis lemah menyebut mengenai kepulangan roh pada bulan Ramadhan, maka jawabnya hadis lemah tidak boleh menjadi hujah agama, apatah lagi untuk menyanggah ayat 99 dan 100 surah al-Mu’minun di atas.

Begitu pun, walau berjela diberikan hujah naqli (wahyu) dan aqli (logik) menafikan kepercayaan karut ini, orang jahil yang tiada disiplin ilmu Islam akan menyanggah dengan ayat `seribu guna’ mereka iaitu: “Ia tidak mustahil pada kekuasaan Allah kerana Allah itu Maha Berkuasa. Boleh sahaja Allah dengan kuasanya yang tidak terbatas membebaskan roh yang beriman pada bulan Ramadhan atau malam Jumaat.”

Berdasarkan penjelasan di atas dapat disimpulkan bahawa pada asasnya ruh orang yang meninggal tidak boleh kembali ke dunia. Maka pandangan yang mengatakan misalnya roh orang yang mati masih berada atau melihat ahli keluarga selama tiga hari tiada asasnya. Pengecualian yang diberikan oleh sebahagian ulama ialah kemungkinan untuk mereka yang masih hidup bertemu dengan ruh yang telah mati dalam mimpi dengan izin Allah.

Sebarang dakwaan menyanggah hukum dan undang-undang Allah ini wajib ditolak. Jika tidak, agama suci ini akan jadi ‘agama secukup rasa’ yang bergantung kepada penganutnya.

Jika mahu lebih pedas tambahlah cilinya. Jika mahu lebih masin, tambahlah garamnya. Jika mahu lebih manis, tambahlah gulanya.

Jika ini disiplin memahami agama ini, hilanglah keagungannya dan runtuhlah kegemilangannya.

Wallahu a’lam.

BACA INI JUGA: Misteri Roh Mengembara Ke Alam Ghaib

Sumber: Utusan