Nov 28, 2014

Reported Attack Page Fixed!

Terkedu seketika bila cuba melayari blog sentiasapanas semalam, terpampang amaran warna merah garang dengan tulisan "Reported Attack Page!"

Fix Reported Attack Page
Gambar blog orang, tak sempat print screen.

Yang pasti, ramai pengunjung akan diberi amaran yang blog ini tidak selamat untuk dilayari.

Apa sebenarnya "Reported Attack Page!"?

Halaman ini muncul pada web browser selepas mana-mana blog atau website dianggap sebagai laman web/blog Phishing atau mengandungi Malware.

Ini boleh terjadi jika sekiranya ada script yang dibuat oleh seseorang dan telah 'ditampal' secara tidak sengaja atau sengaja, pada website/blog yang mengandungi malware berbahaya.

No-Malware [3]

Malangnya, itulah yang telah berlaku pada blog sentiasapanas semalam. Cuma nasib baik SP dengan sepantas kilat 'menghubungi' Google Webmaster untuk melaporkan kejadian ngeri ni.

Panduan jika blog dilabel "Reported Attack Page!"

Jika blog anda mendapat masalah seperti ini, anda hanya perlu sign-in ke Webmaster Tools, Security Issue, dan ikuti panduannya yang sangat mudah.

Penyebab "Reported Attack Page!"

Walaupun SP sendiri tidak dapat memastikan penyebab utama serangan jahat ini, rasanya salah satu puncanya adalah kod pop-up banner javascript/iframe laman pengiklanan Mobicow ataupun Geniee. Rasanya Geniee punca utama..mungkin

Jadi, sebelum SP minta request review daripada Google Webmaster Tools supaya blog ini tidak lagi dianggap blog 'jahat', semua kod-kod dari laman pengiklanan ni terpaksa dibuang, dan mungkin untuk selamanya..huhu

Respon pantas daripada Google Webmaster Tools

No-Malware

Alhamdulillah, dapat mesej gembira daripada pihak google.

No-Malware [2]

Jadi, artikel ini sebenarnya sebagai pemberitahuan kepada semua pengunjung dan pembaca sentiasapanas bahawa blog ini sudah boleh dilayari dan selamat untuk dilawati.

Maaf diatas segala kesulitan dan selamat membaca..:)

P/s: Buat semua rakan-rakan blog dan pembaca yang sentiasa setia memberi komen dan teguran, SP terlalu sibuk dengan komitmen kerja sehingga hujung tahun ini dan kekurangan masa untuk melayan dan membalas komen anda semua. Insyaallah, blogwalking akan berjalan seperti biasa selepas itu.

Blogger biasa yang menulis untuk berkongsi berita dan infomasi untuk memberi manfaat dan ilmu pengetahuan.

8 comments

Congrats...blog back to normal

Menakutkan jika terjadi kpd blog... Alhamdulillah, dah OK
Kalau guna Google Chrome, biasanya akan beri sekali link url yang problem tu.

Memang masalah. Webmaster tools dah ok, skrg masalahnya G+ pula, tak boleh share..alahai..

melatah juga klu kena kat blog saya ni ... perghhh

Ohhh... inilah masalahnya ye.. mmg suspen klu kena mcm ni.. serabut kepala klu tak selesai.. Alhamdulillah SP.. :)

Down kejap mood nak berblog. Dah la sibuk dengan kerja, jadi pula macam ni..

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon