Wednesday, May 20, 2015

69 Pesalah Trafik Ditangkap Hari Pertama Ops Warta

Loading...

Seramai 69 pesalah trafik yang telah dikenakan waran tangkap ditahan selepas Ops Warta dimulakan di seluruh negara.

Ops Warta
Salah seorang pesalah trafik. - Foto BERNAMA

Timbalan Ketua Trafik Bukit Aman, ACP Mahamad Akhir Darus berkata daripada jumlah itu, sebanyak 36 tangkapan dibuat di Pulau Pinang, 24 di Melaka dan selebihnya di negeri lain.

Manakala untuk tempoh sama, beliau berkata seramai 44 pesalah trafik yang telah dikenakan waran tangkap tampil ke balai untuk menyerah diri.

“Ini termasuk 39 di Sarawak, dua di Terengganu dan tiga di Sabah,” katanya pada sidang media selepas menyertai operasi Ops Warta bersama media di beberapa premis pekerjaan.

Bagaimanapun, Bernama yang turut mengikuti operasi itu mendapati terdapat pesalah trafik yang tidak berada di premis tempat kerja mereka atas alasan mengambil cuti sakit dan cuti kecemasan.

Ketua Trafik Pasukan Bukit Aman, Datuk Mohd Fuad Abdul Latiff turut memaklumkan beliau mendapat maklum balas yang sama daripada pasukan terlibat dalam operasi di negeri-negeri lain, seluruh negara.

“Mungkin mereka (pesalah trafik) ini dah hidu…saya ingatkan kepada mereka ini, bahawa mereka ini tidak akan boleh ambil cuti sakit atau cuti kecemasan selama-lamanya.

Eloklah daripada kami yang mencari, mereka menyerahkan diri di balai-balai berdekatan,” katanya.

Selain premis tempat kerja, Mohd Fuad berkata buat masa ini operasi juga ditumpukan kepada sekatan jalan raya, sebelum fokus diberikan kepada mengesan kediaman pesalah-pesalah trafik ini.

“Sekiranya respons dan tahap pencapaian kami di tahap kurang memuaskan (untuk premis tempat kerja dan sekatan jalan), sehingga tiba tahap itu, baru kami akan ke rumah-rumah. Kami tahu pergerakan mereka, insya-Allah beri masa, kami akan kesan mereka,” katanya.

Ditanya mengenai sasaran, beliau berkata pihaknya tidak meletakkan sasaran harian tetapi berazam mengesan kesemua 1.59 juta waran tangkap, termasuk sekiranya perlu, mengadakan operasi setiap hari, termasuk pada waktu malam dan hari minggu.

Mengulas lanjut, Mohd Fuad berkata kesemuanya berjalan lancar, tiada pergelutan berlaku dan kesemua pesalah trafik yang ditahan memberikan kerjasama kepada pihak polis.

Ditanya mengenai prosedur operasi standard (SOP) ke atas pesalah trafik yang ditahan di dalam Ops Warta, beliau memaklumkan setiap pesalah trafik yang ditahan akan dibawa ke balai berdekatan, sebelum kertas pertuduhan ke atas mereka disiapkan untuk dibacakan di mahkamah.

“Kalau kita tangkap pagi, mahkamah masih bersidang pada petang, sekiranya tangkap petang dan mahkamah tutup kalau ikut SOP waran tangkap mereka akan dibawa ke lokap sementara, melainkan kita bagi mereka bawa penjamin,” katanya.

Ops Warta dilancarkan bagi mengesan pesalah trafik yang mempunyai status waran tangkap yang belum diselesaikan dan jumlah 1.59 juta merupakan baki daripada 1.8 juta saman seperti diumum Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar dalam Ops Selamat 5 yang dilancarkan semasa Hari Raya Aidilfitri tahun lepas. –BERNAMA

BACA INI JUGA: Tahukah Anda Siapa Pencipta Gari?

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon