Jul 11, 2014

GEMPAR! Benarkah Lionel Messi Penyokong Kuat Israel?

Di sebalik kehangatan Piala Dunia yang sedang berlangsung, rata-rata umat Islam tetap tersentuh dengan kezaliman Israel membedil umat Islam di Gaza.

GEMPAR! Benarkah LIONEL MESSI Penyokong Kuat ISRAEL

Justeru selepas German dan Argentina sah menempah tiket ke perlawanan akhir, antara perkara paling hangat diperkatakan adalah sokongan Lionel Messi kepada Israel.

Gambar pemain hebat Argentina tersebut menyatakan sokongan kepada Yahudi dengan memegang t-shirt ‘stand with Israel’ dan melawat Jurusalem’s Western Wall disebarkan dengan meluas di laman sosial dan aplikasi Whatsapp.

Benarkah dakwaan ini? Bacalah artikel yang dikongsikan di Facebook Hasif Bastiar ini untuk mengetahui kisah di sebaliknya..
____________________________________________

Mohon JANGAN baca & sebarkan. Sebab ini cerita yang betul. Cerita salah baru la share (typical Malaysian).

By Hasif Bastiar

Gempar viral di facebook dengan gambar-gambar Messi & rakan-rakan Barcelona mengadakan lawatan ke Israel dengan Messi memegang baju bertulis ‘stand with Israel’ (berdiri bersama Israel).

Viral ini tersebar meluas di laman web serta di facebook sejurus selepas bedilan bom di gaza. Demi menunjukkan betapa diri itu prihatin, maka ramailah yang turut serta untuk menge-share di wall masing-masing. Yang lebih menakjubkan ramai ustaz-ustaz dengan imej mulia turut serta menyebarkan berita ini. Maka lahirlah komen-komen seperti di bawah.

-“Boikot messi. Dia Yahudi n penyokong kuat Israel rupanya “

-“sy peminat dia.tetapi dh tau dia ni puak2 yg menyokong israel yahudi terus sy membencinya.xguna punya messi..”

- “Baru tau. Say NO to Messi.!!”

- “Boikotlah Messi…Boikotlah Argentina…Boikotlah Barcelona…”

- “Kalau ini idola sesetengah umat islam..baik hentikan!!!”

Pelbagai tohmahan dihambur…. Kesian Messi….. Tapi, tahukah kita sejauh mana kebenarannya??

Kebenarannya:-

Ya, memang benar Messi dan Barcelona telah ke Israel pada tahun 2013.

NAMUN,

Hakikatnya pada masa yang sama mereka juga telah mengadakan lawatan ke Palestin! Barcelona telah mengadakan “PEACE TOUR” ke Palestin & Israel dengan harapan bola sepak dijadikan sebagai medium untuk perdamaian. Messi sendiri telah bersalaman dengan presiden Palestin yang turut serta pada sesi temuramah bersama-sama rakan-rakan Barcelona yang lain.

GEMPAR! Benarkah LIONEL MESSI Penyokong Kuat ISRAEL [2]

Kemuncak “PEACE TOUR” itu ialah perlawanan persahabatan di antara FC Barcelona VS team gabungan Palestin+Israel, namun begitu dibatalkan kerana konflik yang sukar untuk menggabungkan kedua2 pasukan kebangsaan itu. Barcelona juga mengadakan ‘klinik bola’ untuk kanak-kanak daripada kedua-dua Negara Palestin & Israel.

Rujukan 1, http://www.fcbarcelona.com/club/detail/article/peace-tour-visit-to-palestine

Rujukan 2, http://www.reuters.com/article/2013/08/03/us-soccer-barcelona-palestinians-idUSBRE9720BI20130803

Rujukan 3, http://www.thenational.ae/sport/football/lionel-messi-and-barcelona-train-with-palestine-and-israeli-children

Ada juga gambar yang menunjukkan Messi & rakan-rakan melawat Jurusalem’s western wall ( tempat para yahudi berkumpul dan berdoa di depan dinding). Ya memang benar, tapi itu adalah salah satu aturcara yang ditetapkan bagi menghormati Israel sebagai tuan rumah. Yang mana saya percaya kalau Messi datang ke Malaysia, dia juga tidak akan menolak perlawaan untuk ke masjid-masjid jika di undang!

Messi juga merupakan penganut agama Kristian dan bukannya Yahudi!

Juga,

Di dalam salah satu gambar yang tersebar ada terlihat Messi memegang T-shirt berwarna hitam yang bertulis “stand with Israel” (berdiri bersama israel). Sebagai seorang designer, dengan sekali imbas mudah untuk mengenal pasti bahawa gambar itu bukanlah gambar yang ASLI. Gambar tersebut telah pun diedit daripada gambar asal yang mana Messi sebenarnya mempromosikan Pan American Games 2019 di Rosario ( kampung halaman Messi ).

GEMPAR! Benarkah LIONEL MESSI Penyokong Kuat ISRAEL [3]

Rujukan, http://www.miguelzamarini.com/wp-content/uploads/2011/12/IMG_0153.jpg

Jadi,

Pengajarannya periksa dahulu sumber asal usul berita yang disampaikan. Messi & Barcelona bukanlah Yahudi, bukan juga agen Zionis seperti yang diperkatakan. Sekurang-kurangnya mereka cuba menyatu-padukan dua negara melalui bola sepak.

Apa sumbangan kita?

Pada siapa yang sebar fitnah tanpa usul periksa, SHAME ON YOU!

*Goodluck la nak minta maaf balik kat Messi raya ni.

Blogger biasa yang menulis untuk berkongsi berita dan infomasi untuk memberi manfaat dan ilmu pengetahuan.

3 comments

Nice one bro....aku selalu gak perasan gambar2 nie kat laman media social..tapi tak amik port sangat..sebab citer sepenuhnya masih belum diketahui...

Regards,
-Strider-

manusia mmg mudah judge org lain .

agama yahudi hnya utk bangsa israel saje..

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon